don't even ask

don't even ask

spot_img

A new day has come… ο επενδυτικός χάρτης στην Ευρώπη, τι βλέπουν οι εγχώριοι αναλυτές, η ομάδα του Φωκίωνα, τι θα κάνει ο Ιβάν, ποιος(α) “παίζει” για Attica Bank και… τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα

*Καλές οι ευχές, καλύτερη η αυτενέργεια όλων μας. Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω διαφορετικά: Καλύτερος πολιτικός ο Mario Draghi, σύμφωνα με δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την DEMOS για λογαριασμό της ιστορικής La Reppublica, τόσο σε ότι αφορά στην εσωτερική (ιταλική) σκηνή, όσο στην διεθνή. Οι εξελίξεις στην γείτονα αφορούν και εμάς, από την στιγμή που τον Ιανουάριο (Φεβρουάριο;) θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην πρωθυπουργία (μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2023) ή θα δεχθεί τις προτάσεις για να διαδεχθεί τον Sergio Mattarella ως νέος πρόεδρος της δημοκρατίας.  Διόλου δεν υποτιμούν οι αναλυτές την πολιτική παράμετρο, στον σχεδιασμό τους για τον επενδυτικό χάρτη του 2022. Συνεκτιμώντας τις διπλές εκλογές στην Γαλλία (Απρίλιος-Μάιος). Τηρουμένων των αναλογιών την συνεκτιμούν και για την Ελλάδα. 

*Year’s End Rally, στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είχαμε, όπως και Santa Claus Rally- ει μη μόνον για μεμονωμένες μετοχές εισηγμένων-. Για να δούμε, January Effect θα έχουμε; 

*Ενέργεια, πληροφορική, κατασκευές αλλά και τουρισμό, βιομηχανία “βλέπουν” οι αναλυτές για φέτος. Αδιαμφισβήτητα κλάδος-ρυθμιστής, όμως, θα είναι ο τραπεζικός. Θα κάνει την διαφορά; Ενέργεια, κατασκευές, λιανικό εμπόριο και τράπεζες έχει στο monitoring της ΒΕΤΑ ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ) θεωρεί, πως πληροφορική, ενέργεια, κατασκευές και βιομηχανία θα κάνουν την διαφορά. 

*O Απόστολος Μάνθος- από τους μπαρουτοκαπνισμένους αναλυτές- “βλέπει” Mytilineos, Lamda Development, Lamda Development και Profile.

*Με άνοδο 53% και τιμές πολύ κοντά στα επίπεδα της τελευταίας αμκ (στο 1 ευρώ) η μετοχή της Eurobank, έκανε την θετική διαφορά για τον τραπεζικό κλάδο. Η ομάδα του Φωκίωνα Καραβία δούλεψε αποτελεσματικά το 2021 και αυτό αποτυπώθηκε και στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Ξεκινά την χρονιά από τα 0,8914 ευρώ, με το μικρότερο βάρος NPEs ως προς χορηγήσεις. Εύλογη η εμπιστοσύνη του μεγαλομετόχου Prem Watsa, προς την διοίκηση του ομίλου.  

*Θα είναι καλύτερο το 2022 από το 2021 και το 2020 για τον κατασκευαστικό κλάδο; Προϋποθέσεις συντρέχουν (βελτίωση νόμου 4412, έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό, υπογραφή και έναρξη της Γραμμής 4 του Μετρό Αθηνών, υπογραφή για το Πάτρα-Πύργος όπως και για το βόρειο τμήμα του Ε65. Ωστόσο, θα πρέπει να προχωρήσουν και τα: Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, άξονας Καλαμάτα-Μεθώνη, δικαστικά κτήρια στην Κ. Μακεδονία, νέο κτήριο γ.γ Υποδομών. Όπως και τα μεγάλα έργα των ΔΕΚΟ. Το 2022 είναι η χρονιά, που η Αττικό Μετρό έχει ένα ογκώδες χαρτοφυλάκιο, το ίδιο και η ΕΡΓΟΣΕ, τα έργα του προγράμματος “Ελληνικόν” κ.λ.π. Στο πρώτο τρίμηνο, είχε εκτιμήσει ο διευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης θα υπάρξουν νεότερα και για την “Αττική Οδό”. 

*Πολλά λέγονται και περισσότερα φημολογούνται για τον Ιβάν Σαββίδη. Δεν θα ενδώσω στον πειρασμό να μεταφέρω το παραμικρό ει μη μόνον θα αρκεστώ στα γνωστά και επιβεβαιωμένα. Στα mediaκά, όντως έγινε κρούση στον Νίκο Σταθόπουλο (της BC Partners) για το ΟΡΕΝ TV. Η πραγματικότητα είναι, πως ο διεθνούς φήμης dealmaker εξέτασε το ενδεχόμενο να αποκτήσει τηλεοπτικό σταθμό αλλά όσον αφορά στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη η κρούση έγινε από την πλευρά του. Ο τελευταίος διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, μάλιστα είχε θεωρηθεί επικρατέστερος για την ανάληψη του έργου κατασκευής του προβλήτα 6 (ΟΛΘ). Για το ότι η Πρεσβεία (μία είναι) ουδέποτε είδε με καλό μάτι τον έλεγχο του ΟΛΘεσσαλονίκης από την Belterra (συμφερόντων Σαββίδη) είναι talk of the town. Αλλά και το ότι, αρχές Δεκεμβρίου η Belterra αγοράζοντας 299.855 μτχ του ΟΛΘ ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής της στο 71,85% του μ.κ.

*Με ποιους 2 είχε συναντηθεί, τελευταία, ο Henry Holterman στην επίσκεψη του, στην Αθήνα; Γνωστό, πως είδε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ευάγγελο Μυτιληναίο. Ο ισχυρός άνδρας της Reggeborgh είχε επαφές και με 3ο πρόσωπο, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό. Εδώ σας θέλω, λίγη υπομονή. 

*Δεν εξηγείται αλλιώς, από την Κορώνη θα πρέπει- με κάποιο τρόπο- να έλκει την καταγωγή της η Αναστασία Σακελλαρίου. Το λέω, καθώς χθες μεσημέρι Κυριακής το δεύτερο τηλεφώνημα από έγκυρη πηγή μου αφορούσε στο ότι το όνομα της, όντως “παίζει” για την Attica Bank. 

*Το πρώτο τηλεφώνημα, έγινε από δικό μου άνθρωπο από τους έμπιστους του Χρήστου Ιωάννου, για να με πληροφορήσει πως η AVAX “παίζει δυνατά” για το έργο της υπογειοποίησης της Λεωφ. Ποσειδώνος. Από τα πρώτα έργα του project του ” Ελληνικού” αρχικού προϋπολογισμού 370 εκατ.

*Ότι είχε να πει η στήλη, για τα του διαγωνισμού της Egon Zehnder για τον νέο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών τα είπε, και κατ’ επανάληψη. Δυστυχώς (για τον θεσμό) την διαδικασία την προχωρούν by the book. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι και δυστυχώς ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει να γνωρίζει ή να είναι επαρκώς ενήμερος.  Κρίμα, αλλά τα επίχειρα θα τα (ξανά) βρει μπροστά της η πολύπαθη μαρκέτα.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask