don't even ask

don't even ask

spot_img

Η επιμονή του ΔΝΤ, μ’ αεροπλάνα και βαπόρια, από τα… Άγραφα, το “πάγωμα” των επιτοκίων, η ενημέρωση Τζαννετάκη, η Eurobank… αγοράζει Κύπρο και καλή Ανάσταση (Don’t Even Ask)

*Μέρες που είναι το ΔΝΤ δημοσίευσε την έκθεση του Global Financial Stability Report, όπου μεταξύ άλλων, προειδοποιεί-συνοπτικότατα- ότι “…οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας έχουν αυξηθεί σημαντικά…”. Και ενώ σε ΗΠΑ, Ευρώπη οι επενδυτές επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους την τελευταία κρίση που ξέσπασε με αφορμή την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, την χρεοκοπία της Signature Bank και αντίστοιχα την κρίση εμπιστοσύνης στο σύστημα λόγω της Credit Suisse, το Ταμείο επιμένει να υπενθυμίζει. Και προειδοποιεί για τον κίνδυνο που διογκούται λόγω επιμονής των κεντρικών στις αυξήσεις επιτοκίων-ποσοτική σύσφιξη. 

*Και μιας ο λόγος για το ΔΝΤ, έκπληξη (θετική) προκάλεσε η θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι επιτελείς του στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Όπως και να το δει κάποιος, το 2,6% (ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2023) για την οικονομία της χώρας έναντι 0,8% της ευρωζώνης (μέσος όρος), δεν το λες αμελητέο. Ωστόσο, το Ταμείο βασίζει την εκτίμηση στην ολική επαναφορά του τουρισμού, αλλά και στην παραγωγική δυναμικότητα των επιχειρήσεων, στις εξαγωγές. Στοίχημα, που μακάρι να κερδηθεί.

*Αργεί (και) το Χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι και την Δευτέρα. Από Τρίτη στο προσκήνιο η επικείμενη αξιολόγηση της οικονομίας από την Standard & Poor’s. Ελάχιστες, για να μην πω μηδενικές, οι πιθανότητες για “καθαρή” αναβάθμιση, δηλαδή να αναθεωρήσει το ΒΒ+ κατά μία κλίμακα. Αρκετές όμως στο ενδεχόμενο ο αμερικανικός οίκος να βελτιώσει την προοπτική, δηλαδή το outlook από “σταθερό” σε “θετικό”. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει πιθανότητες, καθώς αναβαθμίζει χωρίς να… αναβαθμίζει, στέλνοντας όμως το μήνυμα στις αγορές. Προφανώς σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα το “κάνει σημαία” (και εν μέρει δικαιολογημένα). Όμως με τιμές που φτάνουν (ή και ξεπερνούν) τα 2 ευρώ το λίτρο εφοδιάζονται οι οδηγοί την βενζίνη. Θα μπορούσε να πει ο Εμμ. Νότης πως θα αυξηθεί ο ΦΠΑ και άλλα τέτοια αντιδημοφιλή. Παρ’ όλα αυτά, το μέγεθος της εξόδου των εκδρομέων, η πανστρατιά από οδικά δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια ήταν/είναι άνευ προηγουμένου. Στα ύψη όλα, από τις τιμές στα ξενοδοχεία μέχρι το αρνί, τα λαχανικά, τα κάρβουνα… Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης (πανελλαδικά) διαμορφώνεται (13/4) στα 1,942 (από 1,933 πριν 5 μέρες) και στα 1,654/λίτρο το diesel. Στα νησιά προφανώς οι τιμές είναι πάνω από τα 2, συγκεκριμένα στα 2,187/λίτρο στις Κυκλάδες. 

*Να επανέλθω στα της οικονομίας, η Societe Generale “άνοιξε” 2 trades στα ελληνικά ομόλογα, ενόψει της προσεχούς Παρασκευής. Μάλλον προληπτικά και αντιστάθμιση μήπως και 1 στις 100 η Standard & Poor’s κάνει την έκπληξη και “τρέχουν” οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, των κρατικών ομολόγων. 

*Από τα θετικά της (προ)εκλογικής περιόδου και της win-win συμφωνίας Χρήστου Σταϊκούρα- τραπεζιτών με αποτέλεσμα το “πάγωμα” του επιτοκίου (για 12 μήνες και βλέπουμε…) των ενήμερων δανειοληπτών. Στα 3,5-4 δισ. το ύψος δανείων που “παγώνουν” οι εταιρείες διαχείρισης.

*Από τα…Άγραφα: την μία μέρα ο Απόστολος Βακάκης προβλέπει μείωση της αγοραστικής δύναμης (του καταναλωτή) και για αυτό κάνει λόγο για περιορισμό των περιθωρίων κέρδους (της επιχείρησης) και για 2 σερί συνεδριάσεις το “χαρτί” κάνει ράλι. Ο επιχειρηματίας είναι μία κατηγορία μόνος του. 

*Πολλές παράμετροι μένουν ακόμα να εξετασθούν για το project της πλωτής μονάδας υποδοχής LNG (FSRU) “Διώρυγας Gas”, καθώς έχει αλλάξει το περιβάλλον, απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, στην ενημέρωση των αναλυτών. “Πάντως, αν δεν διασφαλίζονται οι προσδοκώμενες αποδόσεις, δεν θα προχωρήσουμε…”, ήταν το μήνυμα του. 

*Eurobank: για κτήρια γραφείων κ.λ.π, κ.λ.π στο Ελληνικό είχε “χυθεί” τόσο μελάνι, αλλά από την Κύπρο έρχεται η είδηση. Προκαταβολή 15,2 εκατ. κατέβαλε η διοίκηση για οικόπεδο, όπου θα ανεγερθεί συγκρότημα γραφείων. Μελετημένη κίνηση, κρίνοντας πως τον Φεβρουάριο είχε υπογραφεί MoU για την απόκτηση κυπριακής εταιρείας στην κυριότητα της οποίας είναι το συγκεκριμένο οικόπεδο. Μαθαίνω, από τον άνθρωπο της στήλης στην Λευκωσία πως έχει (προ)συμφωνηθεί και η κατασκευαστική που θα αναλάβει το έργο. Προφανώς και διαθέτει στημένο εργοτάξιο στο νησί, άλλωστε έχει και άλλα από μεγάλο έργο που μόλις ολοκληρώθηκε.

*“Εκλογικό χαρτί” είχαν χαρακτηρίσει χρηματιστές την μετοχή της ΔΕΗ. Ένα δίκιο το είχαν. Το ενδιαφέρον; όσο στις δημοσκοπήσεις καταγραφόταν “κλείσιμο της ψαλίδας” μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, στην μετοχή υπερίσχυαν οι πωλητές, με συνέπεια να διορθώνει η τιμή. Το τελευταίο διάστημα, που σταδιακά ξανά ανοίγει υπερισχύουν οι αγοραστές, έως τα 8,20 ευρώ στην συνεδρίαση της 13 Απριλίου. Eν τω μεταξύ συνεχίζεται η… χορεία ανακριβειών από πολιτικούς και wannabe βουλευτές/βουλευτίνες. Έτυχε να “πέσω” σε εκπομπή, όπου μία υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν και ξανά αναφερόταν στα υπερκέρδη των τραπεζών (ας τους μιλήσει κάποιος για τον DTC), για τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών (ας τους θυμίσει κάποιος πόσα θα εισφέρουν-εκτάκτως για το 2022- στο Δημόσιο) κ.λ.π… Ώσπου, φτάνει η συζήτηση στην ΔΕΗ, κάτι για κρατικοποίηση έλεγε η υποψήφια, ΟΚ μόνο που για να γίνει κάτι τέτοιο ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ γενική συνέλευση μετόχων 50%+ ψήφο. Πόσο έχει το Δημόσιο στην ΔΕΗ; το 34% του μ.κ. Ας τους εξηγήσει κάποιος, προτού μιλήσουν. Παράκληση που, αφορά όλους ανεξαιρέτως όλων των κομμάτων.    

*Δεν πέρασε απαρατήρητη η, με αυξημένες συναλλαγές, σημαντική άνοδος για την μετοχή της Intrakat. Σταδιακά αποκαθίστανται οι ισορροπίες, οι αγοραστές επανέρχονται με αποτέλεσμα το συν 6,46% σε διάστημα εβδομάδας. Ανακοινώθηκε και η κύρια αναδοχή για την κατασκευή ενός από τους ουρανοξύστες στο Ellinikon, του Riviera Tower. Δεν λέω καλά τα master plans, οι δενδροφυτεύσεις, αλλά να πάρει μπροστά και καμιά μπουλντόζα στα projects της Lamda Development…   

*Μέρισμα 0,20/μτχ φέρεται πως θα προτείνει η διοίκηση της Quest για διανομή σε μετόχους/επενδυτές. Με capex 30 εκατ. plus το βλέπω να γίνεται. Επίσης, μου κίνησε την προσοχή η φράση του διευθύνοντος συμβούλου, Απόστολου Γεωργαντζή, για “κάτι καινούργιο…”, υποθέτοντας ότι ο Θεόδωρος Φέσσας εξετάζει ( ; ), ετοιμάζει ( ; ) κάποια νέα εξαγορά, μέσα στο 2023. 

*Τι σημαίνει υψηλότερα επιτόκια/ακριβότερο χρήμα, μπορεί να το δει κάποιος σε έναν ισολογισμό εισηγμένης. Λ.χ στην περίπτωση της Alumil, περίπου 2 εκατ. ευρώ επιπλέον αυξήθηκαν οι τόκοι που κατέβαλε (το 2022) η διοίκηση Μυλωνά. Παρά την μείωση των (μακροπρόθεσμων) υποχρεώσεων σε 156,6 εκατ. οι τόκοι συνολικά διαμορφώθηκαν στα 7,17 εκατ. Πρακτικά, αν οι πιστώτριες τράπεζες δεν μειώσουν την επιτοκιακή διαφορά/spread, οι τόκοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο. Ειδικά για την Alumil, η ανάλυση στοιχείων δείχνει πως για κάθε επιπλέον 100 μ.β (1%) η επίπτωση στα αποτελέσματα (προ φόρων) ανέρχεται σε 1,3 εκατ. Για να έχουμε μία αίσθηση τάξης μεγέθους, για όσους παραβλέπουν τις συνέπειες της επίμονης-μονοδιάστατης τακτικής της ΕΚΤ. 

*Στις 27 Απριλίου η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2022 από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με άνοδο 9,76% σε διάστημα εβδομάδας στα 12,14 ευρώ η μετοχή της εισηγμένης, με 4,21% στα 20,32 ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. 

*Στα 29,4 εκατ. θα ανέλθει η συνολική διανομή κερδών σε μέρισμα από τον ΑΔΜΗΕ. Ενοποιημένα καθαρά κέρδη 58,2 εκατ. (από 69,4 εκατ. το 2021) και σε εφαρμογή της Συμφωνίας Μετόχων θα διανεμηθεί το 50%. Στα 1,81 ευρώ η μετοχή. 

*Για Λονδίνο “πέταγε” ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου- για τις ημέρες του Πάσχα- σε νέο ιστορικά υψηλό “ίπτατο” η μετοχή της Ideal Holdings. Με νέα άνοδο 3,51% στα 4,72 ευρώ το “χαρτί”, στα 176,2 εκατ. η αποτίμηση. Έχει δρόμο για τον FTSELarge Cap αλλά με σωστή ταχύτητα θα τον φτάσει.

*Σε ποιο από τα brand του ΑΜΑΝ θα διοργανωθεί φέτος η ετήσια συνάντηση-worldwide- επιτελών-μεγαλοστελεχών κορυφαίου ομίλου μόδας-πασίγνωστου brand; Σωστά, στο Zoe.

*Αυτά, με ευχές για Καλή Ανάσταση και από Τρίτη ξανά εδώ… 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask