don't even ask

don't even ask

spot_img

Απόνερα Τεχεράνης, “οικονομία ίσον εθνική ασφάλεια”, τα projects του Ολλανδού, Τανισκίδης-Κυπαρίσσης, χαράς ευαγγέλια για τον Λάμπρο, οι επιβεβαιώσεις Σταθόπουλου και οι αγορές των ισχυρών (Helleniq Energy)

*Ψύχραιμη η πρώτη αντίδραση στις αγορές. Στα υπόψη πως, οι traders είχαν ως βασικό ενδεχόμενο ότι το Ισραήλ θα ανταπαντήσει. Ζητούμενα, πότε, που και με τι ένταση. Την απάντηση-ενδεχομένως- να τους την έδωσε λίγες ώρες αργότερα το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ, με πληροφορίες να αναφέρονται σε επιλογές ανταπόδοσης που θα “πονέσουν”, αλλά δεν θα δημιουργούν προϋποθέσεις περιφερειακής σύγκρουσης. Πάντως και γεωγραφικά βλέποντας το αρχικό μέτωπο- με την εισβολή της Χαμάς έχει διευρυνθεί σε τεράστιο πεδίο. Θυμίζω, στις 7 Οκτωβρίου (2023) η αρχή- σήμερα 16 Απριλίου- και σε χρόνο έχει επεκταθεί η κρίση, περισσότερο ακόμη και της περιόδου του Αραβο-Ισραηλινού πολέμου.

*Και όμως οι τιμές Brent, WTI μόνο που “τσίμπησαν” χθες Δευτέρα. Αντιθέτως, εκτινάχθηκαν οι τιμές των μετάλλων λόγω των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αφορά, κυρίως, αλουμίνιο και νικέλιο με την επιβάρυνση να φτάνει (intraday) έως 9% και 8% αντίστοιχα. Αποκλιμακώθηκαν μεν στη συνέχεια, αλλά η προειδοποίηση ήταν σαφής.

*Αλλά είναι και η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις διαταραχές σε δύο από τις κύριες παγκόσμιες ναυτιλιακές οδούς: στη διώρυγα του Παναμά και στου Σουέζ. Και στον Παναμά, μετά από βροχές το πρόβλημα εξομαλύνεται. Σε Σουέζ η κατάσταση είναι δυσοίωνη, σύμφωνα με τον WTO. Οι προβλέψεις είναι δύσκολες και δεν είναι τυχαίο ότι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί η αύξηση του όγκου εμπορίου το 2024 θα μπορούσε να κυμανθεί από +5,8% έως -1,6%. To…ωραίο, η έκθεση του ΠΟΕ είναι πριν το “χτύπημα” της Τεχεράνης.

*Και…καλά όλα αυτά, αλλά με αφορμή τα μέτωπα στην γειτονιά μας, εύλογο είναι το ερώτημα εάν “μαθαίνει” η Αθήνα. Και αναφέρομαι από το πολιτικό προσωπικό, την ελίτ-επιχειρηματική τάξη και βεβαίως όλων ημών. Η Πολιτεία; η κοινωνία; διδασκόμεθα; Το τεχνολογικό προβάδισμα του Ισραήλ και οι σύμμαχοί του διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο για την επιτυχή αναχαίτιση της προχθεσινής επίθεσης εναντίον του. Εμείς, πόσο προετοιμασμένοι ήμαστε; τα παραδοσιακά όπλα και οι τρόποι άμυνας δεν θα αρκούσαν σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν διέθετε μία εντυπωσιακή αντιπυραυλική ασπίδα, οι σύμμαχοι (φανεροί ή κρυφοί) παραμένουν διαχρονικά το ισχυρό χαρτί κάθε χώρας, στην προσπάθειά της να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση. Πόσα από αυτά τα διδάγματα, όμως, έχουν ενσωματωθεί ή τουλάχιστον συμπεριλαμβάνονται στον ελληνικό τρόπο σκέψης περί άμυνας; Οι Ισραηλινοί χτίζουν αυτόν τον δρόμο εδώ και χρόνια και εμείς, κατά τα φαινόμενα, μόλις αρχίσαμε να τον διαβαίνουμε. Η ανάπτυξη εγχώριων οπλικών συστημάτων, π.χ. drones κατά τα πρότυπα του Ισραήλ, εξυπηρετεί την οικονομία και την ασφάλεια, σε αντίθεση με την εισαγωγή τους μέσω εμπόρων όπλων την τελευταία στιγμή. Στόχος για τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην προμήθεια οπλικών συστημάτων και παρεχόμενων υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων είχε οριστεί στο 2,7% (!!!) του συνόλου το 2023. Ούτε το…Λουξεμβούργο να είχαμε για γείτονα.

*Γιατί όλα αυτά θα πείτε, έγινε αίφνης…πολεμοκάπηλη η DeA; Την απάντηση μας την δίνουν 3 κορυφαίοι επιχειρηματίες με τους οποίους είχα την ευτυχή δυνατότητα να μιλήσω μετά το “χτύπημα” της Τεχεράνης και γνωρίζοντας τις πρώτες πληροφορίες από το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ. “Αγαπητέ, η εδραία ανάπτυξη της οικονομίας είναι απολύτως συνυφασμένη με την Εθνική Ασφάλεια…”. Υποθέτω, θέλω να πιστεύω πως, η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π που ανακοίνωσαν τους υποψηφίους τους για τις ευρωεκλογές έχουν γνώση. Έχουν; και το σταματώ εδώ. Μακάρι να μην χρειαστεί να το διαπιστώσουμε στο πεδίο, μου συμπλήρωσε ο εις εκ των τριών.

*Eίδα (Politico) πως δεν είναι σίγουρη η δεύτερη θητεία της Γερτρούδης-Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν. Μόλις χθες η στήλη αναφερόταν στην πρωτοβουλία Παρισιού-Ρώμης και εάν δοθούν τα δέοντα ανταλλάγματα στο Βερολίνο. Από την αρχή του έτους η DeA αναφέρεται στην ανάγκη λ.χ. ενός Ντράγκι. Ευτυχές θα ήταν και για την Αθήνα. Το είπε ο Μπρούνο Λεμέρ, για αυτό το αναφέρω, τα γεωπολιτικά ρίσκα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Για να το αναφέρει ο Γάλλος υπ.Οικ, σε μία συγκυρία που η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μείωση του κόστους χρήματος και να χαλαρώσει λίγο την ποσοτική σύσφιξη, έχει τη σημασία του…

*Έμπειρος παράγων εκτιμούσε πως, εάν η ένταση διατηρηθεί σε υψηλό βαθμό πέραν των 2 εβδομάδων, τότε δυσχεραίνει η πρόθεση της Κριστίν Λαγκάρντ να μειώσει 25 μ.β το βασικό επιτόκιο (4%) στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Και με το ευρώ/δολάριο να κλίνει επικίνδυνα προς το 1,05…να μην το προχωρήσω. Με εννοείτε.

*Το γιατί το ΧΑ δεν ακολούθησε τα ευρωπαϊκά και διόρθωσε με σημαντικό τζίρο ήταν από τα θέματα της χθεσινής συνεδρίασης. Δύο οι κύριες απόψεις: εάν το ΧΑ ήταν όντως/ουσιαστικά στην κατηγορία των Αναπτυγμένων δεν θα είχαν τον πρώτο λόγο τα κάθε λογής hedge funds. Η άλλη, λίγο ως πολύ συνάδει με την θέση της JPMC ότι το ΧΑ δεν είναι παρά ένα “ρηχό” περιφερειακό χρηματιστήριο, μεγέθους ούτε καν 100 δισ. (αποτίμηση εισηγμένων) χωρίς καίρια μεγέθη, δίχως βάθος και με ημερήσια αξία συναλλαγών στα 120 εκατ. Ενδεικτικά την ώρα που ο DAX ενισχυόταν 1%, ο ΓΔ διόρθωνε 1,85% ( ! ).

*Τζίρος 154,9 εκατ. (μόλις 8,8 εκατ. μέσω πακέτων) και τα 50 εκατ. σε μόλις 2 μετοχές Πειραιώς (3,794) και Εθνική (7,21). Στα 35,02-35,94 ευρώ οι συναλλαγές 323 χιλ. μτχ της Mytilineos, στα 16,11-16,37 οι 473 χιλ. του ΟΠΑΠ και στα 11,21-11,50 οι 883 χιλ. της ΔΕΗ. Γιατί αναφέρεται η στήλη ειδικά σε αυτά τα 3 χαρτιά; θα φανεί μέχρι τέλος της εβδομάδας.

*Jumbo, γνωστή η συμπάθεια προς τον sui generis επιχειρηματία, βασικό μέτοχο. Από τις εξαιρέσεις με θετικό πρόσημο χθες. Μαθαίνω πως, τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει θα είναι υπεράνω προσδοκιών. Μάλιστα, κρίνοντας από προηγούμενες τοποθετήσεις του προεξοφλώ πως θα είναι πολύ ξεκάθαρος σε ότι αφορά στον “πληθωρισμό απληστίας”, σε σημείο που η παρέμβαση του θα μπορούσε να θεωρηθεί φιλο-κυβερνητική. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, άδικο δεν θα έχει και καλώς τοποθετείται ξεκάθαρα.

*ΤΙΤΑΝ Cement International, είναι μεγάλο το story, πολύ μεγάλο για αυτό και οι σταθεροί αγοραστές.

*Όχι, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος δεν προτίθεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τον ΣΕΒ-ακόμη και εάν του ζητηθεί- δεν θέλω να διαβάζω ανακρίβειες.

*Ενεργότατος ο σχεδιασμός για την απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ από τη Motor Oil. Για αυτό και η χθεσινή ανθεκτικότητα για το χαρτί.

*Το σημειώναμε χθες πως, οι τελευταίες εξελίξεις είναι ότι χειρότερο για τον τουρισμό. Στο μείον 2,71% η μετοχή της Aegean, στα 11,83 ευρώ. Αναταράξεις για όλες τις μετοχές εταιρειών του κλάδου στην Ευρώπη.

*HelleniQ Energy: και οι αγορές από τους γνωστούς 2-3 ισχυρούς συνεχίζονται και η διαδικασία στα Ν.Δ της Κρήτης επισπεύδεται. Ούτως ή άλλως, από Σεπτέμβριο και ανάλογα με το κλίμα στις διεθνείς αγορές θα προχωρήσει το επόμενο placement.

*H απο-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική πηγαίνει για φθινόπωρο. Η εισαγωγή της Noval Property αναβάλλεται για ακόμη μία φορά, καλό φθινόπωρο.

*Ουδεμία σκέψη για placement στην Attica Group προτού διαμορφωθεί το “εύλογο μέγεθος”.

*Επιβεβαίωσε το “πωλείται” στην NOVA ο Νίκος Σταθόπουλος. Από το βήμα των Δελφών ο mr BC Partners, μόνο που δεν αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον ξένου με ισχυρό Έλληνα για το ενδεχόμενο απόκτησης του σχήματος.

*Eίδα (newmoney) πως η Minoan Lines πρόκειται να παραγγείλει την ναυπήγηση 2 Ε/Γ-Ο/Γ που σύμφωνα με το Μηνά Τσαμόπουλο θα δρομολογηθούν στην γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο. Αναφέρθηκε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας, σε ημερίδα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Ηρακλείου. Στον Ναπολιτάνο ο ΟΛΗ, θυμίζω.

*Όσο το καθυστερούν Μιχάλης & Ιωάννης Στασινόπουλος τόσο θα “τρουπώνουν” άλλοι Ευρωπαίοι στην αγορά των ΗΠΑ. Το αναφέρω ειδικά για την περίπτωση της Cenergy Holdings, στα 1,338 δισ. η χρηματιστηριακή αξία, δεν γίνονται αυτά.

*Από τα 5,80 έως τα 6,26 ευρώ μαζεύτηκε η προσφορά στην Ideal Holdings. Χαράς Ευαγγέλια για τον Λάμπρο και η ΑΕΚ πρώτη και ο Παναιτωλικός μετά το 1-0 σε βάρος της Κηφισιάς (στο Μιχάλης Κρητικόπουλος) δείχνει να σώζει την κατηγορία.

*ΚΡΙ-ΚΡΙ, διαχρονική η σχέση εμπιστοσύνης του βασικού μετόχου με το επενδυτικό κοινό. Από τις εξαιρέσεις με άνοδο χθες, στα 11,35 (0,44%).

*Τώρα, εάν ξανά αναφερθώ στην Optima Bank όλο και κάποιος θα μας την πει…αλλά στο ταμπλό έγραψε συν 0,20% στα 9,81 ευρώ. Θέλω να…αγιάσω αλλά ο Γεώργιος Τανισκίδης και ο Δημήτρης Κυπαρίσσης δεν με αφήνουν. Με εννοείτε.

*Το παρατήρησαν φίλοι που κόντρα στις διαψεύσεις (προσ)βλέπουν σε deal με επίκεντρο την Intracom Properties.

*Στα 1,49 ευρώ η μετοχή της Κέκρωψ, στα 1,52 της Intracom Properties/ex ΚΛΜ. Σύμπτωση, θα πείτε. ΟΚ. τα (ξανα)λέμε σε εύθετο χρόνο.

*R.E.D.S/ex Καμπάς, ένα από τα 2 projects του Ολλανδού, είπαμε μετά την πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ επικεντρώνεται σε real estate/hoteling και banking.

*Αυτά προσώρας…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask