don't even ask

don't even ask

spot_img

Ερμηνείες κατά το δοκούν (traders), στεριανοί…εφοπλιστές, War Pigs (Black Sabbath)-old bad habits, δυνατά η ΔΕΗ στο FTTH, ο ΟΛΠ μπορεί πιο ψηλά, αναπτύσσεται η AVE και καλή…παρέλαση

*FED: Τα λέγαμε χθες πως οι traders ερμηνεύουν κατά το δοκούν/συμφέρον τις αμφισημίες των κεντρικών τραπεζιτών. Σε 3 μειώσεις επιτοκίων τείνει η Fed, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Jerom Powell. Προ 2-3μηνών, ορισμένοι αναφέρονταν σε 6-7 μειώσεις (η πρώτη τον Απρίλιο, omg! ). Όμως, τις τελευταίες μέρες έπαιζαν τα σενάρια για 2 ή και 1 μείωση, οπότε οι 3 είναι ΟΚ. Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την παροιμία…με τον οικοδεσπότη που του φόρτωναν κάθε μέρα και έναν, μέχρι σημείου κορεσμού της χωρητικότητας του σπιτιού του, οπότε όταν άρχισαν να τους μειώνουν…κ.λ.π, κ.λ.π

*Βρυξέλλες: 2ήμερη Σύνοδος Κορυφής χωρών-μελών της ΕΕ και πάλι σε κλοιό τρακτέρ οι Βρυξέλλες. Οι αγρότες κάνουν επίδειξη δύναμης και αντιπροσωπεύουν το κίνημα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, που υποκινείται, όπως υποστηρίζουν, από τις υπερβολικές περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ΕΕ και τις άδικα φθηνές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Οι παραχωρήσεις των Κομισαρίων: Εκτεταμένη αναστολή των κανόνων για την «αγρανάπαυση» και διασφαλίσεις ώστε να σταματήσουν οι ουκρανικές εισαγωγές να κατακλύζουν την αγορά, στο πλαίσιο ενός αδασμολόγητου συστήματος που εισήχθη μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022. Επίσης μείωση του αριθμού των επιτόπιων επιθεωρήσεων των αγροκτημάτων κατά 50% και την παροχή περιθωρίων σε αγρότες που δεν πληρούν τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Όπως και το ενδεχόμενο μιας πιθανής μεσοπρόθεσμης αναθεώρησης της ΚΑΠ, που θα αποτελούσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους νομοθέτες και τα κράτη-μέλη, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας.

*Όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν/υλοποιούν μεγάλες αμυντικές επενδύσεις. Άμεση χρηματιστηριακή συνέπεια η εκρηκτική άνοδος των τιμών των μετοχών εισηγμένων πολεμικών βιομηχανιών. Στην Φρανκφούρτη, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυρομαχικών Rheinmetall αναπτύσσεται κόντρα στην φθίνουσα γερμανική βιομηχανία. Με απόδοση 424% (από το 2022), η μετοχή της Rheinmetall είναι η 2η με τη μεγαλύτερη απόδοση διεθνώς- όσον αφορά στους δείκτες MSCI. Η μεταβολή της Rheinmetall μεγαλύτερη και από την Nvidia, φέτος έχει στόχο να πραγματοποιήσει πωλήσεις 10 δισ. ευρώ, ενώ ήδη κατέγραψε ένα ρεκόρ παραγγελιών ύψους 38 δισ. ευρώ.

*Χρήσιμη θα ήταν μία σύντομη έστω ανάγνωση της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας- και δη της περιόδου του Μεσοπολέμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την Τετάρτη από τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας να εκπονήσει έκθεση σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της πολιτικής και αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι οι φιλοδοξίες του [Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ] Πούτιν δεν τελειώνουν στην Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö. Η ανακοίνωση, μάλιστα, ήρθε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, όπου η άμυνα αποτελεί κύριο ζήτημα. War Pigs. από τα παλιά καλά των Black Sabbath, αλλά τι έχουν πάθει οι Ευρωπαίοι και αναφέρονται όλο και συχνότερα στον κίνδυνο/ενδεχόμενο ευρύτερου πολέμου (πέραν της Ουκρανίας; ).

*Επειδή το είδα και αλλού: Η αποχώρηση του Μιχάλη Τσαμάζ από τον ΟΤΕ εκτιμάται πως θα ισχυροποιήσει την θέση του Γιώργου Στάσση σε ότι αφορά στα επενδυτικά σχέδια εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Ο ΟΤΕ μπορεί να έχει το μερίδιο του λέοντος, αλλά η ΔΕΗ έχει μπει πολύ δυνατά στο FTTH, την ώρα που Vodafone, NOVA κάνουν κράττει- για ευνόητους λόγους-. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στην Επιχείρηση να εντείνει τον σχεδιασμό έτσι ώστε να διεκδικήσει ποσοστό από την χονδρική προσφέροντας ανταγωνιστικότερες υπηρεσίες προς τρίτους (δηλαδή Vodafone, NOVA).

*Αυτονόητο πως, μεγέθη λ.χ. Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, HelleniQ Energy, Viohalco, ΟΠΑΠ και ακόμη 3-4 ισχυρών του εγχώριου επιχειρείν πολύ δύσκολα θα “τιμολογηθούν” fair value σε μία “ρηχή” αγορά των μόλις 100 δισ. (σε όρους αποτίμησης), ημερήσιων συναλλαγών 120 εκατ., αδυναμίας προσέλκυσης νέων εισαγωγών (μεγάλων εταιρειών), με πλήθος γραφειοκρατικών αγκυλώσεων κ.λ.π. Πρακτικά επιχειρηματικά μεγέθη όπως τα αναφερθέντα “υποτιμολογούνται” λιγότερο έως περισσότερο. Και επ’ αυτού, 2 χρόνια μετά τον διορισμό νέας διοίκησης (πλουσιοπάροχα αμοιβόμενης) ελάχιστα έχουν γίνει.

*Υπό προϋποθέσεις ο ΟΛΠ θα μπορούσε να επανέλθει στη “μεγάλη” κατηγορία. Δεν γίνεται να…ελλιμενίζεται στον FTSEMidCap. Ευνοημένο και το ΤΑΙΠΕΔ από την θεαματική άνοδο της μετοχής. Αποτίμηση στα 688 εκατ. ευρώ.

*Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών σε συνεργασία με την Carrefour η εισηγμένη εταιρεία AVE, ενώ παράλληλα «κλείνει τις τρύπες» του παρελθόντος και αποκαθιστά το ζήτημα της επαρκούς διασποράς των μετοχών της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ήδη σήμερα η AVE (βασικός μέτοχος ο Νικόλαος Βαρδινογιάννης) λειτουργεί μέσα από ένα δίκτυο 42 καταστημάτων λιανικής στην ελληνική αγορά (εκ των οποίων τα 17 εταιρικά και τα υπόλοιπα μέσω franchising), ενώ παράλληλα έχει ως στόχο να αποκτήσει άλλα 22 καταστήματα μέχρι τον προσεχή Μάιο και το συνολικό δίκτυο να ξεπεράσει τα 70 σημεία λιανικής πώλησης έως το τέλος του έτους. Επιπρόσθετα, σύντομα αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα καταστήματα στη Βουλγαρία, με στόχο να ξεπεράσουν τα είκοσι μέχρι τον Σεπτέμβριο. Από τον εξαιρετικό Στέφανο Κοτζαμάνη (euro2day).

*Για να υλοποιήσει το μεγάλο της επενδυτικό της πρόγραμμα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η σχετική απόφαση ελήφθη από την έκτακτη γενική συνέλευση της 12ης Μαρτίου. Τα τελευταία δύο χρόνια η ΔΕΗ έχει βάλει equity 450 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗΑΝ, μέσω τριών αυξήσεων κεφαλαίου. Τέλος, η ΔΕΗΑΝ απέκτησε τον έλεγχο των Greek Windpower, Alpener, Clamwind και Καστρί Ευβοίας στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Intrakat.

*Qual: Όπως σημειώναμε χθες, για τους εφοπλιστές- νέους βασικούς μετόχους της εισηγμένης.

*Κυριακούλης: εκείνο το πακέτο των 400 χιλ. μτχ στον “γητευτή”, που λέγαμε…

*Moda Bagno: με τόσο σφικτό free float, όλα γίνονται…

*Με τις πωλήσεις των Porsche αυξημένες κατά 50% ( ! ) η ΜΟΤΟδυναμική θα δικαιολογούσε αποτίμηση μεγαλύτερη των 94,1 εκατ.

*Η άνοδος της Εθνικής στην δεύτερη θέση με αποτίμηση 6,768 δισ. επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ομίλου. Μόνο με την έκδοση του Tier II (20/3), εξοικονομούνται περί τα 9 εκατ. ετησίως. Εδραία όσο ποτέ η διοίκηση Μυλωνά. Από Ιούνιο τα νεότερα για το 18,39% του ΤΧΣ. Και κατά το talk of the town, με το εγχώριο εφοπλιστικό ενδιαφέρον θερμότατο. Αυτά και ευχές σε Ευαγγελίες, Ευάγγελους…

*… από Τρίτη πάλι- και αφού θα έχουμε επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες-στοιχεία για τον ΣΕΒ…σας είπαμε πως, θα χουμε εκπλήξεις.

*Και… Καλή 25η Μαρτίου.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask