don't even ask

don't even ask

spot_img

ΔΕΗ-Mytilineos, ενδιαφέρον για ΜΕΖΖ, αντοχές και απώλειες, οι αγορές του προέδρου (Intralot), οι “αμυντικές δαπάνες” (Τζεντιλόνι), οι παροχές του 2025 και οι αξιοπρόσεκτες ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΙΝΤΕΚ και ΙΝΚΑΤ

*Μπορεί η επόμενη κίνηση να είναι αύξηση και όχι μείωση, προειδοποιεί ο Λάρι Σάμμερς. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται (Bloomberg) σε ένα ακραίο ενδεχόμενο που θα υποχρεωνόταν να ακολουθήσει η Fed. Από αυτή την άποψη, για την Φρανκφούρτη είναι μονόδρομος η αυτονόμηση. Μείωση (κατά 25 μ.β) στην συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, θα σήμαινε υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, συνακόλουθα σε αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Ενδεχομένως, λύση-διέξοδος για την ασθμαίνουσα οικονομία της ευρωζώνης.

*Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν σημαντικά στην εξελισσόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, είναι και η απόσυρση ρευστότητας- η ποσοτική σύσφιξη, επί της ουσίας- που αναφέρεται επίμονα η DeA. Ειδικότερα, το δ.σ σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του πρώτου 6μηνου του 2024. Αλλά, στην διάρκεια του δεύτερου 6μηνου εξαμήνου, σκοπεύει να μειώσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Η ΕΚΤ σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

*Έλεγχοι από Olaf και Ευρωπαίο εισαγγελέα παράλληλα με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η καταγγελία που άναψε φωτιές. Με μία μόνο προσφορά διεξάγεται η συντριπτική πλειονότητα των διαγωνισμών του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα.

*Στα καθ’ ημάς: εν τέλει η ουσιαστική/σοβαρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση είναι η ακρίβεια. Πληθωρισμός απληστίας, αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου της ολιγοπωλιακής αγοράς, ελλειπής ανταγωνισμός. Και δεύτερος στις…προτιμήσεις των ψηφοφόρων ο “Κανένας”.

*Τα σημείωνε από χθες η στήλη, FlyOver, όσο περνάει ο καιρός το project του FlyOver τόσο παραπέμπει στην…υποθαλάσσια- την πολύπαθη “Θερμαϊκή Οδό” που έμεινε στις μακέτες, έργο που σχεδιάστηκε, προκηρύχτηκε, ανατέθηκε αλλά ουδέποτε κατασκευάστηκε. Και τότε, μετά από προσφυγές, ενστάσεις κ.ο.κ με συνέπεια το έργο να μείνει στις μακέτες, αλλά οι ανάδοχοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Boskalis να βάλουν στο “ταμείο” τους περί τα 100 εκατ. ευρώ.  

*Ανοίγει τα χαρτιά της για τις παροχές του 2025 η κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για τις “κάλπες” της 6ης Ιουνίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το ΤΕΕ, το ελληνικό κράτος δεν είχε ποτέ πρόγραμμα συντήρησης υποδομών…μέχρι που ήρθε το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου δόθηκαν λεφτά για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει ότι μέσα σε αυτό το έργο θα καταγραφούν όλες οι υποδομές της χώρας, όπου αναφέρει ότι βρίσκονται σε δραματική κατάσταση. Μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, θα πρέπει να προκύψει ένας νέος προϋπολογισμός στο υπουργείο υποδομών σχετικά με την συντήρηση υποδομών, που δεν… σε όλη την ιστορία του ελληνικού κράτους. Επιπλέον πρόβλημα για την ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία.

*Στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ (Ιούλιος) θα τεθεί ζήτημα έγκρισης προϋπολογισμού 100 δισ. για την Ουκρανία, “λογαριασμό” που θα κληθούν να πληρώσουν αναλογικά τα μέλη της Συμμαχίας. ΟΚ, αυτό έρχεται σε μία προσπάθεια που η Ευρώπη επιχειρεί στροφή στην “άμυνα”, προσπαθεί να αναπτύξει πολεμική βιομηχανία. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Πάολο Τζεντιλόνι (Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) πως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για “αμυντικές δαπάνες”.

*“Τροφή” σε κάθε λογής σενάρια η 3πλή αντίδραση των Κέκρωψ, Intracom Properties/ex ΚΛΜ και Intracom Holdings στην συνεδρίαση της Τρίτης. Προφανώς προοιωνίζονται εξελίξεις, θα δείξει σε ποιο επιχειρηματικό/επενδυτικό πεδίο. “Κέλυφος” η Intracom Properties, εδώ θα δούμε ομορφιές. Ο πρόεδρος επανήλθε την αμέσως επομένη, με αγορές στην Intralot. Για δυνατούς λύτες, καθώς στην τρέχουσα αποτίμηση ούτε μία στο εκατομμύριο για όσα αναφέρονται (για πώληση).

*Επιβεβαιώνεται ο Γιώργος Στάσσης και το team του. Συνεργασία ΔΕΗ-Mytilineos, για να δούμε εάν θα βγει από αυτήν η είδηση που περιμένει η αγορά. Έπρεπε να περάσει μία 10ετία, να…εξαερωθεί η αποτίμηση σε λιγότερα των 400 εκατ. – Άνοιξη 2019- για να επιστρέψει η ΔΕΗ στην διανομή μερίσματος. Επί θητείας Στάσση και του team του η διοίκηση ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα 2023 ΚΑΙ την διανομή μερίσματος. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το (μικτό) ποσό θα ανέλθει στα 0,25 ευρώ/μτχ. χρηματική “ένεση” για το Υπερταμείο που σημειωτέον κατέχει το 34,123% του μ.κ του ppc group. Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά; περί τα 33 εκατ. ευρώ- στο Δημόσιο (αναλογικά για το 34,123%) σε μία συγκυρία που ο Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης αναζητεί έσοδα (όπως και συμμετοχές, υπεραξίες θυγατρικών κ.α.) προκειμένου να προσδώσει ουσιαστικά επενδυτικό χαρακτήρα στο Υπερταμείο.

*Τι λένε οι ειδικοί; ο Συμεών Μαυρουδής (Fast Finance) σημειώνει: η Αγορά μας περιμένει πάνω σε επίπεδα αντίστασης, τόσο σε επίπεδο δεικτών, όσο και αναφορικά με τις περισσότερες Εισηγμένες, ή έστω αυτές που έχουν ‘ενδιαφέρον’. Η μερική “ανάρρωση” από το πρόσφατο πτωτικό σκέλος της περιόδου 22/3 – 5/4 ήρθε με υπεραπόδοση, έναντι όλων των μεγάλων Χρηματιστηρίων ανά τον Κόσμο. Ο Γενικός Δείκτης έχει στοχεύσει τη ζώνη των 1425 μονάδων, με επόμενη στάση και νέα πολυετή υψηλά, τις 1470, ενώ θέλει προσοχή το επίπεδο των 1365, διότι αν χαθεί, ενδέχεται να εντατικοποιηθούν οι πωλήσεις. Θα κρατήσουμε για τη συνέχεια την απαράμιλλη ανθεκτικότητα της ΕΤΕ, που στο προαναφερθέν διάστημα έγραψε μέγιστες σωρευτικές απώλειες -6%, ενώ και στην ανοδική αντίδραση μηδένισε το “κοντέρ” των απωλειών, επανερχόμενη στα πολυετή της υψηλά. Εν αντιθέσει, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ είδαν υπερδιπλάσιες απώλειες. Κατά τα λοιπά, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ και CENER στην πρώτη θέση της επενδυτικής προτίμησης από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με την TITC να μην κατάλαβε τίποτα από τις ρευστοποιήσεις των ημερών. Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, αξιοπρόσεκτες οι ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΙΝΤΕΚ και ΙΝΚΑΤ. Τέλος, τα ΜΕΖΖ απέκτησαν και πάλι ενδιαφέρον”.

*Για να δούμε, από Δευτέρα μετά και το σημερινό “κλείσιμο” Παρασκευής… Επιβεβαιώνοντας την τεχνικότητα της ανοδικής διόρθωσης, του 3ημέρου Παρασκευής- Τρίτης. Περιοριζόμαστε στο εύρος των 1.375-1.425 μονάδων.

*Καλό Σ.Κ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask