don't even ask

don't even ask

spot_img

H…Σκύλλα και η Χάρυβδη, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Abu Dhabi, on track η ΗΛΕΚΤΩΡ, η ισχυρή Eurobank, το πρώτο Eurojackpot, οι υποψήφιοι για ΣΕΒ και επιστροφή στην κερδοφορία (Attica Bank)

*Προφανώς και δεν περίμενε κάποιος να γίνει σοφότερος από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Το θετικό ενδεχόμενο είναι αυτό που περιέγραψε η Γαλλίδα πως, θα έρθουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία και θα γνωρίζουμε περισσότερα τον Ιούνιο. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα περιμένει μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια. Τα έχει πει, πρώτος απ’ όλους, ο κεντρικός μας: Ιούνιος (δηλαδή συνεδρίαση 6ης Ιουνίου) και κατά 25 μ.β. That’s It. Δηλαδή, εάν όντως επιβεβαιωθούν τα ανωτέρω, άντε το 4% να μειωθεί στο 3,25% τέλος του 2024. Και όποιος αντέξει…

*Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να δώσουν πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση της Αμερικανικής οικονομίας, για τον ρυθμό των αυξήσεων των μισθών, που θα λάβει σοβαρά υπ΄ όψη της η Fed. Πάντως, τον Τζερόμ Πάουελ δεν τον βλέπω να επείγεται, η Ευρώπη είναι που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, η ευρωπαϊκή οικονομία φθίνει.

*Απεργιακό κύμα “σαρώνει” την Γερμανία, κινητοποιήσεις σε Lufthansa, Deutsche Bahn e.t.c. Σε “ελεύθερη πτώση” οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια. “Βουτιά” 11% και έπεται συνέχεια. Μεταξύ…Σκύλλας (Κομισιόν) και…Χάρυβδης (ΕΚΤ) η ευρωπαϊκή οικονομία. Σε δυσχερή θέση η Λαγκάρντ- όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της- προβληματίζει το έλλειμμα λ.χ. της Γαλλίας.

*Profit taking στις τράπεζες χθες. Μετά και την ανακοίνωση της υπερκάλυψης στην Τράπεζα Πειραιώς, είναι λογικό να υπάρχουν Ξένοι Θεσμικοί που έχουν ήδη τίτλους της Πειραιώς. Άρα θα υπάρξουν κάποιες μέρες (μετά την εισαγωγή) μέχρις ότου αλλάξουν χέρια υπερβάλλοντες τίτλοι που θα ικανοποιήσουν άλλα funds, ή Ιδιώτες που δεν κατάφεραν να πάρουν τις θέσεις που ήθελαν. Να μετρήσουμε και τις ανοιχτές θέσεις-πώλησης- σήμερα. Μετά τις long το short “γύρισμα”, απολύτως φυσιολογικό και προβλέψιμο.

*Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ανοίξει τον δρόμο για τον στόχο, με το 17 μπροστά. Θέμα ωρών ( ; )/ημερών ( ; ) οι ανακοινώσεις για το deal με το fund από το Abu Dhabi.

*Εξελίξεις στον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό κλάδο. Οn track και το θέμα για την ΗΛΕΚΤΩΡ. Θέμα λεπτομερειών- και όχι ουσίας- στις επαφές μεταξύ των εταίρων Reggeborgh-Motor Oil.

*Mytilineos: συνεχίζεται το consolidation, στην ώρα του ο επόμενος ανοδικός κύκλος με την τεχνική ανάλυση να “δείχνει” υψηλότερα των 40 plus ευρώ.

*Alpha Bank: Διανομή 122 εκατ. ευρώ για μέρισμα 2023.

*Eurobank: Οι επιδόσεις της Eurobank το 2023 ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και υπερέβησαν σημαντικά τις αρχικές προσδοκίες σε όρους κερδοφορίας, ποιότητας ενεργητικού και κεφαλαιακής επάρκειας. Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,14 δισ. ευρώ (31 σεντς ανά μετοχή), ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων έφτασε το 18,1%.

*Attica Bank: Επιστροφή σε κερδοφορία και λειτουργική ανάπτυξη.

*Την προσεχή εβδομάδα, Τρίτη 12/3 ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Εθνική.

*ΟΠΑΠ: Η σειρά του ΟΠΑΠ, την προσεχή εβδομάδα. Σήμερα η πρώτη κλήρωση του νέου παιχνιδιού EuroJackpot. Οι διορατικοί, όπως έχουμε πει δεν περιμένουν την τελευταία στιγμή. “Χτίζουν” θέσεις από ένα ευρώ χαμηλότερα, χθες στα 17,10 με άνοδο 2,03% και συναλλαγές 335 χιλ. τμχ.

*Σπύρος Θεοδωρόπουλος vs Ιουλίας Τσέτη, για την προεδρία του ΣΕΒ. Ιούνιο λήγει η θητεία του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου- για τρίτη δεν προτίθεται- συνεπώς η διεκδίκηση θα αφορά τους 2, ενδιαφέρουσα. Είθισται Μάρτιο να “κλειδώνει” το όνομα. Για να δούμε ποιος θα πάρει το χρίσμα, επικρατέστερος μεν ο “πράσινος” (ποδοσφαιρικά) Σπύρος αλλά και το αουτσάιντερ έχει με το μέρος της την διεθνή τάση.

*Το 42% των 5,9 δισ. ευρώ που έφτασαν πέρυσι οι συμφωνίες εξαγοράς ή συγχώνευσης στην Ελλάδα προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας, κυρίως λόγω της μεγάλης εξαγοράς που πραγματοποίησε η ΔΕΗ στη Ρουμανία με την απόκτηση της Enel Romania. Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC Ελλάδος, ακολουθεί με μεγάλη απόσταση ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με συνολικές συμφωνίες γύρω στα 600 εκατ. ευρώ.

*Entersoft: όλα καλά; σε Λεωφόρο Αθηνών και Ιπποκράτους; Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι μέτοχοι μειοψηφίας δεν έχουν επίσημη πληροφόρηση για πολύ ουσιαστικά ζητήματα προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, αποτελεί ζήτημα. Μιλάμε για την ουσιαστική πλευρά του θέματος και όχι τη νομική.

*Θα μπορούσε να υπάρξει…αντικαταστάτης της Orsted στην προοπτική δημιουργίας παραγωγικής μονάδας στις ΗΠΑ για την Cenergy Holdings. Επιμένουν οι φήμες για deal, κοινός τόπος πως η διοίκηση θέλει να “βάλει πόδι” στην αμερικανική αγορά. Με τους Δανούς δεν προχώρησε, με άλλον όμως; Το 79,78% του μ.κ έχει η Viohalco. Κατά το παρελθόν έγιναν προσπάθειες για placement, ενός 6%-8% του μ.κ. Μάλιστα Νοέμβριο 2021 η μετοχή ήταν 5 ευρώ χαμηλότερα. Τρέχουσα αποτίμηση στο 1,4 δισ. Εκτίμησή μου ότι ούτε στα 2 δισ. είναι fair value με αυτή την εξαγωγική δυναμική, την πρωτοπορία των Σωληνουργείων Κορίνθου-Ελληνικών Καλωδίων, με το ανεκτέλεστο σε ιστορικά υψηλά. Θα μου έκανε έκπληξη, εάν προχωρούσε διάθεση ποσοστού σε αυτές τις τιμές. Το σημείωνα και χθες, πιθανόν να διαψευστώ, αλλά…

*Ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων για την Autohellas, αλλά την “καρφωτή” στο μείον 4,05% ακριβώς στην αρχή της συνεδρίασης ποιος την έβαλε. Για να ενεργοποιηθεί ΑΜΕΜ, αν είναι δυνατόν. Έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ τα έσοδα του ομίλου. Η κερδοφορία ήταν €85 εκατ., οριακά αυξημένη εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων. Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την Autohellas καθώς προχώρησε για πρώτη φορά σε Έκδοση Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ διαπραγματεύσιμου στο ΧΑΑ) ύψους €200 εκατ., πενταετούς διάρκειας, σταθερού επιτοκίου κουπονιού 4,25%, μέσω Δημόσιας Προσφοράς προς το επενδυτικό κοινό.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask