Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑλ. Εξάρχου: Η Intrakat αλλάζει… πίστα με την εξαγορά της Άκτωρ

Αλ. Εξάρχου: Η Intrakat αλλάζει… πίστα με την εξαγορά της Άκτωρ

Ένας ισχυρός οργανισμός με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 4 δισ. ευρώ, ο οποίος αναρριχάται στη δεύτερη θέση των πέντε κορυφαίων εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη διεκδίκηση έργων, την αρτιότητα αποπεράτωσής τους και όλα τα υπόλοιπα δημιουργείται μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από την εταιρεία Intrakat.

To «πάντρεμα» των δύο κατασκευαστικών εταιρειών θα φέρει σημαντικά οφέλη στην Intrakat, προσδίδοντάς της τεχνογνωσία και τεχνική επάρκεια που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχε, οπότε πλέον αλλάζει κατηγορία, έχοντας τη δυνατότητα διεκδίκησης κάθε είδους έργο στις κατασκευές και τις υποδομές.

Αυτά μεταξύ άλλων επισήμανε χθες σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, τονίζοντας πως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που έχει η Άκτωρ (2,7 δισ. ευρώ) και το ισχυρό μερίδιο αγοράς στα δημόσια έργα, θα προσδώσουν στην Intrakat νέα δυναμική. Θα την ανεβάζουν κατηγορία και θα της προσδώσουν τεχνική δυνατότητα αυτόνομης συμμετοχής σε όλα τα μεγάλα έργα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, όπως στη Ρουμανία. «Τώρα η Intrakat μπορεί να διεκδικήσει οποιοδήποτε έργο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Άκτωρ έχει τεράστια εμπειρία από οδικά και σιδηροδρομικά έργα, ενώ αποτελεί leader στα έργα Μετρό, καθώς έχει αναλάβει το Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση προς Καλαμαριά, οπότε η Intrakat μπαίνει σε έναν ιδιαίτερα εξειδικευμένο τομέα πολύ αυξημένου κύρους. Πάντως, αναφορικά με το ποια μορφή θα έχει το νέο σχήμα, ο κ. Εξάρχου απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως έχει αποφασιστεί αν θα συγχωνευτούν οι Intrakat και Άκτωρ, ή αν θα συνεχίσουν ως αυτόνομα κατασκευαστικά και ενεργειακά brands.

O επικεφαλής της Intrakat σημείωσε πως για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς δεν χρειάζεται νέα αύξηση κεφαλαίου, ενώ διευκρίνισε πως το τίμημα ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ σε ρευστό, συν 114 εκατ. ευρώ δάνεια τα οποία αναλαμβάνει ως εγγυήτρια η Intrakat. Πρόκειται για δάνεια που οφείλει η Άκτωρ στη μητρική Ελλάκτωρ.

Αναφορικά με τα 114 εκατ. ευρώ των ενδοομιλικών δανείων της Άκτωρ προς την Ελλάκτωρ, γνωστοποίησε πως θα καταβληθούν σε διάστημα 19 μηνών, από την ημέρα που θα υπογραφεί η εξαγορά, αφού θα έχει δώσει τη συγκατάθεσή της και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Εξάρχου, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, σημείωσε πως με την ενσωμάτωση της Άκτωρ, η Intrakat αποκτά πρόσβαση στα έργα της Άκτωρ Παραχωρήσεις, καθώς υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών όπου περιλαμβάνονται και όροι προτίμησης για την Intrakat, όσον αφορά τα έργα που αναλαμβάνει η Άκτωρ Παραχωρήσεις.

Όπως είπε, η Ελλακτωρ θα έχει τη δυνατότητα να καλεί πρώτα την Intrakat για να δώσει προσφορά για κατασκευαστικά και τεχνικά έργα της θυγατρικής της για τις παραχωρήσεις. Πρόκειται για μία δυνατότητα, η οποία θα εξετάζεται ξεχωριστά για κάθε έργο , ενώ δεν υπάρχει ρήτρα αποκλειστικότητας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου Άκτωρ και το πως θα μπορέσει να παράξει κέρδη μέσα σε μια δύσκολη αγορά και με τις τιμές των πρώτων υλών σε μεγάλη αύξηση, ο κ. Εξάρχου τόνισε πως τα έργα που κέρδισε ο Άκτωρας την τελευταία τριετία, είναι με πολύ μικρότερες εκπτώσεις συγκριτικά με το παρελθόν. Έχει δηλαδή πιο υγιές χαρτοφυλάκιο έργων πλέον σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα έργα που έχει πάρει ή πρόκειται να υπογραφούν είναι με εκπτώσεις 7% έως 10%, ενώ στο παρελθόν οι εκπτώσεις έφταναν το 35% ή 40%, οπότε ήταν οριακά βιώσιμα, ή και ζημιογόνα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ