Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα μπορείς, κάποτε, να αγοράσεις μια Bugatti με ένα bitcoin;

Θα μπορείς, κάποτε, να αγοράσεις μια Bugatti με ένα bitcoin;

Με το πρώτο bitcoin, αγοράστηκαν δυο πίτσες. Πέρυσι, με ένα bitcoin αγόραζες ένα Honda Civic. Σημερα, με ένα “κομμάτι” (όχι πίτσας, αλλά bitcoin), αγοράζεις τη βασική έκδοση ενός πολυτελούς SUV. Θα έρθει, άραγε η ώρα που με ένα bitcoin θα μπορείς να αγοράσεις το ακριβότερο αυτοκίνητο παραγωγής, σήμερα, μια Bugatti; “Ναι”, λένε κάποιοι αναλυτές και για την ακρίβεια ο CEO της Kraken Jesse Powell, ο οποίος, με αφορμή την κουβέντα που άνοιξε όταν ο Elon Musk είπε πως οι πελάτες της Tesla θα μπορούν να αγοράζουν τα μοντέλα της με bitcoin, το πήγε ακόμα παραπέρα.

Ποια Tesla; Ο Αμερικανός manager λέει ότι “ως το τέλος του έτους, με ένα bitcoin, θα αγοράζουμε μια Lamborghini”. Βέβαια, μιας και δεν διευκρίνησε ποια Lamborghini, η… μεταβλητότητα που δίνει η πρόβλεψή του, είναι κάπως μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς πως μια Lamborghini Urus κοστίζει 211.321 δολάρια, ενώ μια Lamborghini Aventador S Roadster κοστίζει 460.427 δολάρια.

Με το Bloomberg να σημειώνει -εύλογα- πως στο τέλος του 2020 με ένα κρυπτονόμισμα μπορούσε κανείς να αγοράσει ένα Honda Civic, ο Powell προβλέπει ότι το bitcoin θα κάνει τρελό ράλι τα επόμενα χρόνια, ώστε “το 2023 να μπορείς να αγοράσεις μια Bugatti με ένα bitcoin”.

«Νομίζω ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, αλλά είναι δύσκολο να μιλήσουμε με αριθμούς γιατί το μετράμε με δολάρια», προτείνοντας ουσιαστικά να γίνει η μέτρηση με πολυτελή αυτοκίνητα. «Για την κοινότητα του κρυπτονομίσματος, με τέτοια περιουσιακά είδη είναι πιο εύκολο να μετρήσουμε την αξία του bitcoin, γιατί με το δολάριο, κανείς δεν ξέρει που θα είναι. Του χρόνου μπορεί να είναι 10πλάσια τα δολάρια που κυκλοφορούν εκεί έξω, οπότε είναι δύσκολο να μετρηθεί με αυτό με τον τρόπο η αξία του bitcoin», συμπλήρωσε.

Μιας και η Bugatti είναι μια μάρκα για (πολύ) λίγους, αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Powell προβλέπει ότι ως το 2023, το bitcoin θα έχει ξεπεράσει σε αξία το 1 εκατομμύριο δολάρια. Κατά πόσο όμως; Για να είμαστε ειλικρινείς, φαίνεται ότι αυτή η… μονάδα μέτρησης βολεύει αρκετά τους αναλυτές και τους managers για να δίνουν χρησμούς, μιας και μπορούν να είναι πιο… αφαιρετικοί. Για παράδειγμα, λέμε “θα μπορεί κανείς να πάρει μια Bugatti”, αλλά το ερώτημα είναι ποια (με δεδομένο ότι και αυτές ανεβάζουν διαρκώς την αξία τους).

Για παράδειγμα, σήμερα μια Veyron κοστίζει 1,9 εκατομμύρια δολάρια, μια Chiron (ναι, έχει το όνομα του Χείρωνα!) 2,9 εκατ, μια Divo 5,4 εκατ. δολάρια, μια Centodieci 8,6, ενώ το ακριβότερο μοντέλο της μάρκας είναι η La Voiture Noire, η οποία διατίθεται έναντι του… ευτελούς ποσού των 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι πολλοί super-rich προτιμούν πλέον να αγοράζουν αντικείμενα πολύ μεγάλης αξίας (όπως τα ακριβά αυτοκίνητα) με κρυπτονομίσματα, μιας και είναι απλούστερες οι συναλλαγές. Αυτό λέει και η Post Oak Motors, ο πρώτος dealer για Rolls-Royce, Bentley και Bugatti στην Αμερική (είναι στο Χιούστον) που δέχεται Bitcoin και Bitcoin Cash για την αγορά ενός μοντέλου των παραπάνω αυτοκινητοβιομηχανιών.

Γιώργος Καραγιάννης

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ