Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο πλωτό «παλάτι» Silver Moon και η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κρουαζιέρα

Το πλωτό «παλάτι» Silver Moon και η ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική κρουαζιέρα

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κρουαζιέρα και στις ευρύτερες προοπτικές που παρουσιάζει η χώρα μας στον τεράστιο αυτό κλάδο χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς το… traffic από κρουαζιερόπλοια κάθε είδους που κατακλύζουν τις ελληνικές θάλασσες και τα ελληνικά λιμάνια το τελευταίο διάστημα.

Η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα αποτελεί μια ευπρόσδεκτη τόνωση τόσο για τους συνεργάτες και τους ανθρώπους που απασχολούνται στον κλάδο, ο οποίος συνεισέφερε – προ πανδημίας – κοντά στο 1 δισ. ευρώ σ’ όλη την «αλυσίδα» των υποκλάδων που είχε αποτύπωμα.

Την Τετάρτη το βράδυ, το πρώτο μετά την πανδημία νεότευκτο υπερπολυτελές πλοίο κρουαζιέρας υψηλών ποιοτικών απαιτήσεων, πήρε επίσημα το όνομά του σε ειδική τελετή στο λιμάνι του Πειραιά και ήδη πλέει στις Ελληνικές θάλασσες ενισχύοντας τη δυναμική του κλάδου στη χώρα μας.

Πρόκειται για το Silver Moon, το νεόκτιστο πλοίο της εταιρείας Silversea Cruises, που εξειδικεύεται στα ταξίδια υψηλών απαιτήσεων και ονοματοδοτήθηκε παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του Richard D. Fain, προέδρου και CEO της Royal Caribbean Group, μητρικής εταιρίας της Silversea Cruises, του Roberto Martinoli, προέδρου και CEO της Silversea Cruises, του Jason Liberty, εκτελεστικού αντιπροέδρου και CFO της Royal Caribbean Group κ.α.

«Η Κυβέρνησή μας ήταν η πρώτη στον κόσμο που υποστήριξε τον κλάδο της κρουαζιέρας. Έτσι προσφέροντας τη βοήθειά της έφερε περισσότερα από 40 κρουαζιερόπλοια στους μοναδικούς μας προορισμούς με τη Silversea να συμμετέχει στην επανεκκίνηση του κλάδου με τρία πλοία» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού και προσέθεσε:

«Ο στόχος μας στο Υπουργείο Τουρισμού είναι να δημιουργήσουμε στενές συνεργασίες με όλες τις εταιρείες κρουαζιέρας και βέβαια τη SilverSea και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που ανοίγονται. Το Silver Moon είναι το πρώτο πλοίο από τον όμιλο Royal Caribbean που έχουμε με τελετή ονομασίας εδώ στην Ελλάδα και είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε περισσότερα στο εγγύς μέλλον καθώς παράλληλα θα έχουμε περισσότερα πλοία να πλέουν στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που έχουν σαφή επιχειρησιακά πρωτόκολλα τόσο για κρουαζιερόπλοια όσο και τα λιμάνια, και χαίρομαι που λέω ότι η κατάσταση ελέγχεται πολύ καλά με διαδικασίες και πρωτόκολλα που λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη σεζόν και να προσφέρουμε μοναδικούς προορισμούς και λιμάνια προσέγγισης σε ένα αυξανόμενο κοινό κρουαζιέρας που επιθυμεί να εξερευνήσει την αυθεντική Ελλάδα.

Η πανδημία μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας λείπουν τα ταξίδια και η Ελλάδα, με τη μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων εμπειριών που προσφέρει και  βασίζονται στην ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία μας, είναι έτοιμη να υποδεχτεί εσάς και τους καλεσμένους σας. Silver Moon, καλώς ήλθατε στην Ελλάδα. Σας ευχόμαστε ασφαλείς πλόες με ήρεμα νερά και πολλούς ικανοποιημένους επισκέπτες» τόνισε χαρακτηριστικά κ. Θεοχάρης. 

Από την πλευρά του, τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον κλάδο ανέδειξε και ο Richard D. Fain, πρόεδρος και CEO της Royal Caribbean Cruises. «Η κυβέρνηση ήταν υποστηρικτική και μας γνωστοποίησε το πλάνο της επανεκκίνησης ήδη από τον Φεβρουάριο ώστε να μπορέσει να υπάρξει σωστός προγραμματισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την ζήτηση, ο κ. Richard D. Fain διευκρίνισε ότι είναι πολύ ισχυρή για το 2022-2023 αλλά και για την επόμενη χρονιά. Ωστόσο δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σημασία της ύπαρξης ενός διαδρόμου ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και λιμανιών εκτός ΕΕ όπως π.χ. το Ισραήλ για την ανάπτυξη του home porting. «Η γεωπολιτική κατάσταση θα κρίνει την εξέλιξη του home porting στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Roberto Martinoli, Διευθύνων Σύμβουλος της Silversea Cruises: «Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στο home porting όταν το επιτρέψουν οι γεωπολιτικές συνθήκες». Ο κ. Μαρτινόλι αναφέρθηκε και στις προοπτικές της ελληνικής κρουζιέρας τονίζοντας ότι η χώρα μας σε συνδυασμό με την Ιταλία αποτελεί πόλο έλξης για τους επιβάτες κρουαζιέρας και η ζήτηση που καταγράφεται είναι μεγάλη.

Να σημειωθεί ότι στο Silver Moon ακολουθείται το μοντέλο green pass free flow, όπου οι τουρίστες αποβιβάζονται χωρίς να είναι αναγκασμένοι να επισκεφτούν αποκλειστικά συνεργαζόμενα με την εταιρεία καταστήματα των νησιών, αλλά όποιο επιθυμούν οι ίδιοι, γεγονός που ενισχύει μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Το πλοίο 

Το πλοίο ναυπηγήθηκε τον Αύγουστο του 2020 και ξεκίνησε φέτος για πρώτη φορά κρουαζιέρες από Πειραιά στις 18 Ιουνίου με ενδιάμεσους σταθμούς νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο. Αναμένεται, δε, να πλέει στις ελληνικές θάλασσες μέχρι το Νοέμβριο με δεκαήμερες κρουαζιέρες ενώ την 1η Νοεμβρίου, με βάση το μέχρι τώρα πρόγραμμα, εκκινεί από το πρώτο λιμάνι της χώρας για μια 16ήμερη κρουαζιέρα προς το Ντουμπάι.

Στη συνέχεια το πλοίο θα ταξιδεύει στην Ασία μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2022 οπότε και επιστρέφει στον Πειραιά για να εκκινήσει μια μοναδική κρουαζιέρα 91 ημερών μέχρι τη Στοκχόλμη τη λεγόμενη κρουαζιέρα «Grande Europe» (Μεγάλο Γύρο της Ευρώπης» που η τιμή της ξεκινάει από 46.000 ευρώ ανά άτομο.

Ήδη βέβαια το Silver Moon κάνει home porting στην Ελλάδα έχοντας προγραμματίσει 70 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια. Πολλές βέβαια από αυτές γίνονται στη νησιωτική χώρα και σε “ανεξερεύνητους” για το κοινό της κρουαζιέρας προορισμούς όπως η Αμοργός, η Σύρος και η Πάτμος.  

Ο σχεδιασμός της Silversea Cruises

Ο σχεδιασμός φέτος της Silversea Cruises όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, Σπύρος Αλμπέρτης, αποτελεί έκφραση εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό και ειδικότερα την ελληνική κρουαζιέρα.

«Η εταιρεία δείχνει έμπρακτα την προτίμησή της στη χώρα, που μπορεί να αναπτύξει μεγάλη δυναμική τα απόμενα χρόνια στις υψηλής ποιότητας κρουαζιέρες» αναφέρει ο κ. Αλμπέρτης που τόνισε ότι τον επόμενο χρόνο αναμένεται να διπλασιαστούν οι προσεγγίσεις της Silver Sea στα ελληνικά λιμάνια.

«Βάζουμε στον προγραμματισμό μας εναλλακτικούς, για το μεγάλο κοινό της κρουαζιέρας, προορισμούς αναδεικνύοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας» σημειώνει τονίζοντας ότι ήδη η ζήτηση είναι υψηλή από τους πελάτες της εταιρείας από μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ. Παράλληλα αναφέρει ότι τον Αύγουστο αναμένεται άλλο ένα πλοίο της SilverSea στην Ελλάδα και τον Πειραιά το Silver Whisper.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Γελασάκη, ναυτικό πράκτορα της Silver Sea Cruises «η παρουσία του Silver Moon στα Ελληνικά νερά δημιουργεί ισχυρή βάση για ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού σε μια δύσκολη περίοδο αλλά και τόνωσης της κίνησης σε λιμάνια της χώρας, που δεν είναι και συνήθεις προορισμοί της κρουαζιέρας».

Παράλληλα ο κ. Γελασάκης υπογραμμίζει τη σημασία συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων μερών για την επανεκκίνηση του κλάδου της κρουαζιέρας αλλά και του τουρισμού συνολικά, με όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας. «Η χώρα μπορεί να καταστεί πρότυπο και ήδη έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες που μπορούν να μας βάλουν στην πρώτη γραμμή τους διεθνούς χάρτη ποιοτικού τουρισμού» ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει συμπεριλάβει πάνω από 20 νέους προορισμούς στην Ελλάδα όπως π.χ. τη Σύρο, εκτός από τα συνηθισμένα λιμάνια που είναι η Σαντορίνη,. Μύκονος, Ρόδος, Κέρκυρα κ.λπ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ