don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι bond traders μαζεύουν χρέος, χαμόγελα στην Φρανκφούρτη, καλό κλίμα στην Αθήνα, τα πακέτα της Motor Oil, εισροές στη ΔΕΗ, το ενεργειακό “καρέ”, κατασκευές με αιχμή το μετρό και η ισχυροποίηση της Eurobank σε Βουλγαρία και Κύπρο

*Με μία μέρα καθυστέρηση η αυλαία σε Wall Street και City. Λόγω της αργίας την Δευτέρα σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Και αν για τον FTSE100 η αρχή έγινε με το… δεξί, που λένε, καθώς ενισχύθηκε 1,37% στις 7.554 μονάδες, για τον S&P500 η διακύμανση ήταν από τα πάνω προς τα κάτω. Ο λόγος; η ανακοίνωση του δείκτη ΡΜΙ στις 46,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη “βουτιά” από τον Μάιο του 2020 και από τις μεγαλύτερες από το 2009. Ανοδικά οι τιμές των ομολόγων των ΗΠΑ (κατά 10 μ.β η υποχώρηση της απόδοσης για το US10Y), όπως και για το δολάριο (στα υψηλά 3 μηνών). Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed και οι bond traders μαζεύουν δημόσιο χρέος προεξοφλώντας πως ο Τζέρομ Πάουελ θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Στις 31/1-1/2 η επόμενη συνεδρίαση της Fed, κοντός ψαλμός, που λένε. 

*Στην Ευρώπη ο ήπιος χειμώνας- που βοηθά στο να κρατηθούν σχετικά χαμηλά οι τιμές ενέργειας- συνδυαστικά με τον δεύτερο σερί μήνα επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην Γερμανία φέρνουν κάποια χαμόγελα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

*Στην Αθήνα οι υψηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο και αύξηση συναλλαγών στα 50,5 εκατ. από τα 18,9 εκατ. της Δευτέρας συντηρούν το καλό κλίμα που επικρατεί από πριν τις Εορτές. Εκλογές και επενδυτική βαθμίδα τα στοιχήματα του 2023, σύμφωνα με τον Απόστολο Σκουμπούρη και για το πρώτο θα πω το εξής: αυτοί, που έριξαν την 9η Απριλίου-Κυριακή των Βαΐων- ως πιθανή πρώτη ημερομηνία ή κακοί συμβουλάτορες ή κάτι χειρότερο θα πρέπει να είναι. Ότι το χειρότερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ο οποίος ομολογουμένως άργησε να βγει να “κάψει” ένα τέτοιο ενδεχόμενο για να τον βγάλει από τη δύσκολη θέση η Δεξιά του Κυρίου, θυμίζοντας πως είναι των Βαΐων κ.λ.π. Μα καλά στην ΝΔ χαμένα τα’ χουν ή μήπως έχει δίκιο ο Νίκος Ελευθερόγλου ο οποίος τους προειδοποιεί πως η μάχη του… κέντρου είναι στα δεξιά. Αλλά και με την περίπτωση της Πόπης Τσαπανίδου, πάλι άργησαν να αναπτύξουν αντανακλαστικά. Πέρασαν κάποιες μέρες, έγινε “φασαρία” (μεγαλύτερη και από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ/εκεί στην Κουμουνδούρου μήπως να το ξανά-σκεφτείτε και επαναφέρετε τον Euclides γιατί χειρότεροι και… παιδική χαρά…), για να φτάσουν χθες απόγευμα Τρίτης. Οικονόμου (Γιάννης) φεύγει-Οικονόμου (Δημήτρης) έρχεται, με ενδιαφέρον αναμένω την πρώτη δημοσιογραφική κόντρα Πόπης- Δημήτρη (με την Πόπη εννοείται η DeA). Και αν για τον Γιάννη (Οικονόμου) το μέλλον είναι ευοίωνο- με βέβαιη την εκλογή του στην Φθιώτιδα- για τον Δημήτρη (Οικονόμου) η διαφορά δεν θα είναι δα και τόσο μεγάλη. Στον ΣΚΑΪ έχει θητεύσει τόσα χρόνια. Για την Φθιώτιδα η στήλη τα είπε εγκαίρως, αναφορικά με την περίπτωση “Χειμάρα”. Ανάλογη με αυτήν του “Πάτση” την ανεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, να υποθέσω πως άνοιξαν κι άλλα στόματα στην Λαμία. Τυπογραφεία, αναθέσεις κ.λ.π τα γνωρίζουν εκεί (στο STAR Κεντρικής Ελλάδας) καλύτερα απ΄όλους μας… 

*Ευτυχής σύμπτωση, είδα (και παρακολούθησα) βράδυ Δευτέρας την εκπομπή της Σοφίας Παπαϊωάννου- 365 Στιγμές- στην ΕΡΤ. Από την κρίση των Ιμίων στην προσφορά στα ακριτικά νησιά, όπου σε κάποια στιγμή ένας από τους λιγοστούς κατοίκους της Θύμαινας (σ.σ. νησάκι δίπλα στους Φούρνους) με φόντο τους μόλις 3 μαθητές του Δημοτικού εξομολογείται την ανησυχία του πως όταν θα φύγουν και αυτά τα (τελευταία) παιδιά το νησί μένει εντελώς “άοπλο” στην Τουρκική επιβουλή. Ομολογώ, πως με ταρακούνησε αναλογιζόμενος και τις “ανέξοδες” κόντρες των 2 για τα “εθνικά” τόσο μακριά από την εστία κινδύνου. Τέλος πάντων, ήθελα να πω και την καλή κουβέντα για την εξαιρετική δουλειά που προσφέρουν συνάδελφοι, όπως η Σοφία. 

*Την είπα λοιπόν και επανέρχομαι στα της αγοράς. Θα σταθώ λίγο στην χθεσινή συνεδρίαση, καθώς στις 11.05′ περνά ένα πακέτο για 50.000 τμχ της Motor Oil στα 21,92 ευρώ με τη μετοχή να ανεβαίνει, στις 16.53′ περνά και άλλο για 28.000 τμχ στα 22,64 ευρώ. Στα 22,52 ευρώ τελικά με άνοδο 3,02% συνεχίζοντας με τον φρενήρη ρυθμό του 2022. Στα 2,5 δισ. η αποτίμηση, με βλέπω να κερδίζω το στοίχημα πως η Motor Oil θα είναι η επόμενη είσοδος στον MSCI Greece. Στα 2,36 δισ. η αποτίμηση της Helleniq Energy.

*Ξεκάθαρη (και) έγκαιρη η θέση της στήλης για την ΔΕΗ: Αυτονόητο, πως στη μετοχή θα τοποθετούνταν κεφάλαια (από τα 2,45 δισ. χρημ. αξία) προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές όταν ο Γιώργος Στάσσης θα ανακοινώνει το deal για την Enel Romania. Νέες εισροές στην χθεσινή συνεδρίαση, νέα άνοδος 4,04% στα 6,945 ευρώ. Στα 2,65 δισ. η αποτίμηση ολόκληρα 200 εκατ. περισσότερα από την αναφορά εκκίνησης. 

*Έως τα 20,98 ευρώ και τελική τιμή στα 20,80 η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Αποτίμηση στα 2,41 δισ. κοντά σε ιστορικά υψηλή. Όπως και για τη Mytilineos με νέα άνοδο 1,09% έως τα 20,40 και τα 2,91 δισ. Εδώ έχουμε “ενεργειακό καρέ” που οδηγεί το ΧΑ στην περιοχή των 950 μονάδων. Ενέργεια ο ένας από τους “καυτούς” επενδυτικά κλάδους για το 2023. Κατασκευές-υποδομές ο άλλος, με την επίσημη προκήρυξη της πρώτης φάσης για τον διαγωνισμό επέκτασης της Γραμμής 2 να επιβεβαιώνει τους ανθρώπους του κλάδου πως είναι (το Μετρό) το πιο “ώριμο” έργο, που θα παράγει αξία για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Προϋπολογισμού 550 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ) για την κατασκευή γραμμής 4 χλμ και δημιουργία 3 σταθμών: Παλατιανή-Ίλιον-Άγιος Νικόλαος (Τερματικός Σταθμός). Προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 28 Φεβρουαρίου και για την αποσφράγιση των φακέλων στις 6 Μαρτίου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης. 

*Τελικά το ξαφνικό 12,24% στα 0,853 ευρώ για τη μετοχή της AVAX τη Δευτέρα, που ξάφνιασε την αγορά, αφορούσε μεταφορά θέσης από θεσμικό σε θεσμικό; Ποιος μπήκε με την προσδοκία ικανοποιητικής απόδοσης; 

*Μετά την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά της Βουλγαρίας η Eurobank ισχυροποιείται και στην Κύπρο. Μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, με το Stockwatch να βλέπει την Eurobank μία… ανάσα από δημόσια πρόταση.

*Μερίσματα από τον κλάδο “υγείας” (κυρίως από το ΥΓΕΙΑ), μερίσματα από τον “ασφαλιστικό” για τον Αλεξ Φωτακίδη. Άλλα 91,7 εκατ. από την Εθνική Ασφαλιστική (μέσω της Ethnikis Holdings). Εκτός ΧΑ η μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας, εξηγώντας- τώρα πλέον- προς τι η σπουδή-τότε-όπως και η έκδοση Tier II (ύψους 125 εκατ.). Η απόφαση για διανομή εσόδων/κερδών από προηγούμενες χρήσεις και (προαιρετικά) αποθέματα έτσι εξηγείται. Για αυτό και η ασφυκτική πίεση- τότε- της Φρανκφούρτης (και Βρυξελλών) να (ξε)πουληθεί η ΕΕΓΑ. Με- σχεδόν- πιεστικό (να μην πω) εκβιαστικό τρόπο-τότε- σε βάρος της διοίκησης. Αλλά ποιος ασχολείται… Πάντως στα κεντρικά του CVC- στην Κηφισίας, στο Μαρούσι- φαίνεται πως έχουν στο στόχαστρο 1-2 εταιρείες τροφίμων με κλίση προς την υγιεινή διατροφή. Η Intrum εκτιμάται, πως θα βγάλει NPLs πολλών μικρομεσαίων εταιρειών του κλάδου, επιταχύνοντας την τάση συγκέντρωσης το 2023. 

*Κυκλοφορεί (και δεν διαψεύδεται) πως από τις νέες διατάξεις του υπ. Οικονομικών για τις γονικές παροχές επωφελήθηκε γνωστός πρώην τραπεζίτης, ο οποίος μεταβίβασε στα παιδιά του περιουσιακά στοιχεία αξίας κοντά στο εκατ. Καθ’ όλα νόμιμα δεν κατέβαλε φόρο κληρονομιάς και μεταβίβασης, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Προφανώς θα πρόκειται για εξαιρετικά διορατικό (και καλά ενημερωμένο) παράγοντα.  

*Δεν ήταν καλή η πρεμιέρα για την Wall Street. Αφ’ ενός 20 Ρεπουμπλικάνοι δεν ψήφισαν τον δικό τους υποψήφιο για πρόεδρο- Κέβιν Μακάρθυ- κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν αιώνα. Καταψήφισαν οι “τραμπικοί” με συνέπεια να μην εκλεγεί ο διάδοχος της Νάνσι Πελόζι, στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αφ’ ετέρου η διόρθωση για τη μετοχή της Apple, με συνέπεια η αποτίμηση του κολοσσού να πέσει χαμηλότερα των 3 τρισ: ενώ συνεχίστηκε η ελεύθερη πτώση της… Κλωνατέξ της Wall Street, μετοχής της TESLA. Με μείον 12,2% στα 107 $. “Είμαστε σε bear market, όλοι αντιδρούν αρνητικά στα πάντα…”, προειδοποιεί ένας από τους επικεφαλής της Independent Advisor Alliances, μιλώντας στο Reuters. Σε υψηλό 6 μηνών ο χρυσός, με το παράδοξο να ανεβαίνει παράλληλα το δολάριο (σε σχέση με βασικές ισοτιμίες του). Όπως θυμίζει ο Γιάννης Αγγέλης (insider), η συνήθης κίνηση- ακόμα και μετά την κατάρρευση της σταθερής σχέσης χρυσού/δολαρίου (Αύγουστος 1971) ήταν όταν ανατιμάται το δολάριο να διολισθαίνει η δολαριακή τιμή του χρυσού και το αντίστροφο όταν υποχωρεί το νόμισμα να ενισχύεται η “τιμολόγηση” σε δολάρια του χρυσού. Γιατί οι Κεντρικές μαζεύουν χρυσό; γιατί η Bundesbank ενισχύει τα αποθέματα της; γιατί αγοράζουν Μόσχα, Δελχί και Πεκίνο με θεαματικό ρυθμό μάλιστα το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2022; Ενδεχομένως η απάντηση να δίνεται στην απώλεια 17,4 τρισ$ αξίας την περσινή χρονιά από τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα. Στις αγορές μετοχών η διόρθωση έφθασε το 20%- η μεγαλύτερη εξαέρωση από το 1974- τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια (60% μετοχές- 40% ομόλογα) είχαν την χειρότερη χρονιά από το 1932. Γιατί τα αναφέρω αυτά και κλείνω… κινδυνολογώντας, πρώτα και κύρια για να μην παρασύρομαι/παρασυρόμαστε από το αίθριο των τελευταίων ημερών. Για να είμαι/είμαστε ανά πάσα στιγμή “ψυλλιασμένοι” καθώς τα δύσκολα δεν τα έχουμε αφήσει πίσω μας.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask