Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε ιστορικά υψηλά η Τέρνα Ενεργειακή, «βλέπει» την προοπτική του MSCI

Σε ιστορικά υψηλά η Τέρνα Ενεργειακή, «βλέπει» την προοπτική του MSCI

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε χθες η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, καθώς στα 18,90 ευρώ σε κλείσιμο ουδέποτε είχε βρεθεί ξανά από το 2007 που εισήχθη στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η μετοχή έχει έντεκα συνεδριάσεις να δει πτωτικό πρόσημο, ενώ θυμίζουμε πως έβγαλε τον Οκτώβριο με άνοδο 14,1%, ανεβάζοντας την απόδοσή της στο 10μηνο στο +38,6%, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή του Large Cap, για ακόμη μια χρονιά.

Δύο είναι οι κεντρικοί καταλύτες που δίνουν περαιτέρω ώθηση το τελευταίο διάστημα στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή. Ο ένας είναι η προσμονή για την ολοκλήρωση με αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων με το αυστραλιανό επενδυτικό όμιλο First Sentier που θα αφορά την πώληση της ελληνικής εταιρείας και τη δημόσια πρόταση και ο δεύτερος η προσδοκία για πιθανή είσοδο της μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Σε ό,τι αφορά το deal, από τον όμιλο δεν διαρρέεται απολύτως τίποτα, τα πάντα λαμβάνουν χώρα με απόλυτη μυστικότητα και τη σοβαρότητα που αρμόζει σε ένα τόσο κρίσιμο για τους μετόχους – αλλά και όλη την αγορά – ζήτημα. Αυτό που έχει πει ο όμιλος εδώ και καιρό είναι πως έως τα τέλη Νοέμβρη ότι είναι να γίνει θα έχει γίνει, ενώ η όποια συμφωνία, θα αφορά όλους τους μετόχους, θα πάει δηλαδή σε δημόσια πρόταση και όχι σε άλλες, μεσοβέζικες λύσεις.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως η Τέρνα Ενεργειακή έχει καλές πιθανότητες να εισαχθεί – για πρώτη φορά στην ιστορία της – στο δείκτη MSCI Standard Greece. Οι ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών αναμένεται γίνουν στις 10 Νοεμβρίου, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου.

Μολονότι τα κριτήρια του οίκου MSCI είναι αυστηρά και σε ορισμένα κριτήρια «θολά», εντούτοις η Τέρνα Ενεργειακή φαίνεται πως έχει καλές πιθανότητες εισαγωγής σε αυτόν, που θα σημάνει και αναβάθμιση για τον όμιλο, θα φέρει πολλαπλές εισροές νέων επενδυτικών κεφαλαίων και αλλαγή επιπέδου γενικότερα.

Η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή διαμορφώνεται πλέον στα 2,18 δισ. ευρώ και φαίνεται να προσεγγίζει τόσο το κριτήριο της συνολικής αποτίμησης που απαιτείται (πρέπει να ξεπερνά τα 2,09 δισ. δολ.) όσο και την κεφαλαιοποίηση της ελεύθερης διασποράς που επίσης είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως στο δείκτη MSCI Standard Greece συμμετέχουν από την ελληνική αγορά οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Jumbo, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ