don't even ask

don't even ask

spot_img

Green bonds και Βερολίνο, επίδομα στο επίδομα, Δελχί-Αθήνα (ακόμη;), η απεξάρτηση από Μόσχα, προς… βαθμίδα, νέο υψηλό για Πειραιώς, ΤΙΤ-ΑΝοδος και το deal του λιμανιού

*Τι προέκυψε από την Σύνοδο Κορυφής- και γιατί δεν πολυχαίρονται στην Αθήνα-. “Οι περιορισμοί κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινοτικής απαγόρευσης, αίρονται μέχρι το 2025”. Οπερ: Παρίσι, κυρίως όμως Βερολίνο που προώθησε την συγκεκριμένη θέση μπορούν να (υπο)στηρίζουν αφειδώς τις επιχειρήσεις τους με “κρατικό χρήμα” ως αντιστάθμιση στο ευθέως ανταγωνιστικό πρόγραμμα επιδότησης της Ουάσιγκτον για την “πράσινη μετάβαση”. Αρωγός η ΕΚΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει δεσμευθεί για (υπο)στήριξη της στροφής ESG e.t.c. Πρακτικά, έσοδα από επανεπένδυση κονδυλίων/χορηγήσεων του “τακτικού” ΑΡΡ και του “έκτακτου” ΡΕΡΡ θα χρησιμοποιούνται-κυρίως- για την χρηματοδότηση “πράσινων ομολόγων”. Τα green bonds στοχεύει το Βερολίνο και η Γαλλίδα (ποιος ξέρει για ποιους λόγους) καθίσταται ο κύριος χορηγός της Γερμανικής επιχειρηματικότητας, που για ακόμη μία-πολλοστή- φορά εποφθαλμιά τη “μερίδα του λέοντος” σε βάρος των υπόλοιπων. Ακόμη και σε βάρος των Γάλλων, που (επίσης ποιος ξέρει για ποιους λόγους) ρίχνουν “νερό στο μύλο” των Γερμανών. 

*Επίδομα στο επίδομα, σαν σε deja vu του “δώσε και μένα μπάρμπα”. Αλλά είπαμε, τα περισσότερα επιδόματα καταλήγουν σε όσους έχουν την ικανότητα να τα (φορο)κρύβουν, να δηλώνουν τόσα-όσα να είναι στο όριο. Δεν μπορεί να μην το γνωρίζει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν γίνεται να μην το αντιλαμβάνονται ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Αλλά είπαμε, σε προεκλογική περίοδο είμαστε αλλά… μην τεντώσουμε το… λάστιχο, όπως εύστοχα σημειώνει ο Νίκος Ελευθερόγλου. Με μέτρο και το… λάστιχο κ.κ της Κυβέρνησης, της ΝΔ.

*Βέβαια, όταν βγαίνει η Μαργκρέτε Βεστάγκερ και δηλώνει εντυπωσιασμένη από το πόσο γρήγορα βελτιώθηκε το gov.gr πως να μην… φυσά αέρας ούριος στα πανιά των κυβερνητικών. Και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (αρμόδιας για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή) είναι από τα άτομα, που δεν χαρίζεται. Η Δανή πολιτικός (μέλος του Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος) είχε τοποθετηθεί, πρόσφατα, υπέρ της αξιοποίησης πόρων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπέρμαχος και της λελογισμένης χαλάρωσης/ευελιξίας δημοσιονομικών κανόνων και κρατικής βοήθειας.

*Εμμονική έχει καταντήσει η DeA με το θέμα της Ινδίας- και την επιτακτική ανάγκη της Αθήνας να κινηθεί… χθες στην ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων με το Δελχί-. Το μεγαλύτερο deal στην ιστορία των αεροπορικών εταιρειών, hyper deal με Airbus και Boeing για την αγορά 470 και μίσθωση άλλων 25 αεροσκαφών συμφώνησε η Air India. Δώστε σημασία: 210 στενής ατράκτου Α320neo και 40 ευρείας Α350 (Airbus) και 220 Boeing. Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισαν ιστορική τη συμφωνία (και πως να μην…). Τώρα, ποια είναι η Air India και ποιος ο ιδιοκτήτης της; Πρόκειται για την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ινδίας και ανήκει στο TATA Group. Ratan Tata και οι γνώστες θα καταλάβουν τι εννοώ… Προς τον δραστήριο Βασίλη Κικίλια και την καλλίπυγο Άντζελα Γκερέκου… απ’ ευθείας σύνδεση Δελχί- Αθήνα… χθες.

*Αυτά είναι μεγέθη, business και deals και από την άλλη έχεις να σε ρωτάνε εάν θα… πλαφονάρει η MIG ή ποια χρηματιστηριακή είναι (κυρίως αυτή) πίσω από την… εκπυρσοκρότηση της Attica Bank. Οι άνθρωποι (που έστησαν το… αεροπλανικό) είναι για “δέσιμο”, εάν κάνει πίσω η Thrinvest “τρεχάτε ποδαράκια μου”. Είπαμε, Εξάρχου-Καϋμενάκης-Μπάκος για πάσα νόσο αλλά και όχι για πάσα… των σαϊνιών της αγοράς.

*“Προς Θεού δεν πρέπει να αφήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας, ιδίως αυτές που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία όπως ο λιγνίτης…”, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην παρουσίαση της μονάδας Πτολεμαΐδα V. Γιώργος Στάσσης, Γιώργος Περιστέρης με Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό που κρατά η στήλη, η ολοκληρωτική (ενεργειακή) απεξάρτηση της χώρας από το ρωσικό αέριο/καύσιμα.

*Είχε προηγηθεί- προ μηνός- το διαζύγιο της Prometheus από την Gazprom, πλήρης η στροφή.

*Μία ανάσα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της ΑΧΙΑ Research “2023 Outlook” με τίτλο “Από τις αντιξοότητες προκύπτουν ευκαιρίες”. Αν και τονίζονται η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, το φλερτ της Ευρώπης με την ύφεση, ο επιθετικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ (με αιχμή-αυτή την περίοδο- το IRA), θεωρεί πως η ελληνική οικονομία θα αναβαθμιστεί τους επόμενους μήνες. Εύστοχα οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν πως η απουσία του Investment Grade έχει κρατήσει εκτός αγοράς (μετοχών, ομολόγων) long only funds και ότι με την απόκτηση του IR αλλάζει η ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν. Να σημειώσω δε, πως εισηγμένες με έμφαση στο ESG και το Green Energy θα αποτελέσουν τις πρώτες επιλογές αυτών των διαχειριστών. Και για να τα λέμε με το όνομα τους: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Mytilineos, Motor Oil, ΔΕΗ, Helleniq Energy και όποιοι άλλοι έχουν προτεραιοποιήσει την “πράσινη μετάβαση”. Για αυτό και-προσωπικά- θεωρώ undervalue τους ανωτέρω ομίλους, υπομονή να έχει κάποιος και σε 6-12-24 μήνες πολύ δύσκολα να μην βγει κερδισμένος.

*Σε νέο υψηλό (52 εβδομάδων) η μετοχή της Πειραιώς, στα 2,25 ευρώ με μεταβολή 56,47% από την αρχή του έτους. Στα 2,81 δισ. η αποτίμηση, “καρφί” για τον MSCI Greece την πηγαίνει ο Χρήστος Μεγάλου, έτσι θα συμπληρωθεί και το τραπεζικό “καρέ” των Eurobank, Alpha Bank και Εθνικής. Γνωρίζω αρκετούς που “παίζουν” την ένταξη Πειραιώς και Helleniq Energy στην 3μηνιαία αναθεώρηση του Μαΐου.

*Ποια εισηγμένη ωφελείται από την τεράστια ζήτηση για Leopard; η Μytilineos- μέσω της ΜΕΤΚΑ- τις επαφές που είχε αποκαλύψει η Die Welt μεταξύ Krauss Maffei Wegmann και ελληνικής πλευράς. Είχα επισκεφθεί το εργοστάσιο στη Νέα Ιωνία, στον Βόλο, εντυπωσιακή ομολογουμένως μονάδα παραγωγής βαριάς βιομηχανίας με προστιθέμενη αξία.

*Ποια εισηγμένη έχει εγκατεστημένες μονάδες παραγωγής στην Τουρκία; Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, που το 2008 είχε αποκτήσει (το 50%) της Adocim Cimento για να το ενισχύει 10 χρόνια αργότερα. Με τρία εργοστάσια το κοινοπρακτικό σχήμα, πιο κοντινό (στις πληγείσες περιοχές) της Αττάλειας. Μία πρόχειρη αναζήτηση για Adocim Cimento Beton Sanayi ve Ticaret ενδεχομένως να απαντήσει για την άνοδο της μετοχής. Παρεμπιπτόντως στην χθεσινή συνεδρίαση με 1,63% έπιασε τα 15 ευρώ και συναλλαγές 82.560 τμχ

*Έως τα 0,75 ευρώ η Intralot αλλά στο “κλείσιμο” την… τάπωσαν στα 0,72 ευρώ. Όταν έρθει η ώρα (μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2022) θα είναι κοντά στο να “γράψει” τον άσσο μπροστά. Πάντως από τα “γατόνια” δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στο “χαρτί” άλλαξαν χέρια 1,1 εκατ. κομμάτια.

*“Η εταιρεία διαψεύδει κάθε δημοσίευμα περί ακύρωσης ή εξόδου των υποψήφιων επενδυτών καθότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κανονικά”-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα το ξανά πω, μέχρι να κλείσει το deal JPMC-VIVA χρειάστηκαν 10 μήνες και… τόνοι ελέγχων κ.λ.π… Πόσο μάλλον για μία συμφωνία δισ. Στην τελική, όπως εξηγούσα σε έναν ανυπόμονο, όποιος θέλει πουλάει-όποιος θέλει αγοράζει.

*Σήμερα η πανηγυρική επισημοποίηση της συμφωνίας για το project Γούρνες. Η τιμητική των Reggeborgh/Holterman και των R.E.D.S. Μόνο, που στο “χαρτί” δεν μπορείς να βρεις ούτε… ρετάλι και όλο μαζεύει ο βασικός μέτοχος.

*Ούτε το 2,54% στα 18,54 ευρώ του ΟΛΠ πέρασε απαρατήρητο. Πολύ σημαντικό το deal, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα “λιμενικά”.

*Έως 7% η μετοχή της Coca Cola Hellenic στο Λονδίνο. Έως 4,39% (και τα 23,53 ευρώ) της Coca Cola HBC στην Αθήνα. Ομολογουμένως εντυπωσιακά τα μεγέθη 2022 (πωλήσεις). Ξεπέρασε τις σημαντικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής το team του Αναστάση Δαυίδ. Η DeA ουδεμία αμφιβολία είχε. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask