don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα ξένα σπίτια…προειδοποιούν, το facility management και τα τρόφιμα (Καραμούζης), η Motor Oil, το ρεκόρ του Υπερταμείου, αποεπένδυση στην Υγεία (CVC) και…λεφτά υπάρχουν (Avramar)

*Εκτός, στις διεθνείς αγορές μετά τις αργίες-λόγω Πάσχα των Καθολικών- στην Wall Street ήταν ο πληθωρισμός και η προοπτική μείωσης των επιτοκίων-από την Fed- που ξανά έφερε τους αγοραστές με πλεονέκτημα. O δείκτης προσωπικών καταναλωτικών αγορών (PCE) τον οποίο παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Φεβρουάριο έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,4%. Η έκθεση που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή αύξησε τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων, με τις αγορές να δίνουν πιθανότητα 66% για μια μείωση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο έναντι 55% μία ημέρα πριν τη δημοσίευση των στοιχείων. Από την πλευρά του ο Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «εναρμονίζονται με ό,τι θα θέλαμε να δούμε».

*Η Γερτρούδη-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο στόχαστρο ευρωπαίων εισαγγελέων για το Pfizergate. Στο επίκεντρο τα SMS που φέρεται να αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, κατά τη διαπραγμάτευση αγοράς εμβολίων αξίας 20 δισ. ευρώ. Δόσεις 4 δισ. ευρώ κατέληξαν στα… σκουπίδια. Πολλά θα κριθούν και από το αποτέλεσμα της κάλπης-6-9 Ιουνίου-.

*Όταν σε λίγα 24ωρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει, με αφορμή δημοσιεύματα, ότι “…στόχος τους δεν είναι άλλος από το να ρίξουν τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη…” θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κάποιος πως η κατάσταση θα άφηνε ανεπηρέαστη την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα. Άλλωστε, είχαν προηγηθεί οι αυστηρές προειδοποιήσεις από τη Moody’s, η παρέμβαση-καμπανάκι της JPMC για το Χρηματιστήριο Αθηνών, δημοσιεύματα λ.χ. Bloomberg για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, το ενδεχόμενο έγκρισης από τον SSM μερισμάτων με το σταγονόμετρο η έφοδος της Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής ακόμη και οι αναφορές του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για ολιγοπώλια κ.λ.π που προφανώς έχουν και οικονομικό αποτύπωμα.

*Μεγαλεπήβολα σχέδια αφενός στις υπηρεσίες και δη στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του facility management και αφετέρου στην παραγωγή, κυρίως στα τρόφιμα, έχει το επενδυτικό fund SMERemediumCap (SMERC) με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη. Ειδικότερα στο facility management, δηλαδή στη διαχείριση τεχνικών εγκαταστάσεων κτιριακών υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης και καθαρισμού, στόχος είναι ο όμιλος Cordia να πετύχει τζίρο 150 εκατ. ευρώ μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, αλλά και διάθεσης νέων προϊόντων στη λιανική όπου δεν ακόμη δεν έχει παρουσία. Η Cordia «γεννήθηκε» το 2021 όταν το fund SMERC εξαγόρασε την πρώην Engie Hellas του Γιώργου Δανιόλου για να τη μετονομάσει σε Cordia. Όμως, ο Νίκος Καραμούζης- πάντα στο πλαίσιο αναφοράς για την Cordia- συμπλήρωσε το προφανές για τα 100 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων που ναι μεν δεν βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά έχουν μεταφερθεί στους διαχειριστές. Και επ’ αυτού, θα περίμενε κάποιος ο πολύπειρος παράγων- με πολυετή και καθοριστική θητεία στο εγχώριο banking να κάνει την αυτοκριτική του…κάτι που ουδείς τραπεζικός- είτε εντός-είτε εκτός παιδιάς, πλέον- έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια…      

*Τι μας είπε, χθες, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Είναι απαραίτητο, να ενταθούν οι παρεμβάσεις πολιτικής προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με την έκθεση, θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση οι πολιτικές ενίσχυσης της διαφάνειας τιμών και  έλεγχος για περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλης αύξησης τιμών στα τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες. Οι πολιτικές αυτές ορθά εφαρμοζόμενες θα μπορούσαν να είχαν καλύτερο αποτέλεσμα για την επίτευξη του στόχου της πληθωριστικής αποκλιμάκωσης, συγκριτικά με ευρείες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης εισοδημάτων λαμβάνοντας υπόψη και το δημοσιονομικό κόστος που οι τελευταίες συνεπάγονται. Είχε προηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφερόμενη σε ολιγοπώλια στους κλάδους τροφίμων, υγείας κ.λ.π

*Ανακοινώνει οικονομικά μεγέθη 2023 ο όμιλος Motor Oil. Σίγουρα το 2023 ήταν μία χρονιά ειδικών συνθηκών, όπως και το 2022, αλλά στην αγορά έχει προεξοφληθεί η μη επανάληψη της (υπέρ) κερδοφορίας. Για τον όμιλο σημαντικό θεωρείται το επόμενο βήμα, δηλαδή ο χρονισμός απόκτησης της ΗΛΕΚΤΩΡ. Απορρίμματα, διαχείριση αλλά και FSRU δύο από τα 3-4 επιχειρηματικά μέτωπα αντιπαράθεσης.

*Αμερικανικό LNG μέσω Αλεξανδρούπολης αγοράζει η Μολδαβία. Σταδιακά απογαλακτίζεται από την Ρωσία. Άλλο…πεδίο τα FSRUs.

*Μπορεί ο ΟΛΠ να πέτυχε το 2023 ιστορικές επιδόσεις σε έσοδα και κερδοφορία, το τοπίο, όμως, για τη φετινή χρονιά είναι πιθανόν να διαφοροποιηθεί επί τα χείρω. Τα έσοδα, πέρσι, ανήλθαν σε 219,8 εκατ. ευρώ (+12,9%), με τον ρυθμό να επιβραδύνει στο τέταρτο 3μηνο. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά μόλις 16,18 εκατ. ευρώ καθώς, λόγω εποχικότητας, ατόνησε η κρουαζιέρα, που αποτέλεσε την «ατμομηχανή» αύξησης εσόδων και κερδοφορίας πέρσι. Τα ως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η ζήτηση από Αμερική για Κρουαζιέρα με homeporting στον Πειραιά αυξάνεται σημαντικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Πέρσι η συνολική διακίνηση επιβατών αυξήθηκε κατά 68,6%, ενώ οι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν σε 760 έναντι 677 το 2022. Οι αφίξεις από-επιβίβασης (homeporting) κατέγραψαν αύξηση κατά 110,4%.

*Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι οικονομικές επιδόσεις του Υπερταμείου το τέταρτο 3μηνο του 2023, καθώς και του συνόλου του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, επιτεύχθηκαν υπερδιπλάσιες επιδόσεις σε έσοδα και κέρδη έναντι του 2022, παρά το γεγονός ότι λογιστικοποίησε και ζημία από μερική απομείωση της αξίας της συμμετοχής του σε θυγατρική. Τα έσοδα από μερίσματα για το έτος 2023 (€177,4 εκατ.) είναι υπερδιπλάσια του προηγούμενου έτους 2022 (€ 74,2 εκατ.). Στο γεγονός αυτό, καταλυτική επίδραση είχε η διανομή μερισμάτων από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από κέρδη της χρήσης, αλλά και προηγούμενων ετών (μέρισμα από ΔΑΑ 2023: €171,3 εκατ., 2022: €50,3 εκατ.). Σημειώνεται ότι τα έσοδα έτους 2023, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, δεν περιλαμβάνουν έσοδα από μερίσματα των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ τις μετοχές των οποίων μεταβίβασε στο Ελληνικό Δημόσιο στις 3.8.2023.

*Σε περίοδο από-επένδυσης από τον κλάδο της υγείας το CVC. Προσώρας, αγοραστής για on block και στις αποτιμήσεις που ζητά ο Αλεξ δεν… μήπως να το (ξανα)σκεφτούν για επί μέρους μονάδες; ή για ποσοστό;

*Οι τράπεζες συμφώνησαν (επιτέλους) για την χρηματοδότηση της πολύπαθης Avramar με 20 εκατ.- που φτάνουν-δεν φτάνουν μέχρι τις εκλογές- μήπως θα πρέπει να αναζητήσουν αγοραστές για επί μέρους μονάδες; Ακριβώς ότι δεν έκαναν στην (κατά πολύ ευκολότερη και με πολύ μικρότερες υποχρεώσεις) περίπτωση της “Καλλιμάνης” ας το πράξουν τώρα, η ελληνική Philosofish μαθαίνω πως, ενδιαφέρεται για συγκεκριμένες μονάδες.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask