don't even ask

don't even ask

spot_img

“Καίει” το ρεύμα, παροξυσμός για τη ΔΕΗ, ο Καραμολέγκος, 12 εκ. για τον Φέσσα, τα 110 εκ. δολάρια του Πικάσο και οι χρυσές δουλειές των Συμβούλων

*Θα πληρώσουμε μισό δις. ευρώ παραπάνω μόνο για το ρεύμα του Σεπτεμβρίου. Ιδού η σκληρή πραγματικότητα των αριθμών: η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κόστισε σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο περίπου 461 εκατ. ευρώ και πρακτικά «εκμηδένισε» το όφελος από το κυβερνητικό πακέτο στήριξης μέσα σε μόλις έναν μήνα. Μάλιστα, αν οι τιμές τον Οκτώβριο παραμείνουν μέχρι το τέλος του μήνα στα επίπεδα των τελευταίων ημερών -η τιμή χονδρικής εκτοξεύτηκε ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα- τότε η επιβάρυνση της οικονομίας μόνο από τις αυξήσεις στο ρεύμα, κινδυνεύει να ξεπεράσει ακόμη και τα 700 εκατ. ευρώ. Πώς προκύπτουν αυτά τα ιλιγγιώδη μεγέθη; Απλά μαθηματικά. Με την εφαρμογή της ρήτρας προσαρμογής για τον μήνα Σεπτέμβριο, η μέση επιβάρυνση -βάσει των μαθηματικών τύπων που εφαρμόζουν οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που κατέχουν μερίδιο άνω του 90% στην αγορά αθροιστικά- ανήλθε περίπου στα 0,116 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πόσες κιλοβατώρες καταναλώθηκαν τον Σεπτέμβριο; Περίπου 3,975 εκατομμύρια μεγαβατώρες ή κοντά στα 4 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες. Κάτι που σημαίνει ότι ο λογαριασμός του ρεύματος για τον Σεπτέμβριο «ακρίβυνε» (άσχετα αν οι επιβαρύνσεις έχουν φανεί ακόμη στα νοικοκυριά) στα 460 εκατ. ευρώ. Πόσα διέθεσε το δημόσιο για την επιδότηση του ρεύματος; Γύρω στα 330 εκατ. ευρώ αθροιστικά και για τους τέσσερις μήνες δηλαδή περίπου 80 εκατ. ευρώ ανά μήνα. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι επιδοτήσεις δεν καλύπτουν τις επιβαρύνσεις. Οι οποίες και τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο, αποτυπώνονται σε όλους τους λογαριασμούς αλλά πιο έντονα αποτυπώνονται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων (τους πελάτες της μέσης τάσης), αλλά και στους καταναλωτές που κάνουν μεγάλες καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών ανά μήνα. Τον Οκτώβριο έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο κατά πόσο δεν θα υπάρξουν τα χειρότερα: αυξήσεις ρευματοκλοπών και νέα γενιά κόκκινων λογαριασμών. Οι σειρήνες του συναγερμού ηχούν ήδη έντονα. 

*Παροξυσμός, ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγων, προκειμένου να μου περιγράψει το κλίμα που επικρατεί για την αμκ της ΔΕΗ. Υπερβολικό σε βρίσκω, του είπα για να μου απαντήσει, πως ο ίδιος έχει στα χέρια του εντολές πελατών του που ξεπερνούν (δυνητική) προσφορά 300 εκατ. ευρώ. Μου υπολόγισε δε, ότι βάσει πληροφοριών που έχει από άλλους της αγοράς η προσφορά που αναμένεται να εκδηλωθεί θα “υποχρεώσει” την διοίκηση της ΔΕΗ να σηκώσει-τουλάχιστον- 1,3 δισ. (στα 750 εκατ. αρχικά ο πήχης). Πρακτικά αυτό μας βγάζει μία τιμή, γύρω στα 8,9 ενώ σύμφωνα με τους αισιόδοξους θα μπορούσε να γράψει και το 9άρι μπροστά.

*Για το 20% του μ.κ της Καραμολέγκος, που άλλαξε χέρια μέσω 2 πακέτων στα 2,50 ευρώ. Η διάθεση έγινε με discount, και σύμφωνα με χρηματιστηριακή πηγή εντάσσεται στο πλαίσιο της μετοχικής αναδιάρθρωσης, που ξεκίνησε με την αποχώρηση του Σταύρου Νένδου. Θυμίζοντας, πως ένα 9,505% του μ.κ είχε περάσει τον Δεκέμβριο 2020- κατ’ αρχήν- ένα σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο. Αρχές Ιουνίου, στην ιστορική εταιρεία, ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, με 25ετή θητεία στο επιχειρείν και μετεκπαίδευση στο Harvard Business School και στο Insead. Λεπτομέρεια, που έχει τη σημασία της, στην περίφημη γαλλική σχολή (Fontainebleau) ειδικεύτηκε σε θέματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Εξαγορών & Συγχωνεύσεων. Με την αποτίμηση της εισηγμένης στα 31,23 εκατ. όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ανοιχτά.

*Εμφανής η μερική κατοχύρωση θέσεων, από την πλευρά ξένων funds που αντλούν ρευστότητα για να τοποθετηθούν στην αμκ της ΔΕΗ. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι πωλήσεις του Helkon στην Lamda Developemnt, της Fidelity στην Mytilineos.

*Tα μισά από τα 44,6 εκατ. που ενέγραψε ως κέρδη από την πώληση της Cardlink, διανέμει στους μετόχους της η Quest. Με βάση τα ποσοστά, που έχουν στην εισηγμένη ο Θεόδωρος Φέσσας θα βάλει στο ταμείο του περί τα 12 εκατ. και η Ευτυχία Κουτσουρέλη σχεδόν 6 εκατ. Not bad, θα έλεγα. 

*Για τη δυναμική του ΔΡΟΜΕΑ σας τα λέγαμε προ ημερών. Οι νέες συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Γερμανικό στρατό, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων, η επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου των προϊόντων της και οι νέες προοπτικές που διανοίγονται μετά την πανδημία, γράφαμε, δεν μπορεί παρά να αποτυπωθούν και στο ταμπλό, όπερ και εγένετο. Ο πρόεδρος της εισηγμένης, Σάκης Παπαπαναγιώτου, επιμένει στην ποιότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων του, παρά τον, εκ Κίνας, ανταγωνισμό. Μάλιστα, τώρα που οι μεταφορές προϊόντων από Ανατολάς δυσκολεύουν ως προς το κόστος, η θέση του ΔΡΟΜΕΑ ισχυροποιείται. Δεν είναι τυχαίο ότι στους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς επιλέγεται ως ποιοτικά άρτια εταιρεία. Ο Γερμανικός στρατός, ως γνωστόν, δεν σου δίνει τη δουλειά, εάν δεν είσαι από τους καλύτερους στο είδος πανευρωπαϊκά.

*Η στήλη αρέσκεται να αναφέρεται και στην τέχνη, συν τοις άλλοις. Έντεκα δημιουργίες του Πάμπλο Πικάσο (εννέα πίνακες και δύο κεραμικά) που ήταν εκτεθειμένες σε ξενοδοχείο του Λας Βέγκας πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό, έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμή ξεκίνησε από τα 25, αλλά το βαλάντιο του αγοραστή ήταν απείρως μεγαλύτερο στα ”χτυπήματα”. Ποιος αγόρασε; H MGM Resorts, μία από τις… μετεξελίξεις του μέγιστου Kirk Kerkorian, ιδιοκτήτη κάποτε, περί το ’60, της περίφημης Metron Goldwyn Mayer (MGM). Ο Kirk με έδρα το Λας Βέγκας αγόρασε ξενοδοχεία με καζίνο, στοιχηματικές εταιρείες και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες… ανακούφισης. Μάλιστα, το 1962 στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο του είχαν εμφανιστεί η Barbra Streisand και ο τεράστιος Εlvis. Όταν αποχώρησε ο Kerkorian οι εταιρείες του έγιναν holding και επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο. Τώρα ”βλέπουν” και Ιαπωνία. Πριν από δύο-τρία χρόνια μπήκε δυναμικά στην holding η Vici Properties. Οι κολοσσοί, ως γνωστόν, αποτιμούν την τέχνη… καταλλήλως.

*Πολυέξοδη η κυβέρνηση και το δημόσιο στην Βρετανία. Υπερδιπλασιάστηκαν τα έξοδα για συμβούλους, μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Από 1,2 δις στερλίνες το 2019-20, στα 2,5 το 2020-21, σύμφωνα με την ανάλυση του παρόχου δεδομένων Tussell. Στις δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Ποιοι ήταν οι βασικοί σύμβουλοι που εξασφάλισαν τα μεγαλύτερα κοντράτα; H  Deloitte, η ΕΥ, η KPMG και η PwC. Ποιος πήρε τα πιο πολλά; H Deloitte με 420 εκατομμύρια στερλίνες, για συμβουλές περί πανδημίας, η PwC 281, η KPMG 244, και η ΕΥ με 200. Να δούμε τώρα πως θα μαζέψει τα δημόσια οικονομικά ο υπουργός Οικονομικών, Rishi Sunak, που έχει προϋπολογισμό μπροστά του να κατεβάσει, χώρια τις πολιτικές αντιδράσεις. Παλαιός συνάδελφος εκ Λονδίνου συνήθιζε να λέει. ”Όταν ζορίζει η κατάσταση μόνο μία δουλειά αξίζει να κάνεις…σύμβουλος”. Δικαιωμένος.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask