don't even ask

don't even ask

spot_img

Το “βούτυρο” των traderάδων, ο Λάκων προειδοποιεί, τα ξένα και τα “δικά” μας σπίτια, προς σταθεροποίηση η Πειραιώς και…γενικώς, άλμα για Σαράντη και όλος ο καλός ο κόσμος στον ΟΠΑΠ

*Κέρδη στην Wall Street μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον (δομικό) πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αρχικά συνέβαλε στο “γύρισμα” των ευρωπαϊκών αγορών, στις 17.965,11 από το χαμηλό των 17.767,26 μονάδων ο DAX στην Φρανκφούρτη. Αυτό είναι volatility, “βούτυρο” στο ψωμί των traderάδων. Όπως σημειώνει το CNBC, η μηνιαία αύξηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, αλλά ο ετήσιος ρυθμός ήταν ελαφρώς υψηλότερος από την πρόβλεψη 3,1% του DJIA. «Είναι δύσκολο να δει κανείς τι θα μπορούσε να σταματήσει το ανοδικό momentum της αγοράς καθώς τα εταιρικά κέρδη, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση», σχολίασε ο επικεφαλής επενδύσεων της Regan Capital, Skyler Weinand. Στον DJIA, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των 3M Co. (+4,5%) και IBM (+3,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-4,6%) και Nike (-0,9%). Γνωστά τα προβλήματα με τα αεροσκάφη της Boeing, υπάρχει θέμα-από τα short αυτής της περιόδου. Επιπλέον η μετοχή της Oracle σημείωσε “άλμα” 12% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

*Παρέμβαση Jamie Dimon: υποστήριξε ότι δεν θα έβγαζε «από το τραπέζι» την προοπτική ύφεσης στις ΗΠΑ, αλλά και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένει πριν μειώσει τα επιτόκια. «Η αγορά τιμολογεί ένα soft landing, πιθανότατα σε ποσοστό 70-80%», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της JPMC. «Νομίζω ότι η πιθανότητα μιας ήπιας προσγείωσης μέσα στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια είναι το καλύτερο σενάριο. Η χειρότερη περίπτωση θα ήταν ο στασιμοπληθωρισμός», εκτίμησε ο Jamie Dimon. Στα yields η καμπύλη παραμένει…ανισόρροπη: στο 4,15% το US10Y, στο 4,60% το US2Y.

 *Σήμερα η DeA δεν θα “ξυπνήσει” ανησυχίες, ας περιοριστούμε στα όποια θετικά: “Ο ρυθμός του πληθωρισμού συνέχισε να επιβραδύνεται”, αναφέρει η Ruth Brand, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, από 2,9% τον Ιανουάριο και 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από τον Φεβρουάριο ήταν τον Ιούνιο του 2021, όταν διαμορφώθηκε στο 2,4%. Σύμφωνα με την Ruth Brand: Η αύξηση των τιμών των τροφίμων έχει επιβραδυνθεί αισθητά και είναι τώρα κάτω από το συνολικό ποσοστό πληθωρισμού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια”.

*Και ερχόμαστε στα δικά μας: ενδιαφέρουσες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Κάτω από 30% το ποσοστό της ΝΔ, στις 16 μονάδες η διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να παγιώνεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview. Ένας στους δύο θα «στείλει μήνυμα» στις ευρωεκλογές. Νέα άνοδος για Ελληνική Λύση. Έχε γούστο…

*Στα της αγοράς, για να δούμε τι θα δούμε με το θέμα των POS, των τραπεζικών προμηθειών, τις χρεώσεις των επαγγελματιών μέσω IRIS. Oι πανηγυριστές τους Συντάγματος, ας ρίξουν προσεκτική ματιά στην έκθεση της Eurobank. Και μετά τα λέμε, με μέτρο παλληκάρια… Αλλά το ότι η Eurobank θα έλεγε τα ίδια με τον Κώστα Σημίτη και έμμεσα κόντρα στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με ξεπερνά.

*Οι παλαιότεροι αναγνώστες της DeA θα ενθυμούνται την ξεκάθαρη στήριξη στο πρόσωπο του Παύλου Μυλωνά, όταν κάποιοι- και εντός Μ.Μ μεθόδευαν την “παραίτηση” του. Τα αποτελέσματα 2023, τα είδατε. JPMC, Goldman Sachs και Deutsche Bank- από τα ξένα σπίτια- θετικές. Όπως και Optima Bank, Pantelakis, Euroxx από τα “δικά” μας. Θα σταθώ στα του μερίσματος, καθώς αφορά στο κοινό της στήλης: Η απόδοση του μερίσματος από τα καθαρά κέρδη του 2023 είναι κοντά στο 5%, αλλά αυξάνεται σε 8-10%, με τη σταδιακή αύξηση του δείκτη πληρωμών στο 50%. Η στήλη έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη.

*Στα 15,13 εκατ. τμχ οι συναλλαγές στη μετοχή της Πειραιώς χθες, στο εύρος των 3,856-4 ευρώ οι εντολές. Αρκετοί αγορασμένοι στην άνοδο (από τα 4 δισ. στα 5 δισ.) βγήκαν πωλητές Δευτέρα-Τρίτη. Αυτό, συνδυαστικά με το γεγονός πως τελικά οι θεσμικοί πήραν περισσότερες μετοχές (απ’ ότι υπολόγιζαν), κρίνοντας με γνώμονα το placement του 22% της Εθνικής, το ΙΡΟ του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος. Θέμα 1-2 συνεδριάσεων να σταθεροποιηθεί η Πειραιώς, ο τραπεζικός κλάδος, το ΧΑ.

*Πάντως η μετοχή της Εθνικής ήταν η μόνη από τις συστημικές με θετικό πρόσημο. Από τα 6,82 έως τα 7,02 με τελική στα 7 ευρώ. Με συναλλαγές 2,94 εκατ. τμχ. Στα 201 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 30,5 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και το 61% σε μόλις 4 χαρτιά. Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Entersoft.

*Στην Ιπποκράτους Όλα Καλά; να μην ανησυχούν οι επενδυτές λ.χ. με την περίπτωση της Entersoft όπου τηρείται “σιγή ασυρμάτου”.

*Τελείωσε η Goldman Sachs τις πωλήσεις στην Sarantis, ανακοινώθηκαν και αποτελέσματα 2023 πάνω από τις προβλέψεις, “άλμα” για το χαρτί με 3,60% στα 9,79 ευρώ.

*Ακατανόητη η αρνητική χρηματιστηριακή πορεία για τη μετοχή της ΕΧΑΕ. Με τόσο αυξημένες συναλλαγές, έσοδα η αγορά περίμενε καλύτερη εμφάνιση στο ταμπλό. Να υποθέσω ότι δεν είναι τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα.

*Αυτή και αν ήταν “πλάτη” στους long που μπήκε μέσω της Coca Cola HBC, στην χθεσινή συνεδρίαση. Με θετικό πρόσημο από την (δύσκολη) αρχή μέχρι το (ευκολότερο) τέλος. Από τα 28,50 έως τα 28,88 και τελική στα 28,80 ευρώ.

*Εάν επιβεβαιωθεί η Αλεξάνδρα Γκίτση (euro2day) ως προς το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η διοίκηση της ΚΡΙ-ΚΡΙ με την Walmart, και η σειρά των Greek Frozen Yogurt μπει στα ράφια της ισχυρότερης αλυσίδας των ΗΠΑ, τότε τα 376,9 εκατ. της τρέχουσας αποτίμησης θα είναι peanuts. Πάντως, σε νέα ιστορικά υψηλά των 11,40 ευρώ. Κάτι ήξερε η Eurobank Equities όταν έδινε (21/2) τιμή στόχο τα 13,6 ευρώ και σύσταση “αγορά”.

*Tα mezzanines “σερβίρονται” -σχεδόν- καθημερινά. Χθες ήταν η σειρά των CairoMezz στα 0,321 (4,22%), SunriseMezz στα 0,318 (3,25%) κ.α

*AEGEAN: Ebitda 400 εκατ. το 2023, πρόταση για μέρισμα 0,75/μτχ. Για το 2024 προγραμματίζεται η διάθεση 19,5 εκατ. θέσεων καλύπτοντας 47 χώρες με 249 δρομολόγια, σύμφωνα με τον Δημήτρη Γερογιάννη. Τροχοδρόμησε χθες το χαρτί, με 2,59% στα 12,66 ευρώ, με συναλλαγές 110 χιλ. τμχ. Στο 1,141 δισ. η αποτίμηση, τα ξανά λέμε Οκτώβριο-Νοέμβριο. 

*Όλος ο καλός ο κόσμος στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση του ΟΠΑΠ, για τον θεσμό ΟΠΑΠ Forward. H καλή διάθεση, από χθες, θα συνεχιστεί σήμερα με την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2023. Αύριο η ενημέρωση των αναλυτών. Στα 16,70 ευρώ η μετοχή. Στα 6,180 δισ. η αποτίμηση.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask