don't even ask

don't even ask

spot_img

Η ανακωχή των πωλητών, τα ασφαλή… καταφύγια, το 6μηνιαίο του ΟΔΔΗΧ, καλπο-λογίες, λιμενικό ρεπορτάζ, την… κάνουν οι ξένοι, ρεκόρ οι εκροές (ευρωζώνη) και ο “ειδικός” mezzeδάρχης

*Επιστροφή αγοραστών χθες μετά το sell off της Παρασκευής. Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Silicon Valley Bank από την First Citizens BancShares είχε ως αποτέλεσμα, κατ’ αρχήν την ανακωχή από την πλευρά των πωλητών. Αρκεί; μάλλον όχι, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς περιμένουν την επόμενη. Ωστόσο, κοινός τόπος πως το σύστημα είναι καλύτερα προετοιμασμένο από το 2008. Συν το ότι δίνεται η αφορμή να καθαρίσει λίγο η…κόπρος του Αυγείου, να μεταφερθεί “χρήμα” από περιφερειακές τράπεζες σε ισχυρά συστημικά σπίτια. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες 2 εβδομάδες μεταφέρονται δισ.$ στα money market funds της Wall Street. Ενδεικτικό πως σε αυτό το διάστημα τα κεφάλαια της Goldman Sachs έχουν αυξηθεί κατά 52 δισ., της JPMC κατά 46 δισ., της Fidelity κατά 37 δισ$. Συνολικά από την αρχή της κρίσης (με αφορμή την SVB), περισσότερα από 280 δισ. έχουν εισρεύσει στα θεωρούμενα “ασφαλέστερα καταφύγια” καθιστώντας τον Μάρτιο τον μήνα με τη μακράν καλύτερη απόδοση (εισροών).

*Αυτά στις ΗΠΑ, γιατί στην Ευρώπη η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Ναι μεν το πλαίσιο εγγυοδοσίας, κάλυψης ελάχιστων κεφαλαίων κ.λ.π είναι αυστηρότερο απ’ ότι στις ΗΠΑ- που θεωρητικά σημαίνει ότι οι κίνδυνοι πρέπει να είναι πολύ μικρότεροι- πλην όμως περιπτώσεις, όπως της Deutsche Bank δικαιολογούν τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας σε Φρανκφούρτη και στις ευρωπαϊκές αγορές. Δεδομένης της ευρείας διασυνδεσιμότητας των συστημάτων μεταξύ τους εύλογο είναι το ερώτημα πόσο αντέχει λ.χ το γαλλικό ή το ιταλικό σύστημα έναν… εκτροχιασμό της Deutsche Bank. Άλλωστε ακόμη και στην περίπτωση της αναγκαστικής απορρόφησης της Credit Suisse από την UBS πληθαίνουν όσοι επιφυλάσσονται για το αν η δεύτερη θα αποδειχθεί “βαρίδι” για την πρώτη.

*Συνεπώς εγρήγορση και ετοιμότητα.

*Στα δικά μας, αύριο ο ΟΔΔΗΧ δημοπρατεί έντοκο 6μηνης διάρκειας για 625 εκατ. και έχει την σημασία της η “τιμολόγηση” που θα χρεωθεί. Τέλη Φεβρουαρίου ο Οργανισμός είχε προχωρήσει σε ανάλογη διαδικασία- 6μηνης διάρκειας για 812,5 εκατ.- με την απόδοση στο 3,07% από 2,40% της αμέσως προηγούμενης. Να δούμε το “κουπόνι” αύριο για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Πάντως χθες το GR10Y ήταν στο 4,105%, με μικρή απόκλιση. Άλλωστε πρόσφατα το Bloomberg είχε χαρακτηρίσει ως “αγαπημένο των επενδυτών το κρατικό χρέος της Ελλάδας”. Και η JP Morgan Stanley “ψηφίζει” τις-σχετικά- κοντινές σειρές (7ετίας-10ετίας). Και ενώ εκτός, Γαλλία-Γερμανία (και στην ευρύτερη γειτονιά Ισραήλ) επικρατεί μία περισσότερο-λιγότερη έκρυθμη κατάσταση, εμείς εντός…εικοτολογούμε για την διαπλοκή και την τρίτη κάλπη, που έλεγε και ο Νίκος Ελευθερόγλου.

*Στην πρώτη κάλπη αποφασίζεται κόμμα και πρωθυπουργός, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Μεγαλώνει το χάσμα Ανδρέα Λοβέρδου-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

*“Φωτιές” από τη δήλωση Μητσοτάκη για κυβέρνηση από “ένα κόμμα, αλλά όχι με ένα χρώμα”. Δηλαδή κυβέρνηση “ουράνιο τόξο”; “τρικολόρ”; και ακόμη έχουμε σχεδόν 2 μήνες.

*Βαραίνει, μέρα με τη μέρα το πολιτικό σκηνικό, με συνέπεια εμβληματικοί διαγωνισμοί, έργα και συμφωνίες είτε να πηγαίνουν πίσω, είτε να “παγώνουν”. Δικαιολογημένος, από αυτή την άποψη, ο διακριτός εκνευρισμός αρκετών επιχειρηματιών, παραγόντων που αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τους έρχονται. Εάν εξαιρέσει κάποιος το deal Intrakat με ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, την επικείμενη είσοδο της Winex στο μ.κ της Attica Bank, μετρημένες είναι οι εξελίξεις. Πληροφορίες (του radar) θέλουν να προχωρά το deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- First Sentier για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σύμφωνα με το team του Αντώνη είναι στο στάδιο της συμφωνίας του πλάνου χρηματοδότησης, που όντως θα “μετρήσει” σημαντικά στην αγορά.

*Κινητικότητα στα λιμενικά, ένας από τους τομείς που το ΤΑΙΠΕΔ ενεργεί ουσιαστικά, μεθοδικά. Μέσα στην εβδομάδα αναμένουν τις προσφορές για τον διαγωνισμό του ΟΛΒόλου. Κανονικά στις 24 Απριλίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί για τον ΟΛΗρακλείου. Διατηρώ μία επιφύλαξη-λόγω προεκλογικής περιόδου και ιδιαιτερότητας της Κρήτης- αλλά είτε στην ώρα της, είτε αργότερα η σχετική διαδικασία, στο νησί δεν δίνουν πόντους στον όμιλο Grimaldi. Πηγές της DeA κάνουν λόγο για 4-5 ουσιαστικές προσφορές, με 2 τα επικρατέστερα σχήματα. Όταν έρθει η ώρα, θα έχουμε πιο στοχευμένο ρεπορτάζ. Πάντως στο “λιμενικό” μέτωπο από τα κύρια θέματα συζήτησης (και ερμηνείας) ήταν η παραίτηση του Artur Davidian (της Dimera) στο πλαίσιο Κανονισμού της ΕΕ ως προς τη συμμετοχή Ρώσων υπηκόων σε νευραλγικούς φορείς κ.λ.π. Στην θέση του ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, αλλά δεδομένης της ιδιότητας του “παραιτηθέντος” στην Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν πολλά σενάρια που αφορούν (άμεσα/έμμεσα) τον Ιβάν Σαββίδη και τις συμμετοχές του. Μάλιστα ορισμένοι έκαναν λόγο για… ξήλωμα του πουλόβερ και άλλα τινά.     

*Διακριτικά την… κάνουν ξένοι και “ξένοι”, όλο και λιγότερες οι συναλλαγές, όλο και χαμηλότεροι οι τζίροι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από 150 εκατ. μέσο όρο/συνεδρίαση “προ Τεμπών” σταδιακά στα 120 στα 105 και-πλέον- στα 70 και χθες με μόλις 48 εκατ. Επιφυλακτικοί όλο και περισσότεροι ξένοι “μετά Τεμπών”, άλλωστε στις τελευταίες 6 παρουσιάσεις εισηγμένων σε αναλυτές και για τις 6 η πρώτη ερώτηση δεν ήταν ούτε για τα αποτελέσματα του 2022, ούτε για το μέρισμα ή τις προβλέψεις για το 2023, αλλά τι γίνεται τώρα με τα politics στην Ελλάδα. Είναι και οι εικόνες από το Παρίσι, την Γαλλία. Η απεργιακή κινητοποίηση που “νέκρωσε” χθες την Γερμανία- ξανά σήμερα- αλλά και άρθρα όπως λ.χ. των Financial Times: Γαλλία, στον δρόμο προς την 6η Δημοκρατία; (του Simon Kuper) που προβοκάρουν περισσότερο την κατάσταση στην “ηπειρωτική Ευρώπη”. Χθες η DeA σημείωνε, πως από τις εξελίξεις στην Credit Suisse στο Λονδίνο “τρίβουν τα χέρια τους”. Σταθερή η εκροή/μεταφορά κεφαλαίων από Παρίσι, Φρανκφούρτη και προς το City.

*Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκροές καταθέσεων στην ευρωζώνη. Συνολικά 214 δισ. αποσύρθηκαν από τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θεωρίες συνωμοσίας, θα πει κάποιος ΟΚ, αλλά follow the money.

*Στα δικά μας και πάλι. Θα μπορούσε η επικείμενη συμφωνία για την ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ να φέρει εισροές σε εισηγμένες του κατασκευαστικού κλάδου; Κατ’ αρχήν θετική η απάντηση παραγόντων της αγοράς: πάντως στην χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο ήταν μόνο η μετοχή της Intrakat, στα 1,63 ευρώ (3,83%). Στα 2,10 (-0,24%) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 0,77 (-0,26% ) της AVAX.

*Jumbo: με 2,84% στα 19,20 ανακτώντας-σχεδόν- το σύνολο του μερίσματος (1,155/μτχ) που “αποκόπηκε” στη συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου. Είπαμε too hard ο mr Jumbo…

*Mytilineos, άμεση επαναφορά με νέο γύρο εισροών. Στα 25,14 (1,95%) από τα σταθερά bet της στήλης.

*Τώρα που έβαλαν μπροστά για είσοδο στο ΧΑ η Trade Estates, η Noval Property η Capital Economics προειδοποιεί για κίνδυνο νέας κρίσης με επίκεντρο το εμπορικά ακίνητα. Είθισται κρίσεις αυτού του χαρακτήρα να περνούν Ευρώπη σε 1-2 μήνες. Στα υπόψη (και) αυτή η “εστία”.

*Αρωγός των long η Coca Cola HBC, με εισροές και από Λονδίνο. Στα 25,12 (1,62%) υψηλό 52 εβδομάδων και αποτίμηση στα 9,35 δισ. αφήνοντας αρκετά πίσω τον ΟΤΕ στα 5,79 δισ. με τον ΟΠΑΠ στα 5,33 δισ. να πλησιάζει.

*Καλή συνεδρίαση η χθεσινή για την AEGEAN Airlines, στα 7,32 (3,83%). Δύσκολα την βλέπουν την άσκηση των warrants αναλυτές, με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Εκτός εάν από αρχές Ιουλίου (που είναι ενεργή η περίοδος δυνητικής εξαγοράς τους από το Δημόσιο) είναι σαφές (και φιλοεπενδυτικό) το σκηνικό.

*SunriseMezz, GalaxyCosmosMezz με νέα άνοδο, σε ιστορικά υψηλές τιμές, στα 0,1791 και 0,4808 ευρώ αντίστοιχα. Γνωστή η θέση της στήλης, όπως και η παραπομπή στον “ειδικό” mezzeδάρχη.

*Στο 2,3% (από 1,8%) αναθεωρεί το υπ.Οικ τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, για το 2023. Με καλό τουρισμό, σταθερά χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια, το 2,8% ακόμη και το 3% θα ήταν εφικτό.

*Να δούμε την Παρασκευή και την προκαταρκτική έκθεση για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Αν και η Κριστίν Λαγκάρντ μεταλλάχθηκε σε πιο “γεράκι” και από τον Γιοακίμ Νάγκελ.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask