don't even ask

don't even ask

spot_img

Το “ταμείο” της Πειραιώς, το σήμα της Moody’s, μέρισμα για ElvalHalcor, στο club των billionaires η Intrakat, τα “πολεμικά” των Βρυξελλών, η τέταρτη… πτήση της AEGEAN, Motor Oil και HelleniQ Energy και η παράσταση της ΤτΕ

*Σήμερα, Τετάρτη, ο Τζερόμ Πάουελ παρουσιάζει την εξαμηνιαία έκθεση νομισματικής πολιτικής στο Καπιτώλιο, αύριο σε αντιπροσωπεία της Γερουσίας στη Βουλή. Για το τι θα πει ο επικεφαλής της Fed έχουν προϊδεάσει τις αγορές τα μέλη της FOMC με τις συνεχείς δηλώσεις τους πως πρέπει να έχουν υπομονή όσοι προσβλέπουν σε μείωση επιτοκίων, καθότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή…Δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση επιτοκίων, το μήνυμα Πάουελ προς τις αγορές αλλά και την Φρανκφούρτη καθώς σήμερα-Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ. Δεν μπορεί να κάνει και πολλά η Κριστίν Λαγκάρντ, όσο κωλυσιεργεί η Fed τόσο πιο πίσω πηγαίνει η προοπτική μείωσης, με συνέπεια να συντηρούνται στα δυσθεώρητα 4%-4,25% εν μέσω ποσοτικής σύσφιξης. Η ΕΚΤ “τραβά” ρευστότητα από το σύστημα, μειώνει σταθερά τις αγορές ομολόγων/ χρέους-μέγγενη το ακριβό χρήμα για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Και όποιος αντέξει, με ίσως από τα λίγα ενθαρρυντικά η kolotoumba των Βρυξελλών σε θέματα ΚΑΠ, “πράσινης μετάβασης” κ.λ.π . Απλά κερδίζεται χρόνος και τίποτε περισσότερο, τουλάχιστον για όσο η Ευρώπη είναι στα “σχοινιά”. Προφανώς λύση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν είναι η (επί)στροφή στην “πολεμική οικονομία”.

*Των άκρων στις Βρυξέλλες, από την “πράσινη μετάβαση” στροφή 180ο προς τα “πολεμικά”. Με ποια γεωπολιτική ισχύ και με ποια δυνατότητα συνεννόησης. Σπασμωδικές, αποσπασματικές ενέργειες όπως παραδέχονταν η Handelsblatt. Για να έχουμε επίγνωση της κατάστασης: Για να γίνουν πραγματικότητα, οι προτάσεις θα χρειαστούν έγκριση από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ -οι οποίες συχνά είναι απρόθυμες να παραχωρήσουν την εξουσία σε αμυντικά και στρατιωτικά θέματα- και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

*Σούπερ Τρίτη, χθες στις ΗΠΑ: Μπάιντεν vs Τραμπ. Σε νέα επίπεδα ρεκόρ χρυσός, αναφερόταν και χθες η DeA. Μέχρι τις ευρωεκλογές (6 Ιουνίου) οι τιμές θα είναι υψηλά. Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης. Και μετά η αναμέτρηση στις ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου). Δεν είναι τυχαίο που ισχυρές χώρες γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια τους με χρυσό (στην κυριολεξία).

*Στα της γειτονιάς μας, ένοχος ο Φρέντυ Μπελέρης- 2 χρόνια φυλακή. Οργισμένη ανακοίνωση του Υπ.Εξ, ε, και; μάλλον δεν είναι τυχαίο πως είχε προηγηθεί η επίσκεψη Ράμα στον Ερντογάν. Για να δούμε…

*Η συνέχιση της μείωσης του χρέους και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για την τροχιά της αξιολόγησης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, επισημαίνει η Scope Ratings σε ανάλυσή της. Θυμίζω, στις 15 Μαρτίου η αξιολόγηση-κρησάρα από τη Moody’s. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις και αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα τότε η συνέχεια θα είναι-συγκριτικά πάντα- πιο βατή. Και σε σχέση με όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη, στην ευρύτερη γειτονιά μας.

*Τρίτη και τελευταία μέρα σήμερα για το placement της Πειραιώς. Στα 9 δισ. οι προσφορές μέχρι χθες το απόγευμα, σήμερα θα ξεπεράσουν χαλαρά τα 11 δισ. που σημαίνει ότι η τιμή διάθεσης θα είναι στο άνω όριο του εύρους- 4 ευρώ-. Άλλωστε χθες οι συναλλαγές έγιναν στα 4,146-4,21 ευρώ. Τελικά τα 3,7 ευρώ που είχαν οριστεί (ως κάτω όριο) παρά ήταν συντηρητικά. Με τόσο μεθοδική προετοιμασία που είχε κάνει ο Χρήστος Μεγάλου και το team του πως να μην επιβεβαιωθούν τα σλόγκαν των ξένων που μας έλεγαν ότι…και το 100% της Πειραιώς να έβγαινε θα έφευγε στο 3ήμερο ή το άλλο- το αμίμητο- πως φεύγει σαν αχνιστό briochάκι. Η ομάδα της DeA, οι άνθρωποι του finupnews μπορούν τώρα, στο τέλος της διαδικασίας- να πουν για την εξ’ αρχής ξεκάθαρη, σταθερή και χωρίς ήξεις-αφήξεις θέση τους. Πήγαν πολλοί “ταμείο” από το finupnews και δεν είναι περιαυτολογία, γεγονός είναι.

*Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη 2023 η Optima Bank. Μια χαρά τα πηγαίνει η διοίκηση Γιώργου Τανισκίδη- Δημήτρη Κυπαρίσση. Και μέρισμα στους μετόχους.

*Μέρισμα όμως θα διανείμει και η ElvalHalcor, κύκλος εργασιών 3,29 δισ., οργανική κερδοφορία 239,3 εκατ., μείωση καθαρού δανεισμού κατά 142,2 εκατ. ευρώ. Στοιχεία με ενδιαφέρον: Οι τιμές των μετάλλων στο LME διατηρήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τη χρήση του 2022. Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.080 ευρώ ανά τόνο το 2023 έναντι 2.559 το 2022, ήτοι μείωση 18,7%. Η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε στα 7.835 ευρώ ανά τόνο έναντι 8.334 την αντίστοιχη περυσινή χρήση, ήτοι μείωση 6,0%

*Επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγορά» για τον ΟΤΕ η Ambrosia Capital δίνοντας τιμή στόχο τα 19,6 ευρώ από 18,9 ευρώ προηγουμένως. Κάνει λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου 2023, με την απόδοση σε ότι αφορά τα έσοδα από κινητές και σταθερές υπηρεσίες να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν στο σημείωμα του οίκου με τίτλο «Ο Ξεχασμένος Πρωταθλητής». Επειδή έχω εμπιστοσύνη στο rating του Τάσου Αστυφίδη και του team του, το έχω στα υπόψη. Κάτι περισσότερο θα ξέρει…

*Στα 32,6 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Κράτησα τα εξής πακέτα: στις 10.45′ για 1.000.000 τμχ της Εθνικής στα 7,246 ευρώ, στην ίδια τιμή λίγο αργότερα για 1.710.000 τμχ. στις 11.08′ για 1.100.000 τμχ της Eurobank στα 1,9195 ευρώ. Και στις 16.57′ άλλο πακέτο για 909.000 τμχ της Εθνικής στα 7,254 ευρώ και στις 17.08′ για 1.000.000 τμχ της Eurobank στα 1,922 ευρώ.

*Entersoft, συναλλαγές 1.110.000 τμχ στα 8-8,02 ευρώ. Θέλω να πιστεύω πως η Κεφαλαιαγορά το “ψάχνει” απ’ όλες τις πλευρές. Αυτά που έγιναν με τους βασικούς μετόχους και τα ήξεις-αφήξεις δεν χωρούν σε αγορά που ως προοπτική έχει την αναβάθμισή της. Από τις υγιείς και υποτιμημένες του ευρύτερου κλάδου πληροφορικής η Qual, στα 1,02 ευρώ με 14,86% και συναλλαγές 796.000 τμχ.

*Ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις για την ACS μου απάντησε χρηματιστής όταν τον ρώτησα για το χθεσινό 6,24% της Quest στα 6,13 ευρώ, με συναλλαγές 258.000 τμχ. Από τις 23 Φεβρουαρίου έχει να “γράψει” μείον το χαρτί, τυχαίο;

*Καλές οι εξελίξεις με την Entersoft για το Olympia Group. Όμως, σιγή ασυρμάτου όσον αφορά στο μεγαλεπήβολο project της Sunlight για το gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου, στη Δυτική Μακεδονία. Τρεις μήνες έχουν περάσει από τις δηλώσεις του ceo, Λάμπρου Μπίσαλα, αλλά έκτοτε ουδέν. Μήπως τελικά θα προχωρήσει  ο Πάνος Γερμανός και πει το OUI στους Γάλλους που είχαν έτοιμη πρόταση χρηματοδότησης προκειμένου να κατασκευαστεί η μονάδα στην Γαλλία;

*Νέα πρόσθετη-4η καθημερινή πτήση της AEGEAN για Λονδίνο/Heathrow. Επιχειρηματικά μια χαρά τα πηγαίνει-χρηματιστηριακά δεν λέει να τροχοδρομήσει. Νέες πωλήσεις και διόρθωση στα 12,60 (-1,56%).

*Προχθές ήταν η μέρα της Motor Oil, χθες της HelleniQ Energy. Το έχει πει η DeA, τα περιθώρια διύλισης διψήφια, η συγκυρία βοηθάει, οι αποτιμήσεις των 3,050 δισ. και 2,530 δισ. είναι υποτιμημένες. Θα το διακινδυνεύσω αλλά, με τις υφιστάμενες συνθήκες στις διεθνείς αγορές τα 3,5 και 3 δισ. αντίστοιχα σε ορίζοντα 6μηνου τα θεωρώ εφικτά.

*Με επιπλέον 110 εκατ. στην αποτίμηση της η Intrakat θα είναι μέσα στο club των billionaires. Και αυτόν τον στόχο τον θεωρώ εφικτό.

*Η μία μετά την άλλη οι αλυσίδες προχωρούν στην εφαρμογή πολιτικής πωλήσεων με δόσεις χωρίς πιστωτική. Νομίζω το ΠΛΑΙΣΙΟ έκανε την αρχή, ακολούθησε το PUBLIC, σε ανάλογη τακτική και ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ. Με τα επιτόκια (χρήσης καρτών) στα ύψη (είπαμε αλλά όχι και έτσι) όλο και περισσότερο θα αναζητώνται εναλλακτικές προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους. Έχει παραγίνει το κακό, με τις κάθε λογής χρεώσεις, προμήθειες επί προμηθειών. ΟΚ να υποστηριχθούν τα λειτουργικά κέρδη των τραπεζών αλλά όχι με τόσο ετεροβαρείς όρους. 

*Σε νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Real Consulting, εκτιμώ- το έγραφε και χθες η στήλη- πως ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης ετοιμάζει κάποιο placement.

*Αυτό ΔΕΝ είναι χρηματιστήριο με προοπτική αναβάθμισης: Στις 10.31, με “ανοιχτή” εντολή πώλησης συνολικά 6 τεμ. τα Πλ. Κρήτης βρέθηκαν να υποχωρούν στα 14,40 ευρώ (-10%) και έκλεισαν αμετάβλητα χωρίς να κάνουν άλλη συναλλαγή, καθώς δεν διαμορφώθηκε τιμή. Όσο καθυστερούν ΕΧΑΕ και Κεφαλαιαγορά, αυτά θα συμβαίνουν. Αρχές Οκτωβρίου μας είχε πει ο Γιάννος Κοντόπουλος για τα ΘΑ με τα κριτήρια εμπορευσιμότητας, ελεύθερης διασποράς, αρχές Μαρτίου και ακόμη ανταλλάσσουν επιστολές με την Βασιλική Λαζαράκου. Λήξτε το! νισάφι πια…

*Αυτή ήταν παράσταση: Τράπεζα της Ελλάδος, άνοδος 5,46% στα 15,45 ευρώ με συναλλαγές 35.970 τμχ. Αυτά είναι, με Γιάνννη Στουρνάρα. Την ώρα που στην Ευρώπη οι “κεντρικές” γράφουν υποαξίες/ζημιές κ.λ.π η ΤτΕ γράφει κέρδη και διανέμει 13,3 εκατ. σε μέρισμα στους μετόχους. Το Δημόσιο πήρε τα έσοδα του αλλιώς, μέσω των επιτοκίων. Όλοι ικανοποιημένοι, αυτά είναι.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask