Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜέτρων στήριξης συνέχεια- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Μέτρων στήριξης συνέχεια- Γράφει ο Εμμ.Νότης

Η σημερινή πρωϊνή εμφάνιση του οικονομικού επιτελείου στις συχνότητες της δημόσιας τηλέορασης είναι έκτακτη και αποσκοπεί στο να σβήσει τις εστίες κοινωνικών αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν μετά την νυχτερινή απόφαση της Παρασκευής να μην λειτουργήσουν από σήμερα τα καταστήματα λιανικής σε Θεσσαλονίκη, Αχαία και Κοζάνη.

Θα υπάρξουν όμως και προγραμματισμένες ανακοινώσεις τα επόμενα 24ωρα, καθώς κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα στήριξης βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, δηλαδή αυτά που φέρνουν χρήμα «εδώ και τώρα» στις τσέπες των πληττόμενων ή απομακρύνουν το ενδεχόμενο άμεσης καταβολής σημαντικών υποχρεώσεων.

Ενώ οι σημερινές ανακοινώσεις καλύπτουν τις ανάγκες επιχειρήσεων που μένουν υποχρεωτικά κλειστές και για τον Απρίλιο -όχι μόνο του λιανεμπορίου αλλά όλων των κλάδων και όχι μόνο στις τρεις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής αλλά παντού στην Ελλάδα- μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έρθουν νέοι κύκλοι ανακοινώσεων.

1.Ο πρώτος κύκλος θα αφορά τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών με το οποίο θα πέσουν ακόμη 500 εκατ. ευρώ στην αγορά. Είναι ένα «απαιτητικό» μέτρο καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν ότι είχαν ζημιές το 2020. Εκτιμάται ότι τα 500 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν περίπου 55.000 εταιρείες που απασχολούν τουλάχιστον ένα άτομο προσωπικό, ενώ θα χρειαστεί να υποβάλλουν μια δήλωση και για τις δαπάνες που έκαναν την προηγούμενη χρονιά. Μένει να ανακοινωθεί αν θα αρκεί η πρόωρη υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης, ή αν οι πάγιες δαπάνες θα συμπληρωθούν σε μια ειδική πλατφόρμα, όπως συμβαίνει και με τα έσοδα των επαγγελματιών που πλέον συμπληρώνονται ανά μήνα για τις ανάγκες των επιστρεπτέων προκαταβολών.

2.Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Με τις ανακοινώσεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να λύσει τον φετινό γόρδιο δεσμό, ώστε να ξεκινήσει κάποια στιγμή (πιθανότατα μετά το Πάσχα) η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Οι δηλώσεις θα αφορούν στο τέλος επιτηδεύματος (εξετάζεται μείωσή του για όσους έμειναν κλειστοί μέσα στο 2020) στα τεκμήρια, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στις δόσεις πληρωμής του φετινού φόρου και στο ενδεχόμενο να υπάρξει και φέτος κίνητρο εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου. Οι αποφάσεις για ενδεχόμενη μείωση και φέτος του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ