don't even ask

don't even ask

spot_img

Οι κερδισμένοι της Πειραιώς, το φράγμα των 100 δισ., Entersoft στο επίκεντρο, τα αποτελέσματα της Optima, οι Καναδοί δεν βιάζονται (ΔΑΑ), οι διορατικοί του ΟΠΑΠ και η τιμή-στόχος της Motor Oil

*Στην ομιλία Πάουελ στο Κογκρέσο η προσοχή των επενδυτών στην Wall Street. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη, η εστίαση των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προς ώρας, ας μην μας διαφεύγει το νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό στα 2.100$/ουγγιά.

*Μεγάλη νίκη για τον Τραμπ καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση των δικαστικών αρχών του Κολοράντο που του απαγόρευε τη συμμετοχή στις εκλογές. Μπάιντεν: Ο Τραμπ δεν θα παραδεχτεί την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου. Βέβαιος ότι θα κερδίσει τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου εμφανίστηκε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι θα επικρατήσει, το μήνυμα της προάσπισης της δημοκρατίας. Και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου έχουν να διαδραματιστούν πολλά.

*Εν τω μεταξύ λίγα 24ωρα πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ: H Fed δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια δεδομένου ότι η οικονομία και η αγορά εργασίας παραμένουν ισχυρές, τόνισε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Ράφαελ Μπόστιτς. Όλο και δυσκολότερο το έργο της Κριστίν Λαγκάρντ να επισπεύσει τη μείωση των επιτοκίων πριν ή έστω τις ημέρες των ευροεκλογών. Θα παραπέμψω σε 2-3 στοιχεία από την ομιλία του Γιοακίμ Νάγκελ (στο πλαίσιο παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης της BundesBank):

-από την αρχή του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ο ισολογισμός του Ευρωσυστήματος έχει συρρικνωθεί λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο (σ.σ. δηλαδή η ΕΚΤ έχει πάρει πίσω το 20% της ρευστότητας που είχε παράσχει στο σύστημα),

-στην Ευρωζώνη οι χώρες μέλη βγήκαν στις αγορές για να εξασφαλίσουν πόρους για τους ισολογισμούς τους και δανείστηκαν κάτι περισσότερο από μισό τρις ευρώ,

-είναι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που υπάρχει τόση …βιασύνη και τόσο μεγάλος δανεισμός μέσα στο Α δίμηνο του έτους. Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι προσφορές που έγιναν για την κάλυψη αυτών των εκδόσεων κρατικών ομολόγων ύψους 507 δισεκατομμυρίων Ευρώ, ξεπέρασαν τα 2,7 τρις. ευρώ και

– η μείωση του ισολογισμού (σ.σ. της ΕΚΤ) στηρίζει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μας. Έτσι, χαλαρώνουμε σταδιακά τα προηγούμενα επεκτατικά μέτρα (σ.σ. δηλαδή αυξάνεται η πίεση στις οικονομίες).

Τι σημαίνουν αυτά (αλλά όχι μόνον), πως για το ευρωσύστημα το χρήμα θα παραμείνει φειδωλό και ακριβό για ολόκληρο το 2024. Και βλέπουμε. Τα κόστη θα παραμείνουν δυσβάστακτα για τα κράτη, τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες. Όσο θα πλησιάζει ο Ευρωπαίος στην κάλπη της 6ης Ιουνίου θα βαραίνουν όλο και περισσότερο. Σε αυτή την συγκυρία το Institut der Deutschen Wirtschaft (κάτι σαν το δικό μας…ΙΟΒΕ) προειδοποιεί πως μία δεύτερη 4ετία Τραμπ θα μπορούσε να στοιχίσει έως 150 δισ. στην γερμανική οικονομία.

*Γιατί μακρηγορούμε και σήμερα; και δεν μπαίνει η DeA στο “ψητό”, δηλαδή το placement της Πειραιώς; Ακριβώς για τον λόγο που επικαλούμαστε κάθε φορά, για τον ψυλλιασμένο επενδυτή, τον ετοιμοπόλεμο trader. Πάμε και στην διάθεση του 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ. Τα όσα διαδραματίστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση απλά δικαίωσαν τον Χρήστο Μεγάλου- και το team του που “όργωσαν” τα road shows εδώ και 2 μήνες- ενώ επιβεβαίωσαν την πηγή της DeA που ήταν “παρών” στην επενδυτική ημερίδα της JPMC στη Νέα Υόρκη και εξ’ αρχής είχε αναφερθεί στην πολύ βασική προϋπόθεση του “μεγέθους”. Το size θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, να προσελκύσει funds που για αυτά τα ελληνικά assets είναι peanuts. Και όμως, η Πειραιώς έφτασε τα 5,274 δισ. σε όρους αποτίμησης, η μετοχή έως τα 4,22 ευρώ χθες. Θυμόσαστε πόσα έδιναν οι Ιταλοί του ΙΟΝ (Οκτώβριος 2022), 1,34 ευρώ/μετοχή. Πρακτικά, όσοι εμπιστεύτηκαν τον ceo του Ομίλου, την στόχευση που εξ’ αρχής έθεσε κάνουν γερό “ταμείο”. Και όμως, στην χθεσινή συνεδρίαση οι συναλλαγές στη μετοχή έγιναν από τα 4,08 έως τα 4,22 ευρώ, ενώ το εύρος της διαδικασίας είχε οριστεί στα 3,7-4 ευρώ. Γιατί αγόραζαν σε αυτές τις τιμές τα 5,61 εκατ. τμχ. Μία εξήγηση είναι σχετική με το free float, καθώς με την διάθεση του 27% διευρύνεται η ελεύθερη διασπορά, ενισχύεται η στάθμιση στους δείκτες, άρα (δυνητικά) θα εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια. Το φράγμα των 100 δισ. για το ΧΑ, την αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων. Και πάλι φθηνό είναι. Κατ΄αρχήν οι τράπεζες, εάν και εφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το 2024, μειωθεί η DTC και δεν επιβαρυνθούν πάνω από το όριο τα νέα NPEs.

*Entersoft, επιβεβαιώθηκαν όσοι θεωρούσαν deal done την συμφωνία με fund εταιρείας συμφερόντων Πάνου Γερμανού. Στα 8 ευρώ η τιμή-προσφορά της δ.π. Ωστόσο, υπάρχουν ισχυροί μέτοχοι μειοψηφίας που την θεωρούν χαμηλή. Ενδιαφέρουσα η συνέχεια. Το deal Entersoft-SoftOne λειτούργησε- άμεσα αντανακλαστικά- ως προς την ορθή αποτίμηση των άλλων εταιρειών πληροφορικής, για αυτό και το ράλι σε Profile στα 4,62 (6,21%), ΙΛΥΔΑ στα 1,47 (9,29%), Qual στα 0,888 (2,54%), EpsiloNet στα 10,50 (2,54%), Real Cons. στα 3,68 (7,29%). Ειδικότερα για την τελευταία, τα νέα ιστορικά υψηλά πονηρεύουν ορισμένους για νέο placement. Θα σας γυρίσω 2 και κάτι χρόνια πίσω, τότε που ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης διέθετε (Φεβρουάριος 2022) ένα ποσοστό 9,3% του μ.κ προκειμένου να διευρυνθεί το free float της εταιρείας. Το μεγαλύτερο κομμάτι το είχε αντλήσει το fund Ambrosia Capital, του Τάσου Αστυφίδη.

*Αύριο ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα η Optima Bank, κέρδη πάνω από 100 εκατ. ικανοποιητικό μέρισμα-από την πρώτη χρονιά παρουσίας στο ΧΑ-. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μου το RoE της τράπεζας θα είναι από τα μεγαλύτερα πανευρωπαϊκά. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων- εάν και εφ’ όσον τα εκτιμώ σωστά- θα δικαιολογούν τον ρόλο της ως 5ου πόλου επί της ουσίας. Χωρίς ΤΧΣ που ελέγχει το 72,5%, δίχως NPLs, με καθαρά κέρδη, θετική πιστωτική επέκταση, χρηματική διανομή στους μετόχους/επενδυτές.

*ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”, χθες τα οικονομικά αποτελέσματα-αύριο η ενημέρωση. Στα 8,715 ευρώ η μετοχή συν 0,33 υπόλοιπο (μικτό) μέρισμα. Ο βασικός μέτοχος AviAlliance αγόρασε με premium στα 9,758 ευρώ. Προφανώς οι Καναδοί δεν βιάζονται και όντως όποιος έχει υπομονή θα κάνει “ταμείο” με απόδοση διψήφια και ασφάλεια ομολογιακού.

*ΟΠΑΠ, αργά αλλά σταθερά τοποθετούνται στο “χαρτί” διορατικοί επενδυτές που λόγω EuroJackpot, Euro2024, Ολυμπιακών κ.λ.π (προσ)βλέπουν στα 20 plus.   

*Σε 0,40 ευρώ θα “γράψει” και νέο ιστορικό υψηλό, για τη μετοχή της Motor Oil ο λόγος. Με νέα άνοδο 1,48% χθες στα 27,40 ευρώ. Εκτιμώ πως όταν θα ανακοινώνεται η απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον έτερο μέτοχο ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα “γράφει” το 30άρι μπροστά. Τιμή-στόχο στα 36,7 (από 27,9 ευρώ) δίνει η Optima Bank. Στα 3,035 δισ. η αποτίμηση, υπολογίστε…

*Είδα (Χαμαιλέων/euro2day) Προσέγγιση από αρκετά infrastructure funds έχει δεχθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το νέο σχήμα παραχώρησης εκμετάλλευσης του οδικού άξονα Αττικής Οδού. Η Latsco της Μαριάννας Λάτση είναι ένας από τους ενδιαφερόμενους.

*Mου έκανε εντύπωση όταν είδα (radar) για ενδιαφέρον ελληνικού ομίλου-εισηγμένου- για την Cenergy Holdings. Ακριβώς επειδή δεν μου “κόλλαγε” με τίποτε απευθύνθηκα αρμοδίως για να λάβω την εξής απάντηση: ούτε μία στο εκατομμύριο, αντιθέτως κατά καιρούς έχουν γίνει κρούσεις από αμερικανικά, αγγλικά και τελευταία από σαουδαραβικά funds. Αλλά με τη μετοχή στα 7,40 ευρώ (αποτίμηση 1,407 δισ.) με τίποτε, από 10 και πάνω και εάν…μου συμπλήρωσε ο γνώστης-γνωστός.

*Η θεαματική υπερκάλυψη του placement της Πειραιώς, από την πρώτη κιόλας μέρα, επισπεύδει την διάθεση του υπολοίπου της Εθνικής που έχει από μείνει στο ΤΧΣ. “Αέρας” θα έφευγε…χθες. Διόλου θεωρητικό το ερώτημα, το ΤΧΣ θα απο-επενδυθεί εντελώς πρώτα από την Εθνική ή από την Attica Bank;

*Συνεχίζει να αναλαμβάνει σημαντικά ιδιωτικά έργα η ΤΕΡΝΑ, η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις κατασκευές, με επίκεντρο τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα κτίρια γραφείων. Τέλη Ιανουαρίου υπογράφηκε σύμβαση 96,5 εκατ. ευρώ με την «THE GRID ΑΕ», συμφερόντων της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο και της Booklane, για την κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι. Στην Alter Ego οι τίτλοι της “Ελευθεροτυπίας”, “Κυριακάτικης” και το E-Net. Στα 8,1 εκατ. το τίμημα με αρχική τιμή τις 326 χιλ. (κάτι τέτοιο) ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask