don't even ask

don't even ask

spot_img

Η Κομισιόν για τράπεζες, 11 στα 11, βαθμίδες και κάλπες, ο ΟΔΔΗΧ εντός προγράμματος, η… επιστροφή των τραπεζών, υψηλά για Coca Cola και Cenergy Holdings και το deal της Intracom

*Αμφίσημη η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης στην Wall Street. Προβληματίζει η αγορά κατοικίας (οι νέες οικοδομικές άδειες μειώθηκαν 8,8% σε μηνιαία βάση, με τους αναλυτές να περιμένουν πτώση 4,9%), στον ευρύτερο κλάδο τα στοιχεία δεν είναι και τα καλύτερα, εδώ και 2-3 μήνες. Διόρθωσε η μετοχή της Goldman Sachs λόγω της σημαντικής μείωσης (-19%) της καθαρής κερδοφορίας στο πρώτο 3μηνο.

*Νέους κανόνες για την εκκαθάριση τραπεζών δίχως να πλήττονται καταθέτες και φορολογούμενοι εξετάζει η Κομισιόν. Η Κομισιόν διατηρεί αμετάβλητη την πανευρωπαϊκή προστασία καταθέσεων έως 100.000 ευρώ. Η ουσία είναι πως οι περιπτώσεις των Silicon Valley Bank, Signature Bank e.t.c “ξύπνησαν” Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

*Ωστόσο, μία… αρρυθμία στο ενδοτραπεζικό σύστημα συναλλαγών παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα. Συνέπεσε ( ; ) με το Πάσχα των Καθολικών, δεν δόθηκε παρά ελάχιστη δημοσιότητα, σαν να μην… πλην όμως το λεγόμενο discount window (μηχανισμός της ΕΚΤ όπου προσφεύγουν οι τράπεζες για έκτακτη χρηματοδότηση/ακριβότερη κατά 25 μ.β από την βασική/main refinancing operation με 3,5%)… Σύμφωνα με αυτό οι ευρω-τράπεζες εμφανίζεται να είναι υποχρεωμένες να αναζητήσουν έκτακτα κεφάλαια 110 δισ. Το θέμα έφτασε μέχρι την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for Internatioanl Settlements) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει γενικότερα αλλά (κυρίως) ειδικότερα… Γιατί επιμένει η DeA σε τέτοιου είδους ζητήματα; κυρίως λόγω της κρισιμότητας των επερχόμενων εκλογών- όπως κρίνει το team της στήλης- που δεν επιτρέπει “αστεϊσμούς” και “ελαφρότητες”. Για αυτό και το εύλογο του Νίκου Ελευθερόγλου: από που… ψωνίσαμε ευρωβουλευτές.

*Το 11 στα 11 χθες, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σερί 11 συνεδριάσεων με θετικό πρόσημο, ρεκόρ που είχε να σημειωθεί από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2020. Στις 1.120,29 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με 1,59%. Στα 134,8 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 16,5 εκατ. “άλλαξαν χέρια” μέσω πακέτων, σε μόλις 6 μετοχές πραγματοποιήθηκε τζίρος 75 εκατ. ( ! ). Συγκεκριμένα σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, OTE, OΠΑΠ και Εθνική. Προφανές πως, σημαντικό μέρος του τζίρου ποντάρει στο bet της Παρασκευής. Στο ότι η Standard & Poor’s θα αναβαθμίσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε “θετική” από “ουδέτερη”. Ωστόσο, η JPMC δεν περιμένει κίνηση από την S&P την Παρασκευή, την επενδυτική βαθμίδα την “βλέπει” για αρκετά μετά τις εκλογές, προς το τέλος του έτους. Πρακτικά η JPMorgan Chase παραμένει συντηρητική, επιφυλακτική καθώς περιμένει πρώτα τον σχηματισμό κυβέρνησης με “κυβερνητική” προοπτική, καθώς είναι από τα επενδυτικά σπίτια που περιλαμβάνει και σενάρια “τρίτης κάλπης”. Όσον αφορά στην Standard & Poor’s, Παρασκευή βράδυ-κοντή γιορτή, που λένε. Την ίδια μέρα και το “κλείσιμο” θέσεων στα Παράγωγα.

*Πάντως στην Ομήρου ασχέτως εκλογικών κ.λ.π, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σήμερα στην πρώτη (από τις τρεις) επανέκδοση (υφιστάμενου) χρέους, συνεπής στις συναντήσεις του με τις αγορές, τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια. Ειδικότερα η JPMC σημειώνει (μεταξύ άλλων στην έκθεση της) πως, “…στην Ελλάδα δύσκολα θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα έως ότου υπάρξει σαφήνεια σχετικά με τη νέα κυβέρνηση μετά τις βουλευτικές εκλογές τους επόμενους μήνες…” αλλά και “…η νυν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα σχηματίσει είτε μία πλειοψηφική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνασπισμού…”. Ειδικά αναφορά γίνεται και στον ΟΔΔΗΧ- στο πρόγραμμα επανεκδόσεων, στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου- υπολογίζοντας την προσφορά στα 23 δισ.

*Η βαριά βιομηχανία του ΧΑ πήγε εξαιρετικά το 2022, με μεγέθη ρεκόρ, σημείωνε ο Απόστολος Σκουμπούρης. Motor Oil, Helleniq Energy, Mytilineos, TITAN το κατά Απόστολο “καρέ”.

*Όμως, είναι η επιστροφή των τραπεζών που ωθεί το ΧΑ προς τα υψηλά 9ετίας. Υψηλότερη κερδοφορία για τις συστημικές περιμένει φέτος η HSBC και ειδικότερα ο Cihan Saraoglu (αρμόδιος αναλυτής του οίκου για το ελληνικό banking), ο οποίος αναθεωρεί την εκτίμηση του για τα κέρδη κατά 41% (κατά μέσο όρο), δηλαδή 11% πάνω από την κοινή εκτίμηση των αναλυτών. Κορυφαία επιλογή της HSBC η Εθνική με την επισήμανση πως, περιμένει να “κλείσει” η ψαλίδα των αποτιμήσεων με την πρώτη Eurobank. Στα υπόψη, καθώς η μεν Eurobank με τη μετοχή στα 1,338 ευρώ αποτιμάται στα 4,96 δισ., η δε Εθνική με τη μετοχή στα 4,858 ευρώ έχει χρηματιστηριακή αξία 4,44 δισ. Καλό discount για να καλυφθεί (εάν επιβεβαιωθεί ο Cihan). Άλλες 21 συνεδριάσεις και η σημερινή απομένουν μέχρι την πρώτη κάλπη.

*Για ακόμη μία συνεδρίαση ζωηρό ήταν το ενδιαφέρον για το bet της Πειραιώς. Η μετοχή “έτρεξε” ένα 6,10% στα 2,366 ευρώ, καθώς προεξοφλείται η ένταξη της στον δείκτη MSCI Greece. Από την χθεσινή συνεδρίαση και για συνολικά 10 το διάστημα, που θα αξιολογηθεί κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια/προϋποθέσεις να αποτελέσει την 11η μετοχή του “καλαθιού”. Σημειώνω πως, για δεύτερη σερί συνεδρίαση η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς ξεπερνά αυτήν της Alpha Bank. Έτσι για την ιστορία και την στατιστική.

*Πωλητής στην μετοχή της Motor Oil, τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και συνολικά πέντε στις έξι τελευταίες.

*Συνεχίζονται οι εισροές κεφαλαίων στην μετοχή της Coca Cola, σε υψηλά 14 μηνών το “χαρτί”. Ας είναι καλά οι αγοραστές στη μετοχή της Coca Cola Hellenic στο Λονδίνο, όλο και κάτι περισσεύει για το ΧΑ.

*Νέα ιστορικά υψηλά για την Cenergy Holdings. Από την ημέρα της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της Hellenic Cables- στο Σουσάκι Κορινθίας- η DeA είχε βγει ultras long στο “χαρτί” της… μητρικής. Ήταν βέβαια και το εξαιρετικό γεύμα στον “Κάβο”, η άρτια διοργάνωση της όλης εκδήλωσης από την Εριέττα Παπαδογιάννη (και το team Viohalco). Με αυτά και μ’ εκείνα, η μετοχή ενισχύθηκε 3,64% στα 4,275 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές 325 χιλ. τμχ. Αποτίμηση στα 812,9 εκατ. και όμως είναι στον δείκτη FTMidCap. Οταν στον FTSELarge Cap συμπεριλαμβάνεται λ.χ. η Sarantis στα 482,2 εκατ. Αυτή και εάν είναι στρέβλωση.

*Στα 1,852 ευρώ με άνοδο 3,35% η μετοχή της Intracom. Μαθαίνω ότι, πιθανότατα μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει “κλείσει” το deal για την IDE. Ιερουσαλήμ- Αθήνα=Κολιάτσου-Παγκράτι το’ χουν κάνει οι Ισραηλίτες.

*Δεν είναι χθεσινός ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος, “μαγαζί γωνία” η Profile. Μην τα επαναλαμβάνουμε…

*SunriseMezz, το πρώτο από τα mezzanines που “πιάνει” ιστορικά υψηλά. Και ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι επιστροφές “κουπονιών”.

*Αύριο, Πέμπτη, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα, πριν την συνεδρίαση.

*Αγορά ελληνικών ομολόγων συστήνει η DZ Bank, με την γερμανική τράπεζα να εκτιμά ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξει την οικονομική πολιτική. Όσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, την θεωρεί διασφαλισμένη, χωρίς όμως να εκτιμά συγκεκριμένο χρόνο απόκτησης της.

*Έως το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρώσει η διοίκηση της Dimand την απόκτηση άλλων 2 κτηρίων που συνδυαστικά με τα 3 που ήδη κατέχει, θα διαθέτει όλο το συγκρότημα του παλιού ΜΙΝΙΟΝ, όπως θα ενθυμούνται οι παλαιότεροι. Η ανακατασκευή του ιστορικού (κτηριακού συμπλέγματος) αποτελεί κύριο στόχο της Dimand, ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό project που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει τοπόσημο του κέντρου της πρωτεύουσας (πλατεία Ομονοίας). Συνδυαστικά με την ευρύτερη περιοχή όπως θα εκτείνεται μέχρι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία, με ότι αυτό θα σημαίνει για την αναβάθμιση της.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask