Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΝέα υψηλά 7ετίας για τη ΔΕΗ – Ράλι +577% από το ναδίρ...

Νέα υψηλά 7ετίας για τη ΔΕΗ – Ράλι +577% από το ναδίρ του 2020

Σε νέα υψηλά εφτά ετών έκλεισε χθες η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζοντας να αποτελεί το καλύτερο και πιο κερδισμένο «στοίχημα» της αγοράς την τελευταία διετία, άμα της αλλαγής διοίκησης και όλων των άλλων κινήσεων που έχουν λάβει χώρα, οδηγώντας σε ένα θεαματικό turnaround story.

Η μετοχή έκλεισε χθες στα 10,50 ευρώ με άνοδο 6,06%, ενώ έφτασε έως το υψηλό των 10,84 ευρώ όταν ενισχύονταν έως και 9,49%. H κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης έφτασε στα 2,43 δισ. ευρώ. Στα επίπεδα των 10,50 ευρώ είχε να βρεθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014, επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, πριν υπάρξει η καταψήφιση της υποψηφιότητας Σταύρου Δήμα (Δεκέμβριος 2014) που έφερε τις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται σε ποσοστό 41,3% το 2021, αποτελώντας το κορυφαίο μη τραπεζικό blue chips της αγοράς, ενώ πρώτη στον FTSE 25 είναι η Eurobank με άνοδο +45,35%. Βεβαίως, έχοντας κάνει ένα μνημειώδες ράλι +577,42% από το χαμηλό των 1,55 ευρώ της 16ης Μαρτίου 2020, η μετοχή της ΔΕΗ αποτελεί το πιο πετυχημένο στοίχημα ανάκαμψης από τo ναδίρ που βύθισε την αγορά λόγω του πρώτου σοκ του Covid-19.

Η αγορά πόνταρε στο γύρισμα της Επιχείρησης σε τροχιά βιώσιμης λειτουργίας, με το πέρασμα στη νέα εποχή που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την «πράσινη» στροφή, κάτι που προσέδωσε λίαν επιθετικά χαρακτηριστικά στο ταμπλό. Το αφήγημα μιας ΔΕΗ μικρότερης αλλά υγιέστερης οικονομικά και «πράσινης», που θα πρωταγωνιστεί στις ΑΠΕ, με λιγότερο προσωπικό και πελατολόγιο, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους επενδυτές.

Η εταιρεία, που έως πριν από 26 μήνες αντιμετωπιζόταν ως ένας συστημικός κίνδυνος για την αγορά και την οικονομία, έχει κάνει μεγάλο comeback. Η εικόνα της ΔΕΗ άρχισε να αλλάζει από το καλοκαίρι του 2019 και αμέσως μετά τις εκλογές, συνδυαστικά με την αλλαγή της διοίκησης και το «τρέξιμο» από την πλευρά της κυβέρνησης των διαδικασιών εξυγίανσης.

Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2019, ήτοι περίπου δυόμισι χρόνια από σήμερα δηλαδή, η μετοχή είχε κατέλθει στη ζώνη του 1,20 ευρώ και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά της, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ! Έκτοτε όμως, με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «χτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story, ξεχωρίζοντας σε όλο το χρηματιστήριο.

Όλες οι εξελίξεις στη ΔΕΗ τους τελευταίους 26 μήνες δείχνουν ότι με την αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής, άλλαξε και το momentum τόσο της επιχείρησης, όσο και της μετοχής. Συνολικά από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 έως σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ κερδίζει 426%, αποτελώντας μακράν το κορυφαίο «χαρτί» του Large Cap. Συνάμα, ο τίτλος Επιχείρησης έβγαλε το 2020 με άνοδο 79,18%, όντας ο πρώτος σε απόδοση στον Large Cap.

Αιτία για το νέο χθεσινό ξέσπασμα ήταν ασφαλώς η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έναντι τιμήματος 2,1 δισ. ευρώ στους Αυστραλούς της Spear WTE, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στα χρονικά της χώρας μας. Μια πώληση που αναβάθμισε αυτομάτως όλα τα assets της χώρας, εντός και εκτός χρηματιστηρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Eurobank Equities προχώρησε σε σημαντική αναβάθμιση της τιμής – στόχο ανεβάζοντάς τη στα 14,80 ευρώ από 11,60 ευρώ προηγουμένως. Με δεδομένο το παραπάνω τίμημα η εταιρική αποτίμηση (enterprise value) για το 100% του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνεται στο επίπεδο των 4,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ελληνική χρηματιστηριακή, η πώληση της κερδοφόρας μονάδας αναμένεται ότι θα αποτελέσει ένα βραχυπρόθεσμο καταλύτη για τη μετοχή της ΔΕΗ και παράλληλα θα οδηγήσει σε μείωση της μόχλευσης.

Οι αναβαθμίσεις που είχαν προηγηθεί

Πριν τη Eurobank Equities υπήρξαν και άλλες εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες που είχαν διαβλέψει την… κρυμμένη αξία της μετοχής της ΔΕΗ, προχωρώντας σε γενναίες αναβαθμίσεις, που είχαν κάνει αίσθηση τους πρώτους μήνες του 2021.

Η Optima Bank έχει δώσει τιμή στόχο στα 13,60 ευρώ, θεωρώντας ότι η δίκαιη αποτίμηση της ΔΕΗ ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ, η Euroxx Χρηματιστηριακή έχει ανεβάσει το στόχο στα 13 ευρώ από 5 ευρώ πριν, σημειώνοντας μάλιστα τότε πως η ΔΕΗ διαπραγματεύτηκε με αδικαιολόγητο discount άνω του 40% σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, ενώ στα 15,10 ευρώ (έναντι 7,30 ευρώ πριν) έχει ανεβάσει την τιμή – στόχο η Axia.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ