don't even ask

don't even ask

spot_img

Η “κόκκινη” Δευτέρα, το χρέος των ΗΠΑ, οι φόβοι των Θεσσαλών, η κούρσα για ΣΕΒ, σήμερα Εθνική, AEGEAN, TRADE ESTATES, το μαθημένο “αγριοκάτσικο” και η αξία του χρυσού

*Απλή, φυσιολογική άρα ζητούμενη διόρθωση, ή προειδοποιητικό σήμα για τη συνέχεια. Αναφέρομαι στη νέα “βουτιά” για τη μετοχή της Nvidia- χθες Δευτέρα- μετά την ισχυρή διόρθωση της Παρασκευής. Το μείον 4,5% της 8ης Μαρτίου ήταν η μεγαλύτερη πτώση για το χαρτί από τον Μάιο 2023. Χθες, ήταν η σειρά της ΜΕΤΑ να “βουλιάξει” 4,4%, απλή διόρθωση ή κάτι ευρύτερο; Κοινός τόπος- αν και δεν πολυαναφέρεται- πως, η αμερικάνικη οικονομία, “τρέχει” γιατί τροφοδοτείται από ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό έλλειμμα που με την σειρά του χρηματοδοτείται από μία χωρίς όρια πλέον επέκταση του χρέους. Το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται κατά ένα τρισ$  κάθε 100 ημέρες και έχει ήδη ξεπεράσει τα 34,5 τρις δολάρια (123% του ΑΕΠ). Και βαίνει ακάθεκτο σε νέα υψηλά.

*Να δούμε λίγο τι γίνεται με τον χρυσό: ναι μεν δεν είναι διεθνής αποθεματική αξία και να παίζει ένα σημαντικό νομισματικό ρόλο – τουλάχιστον επισήμως – από τότε που το δολάριο έσπασε στις 15/8/1971 τον “ομφάλιο λώρο” που το συνέδεε σταθερά με τον χρυσό, μέσω της Συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς (1945 – μία ουγκιά χρυσός 35 δολάρια). Ωστόσο, παραμένει άδηλα κάτι σαν βασικό «συστατικό» των συναλλαγματικών αποθεμάτων όλων των Κεντρικών Τραπεζών, με την Fed να εξακολουθεί να είναι – τουλάχιστον επισήμως – η τράπεζα με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον πλανήτη. Και πάμε στην ουσία: δεν «ακριβαίνει» ο χρυσός, αλλά γίνονται «φθηνότερα» τα νομισματικά μέσα με τα οποία αυτός τιμολογείται. Αν στις 14 Αυγούστου του 1971 τελευταία ημέρα πριν από την ακύρωση της Συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς μία ουγκιά χρυσού είχε 35 δολάρια σε κάθε γωνιά της Γης, σήμερα η ίδια ουγκιά χρυσού έχει 2130 δολάρια. Με άλλα λόγια η υποτίμηση του δολαρίου και μαζί του η υποτίμηση όλων των νομισμάτων με τα οποία από τις 15 Αυγούστου 1971 έχει συνδεθεί σταθερά ή όχι, είναι αυτή που αποτυπώνεται στην τρέχουσα τιμή του χρυσού.

*Γιατί επιμένει η DeA πρωϊνιάτικα, θα πει κάποιος, ακριβώς επειδή ο ρόλος μας είναι αυτός: να γινόμαστε και δυσάρεστοι όταν κάτι το βλέπουμε έτσι. Τα χρήματα του άλλου, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ευθύνη, ειδάλλως…

*Για το αδιέξοδο της Κριστίν Λαγκάρντ αναφερθήκαμε και χθες, μεταξύ…Σκύλλας και…Χάρυβδης. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Ιούνιο, καθώς οι αξιωματούχοι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί», υποστηρίζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πίτερ Κάζιμιρ. “Δεν είναι έξυπνο και ωφέλιμο να βιάζεται κάποιος”, ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας σύμφωνα με το Bloomberg, προειδοποιώντας ότι μια πρόωρη κίνηση θα κινδύνευε να υπονομεύσει την αξιοπιστία της ΕΚΤ. Θα έλεγε κάποιος ότι, το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα είναι ιδανικοί αυτόχειρες. Μακάρι να διαψευστούμε.

*«Λύσεις τώρα» ζητούν οι Θεσσαλοί αγρότες. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προειδοποιούν: «Θα χαθούν πολλά εκατομμύρια από την τοπική αγορά, οι συνέπειες δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές». Νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου την προσεχή Παρασκευή. Το πρόβλημα παραμένει εδώ…

*Γράφει η Έλενα Λάσκαρη (euro2day): Απλήρωτους φόρους 6,276 δισ. ευρώ άφησαν το περασμένο έτος οι φορολογούμενοι με τους οφειλέτες, όμως, να περιορίζονται κατά περισσότεροι από 100.000 σε σχέση με το τέλος του 2022. Οι οφειλέτες από 3.990.717 στο τέλος του 2022 ανήλθαν πέρυσι σε 3.873.487 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.090.103 απειλούνται με κατασχέσεις ενώ σε 1.490.677 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κάποια ( ; ) στιγμή θα πρέπει να γίνει μία πολύ σοβαρή συζήτηση και για το ιδιωτικό χρέος. Θα πει κάποιος, μα έχει γίνει για άλλα ουσιώδη; ΟΚ αλλά για το θηριώδες ιδιωτικό χρέος πρέπει να γίνει. Ας κάνουν τον κόπο οι επιτελείς να ρίξουν μια ματιά στην τελευταία έκθεση (προειδοποίηση) της Eurobank, για την στρεβλή οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Η DeA τα αναφέρει, ακούν;

*Από την χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη για τα 50χρόνια Ν.Δ- στην Θεσσαλονίκη- περιορίζομαι στην αναφορά του για την μεγάλη ακρίβεια “…  δεν ισχυρίζομαι ότι δίνουμε οριστική λύση σε ένα σύνθετο πρόβλημα, όμως παλεύουμε, είμαστε πάνω από το πρόβλημα, αντιδρούμε…”. Στο τέλος και της δεύτερης εβδομάδας θα επιχειρήσουμε να κάνουμε “ταμείο”, πάντως της πρώτης ήταν γλίσχρο.

*“Κόκκινη Δευτέρα” για το ΧΑ η χθεσινή συνεδρίαση. Με μείον 2,51% στις 1.391,26 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Η ευρύτερη διόρθωση στο 9μηνο από τις 26 Ιουνίου όταν ο ΓΔ είχε διορθώσει 2,76%. Με αυξημένες συναλλαγές 292,5 εκατ. με τα 15,4 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών και τα 165 εκατ. να “αλλάζουν χέρια” σε μόλις μία μετοχή, της Πειραιώς. Εύλογο το ερώτημα εάν ξένοι διαχειριστές μη κάτοχοι μετοχών είχαν τη δυνατότητα/τρόπο να πουλήσουν μετοχές. Πιστώθηκαν τον ίδιο χρόνο σε ξένους και Έλληνες; το Τ+2 συνέβαλε στο ανοίξουν μεγάλες θέσεις “αέρα” ; Στο 81,4% από 54,4% η στάθμιση για τη μετοχή της Πειραιώς, στους δείκτες MSCI. Την “πλήρωσαν” τα ενεργειακά: Motor Oil (-5,04%), Mytilineos (-4,02%), ΔΕΗ (-3,34%). Καιρό είχε να γίνει τέτοιο rebalancing κόντρα σε κλάδο.

*Βλέπω ότι αρχίζουν να αναφέρονται και άλλοι συνάδελφοι στις επικείμενες αρχαιρεσίες στον ΣΕΒ, στο φαβορί Σπύρο Θεοδωρόπουλο και το αουτσάιντερ Ιουλία Τσέτη. Πάντως ο πρώτος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την υποψηφιότητα/εκλογή του, εάν κρίνουμε από την παραίτησή του από το Γενικό Συμβούλιο  της Τραπέζης της Ελλάδος.

*Και μιας ο λόγος για την ΤτΕ, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου vs Θεόδωρος Κ. Πελαγίδης σημειώνω 1.

*Σήμερα ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα Εθνική Τράπεζα, AEGEAN και Trade Estates. Aύριο ΤΙΤΑΝ και ΟΠΑΠ. Για τον Οργανισμό ευκαιρία να τα πούμε με τους ανθρώπους του σήμερα το απόγευμα. Στην εκδήλωση για το ΟΠΑΠ Forward, είναι 2-3 θεματάκια που χρήζουν διευκρινίσεων.

*Entersoft: Στην Ιπποκράτους, Όλα Καλά; Να υποθέσουμε πως, ενημέρωση θα υπάρξει κάποια στιγμή. Σε εύθετο χρόνο.

*Elinoil: μέλος της οικογένειας μου “φωτογράφιζε” χρηματιστής ως κύριο πωλητή (ή πωλήτρια) χθες στην άνοδο της μετοχής έως τα 2,94 ευρώ. Υποθέτω ότι ήταν “εκ των έσω”, τόσες συναλλαγές ούτε θεσμικός-ούτε ιδιώτης- 110 χιλ. τμχ με την τιμή έως 5,25% υψηλότερα σε μία συνεδρίαση που είχε “κοκκινήσει” το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

*ΚΡΙ-ΚΡΙ: Μαθημένο στα δύσκολα και στις…κατολισθήσεις το “αγριοκάτσικο” χθες. Τα εύσημα ανήκουν στην Eurobank Equities. Αυτό μάλιστα, είναι m/m.

*Lavipharm: από τις εξαιρέσεις-από τους survivors του χθεσινού μίνι sell off.

*Eίδα την ανακοίνωση της Π. Πετρόπουλος: Σε συνέχεια σχετικής επικοινωνίας με τους βασικούς της μετόχους, η Εταιρεία δηλώνει προς το Επενδυτικό Κοινό ότι δεν υφίστανται συζητήσεις των βασικών μετόχων με Αλλοδαπό fund για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εταιρείας. Οι βασικοί μέτοχοι κατά τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθεί και εξακολουθούν να δέχονται, κρούσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα”. Κάπως έτσι σχολίαζαν/απαντούσαν και οι της Entersoft, λίγο πριν τις ανακοινώσεις για deal με τα funds συμφερόντων Πάνου Γερμανού.

*Σε υψηλά 23ετίας η Δομική Κρήτης, σε υψηλά 15ετίας η Elinoil.

*Άρχισαν να γράφονται πάλι σενάρια για πώληση της Attica Συμμετοχών. Στα 566 εκατ. αποτίμηση, ούτε με… Ισχύει, αναλογικά, ότι και για AEGEAN, από το 1,5 δισ. plus, και εάν… Σε αμφότερα τα assets οι βασικοί μέτοχοι είναι από τους γνώστες του αντικειμένου, και το σημαντικό δεν έχουν λόγο να βιαστούν. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask