Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΘα αναθεωρήσει το υπουργείο Οικονομικών τις προβλέψεις για την ανάπτυξη;

Θα αναθεωρήσει το υπουργείο Οικονομικών τις προβλέψεις για την ανάπτυξη;

Μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προσχώρησε και η Τράπεζα της Ελλάδας στο μπλοκ των οργανισμών που χαμηλώνουν τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα μέσα στο 2024. Το +2,9% υπάρχει πλέον μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό και μένει να φανεί αν και η κυβέρνηση θα επιμείνει σε αυτό το ποσοστό ή θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση ενόψει και της επικαιροποίησης των προβλέψεων για την τετραετία 2024-2028.

Σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει κάποια πηγή αισιοδοξίας ότι η φετινή χρονιά μπορεί να κλείσει με μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από πέρυσι. Οι τιμές έχουν ανέβει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο και αυτό θα φανεί πως επιδρά στην κατανάλωση, οι επενδύσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 είχαν κάμψη και αυτό πρέπει να φανεί πώς θα επηρεάσει την επενδυτική δραστηριότητα του 2024. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών υποχώρησε κατακόρυφα το 2023 λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας μέσα στο 2023 και θα φανεί κατά πόσο η αποκλιμάκωση μπορεί να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Όσο για τον τουρισμό που στήριξε το ΑΕΠ του 2023 με το νέο ιστορικό υψηλό, θα δοκιμαστεί το κατά πόσο μπορεί να καταγραφεί μια ακόμη καλύτερη επίδοση φέτος. Οι οιωνοί είναι θετικοί αλλά και ο πήχης είναι πολύ ψηλά πάνω από τα 21-22 δις. ευρώ. Για μια ακόμη χρονιά, όλα θα κριθούν από την κατανάλωση. Από την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών, εξαρτάται πάνω από το 80% του ΑΕΠ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ