don't even ask

don't even ask

spot_img

“Ύποπτες” πρωτοβουλίες, πάνω από 5 η αποτίμηση (Πειραιώς), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή στο επίκεντρο, ΤΧΣ…συνέχεια, ενδιαφέρον για Aegean, Τουρκικό γκανιάν (Intralot) και…πάμε Νότια

*Από ιστορικά υψηλά η διόρθωση στην Wall Street την Παρασκευή. Με το παράδοξο της παράλληλης ανόδου μετοχών, bitcoin, χρυσού κ.α. δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συστήνουν προσοχή. Νέα υψηλά με οδηγό, κυρίως μετοχές εταιρειών ΑΙ. Όπως παλαιότερα με τα dotcoms, προειδοποιούν οι παλαιότεροι, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να τραβήξει ακόμη υψηλότερα την αγορά, διατείνονται οι νεότεροι. Σίγουρα η άνοδος δεν αφορά καν την πλειονότητα των μετοχών, πλην όμως η υπεραπόδοση των 15 “βαρύτερων” παρασέρνει τον S&P500.

*Όπως σημείωνε η DeA την Παρασκευή, προφανώς και δεν περίμενε κάποιος να γίνει σοφότερος από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Το θετικό ενδεχόμενο είναι αυτό που περιέγραψε η Γαλλίδα, επικεφαλής της ΕΚΤ, ότι θα έρθουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία, πως θα γνωρίζουν περισσότερα τον Ιούνιο. Εύλογο το ερώτημα, γιατί ρισκάρει η Λαγκάρντ, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία φθίνει, συνθλίβεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενόσω μαίνονται 2 “μέτωπα” ένα στην αυλή της (Ουκρανία) και ένα στην γειτονιά της (Μέση Ανατολή). Ανησυχούν όντως για το ενδεχόμενο/κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού οι τραπεζίτες ή μήπως είναι κάτι βαθύτερο, συνθετότερο;

*Όπως σημειώνει ο Γιάννης Αγγέλης (newsit), η αμερικάνικη οικονομία, «τρέχει» γιατί τροφοδοτείται από ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό έλλειμμα που με την σειρά του χρηματοδοτείται από μία χωρίς όρια πλέον επέκταση του χρέους. Σύμφωνα με τους Αμερικάνους αναλυτές (bloomberg, κ.α.), το αμερικάνικο χρέος αυξάνεται κατά ένα τρις δολάρια κάθε 100 ημέρες και έχει ήδη ξεπεράσει τα 34,5 τρις δολάρια (123% του ΑΕΠ). Και βαίνει ακάθεκτο σε νέα υψηλά. Πως να μη «τρέχουν» οι χρηματιστηριακοί δείκτες ειδικά των 7+1 (Mag 7) μεγάλων εταιρειών στον χώρο της πληροφορικής, της υψηλής τεχνολογίας και της AI, που μόνο αυτές αποτελούν το 60% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της WS. Ακούγεται λιγάκι παράδοξο να υπόσχεται ο Tζo Μπάιντεν ότι δεσμεύεται να μειώσει το χρέος της χώρας κατά 3 τρις δολάρια στην επόμενη δεκαετία, αν επανεκλεγεί, όταν μόνο η ετήσια αύξησή του ξεπερνάει τον στόχο της δεκαετίας που θέτει… Αυτός ο «ποταμός» λοιπόν φαίνεται να έχει …ξεχειλίσει και «μοχλεύεται» με γεωμετρική πρόοδο στις χρηματαγορές. Πόσο; Σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, «κυκλοφορούν» στην βάση αυτής της ρευστότητας κάπου 650 τρισ. $ σε νομισματικά και πιστωτικά παράγωγα…τερατώδης έκθεση…για Godzilla αναφερόταν σχολιαστής (του Bloomberg). Θα το προχωρήσω περισσότερο- αν και πρωί Δευτέρας θα έπρεπε να είμαι πιο καθησυχαστικός, πλην όμως…τόσο στη μία πλευρά του Ατλαντικού (ΗΠΑ), όσο στην άλλη (Ευρώπη) προωθούνται “ύποπτες” πρωτοβουλίες, ενδεικτικά η SEC ζήτησε το “πάγωμα” των εφαρμογών των συνθηκών στο πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ. Δηλαδή να μην προχωρήσει το κανονιστικό πλαίσιο (της Bank for International Settlements) προκειμένου να σταθεροποιηθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός νέου 2008. Θα περιοριστώ σε αυτά, είπαμε αρχή εβδομάδας και τι, με τελείωμα την Παρασκευή που ξεκινά με triple witching (μεσημέρι), rebalancing (FTSE/Russell)- απόγευμα- και Moody’s (βράδυ).

*Σήμερα ξεκινά η Day After για την Πειραιώς, το Τ+2 “έκλεισε”, οι μετοχές έχουν πιστωθεί στους κωδικούς, από τα 4,05 ευρώ η εκκίνηση και-από αύριο- με βαρύτερη στάθμιση-από 55% σε 82%- θα επηρεάσει τις τραπεζικές, με εισροές-εκροές. Στα 5,063 δισ. η αποτίμηση της Πειραιώς. Έκαναν (οι φίλοι του radar) μία αναδρομή στην έλευση του Χρήστου Μεγάλου- ακριβώς πριν 7 χρόνια (σ.σ. 9 Μαρτίου) στην Ελλάδα- για να αναλάβει την Πειραιώς. Παρά την προσπάθεια φίλων και γνωστών του να τον αποτρέψουν. Ανέλαβε, μία τράπεζα που διερχόταν βαθιά κρίση, με ισολογισμό για…resolution, πλέον είναι η Πειραιώς του σήμερα. Προφανώς και θέματα υφίστανται- DTC, NPLs e.t.c- αλλά “μέρα με τη νύχτα”. Τηρουμένων των αναλογιών το εγχείρημα Μεγάλου-Πειραιώς προσομοίαζε σε αυτό της ΔΕΗ- Στάσση. Δύσκολη μεν η συνέχεια αλλά από άλλη-υγιέστερη- βάση. Το αναγνωρίζουν ακόμη και οι…άσπονδοι.

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κέρδισαν την προσοχή των επενδυτών. Στα 15,58 ευρώ η μετοχή της ΓΕΚ, με άνοδο 8,65% την προηγούμενη εβδομάδα, στα 17,30 με 4,85% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ήρθε η αποστολή των υψηλόβαθμων από το Abu Dhabi, οι συναντήσεις (και με τον πρωθυπουργό) έγιναν- στο επίκεντρο 2-3 κλάδοι- για να δούμε.

*Αύριο ανακοινώνει μεγέθη 2023 η Εθνική, θα αναφερθεί και ο Παύλος Μυλωνάς στην προοπτική διανομής μερίσματος. Από αρχές Ιουνίου θα μπορεί να “τρέξει” η τελευταία φάση απο-επένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ. Με 18,39% του μ.κ το Ταμείο, οι προτάσεις είναι 2 με τη μία να θέλει το ΤΧΣ να κρατά συμβολική συμμετοχή. Ενδεχομένως το 8%; – 10% του μ.κ. Πρώιμη, ακόμη, η όποια εκτίμηση. Πριν ή μετά τις ευρωεκλογές; πρώτα από την ΕΤΕ ή την Attica Bank η “έξοδος” του ΤΧΣ; Θυμίζω το Ταμείο ελέγχει το 72,5% της Attica Bank, αλλά έχει μηδενικό ποσοστό στην Παγκρήτια. Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν Attica Bank και Παγκρήτια προκειμένου να προχωρήσουν σε εξυγίανση και συγχώνευση. Η κεφαλαιακή “τρύπα” που θα προκύψει αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο για την εξυγίανση και συγχώνευση των δύο τραπεζών καθώς. Την πληροφορία αυτή θα χρειαστεί, επίσης, ο Επόπτης (SSM) προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης των δύο μη συστημικών τραπεζών.

*Ανακλήθηκαν οι μειώσεις που είδαν πριν μερικές μέρες στις επικουρικές τους οι συνταξιούχοι της Εμπορικής και της Alpha Bank οι οποίες έφτασαν να είναι μεγαλύτερες ακόμη και από τις περικοπές που είχαν επιβληθεί με το νόμο Κατρούγκαλου. Ο ΕΦΚΑ μετά από απόφαση του υπουργείου Εργασίας πρόκειται να αποκαταστήσει τα ποσά στις επόμενες μέρες επιστρέφοντας αυτά που κόπηκαν.

*Χατζηδάκης: Καταγράψαμε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023. Tο κλειδί της επιτυχίας για την ελληνική οικονομία εντοπίζεται στον συνδυασμό της δημοσιονομικής σοβαρότητας με μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα πολιτική, όπως αναφέρει σε εκτενή συνέντευξη του στο γαλλικό περιοδικό L’EXPRESS ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης. OK, προφανής η βελτίωση, σε πολλά, της ελληνικής οικονομίας. ΑΛΛΑ: -από την έκθεση της Eurobank, ο αντίλογος- οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% στη διάρκεια του 2023 – για πρώτη φορά μετά από το 2020! H ελληνική οικονομία πέρυσι να αναπτύχθηκε περισσότερο από την ευρωπαϊκή και εφέτος να κινηθεί επίσης σε καλύτερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά επί της ουσίας η ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση. Είναι το ίδιο μοντέλο που χρεοκόπησε το 2009.  H ευρωζώνη θα έχει – εάν έχει… – ασθενική ανάπτυξη εφέτος, θα «χτυπήσει» πάνω στις ελληνικές εξαγωγές.

*Με αφορμή τις εξελίξεις σε Entersoft- Olympia Group/Imker e.t.c η DeA έθετε το ερώτημα τι γίνεται (που δεν γίνεται) με το φιλόδοξο gigafactor της Sunlight, στη Δυτική Μακεδονία. Τι μας θύμισε αναγνώστης; για το άλλο φιλόδοξο project για επενδύσεις που θα γίνονταν στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, που προωθούνταν η απολιγνιτοποίηση. Όντως, είχαν “χυθεί” τόνοι μελάνης για τα έργα που ΘΑ…μέχρις εκεί…το 2020 θαρρώ- επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όταν η στήλη είχε αναφερθεί στις επαφές Παπαζηλάκη χρηματιστών, η μετοχή ήταν στα 1,41 ευρώ. Την Παρασκευή στα 1,91 ευρώ, να υποθέσω ότι απέδωσαν.

*Ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση μεγεθών 2023 από την Aegean αύριο, Τρίτη. Νέο ιστορικό υψηλό της επιβατικής κίνησης το 2023- μία πολύ καλή χρονιά σύμφωνα με τον CEO Δημήτρη Γερογιάννη. Στα 12,66 ευρώ η μετοχή, ζωηρό το ενδιαφέρον επιχειρηματιών/διαχειριστών για το ενδεχόμενο απόκτησης μειοψηφικού ποσοστού ενόψει μίας χρονιάς-ρεκόρ, όπως αναμένεται. Όμως στα 1,141 δισ. η αποτίμηση. Δεν θεωρώ ότι ο Ευτύχης Βασιλάκης όπως και οι αδελφοί Λασκαρίδη, Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, Αναστάσης Δαυϊδ θα είχαν λόγους να εξετάσουν οποιαδήποτε πρόταση ήταν χαμηλότερη του 1,5 δισ. Το λιγότερο, προσωπικά την AEGEAN την βλέπω στο 1,5 δισ. προς το τέταρτο 3μηνο. Υπό Κανονικές Συνθήκες.

*Υπό Κ.Σ η DeA θεωρεί εφικτό το One Billion για την (αποτίμηση) της Intrakat. Μου έστειλε υλικό για Intralot ο μυστηριώδης insider: η Fanduel θα είναι υπεργολάβος για την εταιρεία, το συμβόλαιο παραμένει της Intralot.

*Από τη Μαρία Ζαχαράκη: Η Intralot μπαίνει στον τουρκικό Ιππόδρομο με Τούρκο εταίρο. Οι επίσημες άδειες βγήκαν και “ο ελληνικός κολοσσός θα βγάλει τρελά λεφτά από την Τουρκία”, σχολιάζει ο τ/τύπος. İnteltek και İnternet Teknoloji Yatırım ve Danışmanlık (Hitay Holding) ‘εισβάλλουν’ στα στοιχηματικά παιχνίδια του ιπποδρόμου. Από τον προσωπική λογαριασμό της.

*Εκδήλωση προγράμματος ΟΠΑΠ Forward: Τρίτη 12 Μαρτίου-19.00′. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

*Mε βαθιά ιστορία, έμφαση στη λεπτομέρεια και μια ζεστή ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε αριστοκρατικό σαλόνι, το Cova Astir Marina υπόσχεται… έχει γίνει ο νέος αγαπημένος προορισμός στη Μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης. H αρχοντική του διακόσμηση σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, στο πρώτο ιστορικό καφέ Cova που άνοιξε στο Μιλάνο το 1817.Tο Cova Astir Marina αποτελεί την νέα, συναρπαστική προσθήκη στην μεγάλη οικογένεια του ιστορικού μιλανέζικου brand Pasticceria Cova, που από το 2013 είναι μέλος του Ομίλου LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

*…για να πάει καλά η εβδομάδα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask