don't even ask

don't even ask

spot_img

Αυτοθαυμασμοί, Απριλιανές ανησυχίες, όχι τόσο… όσο, αξιολογήσεις και εκτιμήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς, να ακούμε τον Γιάννη, “Καραμολέγκος” και “Νίκας” frontrunner η ΤΕΡΝΑ και επιμένει η Fincantieri

*Κυριακή χθες και είπα να ρίξω 2-3 ματιές στα “καλούδια” του finupnews. Πάντα to the point ο Νίκος (Ελευθερόγλου) με το… Δώστε τη Ρούλα στον λαό, ειδικότερα με την αποστροφή του, πως “…η αλήθεια είναι ότι η ιστορία ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Ήταν σαν το βούτυρο στο ψωμί κάποιων, που πήραν ανάσες πολιτικές από αυτήν την τραγωδία. Ποιος πόλεμος στην Ουκρανία, ποιοι νεκροί από την πανδημία, ποιοι λογαριασμοί ρεύματος…”. Εξαιρετικός ο Αντώνης (Κατσαρός) για την Liverpool της καρδιάς μας και επειδή συγκινεί ακόμη και βάζελους, όπως η αφεντιά μου, με έκανε να ανακαλύψω τον μαχητή Τσιμίκα.

*Υψηλό πληθωρισμό για την Ευρωζώνη “έβλεπαν” Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη από την εποχή προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα μεγέθη του Μαρτίου ήταν άκρως ανησυχητικά, καθώς σε οικονομίες, όπως της Ολλανδίας ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε κατά 11,9%, στην Ισπανία 9,8% για να μην αναφερθώ στο 15,6% στην Λιθουανία κ.ο.κ ή στα καθ’ ημάς στο 8% (από 6,3%). Ακόμη πιο ανησυχητικά προοιωνίζονται για τον Απρίλιο, καθώς η ευρωζώνη “πληρώνει” 4 φορές “βαρύτερα” την κρίση απ’ ότι οι ΗΠΑ. Παρεμπιπτόντως οι ΗΠΑ (ΝΑΤΟ) πέτυχαν να “κλειδώσουν” συμβόλαια LNG με την Ευρώπη σε υψηλότατες τιμές, με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει απελευθέρωση επιπλέον ποσοτήτων. Follow the money, ήταν η θέση της στήλης από την πρότερη της εισβολής της Ρωσίας. Δυστυχώς, για την “γηραιά ήπειρο”

*Ενδεικτικά αναφέρω ένα συγκριτικό: προ εισβολής το Γερμανικό υπΟικ προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 4,6% (για τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ), πλέον έχει χαμηλώσει την εκτίμηση του στο 1,8% ( ! )

*Για την Ελλάδα “μικρό μέγεθος” (ΑΕΠ: 185 δισ.) με “ρηχή” αγορά, μεταφέρω την προ εβδομάδος εκτίμηση του ΔΝΤ. Δίνει ανάπτυξη ΑΕΠ στο 3,5% δηλαδή μία μονάδα χαμηλότερα. Τόσο το έβλεπαν και οι Καναδοί της DBRS. Λίγο να μας βγει το στοίχημα του τουρισμού, στοιχειωδώς υποφερτή διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων να γίνει, κάπως θα την βγάλουμε. Άλλωστε, έχουμε κάνει υπέρ10ετή πρακτική στη διάρκεια του μνημονίου “μας”.

*Προφανώς τα οικονομικά μεγέθη 2021 δεν είναι απολύτως ενδεικτικά για το 2022, ωστόσο είναι ένα σημείο αναφοράς. Με βάση αυτά λοιπόν, που έχουν ανακοινώσει-ήδη- οι εισηγμένες τα καθαρά κέρδη (λ.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Coca Cola, Viohalco, ElvalHalcor, ΟΛΠ, Fourlis, TITAN, Papoutsanis, Autohellas, BYTE Computer, EXAE, Entersoft κ.α.) είναι κατά 241% πάνω από του 2020, αλλά και μεγαλύτερα κατά 40% προ πανδημίας. Και αναμένεται να είναι ισχυρά, για εισηγμένες όπως οι Jumbo, Motor Oil, Quest Holdings, Space Hellas, ΣΙΔΜΑ κ.α. Αρκούν; αναμφίβολα όχι, αλλά συγκριτικά ενισχύουν την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως οι συνέπειες θα είναι-συγκριτικά- όχι τόσο… όσο …για να δούμε.

*Για όσους είδαν την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την Moody’s τους θυμίζω, πως ο αμερικανικός οίκος είχε σιγήσει όσον αφορά στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας (στις 18 Μαρτίου), όπως και 2 φορές το 2021. Ορισμένοι διορατικοί την εξέλαβαν ως πρόκριμα εν όψει της αξιολόγησης από τον έτερο αμερικανικό οίκο Standard & Poor’s στις 22 Απριλίου. Ημέρα σημαδιακή (;) καθότι Μεγάλη Παρασκευή, για εμάς τους Ορθοδόξους. Στις 14 Απριλίου η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Μας αφορά άμεσα. Όπως επίσης οι εκλογές στην Γαλλία (ο πρώτος γύρος την Κυριακή 10 Απριλίου, ο δεύτερος στις 24 Απριλίου). Αν μη τι άλλο δεν πλήττουμε.

*Τακτική γ.σ της Τραπέζης της Ελλάδος την Πέμπτη. Τους μετόχους (και το Δημόσιο) τους ενδιαφέρει το μέρισμα (0,672ευρώ/μτχ), όλους μας οι προβλέψεις του “κεντρικού” μας για τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες του 2022. Η αγορά τον εμπιστεύεται τον Γιάννη Στουρνάρα, γιατί οσάκις έπρεπε, προειδοποίησε “χωρίς γωνίες”. Και τελευταία, πριν την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και με τον χαρακτηρισμό του στασιμοπληθωρισμού.

*Αμέριστη η στήριξη του ξένου (αμερικανικού) παράγοντα στο ελληνικό “στοίχημα”. Η CITI εκτιμά, πως τα κέρδη (ανά μετοχή) θα αυξηθούν κατά 37,9% (37,4% έβλεπε πριν την εισβολή). Συνακόλουθα περιμένει μερισματική απόδοση 3,9% δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3,5%) αλλά και των ΗΠΑ (1,9%).

*Μεθαύριο Τετάρτη ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της “Καραμολέγκος”. Μία ημέρα μετά για την “Νίκας”. Για την έξοδο της πρώτης λιγοστά γράφονται, περισσότερα φημολογούνται. Το σίγουρο υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστή. Για την έξοδο της δεύτερης, τάχουμε πει για τον βασικό μέτοχο, δηλαδή τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Πολλές οι “ζυμώσεις” στον πολύ “καυτό” κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής. Έχει πολλά επεισόδια ακόμη.

*Τα τελευταία 24ωρα αρκετά γράφτηκαν, περισσότερα φημολογήθηκαν και με αφορμή την εκρηκτική άνοδο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η διοίκηση έχει συνηθίσει να “αιφνιδιάζει” θετικά την αγορά, την επενδυτική κοινότητα. Θα θυμίσω ενδεικτικά την περίπτωση του York Global Finance Offshore BDH. Δεδομένου, ότι οι ΑΠΕ είναι “καυτός”-πολύ “καυτός”- κλάδος διεθνώς και τα hyper funds “σαρώνουν” τις αγορές-της ελληνικής συμπεριλαμβανόμενης- τι πιο λογικό να ξεκινούν από τον ισχυρότερο, δηλαδή την ΤΕΝΕΡΓ. Η διοίκηση-θυμίζω- είχε εκδώσει-πρώτη σε χρόνους… out of the blue- “πράσινο” ομόλογο. Θα επανέλθω.

*Εάν κατάλαβα καλά, από τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Fincantieri επιμένει και θα επιμείνει στο θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Το συγκεκριμένο περνάει-μέσω της έγκρισης του σχεδίου- από την Βουλή.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask