don't even ask

don't even ask

spot_img

Ιαπωνικές…αποκλιμακώσεις, βαθμολογεί η DBRS-έπεται η Moody’s, η Πειραιώς και το “αχνιστό” briochάκι, αύριο η ElvalHalcor, τα stopover της ΔΕΗ και με τη “βούλα” EuroJackpot

*Νέες διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες στο Κάιρο, για την ενδεχόμενη κήρυξη ανακωχής κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα το Σάββατο, έγιναν οι πρώτες αεροπορικές ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας.

*Όμως, στο πεδίο της οικονομίας: Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει επίσημα το τέλος του αποπληθωρισμού, δήλωσαν πηγές στην Kyodo News. Οι αρχές της χώρας προσπαθούν χωρίς επιτυχία εδώ και χρόνια να ανατρέψουν τις βαθιά ριζωμένες προσδοκίες ότι οι τιμές και οι μισθοί δεν θα αυξηθούν. Όταν η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει την οικονομική της εκτίμηση για τον Μάρτιο του 2001, είχε δηλώσει ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια ήπια αποπληθωριστική φάση. Δεκαετίες αργότερα, ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 2% για 22 διαδοχικούς μήνες. Τι μας ενδιαφέρει η Ιαπωνία; Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η σειρά των ΗΠΑ. Μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, ο αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι με βάση το outlook για τον πληθωρισμό η Fed θα πρέπει να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι και όχι νωρίτερα.

*Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, προφανώς ουδείς αναμένει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα γίνει συγκεκριμένη ως προς τον ακριβή χρόνο μείωσης των ευρω-επιτοκίων. Η ομιλία της, προεξοφλείται πως θα είναι “ακαδημαϊκού” χαρακτήρα, χωρίς να δίνεται σαφές χρονοδιάγραμμα-μήνυμα προς την ασθμαίνουσα επιχειρηματικότητα της Ευρώπης- με βέλτιστο σενάριο-σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές- την επιβεβαίωση της εκτίμησης του Γιάννη Στουρνάρα. Ο κεντρικός μας έχει αναφερθεί (Bloomberg) στον Ιούνιο, δηλαδή την συνεδρίαση της 6ης του μηνός.

*Και μιας ο λόγος, καιρός ήταν να ειπωθεί το προφανές πως χωρίς Τράπεζα της Ελλάδος το 2015 η Ελλάδα θα ήταν με το ενάμιση πόδι εκτός ευρώ. Βέβαια ο διοικητής της ΤτΕ περιορίστηκε σε αυτό, ουδεμία αναφορά στην άριστη σχέση του με τον Μάριο Ντράγκι χάρη στον οποίο ενεργοποιήθηκαν στην Φρανκφούρτη άμυνες κόντρα στις μεθοδεύσεις του Βερολίνου. Τα γνωρίζουν αυτά πολύ καλά οι του-τότε- ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Συνέβαλε και αυτός στο να μείνει η χώρα on track. Περασμένα, όχι ξεχασμένα.

*Από το τέλος της εβδομάδας η αναφορά της DeA. Την Παρασκευή η βαθμολόγηση της DBRS για την ελληνική οικονομία. Το investment grade- χαμηλό όριο της κλίμακας- το έχουν δώσει οι Καναδοί, για αυτό και το ενδιαφέρον είναι στα “ψιλά γράμματα”. Γιατί; μία εβδομάδα μετά- 15 Μαρτίου- είναι η κρησάρα της Moody’s, στην αγορά θεωρούν πως για την ετυμηγορία του ισχυρότερου οίκου- που έχει εκτός επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα, κατά μία κλίμακα- θα μετρήσουν οι παρατηρήσεις της DBRS. Ωστόσο, μεταξύ των ξένων επικρατεί η εκτίμηση ότι στην ανακοίνωση της Moody’s θα μετρήσει και η απο-επένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς. Κοινός τόπος πως ένα θεαματικό placement θα μετρήσει στην εκτίμηση του Steffen Dyck- για αυτό και η προσοχή στην Πειραιώς. Ούτως ή άλλως, με τις προσδοκίες στο ζενίθ.

*Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε το team της DeA- μεσημέρι Κυριακής- το ρεκόρ της Εθνικής τείνει να αμφισβητηθεί. Τα μηνύματα που αποκόμισα-ειδικά μετά από μία πολύ σημαντική συνάντηση την Παρασκευή- ενισχύουν την πρόβλεψη κορυφαίου παράγοντα (παρών στο road show της JPMC) ότι και το…100% του μ.κ θα έφευγε σαν “αχνιστό” briochάκι. Κοντός ψαλμός. Πάντως την Παρασκευή, το “χαρτί” με συναλλαγές 4,7 εκατ. διόρθωσε 2,06% στα 3,986 ευρώ. “Κολλάει” με το (δυνητικό) discount που έχει αναφερθεί η στήλη.

*Εντύπωση έκανε το μείον 2,26% για τη μετοχή της HelleniQ Energy, στα 8,22 ευρώ. Το ψάξαμε και μάλλον σε εγχώριο θεσμικό θα πρέπει να αποδοθεί σημαντικό μέρος των πωλήσεων. Άντληση ρευστότητας για την Πειραιώς.

*Σε αντιδιαστολή με την HelleniQ Energy η μετοχή της Motor Oil ενισχύθηκε 2,27% στα 27 ευρώ. Άνοιξε πάλι η “ψαλίδα” στις μεταξύ τους αποτιμήσεις. Στα 2,991 δισ. η Motor Oil vs 2,512 δισ. της HelleniQ Energy. Ενδιάμεσά τους ο ΔΑΑ με αποτίμηση 2,583 δισ.

*To είδα (radar) και το μεταφέρω: Έντονη φημολογία – που δεν έχει επιβεβαιωθεί- στην αγορά ότι ο όμιλος Viohalco βρίσκεται σε συζητήσεις με πανίσχυρο εισηγμένο επιχειρηματικό όμιλο για την Cenergy Holdings. Στα 7,39 ευρώ η μετοχή, με νέα άνοδο 2,78%. Στο 80,76% η μεταβολή σε διάστημα 52 εβδομάδων και αποτίμηση στα 1,405 δισ. Μάλιστα, γίνεται λόγος για αυτόνομη διενέργεια άτυπου due diligence προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των δεδομένων και των μεγεθών της. Δεν έχω κάτι υπόψη μου, επιφυλάσσομαι όμως. Το σίγουρο είναι ότι ο όμιλος Viohalco (προ)ετοιμάζει την εισαγωγή της Noval Property στο ΧΑ, τον Απρίλιο. Και την Τρίτη ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα 2023 η ElvalHalcor. 

*Μου έλεγε η πηγή μου στην ΔΕΗ πως, εάν νομίζω ότι ο Γιώργος Στάσσης θα σταματήσει στη Ρουμανία πλανώμαι πλάνην οικτράν. Σόφια και Σκόπια, μου είπε και τα στοιχεία για Βουκουρέστι που έμαθα κάνουν τα 4,557 δισ. αποτίμησης του ppc group ως βαθιά υποτιμημένου asset. Λέτε τα 22,6 ευρώ που είχε δώσει η ΑΧΙΑ (στις 12/2) να επιτευχθούν, με σύσταση για “αγορά”. Στόχος να γίνει η ΔΕΗ κορυφαίος παίκτης στην ΝΑ Ευρώπη, είχε δηλώσει ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο συνέδριο Ziarul Financiar Power Summit 24, στο Βουκουρέστι.

*Τετάρτη ανακοινώνει μεγέθη 2023 η Optima Bank, τα περιμένω στα 100 plus εκατ. Και μέρισμα όπως δηλώσει ο Γεώργιος Τανισκίδης. Από τον πρώτο χρόνο στο ΧΑ η διοίκηση υλοποιεί μία από τις δεσμεύσεις της, σημαντική για το επενδυτικό κοινό. Μία μέρα μετά- Πέμπτη- η σειρά της Alpha Bank (πριν την συνεδρίαση) και το απόγευμα της Eurobank. Την ίδια μέρα ανακοινώνει μεγέθη 2023 και η Autohellas.

*Από σήμερα η Lidl εφαρμόζει το νέο ωράριο στο δίκτυο της, ένα 15′ νωρίτερα (07.45′) τις καθημερινές και μία ώρα αργότερα (21.00′) το Σάββατο. Έχουμε να δούμε…ομορφιές στον κλάδο. Προσδεθείτε…

*Ένα γεγονός: Εντάχθηκε στον «Ηρακλή» η συναλλαγή «Frontier II» της Εθνικής Τράπεζας. Η τράπεζα διακρατεί το 100% των ομολογιών υψηλής (Senior) εξοφλητικής προτεραιότητας, καθώς και το 5% των ομολογιών μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας. Την ολοκλήρωση της συναλλαγής “Frontier ΙΙ”, κατόπιν λήψης όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Η συναλλαγή αφορά την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Ένα (εύλογο) ερώτημα: Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι μένει τελικά από τις εγγυήσεις του “Ηρακλή” για να εντάξουν δάνεια η Attica Bank με την Παγκρήτια, ενόψει της κυοφορούμενης συγχώνευσης δεδομένης της συμμετοχής του ΤΧΣ. Λογικό ο Ηλίας Ξηρουχάκης να  θέλει να απεμπλακεί μεν, αλλά χωρίς μεγάλο dilution. Και από την άλλη δίχως να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Επίσης για το κυοφορούμενο σχήμα Εθνικής – Pillarstone και τη συνεργασία για εξαγορά δανείων από funds σε discount και χρηματοδότηση τους (από την Εθνική και διαχείριση της Pillar) αναμένονται εξελίξεις. Δεδομένου ότι αυτό θα ανεβάσει το δανειακό βιβλίο της Εθνικής και θα συνδράμει στο καθάρισμα αρκετών δανείων από το απόθεμα του “Ηρακλή” και στην επάνοδο “πρασινισμένων” στο χαρτοφυλάκιο. Εάν βγει ο σχεδιασμός, το βλέπω το 10άρι μπροστά στη μετοχή. Εκτιμώ πως θα του βγει του Παύλου Μυλωνά.

*Γράφει η Πέννυ Κούτρα (euro2day) πως προχωρά ο σχεδιασμός μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού. Το έργο ΣΔΙΤ €765 εκατ. διεκδικούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος και αφορά νέες εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο. Προς το παρόν: παράταση έως 7 Μαΐου ζητά το ΥΠΟΜΕ καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των οικονομικών προσφορών, παρά το γεγονός ότι ως προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τέλη Ιανουαρίου 2024. Να υποθέσω πως, θα προχωρήσει on time η διαδικασία για το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” της Καλαμάτας.

*Και με την “βούλα” EuroJackpot από τον ΟΠΑΠ. Εδώ έχουμε να δούμε μεγαλεία…εδώ και 3 εβδομάδες τοποθετείται στο “χαρτί” γνωστός “λονδρέζος” προσβλέποντας σε γενναίο premium.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask