don't even ask

don't even ask

spot_img

Fed-ΕΚΤ και το θεώρημα του Fermat, η Nvidia εκτοξεύει τη Wall Street, το ενισχυμένο μέρισμα του Τσαμάζ, στην τελική ευθεία η Πειραιώς, Ελλάδα-Ινδία μέσω… Aegean ( ; ) και τα ιστορικά υψηλά της ΚΡΙ ΚΡΙ

*Εάν οι της Fed πρέπει να “τετραγωνίσουν τον κύκλο”, στην ΕΚΤ έχουν να λύσουν το θεώρημα του Fermat.Εάν, μάλιστα η Γαλλίδα επικεφαλής δεν προλάβει να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, έστω στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, τότε πολύ δύσκολη η κατάσταση. Και στην “κάλπη” των ευρωεκλογών.

*Ο νέος (και) επενδυτικός κόσμος: Nvidia… H Nvidia κατέρριψε ιστορικό ρεκόρ της Meta, τρεις μόλις εβδομάδες αφότου η μητρική του Facebook κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο κεφαλαιοποίησης στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ειδικότερα, η μετοχή της εταιρείας παραγωγής και σχεδιασμού τσιπ ενισχύεται έως και 15% στις προσυνεδριακές συναλλαγές την Πέμπτη, οδηγώντας σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 250 δισ. δολάρια. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση χρηματιστηριακής αξίας στην ιστορία της Wall Street, μεγαλύτερη από την άνοδο κατά 197 δισ. δολάρια της Meta στις αρχές Φεβρουαρίου. H κεφαλαιοποίηση της Nvidia πλησιάζει τα 2 τρισ. δολάρια. H μετοχή έχει καταγράψει ράλι περίπου 36% από την αρχή του έτους, η καλύτερη επίδοση από όλες τις μετοχές του δείκτη S&P 500. Που θα βγάλει…; 

*Ευρώπη: Ώρα μηδέν, τα τρακτέρ έφυγαν, τα προβλήματα δεν λύθηκαν, θα επιστρέψουν; Ζημιές στην ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2004 λόγω εκτίναξης του κόστους πληρωμών (τόκων) στις εμπορικές τράπεζες.Υποθέτω πως, στη λογική του μη χείρον βέλτιστον η προτίμηση της Αθήνας για την επανεκλογή της Γερτρούδης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Γιατί ως επιτυχημένη σε αυτή την θητεία… Ενδεχομένως μία ευκαιρία να είχαν οι των Βρυξελλών (παρα)δίδοντας το “τιμόνι” στο Μάριο Ντράγκι, αλλά τα lobbies θέλουν “πράσινημετάβαση” με το όποιο κόστος για την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

*Ξεκάθαρο profit taking στην περίπτωση του ΟΤΕ. Ο Μιχάλης Τσαμάζ είχε αναφερθεί στην προοπτική ενισχυμένου μερίσματος πριν ένα μήνα. Η προεξόφληση έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα για να “πουλήσουν στην είδηση” χθες όσοι είχαν θετικό “ταμείο”.

*Την προοπτική διανομής αρκετά ενισχυμένου μερίσματος “φωτογράφισε” η Eurobank Equities στην ανάλυση της για την ΚΡΙ-ΚΡΙ. Προφανώς ο νουνεχής Παναγιώτης Τσινάβος θα έχει δώσει το ΟΚ, για αυτό και ο πήχης ανέβηκε στα 13,9 ευρώ. “Άλμα” 5,15% σε ιστορικά υψηλά για το…αγριοκάτσικο. 

*Με αιχμή τον τεχνολογικό κλάδο προς νέα ιστορικά υψηλά ο DAX στην Φρανκφούρτη, ο CAC στο Παρίσι.Έχει τις προδιαγραφές ο κλάδος και στην χώρα μας, κεφάλαια υπάρχουν-επιδοτήσεις δίνονται αλλά πληθαίνουν και οι καταγγελίες παραγόντων για κακοδιαχείριση, εξυπηρέτηση ημετέρων κ.λ.π ας το δουν λίγο πιο σοβαρά στην κυβέρνηση. Ας αναλάβει ενεργότερα ο Δημήτρης Παπαστεργίου.  

*Αττική Οδός: Θα μπορούσε να φέρει κοντύτερα επιχειρηματίες-βασικούς μετόχους και ισχυρούς παράγοντες. Με 2,7 δισ. διασφαλισμένα η πλευρά Περιστέρη χρειάζεται άλλα 600 εκατ. Εάν πωλούσε τώρα την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΚ, αλλά θέλει λίγο χρόνο ακόμη. Όπερ, να απευθυνθεί σε παράγοντες που διαθέτουν cash (Μαριάννα Λάτση; Γιάννη Βαρδινογιάννη; Βαγγέλη Μαρινάκη; ), θα έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις.

*Aegean: Θα μπορούσε- και υπό ποιες προϋποθέσεις- να εξυπηρετήσει την προοπτική απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης με την Ινδία. Δεδομένης της σχέσης Ευτύχη Βασιλάκη-Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώ πολύ λογικό να έχει συν-εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παλαιότερα η εταιρεία είχε δρομολόγιο προς/από Τεχεράνη- κοντύτερος προορισμός από το Δελχί, αλλά ΟΚ δεν νοείται Ινδοί να επισκέπτονται την Ελλάδα με Turkish μέσω Κωνσταντινούπολης.

*Πειραιώς: Η μερίδα του λέοντος θα διανεμηθεί στα γνωστά 30 ξένα funds + 5 νέα μεγάλα αμερικανικά χαρτοφυλάκια που “συστήθηκαν” με το team Μεγάλου στην διάρκεια του συνεδρίου της JPMC στη Νέα Υόρκη. Το ενημερωτικό έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λίγο ως πολύ παραπέμπει στην διαδικασία του placement της Εθνικής (εισήγηση εύρους τιμής-διάθεσης από την BofA/wall crossing). Με μία ουσιώδη διαφορά όμως που επιβεβαιώνει το αυξημένο ενδιαφέρον για το σύνολο της συμμετοχής του Ταμείου. Ποσοστό διάθεσης δηλαδή 20% + 7% όπως εξ’ αρχής ήθελαν/επεδίωξαν να περάσει Goldman Sachs, UBS (σύμβουλοι της τράπεζας). Αυτό γιατί πρακτικά σημαίνει πως με το που καλυφθεί η προσφορά για το 20% αυτόματα ενεργοποιείται προς διάθεση για το υπόλοιπο 7%. Θυμίζω πως, στην ανάλογη περίπτωση της Εθνικής το placement αναφερόταν ως διάθεση του 20%+2% που είχε το Ταμείο. Για την Πειραιώς το 20%+7% προϊδεάζει για την on block διάθεση της συμμετοχής του ποσοστού. Η DeA ήταν σαφής, εξ’ αρχής θετική στην προοπτική διάθεσης του “όλου” ποσοστού που έχει το Ταμείο. Μάλιστα είχαμε υπερθεματίσει- τότε- από πολύ νωρίς των χειρισμών του CEO του ομίλου, ως του ανθρώπου ο οποίος γνωρίζει το “άθλημα”. 

*Πέρασα χθες από την εκδήλωση της Lavipharm για την συνεργασία με την Tikun Olam. Ο λόγος: η έναρξη κυκλοφορίας του πρώτου τοπικώς παραγόμενου σκευάσματος φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.Πολύς κόσμος, στον χώρο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρη-στο Παγκράτι- γνωστοί από τα παλιά αλλά και νέες γνωριμίες. Αξιόμαχο, αν μη τι άλλο, το εγχείρημα του Τηλέμαχου Λαβίδα και του team του. Βασίλης Μπαλούμης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Ομίλου, εγγύηση. Φυσικά και Τάσος Αστυφίδης, εκ των πρωτεργατών του turn aroun story. Αλλά και σε νέο trend  ο mr Ambrosia Capital, στην Intrakat. Ενδιαφέρουσα συνεργασία, την παρακολουθούμε. 

*Αυτά, και από Δευτέρα με το καλό…

*Σ.Κ και για τους μυημένους: Ψαροκαστέλλα: Η κρυμμένη και πιο αγαπησιάρικη ψαροταβέρνα του Πειραιά. Στις ανηφοριές της Καστέλλας, η κρυμμένη Ψαροκαστέλλα, προέκταση ενός πειραιώτικου σπιτιού του 1929, επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις στη γεύση αλλά και στην όψη…. /www.gastronomos.gr/magazi/psarokastella-i-krymmeni-kai-pio-agapisiariki-psarotaverna-toy-peiraia/132388/…και θα μας θυμηθείτε. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask