don't even ask

don't even ask

spot_img

Ψηλά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή (ρεπορτάζ), μεταφορές ρευστότητας, η εξωστρέφεια Mytilineos-ΤΙΤΑΝ, η κάλυψη του ΔΑΑ, στην εναλλακτική αγορά ο Νίκος Βαρδινογιάννης και “άρωμα γυναίκας” για ΣΕΒ

*Διόρθωση χθες στην Wall Street. Αφορμή η χειρότερη του αναμενόμενου μέτρηση για τον πληθωρισμό χονδρικής. Στο 1,6% ο δείκτης τιμών παραγωγού έναντι 1,1% που εκτιμούσαν οι αναλυτές. Το “χαρτί” των short η Nvidia, μία μέρα πριν των long. Μείον 3,7% και στα 874$. Άλλωστε, από τα ιστορικά υψηλά η διόρθωση. Το ίδιο και στα ευρωπαϊκά, μετά τις δηλώσεις του Φίλιπ Λέιν πως, η ΕΚΤ πρέπει να πάρει τον χρόνο της για να προχωρήσει στη σωστή μείωση.

*Βρίσκω λογικά όσα δήλωσε, για το ίδιο θέμα, ο Γιάννης Στουρνάρας. Στο Bloomberg, ο κεντρικός μας αναφέρθηκε στην ανάγκη για 2 μειώσεις πριν τον Αύγουστο και μετά άλλες 2 μέχρι το τέλος του 2024. Πρακτικά 4 μειώσεις των 25 μ.β, για φέτος. Μακάρι να επιβεβαιωθεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Και μιας ο λόγος, στην γ.σ της 8ης Απριλίου η απόφαση για την διάθεση καθαρών κερδών 2023-ήτοι 98,7 εκατ.- Τα 13,35 εκατ. σε διανομή μερίσματος και τα 85,35 εκατ. ως έκτακτο αποθεματικό. Να το επαναλάβω: η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν από τις εξαιρέσεις στην Ευρωζώνη που παρουσίασε κέρδη το 2023. Προφανώς και πιστώνεται στον κεντρικό μας και το team του.

*Προκάλεσε αίσθηση η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών για το Bankflation. Όχι ότι δεν το γνωρίζει όποιος το υφίσταται, επιχειρηματίας, επαγγελματίας, ιδιώτης αλλά χρήσιμο είναι να λέγονται με το όνομα τους. Μία μέρα μετά ακολούθησε η DBRS, προβλέποντας πως τα τραπεζικά περιθώρια κέρδους θα παραμείνουν ισχυρά και το 2024. Με κέρδη 3,6 δισ. ευρώ “έκλεισε” το 2023 για τις 4 συστημικές.

*Παρακολούθησα μέρος της συνέντευξης του πρωθυπουργού (ΣΚΑΪ), στάθηκα στην απάντηση για το που τοποθετεί τον πήχη που θέτει η ΝΔ ως προς τις ευρωεκλογές. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη “…το καλύτερο δυνατό…” πέρασε το μήνυμα στην αγορά πως αποφεύγει να οριοθετήσει λ.χ. το 30%. Οι διαρροές-σχεδόν αποκλειστικά- προς τα δεξιότερα είναι σταθερές, σε σημείο που φίλος-έμπειρος πολιτικός αναλυτής- υπολόγιζε ότι μία…Μελόνι θα μπορούσε να πιάσει ακόμη και 20%. Ευτυχώς για τη Ν.Δ τα δεξιότερα της είναι αυτά που είναι. Τα συζήτησα αυτά με ισχυρό επιχειρηματία, κατά πόσον ένα μη ικανοποιητικό για τη Ν.Δ αποτέλεσμα στις 6 Ιουνίου θα μπορούσε να επηρεάσει την αγορά. Ανάλογα, μου απάντησε, από αρκετά μέχρι πολύ, ανάλογα με το ποσοστό και την αίσθηση στην άνεση της κυβέρνησης να συνεχίσει από θέση ισχύος το πρόγραμμα της.

*Προς μία μικτή κυβέρνηση πολιτικών-τεχνοκρατών οδεύει η Ολλανδία. Άσχετο…άσχετο;

*Στα της μαρκέτας, σήμερα το triple witching, το rebalancing και η απόδοση ή όχι της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody’s. Στην αγορά προεξοφλείται ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της αναβάθμισης του outlook σε επενδυτική βαθμίδα.  Ωστόσο, με τους οίκους ποτέ δεν είσαι σίγουρος για αυτό και έγιναν αρκετές κινήσεις αντιστάθμισης. Είναι και η αργία της (Καθαράς) Δευτέρας.

*Συνεδρίαση ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ & ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η χθεσινή. Ειδικότερα στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 16,26 ευρώ (5,72%) με συναλλαγές 552 χιλιάδες τμχ. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: 18,25 ευρώ (7,23%) με 719 χιλ. τμχ. Η κοινότητα υπέθεσε πως η συμφωνία είναι ante portas. Με αυτή την υπόθεση, θα θυμίσω στην διαβεβαίωση του Γιώργου Περιστέρη ότι εάν γίνει deal, οι μικρομέτοχοι δεν θα βγουν χαμένοι. Σε Γενική Συνέλευση η δήλωση του και όπως διαχρονικά έχει αποδείξει ο λόγος του μετράει.  Να υποθέσω πως και οι μικρομέτοχοι θα πάρουν την τιμή της συμφωνίας, ενδεχομένως μέσω δημόσιας πρότασης; Ενδεχομένως η ΓΕΚ να μην αποδεσμευθεί πλήρως από την “κόρη”, οπότε σε αυτή την περίπτωση οι νέοι μέτοχοι θα περάσουν μέσω δ.π στην τιμή του deal. Ας μην εικοτολογώ όμως, κοντός ψαλμός.

*Στα 4 ευρώ “πατημένα” χθες η μετοχή της Πειραιώς. Στα 13,10 εκατ. τμχ οι συναλλαγές. Το Helikon έφυγε (έχοντας μέση τιμή κτήσης τα 1,14 ευρώ), η Goldman Sachs έφθασε το 6,61% του μ.κ. Δύσκολο να βγει χαμένος ο αμερικανικός οίκος. Εδώ έκαναν “ταμείο” 2,86 ευρώ/μτχ οι Ιταλοί. Απεγκλωβίζεται ρευστότητα- από το placement- και εισρέει σε μετοχές του δείκτη που είτε υποαπέδωσαν, είτε διόρθωσαν.

*Έτσι μου εξήγησε χρηματιστής το 5,82% της Motor Oil στα 27,62 ευρώ, το 3,40% της Mytilineos στα 36,46 ευρώ, το 1,77% του ΟΤΕ στα 13,80 ευρώ, το 1,54% της Jumbo στα 26,34 ευρώ κ.α. Μοναδικό θέμα της γ.σ μετόχων της Mytilineos στις 27 Μαρτίου η χρονική επέκταση του προγράμματος επαναγοράς ως 10% των μετοχών της εταιρείας (κατέχει ήδη το 3,36%), αλλά με ανώτερο όριο τιμής τα 50 ευρώ ανά μετοχή, αντί 40 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Επειδή ο επιχειρηματίας δεν συνηθίζει να κάνει κινήσεις στην τύχη, πιθανότατα κάτι έχει στο μυαλό του. Για να δούμε.

*Εξωστρέφεια και από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ Cement International. Save the Date στις 2 Απριλίου για ξενάγηση στις εγκαταστάσεις στο Καμάρι/Βοιωτίας. Η διοίκηση θέλει να επικοινωνήσει την “πράσινη μετάβαση”. Σημειολογικά πάντως πρόσθεσε και πράσινες γραμμές στο σήμα με τις μπλε. 

*Ξεκίνησε ως προαιρετική κατέληξε υποχρεωτική η δημόσια πρόταση για την Entersoft. Υποθέτω πως, θα έγινε τηλεφώνημα από την Ιπποκράτους, και ορθώς…

*ΔΑΑ: Ξεκινούν κάλυψη οι Morgan Stanley και Deutsche Bank. Με σύσταση equal weight ξεκινά ο αμερικανικός οίκος, με hold ο γερμανικός. Ξεχώρισα δύο επισημάνσεις των αναλυτών της G.S που ενδιαφέρουν κυρίως τους πιο συντηρητικούς επενδυτές:

-«Βλέπουμε το ΔΑΑ ως ένα ομόλογο συνδεδεμένο με ένα option και είναι δίκαια αποτιμημένο. Ξεκινάμε την αξιολόγηση σε Equal weight, τιμή-στόχο στα 8,7 ευρώ. Ο ΔΑΑ προσφέρει ένα σταθερό προφίλ μερισματικής απόδοσης που βασίζεται σε ένα λειτουργικό μοντέλο χαμηλού κινδύνου με αμυντικές ρυθμιζόμενες αεροπορικές δραστηριότητες,

-Ο ΔΑΑ είναι μια παραχώρηση αεροδρομίου μικρής διάρκειας (22 έτη), με υψηλό περιθώριο EBITDA, υψηλή μετατροπή μετρητών και χαμηλή μεταβλητότητα κερδών, ικανή να προσφέρει γενναιόδωρες διανομές μερισμάτων βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα (100% πληρωμή που εισέρχεται σε μια μεταβατική φάση).

*Και μιας ο λόγος: Επιχειρηματίας της χρονιάς, ο Ευτύχης Βασιλάκης (ΕΥ).

*Για Κυριακούλη και Centric τα λέμε τις τελευταίες μέρες- συνέχισαν με 3,01% στα 1,37 ευρώ, με συναλλαγές 96,3 χιλ. τμχ- και με 1,14% στα 0,445 ευρώ με 701 χιλ. τμχ.

*Θα επανέλθω στην Real Consulting- με 4,58% στα 3,88 ευρώ με 27,9 χιλ. τμχ. Στην ΕΝαλλακτική Αγορά η εταιρεία του Νικόλα Βαρδινογιάννη, αλλά με αποτίμηση στα 83,4 εκατ. περισσότερο για την Κύρια Αγορά θα την έβλεπα. Δεν γνωρίζω κάτι, 1-2 υποθέσεις όμως θα τις επιχειρήσω. Η διοίκηση θα επιδιώξει να βάλει την εταιρεία στην Κ.Α, θα μπορούσε να γίνει συνδυαστικά με ένα λ.χ. μικρό placement; Είχε κάνει ένα-σε πολύ χαμηλότερη τιμή- στο Ambrosia. Γιατί όχι.

*Profumo di Donna: για τους παλαιότερους-και cinefil του Ιταλικού κινηματογράφου- το αριστούργημα του Dino Risi (με Vittorio Gassman, Agostina Belli, Alessandro Momo, Moira Orfei e.a σε μουσική Armando Trovajoli). Γιατί θα πείτε “Άρωμα Γυναίκας”, επειδή μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον η βούληση της Ιουλίας Τσέτη να διεκδικήσει την προεδρεία του ΣΕΒ. Σημείωνε-προ ημερών- η DeA ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος την θεωρούσε τόσο δεδομένη που παραιτήθηκε (παραιτείται; ) από την θέση του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ανέκαθεν μου άρεσαν οι non favoriti υποψηφιότητες. Η τάση διεθνώς “θέλει” γυναίκες, ο Σ.Θ έχει lovers αλλά και haters- τα γνωρίζει πολύ καλά- για να δούμε, 25μελές το δ.σ του Συνδέσμου με 4 γυναίκες στην σύνθεση του (Πέγκυ Αντωνάκου, Νάγια Καλογεράκη, Ασημίνα Τζίκα και Ιουλία Τσέτη). Από τους 21 άνδρες, έχω μιλήσει με 5…είχαν ενδιαφέρον οι απόψεις τους, όπως και τα προγνωστικά τους.  Για να δούμε τα πονταρίσματα σας…

*…και τα (ξανά) λέμε από Τρίτη…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask