don't even ask

don't even ask

spot_img

Η “ανάλγητη” τράπεζα Πειραιώς, οι Greeks και οι επιτήδειοι ουδέτεροι, γιατί “απολύθηκε” η κυρία, εβδομάδα ανακοινώσεων για πληθωρισμό, η EKT επί των επάλξεων, οι προσδοκίες για Motor Oil και τα έργα 4 δις

*Νέα ανάλγητη κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, που… αποστεώνει τραπεζικά την ελληνική περιφέρεια. Η διοίκηση Μεγάλου επιχειρεί να κλείσει το κατάστημα στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, μία κατεξοχήν αγροτική περιοχή που εξυπηρετεί μεγάλο δίκτυο τοπικών κοινωνιών. Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί. Μετά την καίρια επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Παπανδρέου για την ίδια τακτική που ακολουθεί η τράπεζα στην Αχαΐα, η στήλη ενθυμείται τι συνέβη στην Βόνιτσα. Εκεί προκειμένου να μην κλείσει το κατάστημα της Πειραιώς (είναι ακόμη επίφοβο ότι θα κλείσει), οι ιθύνοντες είχαν το… θράσος να ζητήσουν από τον Δήμαρχο να “σηκώσουν” οι πολίτες όλες τις καταθέσεις τους από τις άλλες τράπεζες και να τις μεταφέρουν στην Πειραιώς. Τόσο διοικητικά, όσο και επικοινωνιακά (ξοδεύονται κατά το δοκούν και ανεξέλεγκτα κονδύλια για διαφήμιση από συγκεκριμένους ανθρώπους) η τράπεζα Πειραιώς χάνει σταδιακά την αξιοπιστία της ως προς τη λιανική τραπεζική. Σε λίγο είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι.

*Σταθερά στην γραμμή Follow the Money η στήλη: Πρωταγωνιστές στις αγοραπωλησίες οι Έλληνες πλοιοκτήτες, σημείωνε ο Δημήτρης Σερέτης το Σάββατο. Πρώτοι οι Greeks και στο ship-to-ship, δηλαδή στη μεταφόρτωση ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο. Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του Vortexa.com (Vortexa’s Energy Market) όπου καταγράφονται όλες οι ενεργειακές ροές μέσω θαλάσσιων μεταφορών. Σύμφωνα με την εν λόγω πλατφόρμα τον Μάιο διακινήθηκαν 2,5 εκατ. βαρέλια αργού, από 1 εκατ. τον Απρίλιο και τις 500 χιλ. τον Μάρτιο. Επίσης, σύμφωνα με την Deutsche Welle το 80% των ρωσικών πρώτων υλών και αγαθών διακινείται μέσω επιχειρήσεων Ελβετικών συμφερόντων. Εάν στην Τουρκία αποδίδεται ο χαρακτηρισμός/ρόλος του “επιτήδειου ουδέτερου”, τότε η Ελβετία-σύμφωνα με στοιχεία του Refinitiv Eikon (refinitiv.com) είναι η… Real Madrid.

*Και μία διευκρίνιση: αρχή της DeA η αναφορά σε πηγές, διευθύνσεις και στοιχεία με απ’ ευθείας παραπομπή για όποιον θέλει το κάτι παραπάνω ή ακόμη και την επιβεβαίωση (ή όχι) όσων αναφέρονται.

*Για τα όσα διαδραματίζονται στον 100ημερών πόλεμο της Ουκρανίας, βρήκα ενδιαφέρον το θέμα για την Λουντμίλα (Ντενισόβα)- μέχρι πρότινος υπεύθυνη Επίτροπο της Ουκρανίας για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. “Απολύθηκε” η κυρία, το γιατί; για όποιον ενδιαφέρεται στο σχετικό θέμα του Γιάννη Αγγέλη (insider.gr). Θα μου πείτε είναι “οικονομικού ενδιαφέροντος” αυτά;…δεν είναι;

*Πάμε λοιπόν, και αυτή η εβδομάδα έχει αρκετά και σημαντικά ορόσημα. Αύριο, Τρίτη ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου (στο συν 7,9% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021). Την Πέμπτη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου, εδώ μας θέλω. Παρασκευή ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για 8,2% ΟΚ για τις αγορές, στην περίπτωση που είναι θεαματικά υψηλότερος ή χαμηλότερος τότε θα “δουλέψει” για short ή long παίκτες δυνατά. Μία μέρα νωρίτερα, συνεδριάζει η ΕΚΤ που, ναι μεν δεν θα αλλάξει τώρα το επιτόκιο παρέμβασης (-0,50%), αλλά θα σηματοδοτήσει την απαρχή ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης προς το τραπεζικό σύστημα.

*Το γνωστό μας Targeted Longer Term Refinancing Operations, αφορά σε χορήγηση ρευστότητας (με αρνητικά επιτόκια) από την Φρανκφούρτη προς την Αθήνα, τις 4 συστημικές τράπεζες. Πάνω από 50 δισ. η αντληθείσα ρευστότητα (που θα πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά έως και το 2024), ειδικότερα η Alpha Bank έχει αντλήσει (μέσω TLTROs) 13 δισ., η Πειραιώς 14,5 δισ. η Eurobank 11,7 δισ., η Εθνική 11,6 δισ. Που κολλάει αυτό με την μεθόδευση για αναδρομικά μπόνους στα μέλη δ.σ των τραπεζών, τον ρόλο του ΤΧΣ τα σημειώναμε την Παρασκευή. Για το πως έκαναν μάγκα τον Patelis, ο οποίος- πολύ σωστά- έβαλε “πάγο” στην όλη προσπάθεια.

*Διάβασα (insider.gr) για το αν αληθεύει πως ο Γιώργος Χαντζηνικολάου που σε πείσμα της εταιρικής διακυβέρνησης κρατάει την προεδρία του Χρηματιστηρίου διπλασίασε τις αποδοχές του; Θα μου πείτε τι είναι 70.000 ευρώ ετησίως για την πολλοστή θέση που κατέχει σε δ.σ. εταιριών. Όχι, δεν ξέρω αν ήταν μέσα στις αιτήσεις των bonus των τραπεζών και φαντάζομαι πως όχι ακόμη… μιας και η τράπεζα… σε μονοψήφιο ποσοστό σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια. Ο κ. Χαντζηνικολάου είναι πρόεδρος στην Πειραιώς. Θα μου πείτε, είναι η μόνη περίπτωση; προφανώς και όχι ωστόσο ενδεικτική πως για ορισμένες “λεφτά υπάρχουν”. Λαϊκίζω θα πείτε, εάν σας υπολογίσω πόσα “λεφτά υπάρχουν” συνολικά και δείτε το μέγεθος (τριψήφιο) το ξανά συζητάμε.

*Ημέρα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου για την Motor Oil. Μεγάλες οι προσδοκίες της αγοράς, έχουν δώσει σημαντική ώθηση και χρηματιστηριακά στη μετοχή, μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν. Μεγάλη σημασία θα δοθεί και στο θέμα της μερισματικής πολιτικής. Αύριο Τρίτη είναι η ενημέρωση-μέσω τηλεδιάσκεψης- και το ερωτηματολόγιο- απ’ ότι μαθαίνω- των αναλυτών εκτείνεται σε ευρύτατο φάσμα. Ενδιαφέρον το θέμα του Δημήτρη Κόκκορη (mononews.gr) για το “που φτάνουν οι αποδοχές του Βαρδή και του Γιάννη Βαρδινογιάννη και τι μισθούς έχουν οι εργαζόμενοι”. Εξαιρετικός, ως συνήθως ο Δημήτρης.

*Σε δημοπράτηση έργων έως 4 δισ. (μέχρι αρχές 2023) αναφέρθηκε ο υφ. Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, όντως καλή είδηση/εξαγγελία. Ωστόσο, το κατασκευαστικό κόστος έχει εκτιναχθεί από 25% έως και 70% χωρίς οι κατασκευαστές να έχουν ένδειξη, πως η ανηφόρα των ανατιμήσεων θα σταματήσει το επόμενο εύλογο διάστημα. Από αυτή την άποψη αναγκαίες οι ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης (λ.χ. ΑΚΤΩΡ για 100 εκατ., Intrakat για 51 εκατ.), οι συμμαχίες (ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Motor Oil) οι επαφές για στρατηγικές συνεργασίες (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, AVAX, Intrakat κ.λ.π), όπως και η ανατιμολόγηση διαφόρων projects. OK, με αυτά ο κλάδος πορεύεται μέχρις εδώ, σχετικά ικανοποιητική διαχείριση γίνεται αλλά καίριο/εύλογο το ερώτημα τι γίνεται εάν η κρίση υπερβεί τα όρια αντοχής (και) του κλάδου. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask