Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως θα δοθούν τα «φοροδάνεια» απευθείας από την ΑΑΔΕ- Γράφει ο Εμμ....

Πως θα δοθούν τα «φοροδάνεια» απευθείας από την ΑΑΔΕ- Γράφει ο Εμμ. Νότης

Η ΑΑΔΕ θα χορηγήσει… φοροδάνεια σε επαγγελματίες προκειμένου αυτοί να πληρώσουν τους φετινούς φόρους; Όσο εντυπωσιακό και αν φαίνεται ή περίεργο, είναι μια πραγματικότητα. Βέβαια, η διαδικασία δεν θα παραπέμπει σε αυτή που ακολουθείται όταν συνάπτεται μια δανειακή σύμβαση.

Ουσιαστικά, ο επαγγελματίας θα πρέπει να «απαρνηθεί» το κούρεμα της οφειλής που έχει ήδη δημιουργήσει απέναντι στο κράτος εκταμιεύοντας χρήματα μέσα από τις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Άρα, θα αυξήσει και το ποσό που χρωστάει, το δάνειο το οποίο και θα μπορεί να αποπληρώσει σε 60 δόσεις (αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2022) με πολύ χαμηλό επιτόκιο κάτω της μονάδας.

Ως «αντάλλαγμα» για αυτή την αύξηση της οφειλής, θα λαμβάνει ένα voucher το οποίο θα αντιστοιχεί στο 35% της οικονομικής ενίσχυσης που δόθηκε μέσα από τις πρώτες τρεις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αν λοιπόν οι ενισχύσεις ήταν 10.000 ευρώ η επιταγή θα φτάνει στα 3500 ευρώ και θα μπορεί να εξαργυρωθεί μόνο για την αποπληρωμή των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων.

Γιατί όμως κάποιος να θέλει να ανταλλάξει το «κούρεμα» μιας οφειλής 50% προκειμένου να πάρει ένα κουπόνι αξίας 35% όταν είναι ξεκάθαρο ότι θα χάσει χρήματα; Διότι αν κάποιος έχει λάβει 10.000 ευρώ ενισχύσεις, μπορεί να πληρώσει τα 5000 ευρώ σε βάθος 60 μηνών και να ξεμπερδεύει. Αντίθετα, αν επιλέξει το voucher θα έχει πάρει 3500 ευρώ εδώ και τώρα αλλά θα χρειαστεί να πληρώσει 10.000 ευρώ δηλαδή 1500 ευρώ περισσότερα.

Ο λόγος είναι πολύ απλός: η ρευστότητα. Μπορεί ένας επαγγελματίας να μην έχει ρευστό για να πληρώσει τους φετινούς φόρους. Μπορεί γι’ αυτόν, η έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας να έχει ζωτική σημασία καθώς η μη έκδοσή της μπορεί να τον αποκλείσει από ανάληψη συγκεκριμένων δουλειών.

Το voucher, συνιστά μια γενναία πρόσθετη ένεση ρευστότητας. Ναι μεν χάνονται χρήματα σε απόλυτα ποσά αλλά ουσιαστικά, η «ζημιά» αποπληρώνεται σε βάθος 5ετίας και ουσιαστικά άτοκα. Είναι προφανές ότι το να αναζητήσει κάποιος κεφάλαιο κίνησης αυτή τη στιγμή μέσω τραπεζικού συστήματος εκτός του ότι μπορεί να μην το βρει, θα έχει σίγουρα μεγαλύτερο οικονομικό κόστος από αυτό που προτείνει το δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα ανταλλαγής του κουρέματος του υπολοίπου των επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2 και 3 με το voucher ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί μείωση εσόδων άνω του 30% μέσα στο 2020. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ