don't even ask

don't even ask

spot_img

Ανεβαίνουν οι τόνοι, οι “ανοιχτοί”, “ασανσέρ” η Attica Bank, το διαζύγιο Κοπελούζου-Gazprom, θετική εικόνα Viohalco, ποιοι “τάισαν” τον… κουβά, OK για AustriaCard και οι καίριες ημερομηνίες

*Στον “πάγο” η 3μερής Τουρκίας με Σουηδία-Φινλανδία. Την ίδια ώρα η Σουηδία ζητά, εκ νέου, διάλογο με την Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον να αποκαλεί “προβοκάτορες” που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Σουηδική υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κατά τον Σουηδό πρωθυπουργό “προβοκάτορες” συλλήβδην και οι Κούρδοι αγωνιστές-εξόριστοι στην σκανδιναβική χώρα. Πόσο λείπουν πολιτικοί μεγέθους ενός Ούλοφ Πάλμε. Πράγματι θλίβεσαι με το κατάντημα της πάλαι ποτέ προοδευτικής, ανεκτικής κ.λ.π Σουηδίας. Και όμως αυτοί “κουνούν το δάκτυλο” στην Αθήνα για τους εξοπλισμούς, τον φράχτη στον Έβρο, τις αιτιάσεις για “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, όσον αφορά στην κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου.

*“Να παραιτηθεί ο Κ. Μητσοτάκης…”, ζητά ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή την ΑΔΑΕ, τον Χρ. Ράμμο, ανεβάζοντας τους τόνους μετά και την χθεσινή επίσκεψη του στο Προεδρικό. Την Βουλή ενημερώνει για τα ονόματα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Σε παραλήρημα ο Τσίπρας…”, απαντά ο Γιάννης Οικονόμου, μετά τις δηλώσεις Τσίπρα έξω από το Προεδρικό. Σήμερα 25 Ιανουαρίου, άντε 2 ή 9 Απριλίου (ή όποτε) μία πρόγευση των όσων μας περιμένουν με τις εκατέρωθεν “βολές”, δίνεται τα τελευταία 24ωρα.  “Δύο άλλοι κόσμοι στο δρόμο για τις κάλπες”, σημείωνε ο Νίκος Ελευθερόγλου και από την πλευρά μου να του θυμίσω, πως περνώντας ο FTSELarge Cap τις 2.400 μονάδες παρέπεμπε σε εποχές αλήστου θέρους του 2015. Ο δείκτης μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ήταν σε αυτά τα επίπεδα την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015, ημέρα που ο Αλ. Τσίπρας- πρωθυπουργός τότε- ανακοίνωνε το δημοψήφισμα (της 5ης Ιουλίου) για να ακολουθήσουν οι κλειστές τράπεζες, οι ουρές για τα 40 ευρώ, το “λουκέτο” στο χρηματιστήριο, την εκτίναξη των ασφαλίστρων κινδύνου (χώρας), την ενεργοποίηση των μεθοδεύσεων Σόιμπλε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη κ.λ.π. Σε ότι μας αφορά- ως στήλη- όταν λειτούργησε και πάλι το ΧΑ- θυμίζω στον Νίκο- 3 Αυγούστου ο FTSELarge Cap έγραψε μία τροχιά στο μείον 16,4%. Ωραίες ημέρες για τους ζηλωτές της “σκέψης του ΜΑΟ” … Μεγάλη Αναταραχή-Ωραία Κατάσταση.   

*Μία από τις αφορμές για το χθεσινό “γύρισμα” στο ΧΑ ήταν και η εκτίναξη του πολιτικού θερμόμετρου στα ύψη. Για αφορμή μιλάω, καθώς οι λόγοι για περαιτέρω άνοδο της αγοράς υπερτερούν… Απλά η χθεσινή… τουμπίτσα διευκόλυνε αρκετούς, από όσους είχαν μείνει “ανοιχτοί” στα Παράγωγα την Παρασκευή μέχρις όσους πούλησαν στα ψηλά και έψαχναν τιμές χαμηλότερα. Η ημέρα προσφερόταν, καθώς στην Ευρώπη οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί- σήμερα Τετάρτη αναλύονται στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ, για το Q4 ή μεθαύριο την έκθεση για τον δομικό πληθωρισμό κ.λ.π. Κλίμα, που ωστόσο δεν επηρέασε τους αγοραστές να ωθήσουν σε ακόμη ένα ιστορικό υψηλό τη μετοχή της Mytilineos στα 23,30 ευρώ ή την προσπάθεια τους για ανάλογο με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (έως τα 21,04 ευρώ). Από τα 0,204 στα 0,1232 η μετοχή της Attica Bank, από το συν 20% στο μείον 22,44%, να υποθέσω πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα το ψάξει λίγο το χθεσινό. “Θα παραμπήκε αέρας…”, μου είπε παλιός “καγκελάριος”, που βγήκε άρον-άρον. Να περιμένω κάποια δήλωση από την διευθύνουσα Ελένη Βρεττού; τι λέτε;

*Αυτό και αν ήταν διαζύγιο: Κοπελούζος από Gazprom. Επί του συγκεκριμένου, θα σας πάω λίγο πίσω: Μάιος 2015 στα λαμπερά εγκαίνια για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Παρόντες: Μητσοτάκης, Σαρλ Μισέλ, Κίριλ Πέτκοφ, Αλεξάντερ Βούτσιτς, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και Τζέφρυ Πάγιατ. Από την πλευρά της Gastrade: Ελμίνα Κοπελούζου, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Πήτερ Λιβανός (GasLog). Το σχήμα σχεδιάζει και δεύτερο FSRU στην Θράκη. Συνεννοηθήκαμε, για τον… βελούδινο χαρακτήρα του διαζυγίου. Το θέμα το έβγαλε πρώτη η Αθηνά Καλαϊτζόγλου (euro2day). Έγκριτη και ενδελεχής.

*Θετική εικόνα χθες- για τρίτη σερί συνεδρίαση- για τη μετοχή της Viohalco. Τα 4,465 ευρώ είναι υψηλά 9μηνών, ακολούθησε η Cenergy Holdings στα 3,60 ευρώ, μικρές απώλειες 0,34% στα 1,756 ευρώ η ElvalHalcor.

*Ξανά κάτω από τα 6 ευρώ η μετοχή της AEGEAN. Ό,τι… δράκο θες ακούς τελευταία, κυρίως με αφορμή τα warrants. Δηλαδή, με την χώρα σε προεκλογική περίοδο, με τον ΣΥΡΙΖΑ στα “όρη και τα υψώματα”, η διοίκηση της AEGEAN (Ευτύχης Βασιλάκης) και Δημόσιο θα ενεργοποιήσουν την σχετική διαδικασία που θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την αντιπολίτευση. Κοινός νους χρειάζεται, κάποιες φορές. Ένας άλλος με ρωτούσε εάν έχω ακούσει κάτι για placement e.t.c. Να σοβαρευτούμε παιδιά, στοιχειωδώς… είπαμε το 2023 θα είναι η χρονιά που η εταιρεία θα σπάσει τα κοντέρ, ότι είναι να γίνει (εάν και όπως…), δεν θα είχε νόημα να επισπευσθεί. Ξεκάθαρη η DeA από την αρχή, πως σε τοξική προεκλογική περίοδο ούτε η “Αττική Οδός” θα προχωρήσει (επί της ουσίας), ούτε η απο-επένδυση του ΤΧΣ (το πολύ πολύ να πάρει το Fairfax το 1,5% του Ταμείου στην Eurobank). Τα άλλα περί ΙΟΝ κ.λ.π ούτε κατά διάνοια. Άλλωστε ο Ιταλός έχει για αλλού-άλλα σχέδια. Ο Αντρέα Πινιατάρο (κάτοικος Δουβλίνου, όχι Μιλάνο που είδα κάπου) κλείνει deal με David Kempner στην γενέτειρα του αξίας 40 δισ. (Prelios).

*Ανέλαβε η Eurobank Equities στον ΑΔΜΗΕ και “είδαν φως” οι εγκλωβισμένοι στο χαρτί. Νέα τιμή-στόχος τα 2,9 ευρώ και σύσταση για “αγορά” δίνει η χρηματιστηριακή, σχεδόν 55% πάνω από την τιμή “κλεισίματος”. “Κράτησαν” Motor Oil (22,50), Jumbo (16,30) ες σήμερον τα σπουδαία.

*Είδα και αλλού δεξιά-αριστερά σενάρια για νέα NOVA- Alpha TV, Σταθόπουλο-Βαρδινογιάννη κ.λ.π. Πάντως η DeA αναφέρεται πάντα στην πηγή (και στο όνομα του συναδέλφου) οσάκις μεταφέρει κάποια πληροφορία, είδηση κ.λ.π. Τι ψάχνω…

*Για την αντιστρόφως ανάλογη διακύμανση Motor Oil- ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναφερόταν χθες η στήλη: Από κάτω-πάνω και από πάνω-κάτω (αντίστοιχα), η συνέχεια χθες με σταθεροποίηση και περισσότερο κάτω (αντίστοιχα). Ο πωλητής στα ψηλά (της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) μπορεί να ξανά αγοράσει από χαμηλότερα. Και ο αγοραστής στα ψηλά εάν περιμένει λίγο θα πουλήσει ψηλότερα. Τώρα, για το αν θα πωληθεί ή όχι και εάν ναι πότε ο κατασκευαστικός βραχίονας, το θέμα χωρά πολύ συζήτηση. Εσείς, εάν ήσασταν ο Χένρι Χόλντερμαν θα πουλάγατε πριν γίνει γνωστό, εάν η κοινοπραξία θα συνεχίσει να λειτουργεί/διαχειρίζεται την “Αττική Οδό”; Εάν γνωρίζατε πως δεν θα πουλάγατε και σε ποιόν. Κοινός νους, πάντως όσοι προεξοφλούσαν για “Πωλητήριο” άμεσα “τάισαν” τον… κουβά. Η DeA τα είχε ξεκαθαρίσει εξ’ αρχής.

*Έδωσε το ΟΚ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας AustriaCard (συγχώνευση-απορρόφηση της Inform Lykos). Σε παράλληλη διαπραγμάτευση Αθήνα-Βιέννη.

*Λέγαμε χθες για την κατηγορηματική θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την επενδυτική βαθμίδα. Περιορίζομαι να παρακολουθώ τους καθ’ ύλην αρμοδίους και γνώστες αυτών των ζητημάτων. Γιάννης Στουρνάρας (στο Κ Επιχειρείν), “…το 2022 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να είναι από τις ισχυρότερες μεταξύ των οικονομιών της ζώνης του ευρώ. Η εξέλιξη αυτή βελτιώνει μία σειρά από παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη από τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που αναμένεται να φανεί το 2023… “. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος βλέπει εφικτή την απόκτηση της το 2023 (δεύτερο εξάμηνο).

*Κρατώ ως ενδεικτική και την τοποθέτηση του διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή Νίκου Βέττα πως, “…οι εκλογές ποτέ δεν είναι κίνδυνος, αλλά έχει μεγάλη σημασία το εκλογικό σώμα να επιδείξει ωριμότητα…” και σε αυτό το πλαίσιο “…τη Δευτέρα μετά τις εκλογές θα πρέπει η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί να εφαρμόσει μία πολιτική με προτεραιότητα στα δημοσιονομικά, με λελογισμένα πλεονάσματα, προσπάθεια απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και μείωσης του κόστους δανεισμού…”.

*Το colpo grosso των (αμερικανικών) οίκων αξιολόγησης δεν θα παιχτεί μεθαύριο, Παρασκευή, με serving της Fitch, αλλά κρατήστε το, στις 21 Απριλίου από την Standard & Poor’s. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αλλά θεωρώ 99% πως ο Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει “κυκλώσει” την συγκεκριμένη ημερομηνία, τώρα ως προς την “πρώτη Κυριακή” αν θα είναι 2 ή 9 Απριλίου (των Βαΐων, με τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας) και όλα όσα γράφονται δεν έχω πληροφόρηση (και ούτε πρόκειται να…). Από αλλού όμως, που μπορώ και γνωρίζω θα επιμείνω. Κρατήστε το (σε συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα της “πρώτης”).  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask