don't even ask

don't even ask

spot_img

Nvidia ψηλότερα (μια στάση ήταν), η ενοποίηση των αγορών (Donohoe), το μέρισμα της AEGEAN, ο ισχυρός ΟΠΑΠ, σταθερά η Πειραιώς, ασταμάτητο το ΚΡΙ-ΚΡΙ και η…Αμερικάνικη Intralot

*Με την Nvidia “αέρα” τα διαδοχικά υψηλά στην Wall Street. Η bull market έχει δείξει σημάδια επέκτασης τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο βασικός κινητήριος μοχλός παραμένει η Nvidia. H μετοχή της εταιρείας παραγωγής τσιπ πραγματοποίησε ράλι 7% την Τρίτη, διαγράφοντας σχεδόν όλες τις απώλειες από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Η μετοχή έχει πραγματοποιήσει άλμα 86%.

*Αναμενόμενο, mea culpa από την Τζάνετ Γέλεν για την εσφαλμένη εκτίμησή της πως ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός. Από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο, έλεγαν θυμόσοφα οι παλαιότεροι. Η νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και ex Fed, παραδέχθηκε το λάθος (σε συνέντευξη στο FOX). Ελάχιστος χρόνος θέασης αρκεί για να καταλάβει κάποιος το πόσο ανερυθρίαστα… Με mea culpa θεωρεί πως “καθάρισε” και η επικεφαλής της ΕΚΤ.

*Στα ουσιώδη (εάν προχωρήσει), σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο Πάσκαλ Ντόναχιου έγινε (ξανά) αναφορά για την ανάγκη ενοποίησης των κεφαλαιαγορών. Ο 49χρονος Ιρλανδός επικεφαλής του Eurogroup είχε αναφερθεί και προ μηνός στο θέμα, εκ της θέσεως του- νυν υπουργός Δημοσίων Δαπανών στη χώρα του και πρώην υπ.Οικ (2017-2022)- γνωρίζει το αντικείμενο. To σχέδιο/πρόταση θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής (τέλος Μαρτίου) όπου θα παρευρεθεί ο ίδιος αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ. Γιατί; επί της ουσίας το σχέδιο αφορά την τιτλοποίηση του θηριώδους χρέους σε πωλήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Ένας τρόπος να μετατεθεί το τεράστιο πρόβλημα παρακάτω, θα πει κάποιος. Όχι ακριβώς, εάν λειτουργήσει το μοντέλο-περίπου όπως ο “Ηρακλής”-  και τα “κόκκινα” δάνεια έγιναν assets προς διαπραγμάτευση στην αγορά. Θα μας δοθεί χρόνος-παρακολουθώντας και την Σύνοδο- να διαμορφώσουμε σαφέστερη εικόνα. Πάντως σύμφωνα με αναλυτή, ο όλος σχεδιασμός αποτελεί παραδοχή του προβλήματος, που θα επιδεινώνεται όσο η ΕΚΤ “στραγγίζει” την ευρωπαϊκή αγορά από ρευστό/κεφάλαια.

*City Hub Events Αλεξανδρούπολη, με πολύ από Πάγιατ. Θα περιμένω να ενημερωθώ από τον ειδικό της DeA. Αυτό που κράτησα: ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων τόνισε την ικανοποίησή του να συμμετέχει στην διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ευρύτερης περιοχής, συμπληρώνοντας ότι το 2o East Macedonia- Tharce Forum διεξάγεται λίγο μετά την παράδοση του πρώτου προερχόμενου από τις ΗΠΑ φορτίου LNG στον FSRU της Αλεξανδρούπολης.

*Ωστόσο, θεωρώ πολύ σημαντική την ανάλυση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών που αναφέρεται ρητά σε “απληστία των τραπεζών”. Με τον όρο Bankflation περιγράφεται πως για το εγχώριο banking καταγράφονται από τα υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η υπερβολική συσσώρευση των κερδών των συστημικών τραπεζών οφείλεται στο καθαρό επιτοκιακό εισόδημα, το οποίο ενισχύεται από τις κολοσσιαίες αυξήσεις του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (ΝΙΜ) και του περιθωρίου επιτοκίου (interest rate spread), και συνεισφέρει στον πληθωρισμό της «τραπεζικής απληστίας» στην Ελλάδα. Απληστία τραπεζών, απληστία πολυεθνικών, μεσαζόντων, μεταπρατών κ.λ.π με συνέπεια την αυστηρή νηστεία της κοινωνίας. Ιδιωτικές πλέον οι τράπεζες, σιγά μην…εδώ δεν έβαζαν “νερό στο κρασί” τους επί ημερών ΤΧΣ- που υποτίθεται ότι υπήρχε ένας στοιχειώδης έλεγχος. Δεν άλλαξαν τροπάρι ούτε επί Σταϊκούρα, ούτε επί Χατζηδάκη. Τώρα, πλέον, άντε γεια… Παρενέβη για το ίδιο θέμα και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού (Καθημερινή), ΟΚ who cares. Το αποτέλεσμα μετράει και δυστυχώς είναι ετεροβαρές για τη μεσαία επιχειρηματικότητα, πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Κατά τ’ άλλα…

*Περισσότεροι μετανάστες σε 2,5 μήνες σε Γαύδο- Κρήτη απ’ ότι συνολικά το 2023. Ανησυχίες για νέα “Λαμπεντούσα” σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle. Επίσης who cares.

*Στα της μαρκέτας: συνεχίστηκε η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2023. Αρχικά, πριν την συνεδρίαση, από την AEGEAN: ενοποιημένος κύκλος εργασιών 1,69 δισ. ευρώ (+27%), κέρδη EBITDA 400,4 εκατ. ευρώ (+46%) κέρδη μετά από φόρους 168,7 εκατ. ευρώ ( 58% ). Επίσης, λειτουργικές ταμειακές ροές 334,8 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα (και λοιπά ισοδύναμα) 709,3 εκατ., και ίδια κεφάλαια 418,8 εκατ. πιο εύρωστη από ποτέ, με βλέψεις για μία νέα χρονιά-ρεκόρ. Εύλογα ο Ευτύχης Βασιλάκης αναφέρθηκε και στη διανομή μερίσματος που θα προταθεί στην επόμενη γενική συνέλευση για 0,75 ευρώ ανά μετοχή: «Θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από 4 χρόνια για την Aegean που διανέμει μέρισμα». Το είχε αναφέρει στην ενημέρωση των αναλυτών (Νοέμβριος 2023) και το τηρεί. Αυτά “μετράνε” στην αγορά. Και μία λεπτομέρεια που ενδεχομένως να κάνει την διαφορά στη συνέχεια: το 2023 η διοίκηση είχε αγοράσει/buy back μόλις 10.000 μτχ (μέση τιμή στα 9,5 ευρώ). Φέτος, από την αρχή του έτους πλησιάζουν τις 140.000 ( ! ) με μέση τιμή στα 12,5 ευρώ. Προς τι, όμως; θα πει κάποιος υπήρχε η εκκρεμότητα των warrants. Πλέον είναι ελεύθερη “βαρών”. Στα 1,141 δισ. η αποτίμηση, ούτε μία στο εκατομμύριο όσα αναφέρονται για placement. Είπαμε, από 1,5 plus δισ και εάν…

*Μετά την συνεδρίαση η σειρά του ΟΠΑΠ: Έσοδα προ εισφορών (GGR) άνω των δυο δισ. ευρώ (2.087,7 εκ.ευρώ) έναντι €1.939, το 2022, παρουσίασε ο ΟΠΑΠ. Τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 7,7% σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της ισχυρής επίδοσης του online και της ανάπτυξης στην επίγεια δραστηριότητα (Retail). Σε επαναλαμβανόμενη βάση και μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και στα δύο έτη, τα καθαρά κέρδη 2023 ανήλθαν σε €439,3εκ, αυξημένα κατά 0,7% σε ετήσια βάση, ενώ το δ’ τρίμηνο 2023 διαμορφώθηκαν στα €109,7εκ. Συνολική ανταμοιβή μετόχων για το 2023 – €1,85 ανά μετοχή:

€1,00 προμέρισμα ήδη διανεμημένο στις 9 Νοεμβρίου 2023

€0,60 υπόλοιπο μερίσματος προς πληρωμή / Ημερομηνία αποκοπής 29 Απριλίου / Ημερομηνία πληρωμής 9 Μαΐου

€0,25 Επιστροφή κεφαλαίου προς πληρωμή / Ημερομηνία αποκοπής 25 Ιουνίου / Ημερομηνία πληρωμής 1 Ιουλίου

Ο Jan Karas σημείωσε ότι ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε το 2023 με το ισχυρότερο τέταρτο 3μηνο όλων των εποχών και σημείωσε έσοδα-ρεκόρ. Για το 6μηνο του 2024, με Eurojackpot, Euro2024, Ολυμπιακούς στο Παρίσι, μια χαρά. Στα 16,80 ευρώ η μετοχή.

*Και την 3η ημέρα κατά τας γραφάς, στο χρονικό όριο η σταθεροποίηση για τη μετοχή της Πειραιώς. Στα 10,6 εκατ. μτχ οι συναλλαγές στον τίτλο, τα hedge funds πούλησαν, τα…Helikon ρευστοποίησαν, ώρα να αναλάβουν τα tough guys. Στα 5 δισ. η αποτίμηση, να δούμε το “κλείσιμο” αύριο Παρασκευή, και θα δοθεί στόχος. Αυτό γιατί, αύριο είναι το triple witching και το rebalancing του FTSE-Russell.

*Σε υψηλά 25ετίας η μετοχή της Sarantis. Από τα χαμηλά αγόραζαν μετοχές της εταιρείας οι βασικοί μέτοχοι Κυριάκος και Γρηγόρης. Κρίνοντας από τα αποτελέσματα- και το μέρισμα- μια χαρά τους βγαίνει.

*Για το ΚΡΙ-ΚΡΙ ότι και να ειπωθεί, ασταμάτητο, από κορυφή σε κορυφή και χθες σε νέα ιστορικά υψηλά. Άργησε λίγο η Eurobank Equities να κάνει focus στην εταιρειάρα, αλλά πλέον το σκαρφάλωμα είναι ασφαλές. Game changer στην περίπτωση συμφωνίας με την Walmart. Το θέμα το αποκάλυψε η Αλεξάνδρα Γκίτση (euro2day).

*Και χθες με θετικό πρόσημο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 15,38 (1,05%)-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 17,02 (1,31%).

*Προ ημερών μέλος της οικογένειας Κυριακούλη παραχώρησε πακέτο 400.000 τμχ σε γνωστό γητευτή mid-small caps. Χθες με συναλλαγές 110.000 το “χαρτί” ήταν πρόσω με 17,18% στα 1,33 ευρώ. Σε 2-3 άλλες περιπτώσεις που τον θυμάμαι τον γητευτή το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό. Πόσο αποτιμάται η Κυριακούλης; μόλις 10 εκατ., οι εκτιμήσεις δικές σας.

*Αλλά και στην Centric, άλλαξαν χέρια 2,76 εκατ. τμχ -μάλιστα στις 14.43′ έγινε ένα πακέτο για 1,25 εκατ. στα 0,39 ευρώ. Πόσο “έκλεισε” το χαρτί; με 12,82% στα 0,44 ευρώ. Έτσι βγαίνει το…μεροκάματο.

*Intralot: όλο και πιο εδραία η παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ. Το Γραφείο Λοταρίας και Τυχερών Παιχνιδιών (OLG) για την Περιφέρεια της Κολούμπια επιβεβαίωσε ότι το FanDuel μπαίνει στο «παιχνίδι» μέσω μιας νέας υπεργολαβίας αθλητικών στοιχημάτων με την ελληνική Intralot.

*Trastor: εδώ γίνεται μεθοδική δουλειά. Απέκτησε 3 αποθήκες logistics στον Ασπρόπυργο, έναντι 18,96 εκατ. Στο μυαλό του Τάσου Καζίνου δεν είμαι, αλλά υποθέτω πως ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “βλέπει” τη μεγάλη εικόνα μίας περιοχής mega center στα logistics με H.I.G (Hull Logistics Park), Prodea e.t.c σε ορίζοντα 3-4ετίας.

*Στην άλλη γωνιά της χώρας: οκτώ (8) πρωτοβουλίες του υπ. Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Κομβικός ρόλος για logistics και διεθνές εμπόριο η Αλεξανδρούπολη. Αυτά, για την ώρα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask