don't even ask

don't even ask

spot_img

Ο Πανέτα για cryptos, ο… γνωστός από Καλαμάτα, ο σερβιτόρος του Lorraine, η κίνηση της Παγκρήτιας, Τσάκος-Κούστας και η Aegean Baltic, Mytilineos για διπλή… εισαγωγή και οι πολλές… ομορφιές

*Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα, μεταδίδει το Bloomberg. Προφανώς για trollάρισμα θα πρόκειται δεν εξηγείται αλλιώς. “Ο τζόγος είναι ενδεχομένως το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο…”, τάδε έφη ο Φάμπιο Πανέτα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, μέλος του δ.σ της ΕΚΤ. Αναφερόμενος στα cryptos, σε ομιλία του στο Λονδίνο. Είμαστε σε καλό δρόμο.

*Πέρασα μία βόλτα από την εκδήλωση του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά- είχε ανέβει και ο γνωστός από την Καλαμάτα με τελευταίες πληροφορίες για Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου-Αλεξ Φωτακίδη-Ευτύχη Βασιλάκη- και θυμήθηκα το άρθρο- ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ- του Νίκου Ελευθερόγλου για το αν ποντάρουν σε Καραμανλή-Σαμαρά. Ανέτρεξα στα ποιοτικά στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης του Στράτου Φαναρά/ΜETRON Analysis και υπέθεσα γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τόσο λάβρος με τους διυλιστηράδες. Γιατί τα “βάζει” και τα ξανά “βάζει” με Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες. 

*Ωστόσο, επειδή ακόμη είναι αβέβαιος ο χρόνος των εκλογών, πολλά μπορεί να αλλάξουν. Ανάλογα με το πότε θα ανακοινώσει την ημερομηνία της πρώτης Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μαθαίνω πως έχει έρθει κοντά με πρώην τραπεζίτη- με καταγωγή από Παγκράτι μεριά- για αυτό οι πρώην σύντροφοι του (στην Κουμουνδούρου) μην ξαφνιαστούν εάν τον δουν σε υψηλή εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας. Τον πρώην τραπεζίτη εννοώ. Αυτά, μου τα είπε ο γνωστός μου σερβιτόρος του Lorraine και τα ελέγχω. 

*Προχωρά και σε άλλα η συνεργασία ΤΕΜΕΣ-CVC Capital/D-Marinas, ισχυρίστηκε ο γνωστός από την Καλαμάτα. Και δεν εννοούσε ούτε το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, ούτε τη Μαρίνα της Πύλου. Προς Αθήνα μεριά, θα είναι η επόμενη κίνηση.

*Είδα (στο businessdaily) πως εναλλακτική οδός για την επέκταση του ομίλου “Ιατρικού Αθηνών” είναι η αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης στην Παιανία με επένδυση 150 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία πάρκου υγείας ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Εάν δεν υπάρξουν εξαγορές και το κρατάω αυτό, καθώς το 2020 το CVC Capital είχε πρόταση από-τουλάχιστον- ένα fund να πουλήσει μέρος της δραστηριότητας του στον κλάδο υγείας. Νομίζω για μία από τις μεγάλες μονάδες του, έκτοτε το θέμα-και λόγω Covid-19 κ.λ.π- ξεχάστηκε. Πλην όμως, η πλευρά Αποστολόπουλου δεν είχε λόγο να… ρίξει άδεια έτσι στο άσχετο. Ο άνθρωπος μου είναι εκτός, οπότε υπομονή 2-3 μέρες και θα έχω εικόνα. Δεν διαφεύγει της προσοχής μας, πως το CVC Capital έχει εισπράξει τεράστια έσοδα μέσω Hellenic HealthCare, Περσεύς κ.α. Τα είχαμε υπολογίσει- πρόσφατα- σε 160-170 εκατ. Πάντως το ΥΓΕΙΑ έχει εισφέρει (μέσω επιστροφής κεφαλαίου) 83,9 εκατ. 

*Τα’ λεγε η DeA για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του κεντρικού μας και την καταλυτική παρέμβαση Στουρνάρα στην συνάντηση με τους τραπεζίτες, την Δευτέρα.

*Απ’ ότι είδα αφορμής δοθείσης διόρθωσε και ο τραπεζικός κλάδος χρηματιστηριακά, ξανά έγιναν ελκυστικές οι μετοχές, supportάρισαν και τα ξένα σπίτια (Fitch, Morgan Stanley κ.α). 

*Μεγάλες-πολύ μεγάλες- συναλλαγές και στην Eurobank, μέσω υποκείμενης αγοράς και προσυμφωνημένων εντολών. Περί τα 13,9 εκατ. τμχ “άλλαξαν χέρια” χθες. Παραθέτω τα πακέτα, για να συμπληρώνεται ψηφίδα-ψηφίδα η εικόνα. Συναλλαγή για 2 εκατ. τμχ στο 1 ευρώ (στις 11.27′), για 5,13 εκατ. τμχ στα 1,0025 (13.10′), για 1 εκατ. τμχ στα 1,015 ευρώ (15.12′), για 1 εκατ. τμχ στα 1,0255 (16.00′). Ενδιάμεσα έγιναν άλλα 2-3 μικρότερα. Και στην Alpha Bank αρκετές συναλλαγές, για 6,41 εκατ.  Επαναλαμβάνω, πως εκτίμηση μας είναι ότι ο ξένος αγοραστής-εάν είναι η Reggeborgh (χωρίς… παρένθετο)- θα φθάσει μέχρι το όριο του 10% και θα περιμένει. Πάντως η πληροφόρηση που έχουν οι Ολλανδοί, όσον αφορά στον διαγωνισμό για την “Αττική Οδό” που τους ενδιαφέρει ζωηρότατα, είναι ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά. Και μάλιστα από την στιγμή που ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εκλογών τον Φεβρουάριο…

*Στα 13,88 εκατ. η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών, πακέτα πάνε & έρχονται. Δύο νέα ιστορικά υψηλά, νέα υψηλά 3,5 ετών και θεαματικά αυξημένες συναλλαγές που… ξύπνησαν σενάρια. Ο λόγος για τα ιστορικά υψηλά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (20,36), Mytilineos (18,89), νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό της Motor Oil (20,90) και “αφύπνιση” για Helleniq Energy (7,52), ΑΔΜΗΕ (1,774). 

*Από αλλού την περίμεναν, από αλλού ήρθε: για την αύξηση στα επιτόκια (προθεσμιακής) κατάθεσης. Η Παγκρήτια έκανε την αρχή, προσφέροντας 1% για ποσά 50.000-100.000 για ένα έτος. Ακούστηκαν διάφορα, όπως ότι ο νέος βασικός μέτοχος (Εξάρχου-Μπάκος-Καϋμενάκης) φροντίζει να φανεί αρεστός στην κυβέρνηση και άλλα παρεμφερή. ΟΚ μπορεί να είναι και έτσι-άλλωστε και με την πρώην Σερρών χάρη κάνει (στον Κώστα Καραμανλή), αλλά τον καταθέτη ποσώς τον ενδιαφέρει. Άλλωστε καιρός ήταν και κάποιος θα έκανε την αρχή. Έγινε από την Παγκρήτια, που θα ήθελε να γινόταν… χαλίφης… Είπα Παγκρήτια, μας ενημέρωσαν (aia) για μία βράβευση της Χανίων. Συγχαρητήρια, αλλά με το θέμα της συγχώνευσης (μέσω απορρόφησης) από την Παγκρήτια, η απόλυτη σιγή ασυρμάτου. Ο κεντρικός ήταν ρητός, στο νέο σχήμα θα πρέπει να συμπεριληφθεί η Χανίων. Δεν νομίζω να έχει αλλάξει κάτι. Είναι και το δίκτυο της HSBC στην Ελλάδα, ειδικά το shipping τμήμα της. 

*Στο shipping τώρα: Τσάκος και Κούστας βγάζουν προς πώληση το πλειοψηφικό ποσοστό της Aegean Baltic Bank. Απόλυτα εξειδικευμένη, συμμαζεμένη θα μπορούσε να διεκδικήσει ρόλο (το όνομα του Θ. Αφθονίδη είναι εγγύηση). Την διαδικασία την “τρέχει” η Axia Ventures και απ’ ότι μαθαίνουμε ενδιαφέρον υπάρχει. 

*Την προσεχή εβδομάδα τα σπουδαία από την Mytilineos. Με την ανακοίνωση της νέας δομής θα αρχίσει και ο διαχωρισμός κλάδων, τομέων και δραστηριοτήτων. Λογικά η εισηγμένη θα κρατήσει “ενέργεια” και “μεταλλουργία”, “κατασκευές-υποδομές και παραχωρήσεις” πιθανότατα θα εισφερθούν σε θυγατρική (ή θυγατρικές). Εάν καταλαβαίνω σωστά το σκεπτικό του επιχειρηματία, μετά την ολοκλήρωση της νέας δομής, θα ξεκινήσει η διαδικασία για εισαγωγή- διπλή διαπραγμάτευση- στο Λονδίνο. 

*Αυτά είναι: ο μεγαλομέτοχος της ΜΟΤΟδυναμικής Πάρης Κυριακόπουλος προτείνει να υπογράψει 5ετή σύμβαση για παροχή υπηρεσιών. Ως εδώ καλά. Ωστόσο η σύμβαση προβλέπει αποδοχές (ακαθάριστες) 250 χιλ., άλλες 50 χιλ. για συμμετοχή σε συνεδριάσεις του δ.σ στο οποίο προΐσταται, άλλες 50 χιλ. για δαπάνες κίνησης κ.λ.π, άλλες 50 χιλ για ασφαλιστική κάλυψη, όλα αυτά τα 400 χιλ. ετησίως Χ5= 2 μύρια, not bad. Για τους μικρομετόχους; να υποθέσω τι θα μείνει… Είναι και αυτό μία μορφή Εταιρικής Διακυβέρνησης, έτσι δεν είναι κυρίες της Κεφαλαιαγοράς. Σιγά τώρα, μην ασχοληθούν με επουσιώδη, άλλωστε η κα Λαζαράκου “πετά” για Νέα Υόρκη (24ο Annual Greek Invest της Capital Link). Μετά μου λέτε… Θυμίζω, πως ο Πάρης Κυριακόπουλος είχε πάρει την Lion Rental/SIXT από τον Βασίλη Θεοχαράκη με διαδικασία, που περιλάμβανε πολλές… ομορφιές. Από χρέωση (κοινώς “φέσι”) δανείων ύψους 100 εκατ. (του Βασίλη Θεοχαράκη) όταν η αξία των παγίων δεν ξεπερνούσε τα 25 εκατ. μέχρι τον αποκλεισμό συγκεκριμένων ανταγωνιστικών σχημάτων (Deloitte/Δημήτρης Κουτσόπουλος ήταν σύμβουλος του διαγωνισμού) και το θηριώδες haircut των τραπεζιτών. Κυριολεκτικά στο πιάτο προσφέρθηκε η εταιρεία-τότε- στον επικεφαλής της ΜΟΤΟδυναμικής. Κάποια στιγμή θα πρέπει να κλειδώσω το αρχείο βαθιά στο υπόγειο, γιατί έτσι που το έχω στο ντουλάπι όλο και κάποιος… σκελετός πετάγεται και μου θυμίζει ιστορίες από τα παλιά. 

*Και κάτι από την εκδήλωση του Αντώνη Σαμαρά, το πιο αιχμηρό καρφί ήταν για τον Νίκο Δένδια, άριστη εξυπηρέτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

*Τελευταία, μετά την Αλβανία και η (μισή) Λιβύη. 

*Η Πολωνία προτείνει Διεθνή Διάσκεψη για τις πολεμικές αποζημιώσεις με συμμετοχή και της Ελλάδας. Ιδού καλός λόγος για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας- Βαρσοβίας.      

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask