Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΓ. Στασινός (ΤΕΕ): Ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν κυρίαρχη τη...

Γ. Στασινός (ΤΕΕ): Ο πράσινος και ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχουν κυρίαρχη τη διάσταση της Ανθεκτικότητας

Στο τρίπτυχο αποτελεσματικότητας, ανθεκτικότητας και συνεργασίας εστίασε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός στην ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση στη Λαμία για τα 100 χρόνια ΤΕΕ. Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταΐκούρας αναγνώρισε τη συμβολή του ΤΕΕ στην πρόοδο της χώρας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που υλοποιούνται και παραδίδονται σε όλη τη χώρα αλλά και σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Φθιώτιδα.

Στον ρόλο και τη δράση του ΤΕΕ αναφέρθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης. Στην ανοδική πορεία του ΤΕΕ υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΤΕΕ Θανάσης Λυκόπουλος.

Παρουσιάζοντας τη σημαντική δράση του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός έθεσε στο επίκεντρο το ζήτημα του χρόνου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αρκεί να ωριμάζουμε έργα και να κάνουμε μελέτες και ανακοινώσεις. Πρέπει να προχωρούμε γρήγορα στα πραγματικά έργα. Σε συγκεκριμένο χρόνο που να φέρνει αποτελέσματα, ορατά στους πολίτες». «Σημασία έχει πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό που λέμε και πόσο αποτελεσματικοί θα είμαστε» πρόσθεσε. Υπογράμμισε την διάσταση της ανθεκτικότητας «της Πατρίδας συνολικά και της κοινωνίας ολόκληρης» εξηγώντας ότι «ο μετασχηματισμός, που τόσο αναφέρουμε, τόσο ο πράσινος όσο και ο ψηφιακός, έχει κυρίαρχη τη διάσταση της Ανθεκτικότητας. Τουλάχιστον όπως την αντιλαμβανόμαστε οι μηχανικοί και το ΤΕΕ και προσπαθούμε να κάνουμε την κοινωνία να δει επίσης».

Σε αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε στο «εμβληματικό έργο – ορόσημο», όπως το χαρακτήρισε «τον προσεισμικό έλεγχο των δημοσίων κτιρίων: σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, πυροσβεστικοί σταθμοί, αστυνομικά τμήματα. Θα είναι τα πρώτα, γιατί είναι κρίσιμες υποδομές σε περίπτωση σεισμού. Ένα πρόγραμμα που ξεκινά άμεσα, σε λίγες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες». «Ο προσεισμικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του κοινωνικού ρόλου των μηχανικών. Γιατί μέσα από μια κατεξοχήν επιστημονική εργασία βοηθάμε την κοινωνία και την Πολιτεία να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη ζωή των συνανθρώπων μας» σημείωσε και τόνισε ότι «είναι δουλειά αλλά είναι και προσφορά». Υπενθύμισε δε ότι «ο προσεισμικός έλεγχος ήταν ένα αίτημα του ΤΕΕ επί δεκαετίες που τώρα υλοποιείται. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως οι μηχανικοί προσφέρουν στην κοινωνία μέσα από τη δουλειά τους».

Το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει έργα που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα της χώρας και των Υποδομών

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ συνέχισε επισημαίνοντας ότι και στα έργα ψηφιοποίησης «πέρα από την εξυπηρέτηση των μηχανικών και των πολιτών, η Ανθεκτικότητα είναι κύρια διάσταση». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «το Εθνικό Μητρώο Υποδομών έχει κύριο στόχο την Ανθεκτικότητα, μέσα από τη συντήρηση των υποδομών. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχει στόχο και την Ανθεκτικότητα, δίνοντας όπλα στην Πολιτεία σε περίπτωση καταστροφών, που ελπίζω να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν. Το ίδιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και η Ηλεκτρονική Έκδοση Οικοδομικών Αδειών».

Στα έργα που έχει αναλάβει να προχωρήσει το ΤΕΕ περιλαμβάνονται επίσης και «νέα, σύγχρονα έργα, που βελτιώνουν άμεσα την Ανθεκτικότητα των Υποδομών μας» συνέχισε. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό αυτά είναι «οι Έξυπνες Γέφυρες, όπου το ΤΕΕ ανέλαβε να προχωρήσει ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών γεφυρών, οι Έξυπνες Διαβάσεις, με το οποίο προσπαθούμε να φέρουμε στο παρόν την οδική και αστική ασφάλεια και ο Οδοφωτισμός μεγάλων οδικών αξόνων».

«Τα επόμενα 4-5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και η ζωή των πολιτών»

Στο ζήτημα της συνεργασίας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε από το Δημόσιο «να σχεδιάζει ορθά, να επιβλέπει επαρκώς, να παραλαμβάνει εγκαίρως, και να πληρώνει στην ώρα του» και από τον ιδιωτικό τομέα «να τρέξει να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα, να υλοποιεί σωστά και οικονομικά, να αναλαμβάνει την ευθύνη της πράξης». «Σας καλώ λοιπόν, τουλάχιστον για τα επόμενα λίγα χρόνια, να αφήσουμε πίσω νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος και να συνεργαστούμε. Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε όλοι να κερδίσουμε αν εστιάσουμε στη δουλειά μας» τόνισε. Ο Γιώργος Στασινός έθεσε επιπλέον το ζήτημα «να κερδίζουν μαζί με τις επιχειρήσεις και οι άνθρωποι που τις αποτελούν». «Μπροστά στις μεγάλες ευκαιρίες των επόμενων ετών, με τους μεγάλους προϋπολογισμούς, ας αναλογιστούμε ότι όλα υλοποιούνται από ανθρώπους που πρέπει να αμείβονται δίκαια για την εργασία τους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό, άλλωστε, κατά τον κ. Στασινό ένα σημαντικό ζητούμενα για να «βρούμε σήμερα, σε περιβάλλον έλλειψης προσωπικού και ανταγωνισμού σε προσέλκυση εργαζομένων από άλλους κλάδους, τον αριθμό και την ποιότητα συνεργατών που χρειαζόμαστε όλοι». Ακολούθως αναφέρθηκε σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το πόσο θελκτικό είναι για τους νέους το επάγγελμα του μηχανικού. «Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την τάση και πρέπει όλοι να εστιάσουμε στην προσέλκυση προσωπικού στον τεχνικό τομέα. Και η κυβέρνηση και όλοι εμείς. Για νέους μηχανικούς, νέους τεχνικούς, νέους τεχνίτες, νέους εργάτες που θα ειδικευτούν στον τεχνικό τομέα» επισήμανε. «Τα επόμενα 4-5 χρόνια είναι κρίσιμα για να αλλάξει επίπεδο η χώρα και το επίπεδο ζωής των πολιτών στο τέλος της δεκαετίας γιατί μετά από πολλά χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων ήρθε η ώρα της ανάταξης και της δουλειάς για το πέρασμα σε μια νέα εποχή» σημείωσε κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Χρ. Σταϊκούρας: Στη Φθιώτιδα αναπτύσσεται ιδιαίτερη θετική δυναμική, με τη συμβολή των μηχανικών της περιοχής

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη στήριξη του Υπουργείου προς τον τεχνικό κόσμο καθώς όπως είπε «διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο», ενώ τόνισε την «εξαιρετική σχέση με το ΤΕΕ και τον Πρόεδρό του». Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «εμπιστεύεται και συνεργάζεται με το ΤΕΕ, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες για τον εκσυγχρονισμό, την πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία της πατρίδας και των πολιτών της». «Με σκληρή δουλειά, ρεαλιστικό σχέδιο, πολιτική βούληση και αποτελεσματικότητα, προχωράμε στη δημιουργία σύγχρονων, βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών και μεταφορών» τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Στη συνέχεια εστίασε στα έργα στη Φθιώτιδα όπου όπως τόνισε «αναπτύσσεται ιδιαίτερη θετική δυναμική, με τη συμβολή των μηχανικών της περιοχής μας, σε όλο το φάσμα του τομέα των δημόσιων υποδομών, και όχι μόνο». Αφού υπενθύμισε ότι παραδόθηκε το ενοποιημένο τμήμα από τη Λαμία έως την Καλαμπάκα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) συνέχισε «με μία  δέσμη σημαντικών έργων βρίσκονται σε εξέλιξη ή/και ολοκληρώνονται:

  • Διαγώνιος Άξονας Μπράλος – Άμφισσα.
  • Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι.
  • Παραλιακή Οδός Αγ. Κωνσταντίνου και αναδιαμόρφωση του κόμβου εισόδου των Καμένων Βούρλων.
  • Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας.
  • Αρδευτικό Δίκτυο στην Ηράκλεια.
  • Φράγμα Πολλαπλών Σκοπών στον Χείμαρρο Μπουγάζι.
  • Αναβάθμιση αρδευτικών δικτύων Ανθήλης και Ροδίτσας.
  • Κτιριακές Υποδομές σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Ανέγερση Πτέρυγας Ακτινοθεραπείας, Χημειοθεραπείας και Πυρηνικής Ιατρικής και αναβάθμιση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και αν δεν ήταν κάποιοι συνάδελφοι μηχανικοί πάνω από το έργο αυτό δεν θα υλοποιούνταν σήμερα
  • Δημιουργία Κτιριακών Υποδομών του Πανεπιστημίου.
  • Δημιουργία Νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας.
  • Αξιοποίηση Ιστορικού Χώρου των Θερμοπυλών.
  • Εκβάθυνση Λιμένα Στυλίδας.
  • Αξιοποίηση Ιαματικών Πηγών».

Αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο αποχέτευσης σε 19 κοινότητες του δήμου Λαμιέων που υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το οποίο είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να γνωρίσει τη νέα γενιά μηχανικών, όπως είπε. «Η περιοχή μας μπορεί να αισιοδοξεί, με τη συμβολή των μηχανικών της περιοχής μας, αφού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για δυναμική προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής και της συνολικής της ισχύος» υπογράμμισε κλείνοντας ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Φ. Σπανός: Το ΤΕΕ δείχνει διαχρονικά το στίγμα του όχι μόνο μέσω της δουλειάς των μελών του αλλά και ως θεσμός

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός έφερε ως παράδειγμα τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων που ανέθεσε η Πολιτεία στο ΤΕΕ καθώς όπως είπε «ήξερα ότι αυτή η επιλογή της Πολιτείας θα τη βγάλει ασπροπρόσωπη γιατί το ΤΕΕ θα φέρει ένα αποτέλεσμα γρήγορο και κυρίως ποιοτικό» σημείωσε. Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα από τα πολλά παραδείγματα «που το ΤΕΕ δείχνει διαχρονικά το στίγμα του όχι μόνο μέσω της δουλειάς των μελών του αλλά και ως θεσμός, ως ΤΕΕ».

Σχολίασε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη μηχανικών και τόνισε ότι οι μηχανικοί «είναι αυτοί οι άνθρωποι που μας κάνουν μάγκες γιατί ολοκληρώνουμε δράσεις και είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κάποια από τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή όπως το κλειστό κολυμβητήριο που ολοκληρώνεται, την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και το Μουσείο Πολιτισμού και Ιστορίας της Ιεράς Μητρόπολης που γίνεται πράξη.

«Χρόνια πολλά στον κλάδο μας και το ΤΕΕ, πάντα επιτυχίες και στα επόμενα 100 χρόνια. Οι άλλες ιδιότητές μας περνάνε, η ιδιότητα του μηχανικού σε συνοδεύει πάντα γιατί καθορίζει και τον τρόπο σκέψης, δουλειάς και πορείας μας» σημείωσε κλείνοντας.

Π. Παπαϊωάννου: Ο τεχνικός κλάδος κατόρθωσε να στηρίξει Πολιτεία και κοινωνία, αποτελώντας τον σταθερό σύμβουλο του Κράτους

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του τεχνικού κλάδου στην ανοικοδόμηση της χώρας. «Οι μηχανικοί και συνολικότερα ο τεχνικός κλάδος παρά τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν διαχρονικά, άντεξε και κατόρθωσε να στηρίξει Πολιτεία και κοινωνία, αποτελώντας τον σταθερό σύμβουλο του Κράτους» υποστήριξε. Συνεχίζοντας έκανε λόγο για διαρκή συνεργασία με τους μηχανικούς στον γενικότερο μεταρρυθμιστικό βηματισμό και έκλεισε ευχόμενος «και για τα επόμενα 100 χρόνια να συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει τη φιλοσοφία του κλάδου στις επόμενες γενιές».

Ν. Σουλιώτης: Το ΤΕΕ δεν είναι μόνο σύμβουλος του Κράτους είναι και ο μεγάλος εργοδότης της κοινωνίας

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νίκος Σουλιώτης δήλωσε συγκινημένος και υπερήφανος «για όλα αυτά που έκανε το έμψυχο δυναμικό του ΤΕΕ, όλοι οι συνάδελφοι, όλα τα χρόνια» στην αναδόμηση της πατρίδας. «Νιώθω ότι το ΤΕΕ, οι μηχανικοί που αποτελούν μέλη του, αποτελούν και την ελπίδα για τις τοπικές κοινωνίες» υποστήριξε και εξήγησε πως «το ΤΕΕ δεν είναι μόνο σύμβουλος του Κράτους είναι και ο μεγάλος εργοδότης της κοινωνίας». «Αυτή η πατρίδα χρωστάει πολλά αλλά και ελπίζει στη νέα γενιά μηχανικών» πρόσθεσε και υπερθεμάτισε το μήνυμα του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού για συνεργασία. «Η πατρίδα μας με τη συμβολή του ΤΕΕ μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες» είπε κλείνοντας.

Θ. Λυκόπουλος: Η ανοδική πορεία του ΤΕΕ υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΤΕΕ Θανάσης Λυκόπουλος εξήρε την προεδρία του Γιώργου Στασινού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το 2015, με την εκλογή του Γιώργου Στασινού στην προεδρία του φορέα μας, με την επίμονή του, την εργατικότητά του, άνοιξε νέους δρόμους για όλους μας. Και η ανοδική πορεία του ΤΕΕ υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους. Μία πορεία που πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα τέσσερα χρόνια και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο».

Ειδικά για τη δράση του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ σημείωσε ότι «στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα αποδείξαμε εμπράκτως ότι θέλουμε να είμαστε ένας επιστημονικός φορέας που εργάζεται με σοβαρότητα και συνέπεια προς όφελος όλων».

Θ. Λυκόπουλος: Η ανοδική πορεία του ΤΕΕ υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΤΕΕ Θανάσης Λυκόπουλος εξήρε την προεδρία του Γιώργου Στασινού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το 2015, με την εκλογή του Γιώργου Στασινού στην προεδρία του φορέα μας, με την επίμονή του, την εργατικότητά του, άνοιξε νέους δρόμους για όλους μας. Και η ανοδική πορεία του ΤΕΕ υπό την προεδρία του Γιώργου Στασινού είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους. Μία πορεία που πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα τέσσερα χρόνια και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο».

Ειδικά για τη δράση του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ σημείωσε ότι «στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα αποδείξαμε εμπράκτως ότι θέλουμε να είμαστε ένας επιστημονικός φορέας που εργάζεται με σοβαρότητα και συνέπεια προς όφελος όλων».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ