don't even ask

don't even ask

spot_img

Ο “φόβος” των λογαριασμών, η εξυγίανση της Χαλυβουργικής, η χρυσοτόκος Αττική οδός, πάσει δυνάμει ο ΟΛΠ, “Ηρακλής Ι και ΙΙ” και ο Elon του twitter

*Όσοι έχουν παραλάβει εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος με καταναλώσεις μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου γνωρίζουν ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δεν καλύπτουν το κόστος από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πολύ καλά την κατάσταση γι’ αυτό και σπεύδουν να ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες ημέρες μια ακόμη αύξηση στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ζητούμενο όμως είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λίγες ημέρες πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου στη Βουλή. Ουσιαστικά η λύση έχει βρεθεί μέσα από την θέσπιση ενός μηχανισμού αναπλήρωσης μέρους των απωλειών που υφίστανται τα νοικοκυριά από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος. Η απόφαση που θα ανακοινωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα αφορά στην θέσπιση ενός σταθερού μηχανισμού ο οποίος «δουλεύει» ως εξής: η αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος φέρνει περισσότερα έσοδα στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Άρα, αυτός ο ειδικός Λογαριασμός χρειάζεται μικρότερη ενίσχυση από τον Λογαριασμό των Ρύπων, ο οποίος επίσης «γεμίζει» με χρήματα λόγω της αύξησης των τιμών των ρύπων. Άρα, θα εφαρμοστεί ο εξής κύκλος του χρήματος: Όσο θα αυξάνει η τιμή χονδρικής του ρεύματος -και μαζί με αυτή η επιβάρυνση των νοικοκυριών, τόσο θα μειώνεται η ενίσχυση από το Ταμείο Ρύπων προς τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να περισσεύουν χρήματα για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου αποζημιώνονται τα νοικοκυριά για τη ζημιά που υφίστανται με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτή η «άσκηση» που τώρα θα γίνει εκτάκτως προκειμένου να ανακοινωθεί ακόμη μεγαλύτερη επιδότηση των νοικοκυριών, πρακτικά θα λάβει τη μορφή μόνιμου μηχανισμού ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σταθερή ασπίδα προστασίας έναντι των ανατιμήσεων.

*Ήταν από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις προβληματικών εταιρειών, που πρωτοεντάχθηκαν στο NPLForum (την κοινή πλατφόρμα των συστημικών για επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια/ανοίγματα σε περισσότερες των μίας τραπεζών). Ήταν, επίσης από τις πρώτες, που στάθηκε αφορμή για να διαχωρίσει η μία τα δικά της δάνεια (Eurobank) και να ακολουθήσουν Εθνική, Πειραιώς. Τα χαρτοφυλάκια NPLs τα πήρε το HIG, που με on block θέση κάθισε στο τραπέζι με την Alpha Bank, έτερη κύρια πιστώτρια τράπεζα. Όπως φαίνεται οι 2 πλευρές βρήκαν λύση και η Χαλυβουργία Ελλάδος (περί αυτής ο λόγος) υπέβαλε σχέδιο εξυγίανσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Θυμίζω, πως ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος της εταιρείας είχε διατελέσει-παλαιότερα- μέλος του δ.σ της Alpha Bank.

*Cash Cow, η Αττική Οδός για ΕΛΛΑΚΤΩΡ και AVAX. Με την πρώτη να ελέγχει το 65,75% του μ.κ του φορέα και τη δεύτερη το 34,1%, οι δύο όμιλοι θα έχουν βάλει στο ταμείο τους-ήδη- 82,8 εκατ. (μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας παραχώρησης), άλλα περίπου 30 εκατ. (με τη μορφή προμερίσματος), ενώ έχουν εισπραχθεί και 39,3 εκατ. (υπόλοιπο επιστροφής μερίσματος 70 εκατ.). Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό η μεν ΕΛΛΑΚΤΩΡ βάζει στο ταμείο της, κοντά στα 200 εκατ. και η AVAX περί τα 106 εκατ. από το 2019 μέχρι σήμερα. Όχι άσχημα, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για “ζεστό χρήμα”. Γεγονός, που δικαιολογεί απόλυτα την σπουδή των υφισταμένων μετόχων να παραμείνουν εντός παιδιάς (με την ανανέωση/επέκταση της σύμβασης), αλλά και όλων των υπολοίπων μεγάλων να μπουν στο παιχνίδι.

*Η επιτυχής διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης είναι η βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του “Ηρακλής Ι&ΙΙ. Για ακόμη μία φορά, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας ήταν σαφής. Με απλά λόγια, εκκαθαρίζουν οι servicers περιουσιακά στοιχεία, που έχουν αποκτήσει από τις τράπεζες (μέσω των χαρτοφυλακίων NPLs), απομακρύνεται ο κίνδυνος να καταπέσουν εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το Δημόσιο. Αυτά, γιατί η Eurostat πήγε να βάλει “τρικλοποδιά” στην Αθήνα, πιέζοντας οι εγγυήσεις να προσμετρηθούν στο χρέος.

*“Λευκός καπνός” κάτω στο λιμάνι του Πειραιά και ο ΟΛΠ επαναλειτουργεί με full τις μηχανές του. Όχι τίποτε άλλο, γιατί η Βαλένθια είχε μπει δυνατά στη διεκδίκηση της τέταρτης θέσης από τον Πειραιά, με τον ΟΛΠ να κερδίζει- το 2020- στο νήμα τους Ισπανούς. Με διαχείριση 5,5 εκατ. εμπορευματοκιβώτια έναντι 5,415 των Ισπανών είχε βρεθεί πίσω από το Αμβούργο (8,52 εκατ. teus), την Αμβέρσα (12 εκατ.) και τον πρωταθλητή Ρότερνταμ (14,3 εκατ.). Για τη διοίκηση και βασικό μέτοχο του Οργανισμού (την Cosco) το μεγάλο στοίχημα αποτελεί το project του προβλήτα IV, καθώς η Βαλένθια υλοποιεί το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής του North Terminal, λειτουργικός το 2027/8. 

*Όταν είσαι καταγεγραμμένος ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο… το διασκεδάζεις αναλόγως. Ο Elon Musk προκάλεσε δημοσκόπηση στο twitter, εάν θα πρέπει να πωλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla, με σκοπό να πληρώσει φόρους. Ψήφισαν μέσα σε λίγες ώρες περίπου 3,5 εκατομμύρια και το 58% τον προτρέπει να το κάνει. Η πώληση εάν γίνει θα αφορά περί τα 21 δις δολάρια. Ο ίδιος λέει ότι θα λάβει σοβαρά υπόψιν του την…ετυμηγορία, που είναι σε ανταπόκριση της πρότασης του Δημοκρατικού κόμματος για θέσπιση ”φόρου δισεκατομμυριούχων”. Αν θα το κάνει τελικά μένει να το δούμε…αλλά ο τρόπος επικοινωνίας δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει νέα ήθη των ανθρώπων του χρήματος με το κοινό.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask