don't even ask

don't even ask

spot_img

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Ελλάδα, το σχέδιο για έκδοση ομολόγων, νέα σελίδα για τα ενεργειακά, τι ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ελληνική πρωτιά, η δυναμική της ΕΤΕ και ο ΟΛΠ

*Wall Street: Για έβδομη σερί εβδομάδα με θετικό πρόσημο, η προηγούμενη. Για το 8Χ8 ξεκίνησε χθες, τηρώντας τα έθιμα για Santa Claus rally, Year End rally, e.t.c. Tο επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε δραστικά την περασμένη εβδομάδα, μετά το «σήμα» της Fed ότι αναμένει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. «Η επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη και η ακλόνητη αναπτυξιακή δυναμική είναι ένας ιδανικός συνδυασμός από την οπτική της αγοράς. Έχουμε υποστηρίξει ξανά και ξανά ότι αυτό είναι ένα ιδανικό περιβάλλον», σύμφωνα με τον Μαξ Κέντερ.

*Σύμφωνο Σταθερότητας: επεισόδιο ΧΙΙ. Σύμφωνα με την έγκυρη Αγγελική Παπαμιλτιάδου (euro2ay) :…η Ελλάδα επικοινωνεί ότι είναι εφικτή μια συμφωνία στο αυριανό Ecofin και περιμένει την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών. Πάντως ολοένα και αυξάνονται οι ψίθυροι στους διαδρόμους των Βρυξελλών ότι για να πάρει την εξαίρεση η Αθήνα στα δημοσιονομικά, υποχώρησε σε θέματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Εκεί αποδίδεται, σύμφωνα με αυτές τις πηγές και η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τις άδειες παραμονής, που προκάλεσε αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Όσοι το υποστηρίζουν αυτό επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

*Επεισόδιο ΧΙΙΙ. Το γερμανικό δημόσιο είχε φτιάξει λογαριασμό 60 δις ευρώ (περίπου το 30% του ελληνικού ΑΕΠ) ο οποίος δεν επηρέαζε ούτε χρέος, ούτε το έλλειμμα… Και όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε από την Handelsblatt, η υπόθεση αυτή ίσως να έχει συνέχεια καθώς εκτιμάται ότι πολλές δεκάδες δις ευρώ είναι παρκαρισμένα σε υποχρεώσεις εκτός προϋπολογισμού, όπως επισήμως είναι εκτός προϋπολογισμού τα εκατοντάδες δις χρέους των επιμέρους κρατιδίων… Η Κομισιόν και οι ελεγκτικές τους υπηρεσίες σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλησαν να θέσουν το δάχτυλο «επι τον τύπον των ήλων» στα «Άγια των Αγίων» της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Βερολίνου, τα οποία δεν δίστασε όμως υπό κατάλληλες πολιτικές συνθήκες να βγάλει στην φόρα το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο.

*Γιατί τα αναφέρει η DeA αυτά και μάλιστα σε συνέχεια τελευταίων αναφορών (τελευταία στην χθεσινή ανάρτηση μας), επειδή θα τα βρούμε μπροστά, το 2024, το 2025… Ας είμαστε λοιπόν, “πονηρεμένοι” κατ’ αρχήν για το πρώτο 3μηνο που θα παιχτούν πολλά. Και βλέπουμε στη συνέχεια…

*Για την…κόντρα Ελλάδας-Ισπανίας στην αγορά ομολόγων, ο Βασίλης Γούλας έγραφε από νωρίς χθες. Το διάβασα και στη συνέχεια παρακολούθησα το spread, κάποια στιγμή (στις 15.00′) το GR10Y μειωνόταν στο 3,114% το SP10Y αυξανόταν στο 3,011%, bingo! Η Ελλάδα καταρτίζει σχέδια για να πουλήσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα το επόμενο έτος, μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει νέα ομόλογα 8 έως 10 δισ. ευρώ για να καλύψει ανάγκες χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ για το 2024, είπε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή το σχέδιο δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Οι πωλήσεις θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα γραμμάτια δημοσίου κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται και η μείωση του «μαξιλαριού» ρευστότητας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτό το απόθεμα θα είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2024 και θα πέσει κατά τη διάρκεια του έτους, είπε η ίδια πηγή.

*Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ υποβάθμισε επίσης τις προσδοκίες της αγοράς για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων το 2024. Αλλά, προσοχή στα ύψη οι εταιρικές χρεοκοπίες παγκοσμίως, αυξάνονται με διψήφια ποσοστά στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες. Το κόστος δανεισμού ανεβαίνει και οι κυβερνήσεις σταματούν την υποστήριξη ύψους τρισ. δολαρίων στις προβληματικές επιχειρήσεις λόγω πανδημίας.

*Είπαμε, αλλά όλα με μέτρο συνεκτιμώντας την πραγματικότητα. Για αυτό και ορθή- και κατά την εκτίμησή μας-  η απόρριψη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ των προσφυγών περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Η μονάδα έφθασε στην πόλη για να πιάσει δουλειά και να αρχίσει να στέλνει αέριο στις γειτονικές χώρες. Ας σημειωθεί ότι το αέριο που θα διαχειρίζεται η επένδυση θα έρχεται από το εξωτερικό και θα φεύγει για το εξωτερικό. Μένει να δούμε αν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας.

*Έρχονται αυξήσεις στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναπόφευκτη η αύξηση των εισφορών για το 2024, σε 1,2 εκατ. μη μισθωτούς. Στις 12 Ιανουαρίου, όταν η Εθνική Στατιστική Αρχή ανακοινώσει το τελικό ύψος του πληθωρισμού για το 2023, θα «κλειδώσει» το ύψος των αυξήσεων στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Οι μη μισθωτοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυξήσεις, σημαντικά μικρότερες από αυτές του 2023, κοντά στο 3,9% με 4%, καθώς και για τον επόμενο χρόνο, οι αυξήσεις θα ακολουθήσουν την πορεία του πληθωρισμού. Από το 2025, οι εισφορές, βάσει του νόμου του 2020 (Ν. 4670/2020), θα αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό αύξησης των μισθών του προηγούμενου έτους. Στην πράξη, το ύψος της αύξησης των μισθών για το 2024 θα είναι αυτό που θα καθορίσει και τις εισφορές του 2025.

*Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το συμβιβασμό μεταξύ τραπεζών και Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τις προμήθειες στις συναλλαγές.

*Με τίμημα που φτάνει τα 123 εκατ. ευρώ, το 25% της Anemos Res Holdings μεταβιβάζεται στη MΟRE, που ήδη κατέχει το 75% των μετοχών. Ρευστότητα άνω των 650 εκατ. για ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κατά πως φαίνεται αναμένεται η επισημοποίηση της διοίκησης για επιστροφή κεφαλαίου.

*Σύμφωνα με τον Economist, κατατάσσει την χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ 35 κρατών. Η ανάλυση περιλαμβάνει κριτήρια όπως το χρηματιστήριο, η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, η απασχόληση. Σε ότι αφορά το ΧΑ επιλέγεται και λόγω της υπεραπόδοσης του απόρροια και του ενδιαφέροντος των ξένων για εισηγμένες.

*Συναλλαγές στα 92 εκατ., τα 15,3 εκατ. με πακέτα και τα 31 εκατ. σε μόλις 2 μετοχές, Εθνική και ΟΠΑΠ.

*Εθνική, επιβεβαιώθηκε- και χθες- η δυναμική της. Ένα από τα bet της αγοράς εάν μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα έχει περάσει την Eurobank στην σχετική κατάταξη με βάση την αποτίμηση. Στα 5,834 δισ. η Εθνική έναντι 5,996 δισ. της Eurobank.

*Ο ΟΛΠ μπορεί να ήταν “ξεχασμένος” πέρσι τέτοια εποχή παρόλα αυτά πλησιάζει τις τιμές που οι Κινέζοι είχαν αγοράσει. Ακόμα ένας τίτλος που τέλος του χρόνου θέλει να κλείσει καλά, μιας και οι έχοντες θέση θέλουν να καταγράψουν στα βιβλία τους λογιστικά κέρδη.

*Η ζώνη του 1310 – 1320 είναι αντίσταση και τυχόν κατοχύρωση μπορεί ο ΓΔ να δοκιμάσει, αν μη τι άλλο, τα υψηλά έτους στην ζώνη των 1350 μονάδων. Θυμίζουμε ότι σε “μεγάλη εικόνα” ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1600, που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους. Μένουν 7 συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023, με την Αγορά να χαρίζει μεγάλες αποδόσεις και κέρδη. Το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές, με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα “bull”. Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η Αγορά χαρίζει αποδόσεις, θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην ‘αγκαλιά’ της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις”, αναφέρει ο Ηλίας  Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask