don't even ask

don't even ask

spot_img

Η…επιρροή Στουρνάρα, ρεπορτάζ του “ΟΧΙ” (Moody’s), τα τραπεζικά χαρτιά, ο ανοδικός ΟΛΠ, τα media και το ΧΑ, η μέτρηση για ΣΕΒ, τα υψηλά της Real Consulting και τα…γεωπολιτικά μας

*Ανακωχή 6 εβδομάδων προτείνει το Ισραήλ στις συνομιλίες με το Κατάρ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 40 ομήρων. Επικοινωνία Μπάιντεν- Νετανιάχου μετά από ένα μήνα. Τηλεδιάσκεψη Μπλίνκεν με τους Ευρωπαίους Υπ.Εξ. Από την Ελληνική πλευρά ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή πρωτοβουλία για διάνοιξη θαλασσίου διαδρόμου. Ο Υπ.Εξ. υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξουν παράλληλα περισσότεροι χερσαίοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να μπορέσει να προωθηθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

*Στα των αγορών, συνεδρίαση με υπεραπόδοση των μετοχών τεχνολογικών κολοσσών λ.χ. ράλι της AlphaBet (Google). Αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Apple ενδέχεται να συνεργαστεί με την πλατφόρμα ΑΙ Gemini της Google στο iPhone. Άνοδος πάνω από 3,5% για τη μετοχή της Nvidia- περιμένοντας την ομιλία του CEO Jensen Huang στους προγραμματιστές της εταιρίας μετά τη λήξη της συνεδρίασης (χθες βράδυ Δευτέρας).

*Σήμερα, Τρίτη η συνεδρίαση της Fed, με την απόφαση πολιτικής της να αναμένεται την επόμενη μέρα. Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων αναμένει ότι θα διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια αναφοράς στο 5,25% έως 5,5%.

*Και μιας ο λόγος για Fed- που αφορά την ΕΚΤ- ο Γιάννης Στουρνάρας στην τελευταία παρέμβαση του εννόησε ότι η Φρανκφούρτη θα πρέπει να ενεργήσει- ως προς την πολιτική μείωσης των επιτοκίων- αυτόνομα από την 20th Street and Constitution Avenue N.W., Washington, DC 20551. Ευκταίο; αλλά εφικτό; θα δείξει…

*Θα μείνουμε λίγο στον Δκτή της Τραπέζης της Ελλάδος: Ανέκαθεν η κοινότητα προσέχει τις δηλώσεις/παρεμβάσεις Στουρνάρα- ο παλαιότερος κεντρικός/ίσως ο σταθερότερος της σχολής Ντράγκι- αυτή την φορά όμως έτυχαν της μεγαλύτερης δυνατής προσοχής καθώς ουδείς τραπεζίτης τον τελευταίο καιρό δεν ήταν τόσο συγκεκριμένος σε περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας. Συγκεκριμένος και ειλικρινής, περιεκτικός και με προσέγγιση κόντρα στην κρατούσα της Φρανκφούρτης. Συνοπτικός σε τρία σημεία: δεν φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό και εξήγησε πως όχι μόνο είναι χαμηλότερες οι αυξήσεις των μισθών από το πως τρέχει ο πληθωρισμός, αλλά και ότι ήδη μεγάλο μέρος των μισθών εξανεμίζεται από τα κέρδη των επιχειρήσεων (δηλαδή από τον περιβόητο πληθωρισμός της απληστίας). Θυμίζουμε πως για την Κριστίν Λαγκάρντ από τους κύριους λόγους συντήρησης του πληθωρισμού είναι οι πιέσεις για αυξήσεις μισθών. Συμπλήρωσε το προφανές ότι, η νομισματική σύσφιξη δεν γίνεται μόνο με τα επιτόκια που αυξήθηκαν, αλλά και με τα 800 δισ. ευρώ ρευστότητας που η ΕΚΤ με αποσύρει από τις αγορές και την οικονομία. Από τη μία τα δισ. των TLTROs που η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να επιστραφούν, από την άλλη σταδιακή μείωση δισ. ευρώ, από τις επανεπενδύσεις των πόρων που είχε διοχετεύσει η ΕΚΤ στις κυβερνήσεις μέσω της αγοράς χρέους (τακτικού APP και έκτακτου PEPP) μέσα στο 2024. Συνολικά 800 δισ. μέσα στο 2024. Δεν είχε υπάρξει μέχρι σήμερα τόσο σαφής και ακριβής υπολογισμός.

*Γιατί τα αναφέρει η DeA όλα αυτά; εν μέρει εξηγείται η στάση του Moody’s, που βράδυ Παρασκευής επιφύλαξε διπλή “ψυχρολουσία” στην Αθήνα. Κατ’ αρχήν μη αναβαθμίζοντας την προοπτική από “σταθερή” σε “θετική”, συνακόλουθα μη αλλάζοντας το rating του Ba1 σε Baa3. Τους λόγους τους είχαν “φωτογραφίσει” το προηγούμενο διάστημα Eurobank, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ, ΤτΕ κ.α. που προειδοποιούσαν προς κάθε κατεύθυνση. Ο αμερικανικός οίκος εστίασε στα προφανή, κυρίως όμως σε αυτά τα δυσάρεστα όπου η κυβέρνηση προτιμά να “στρουθοκαμηλίζει”. Είναι ξεκάθαρος ο Moody’s όταν σημειώνει πως, στην αναβάθμιση της οικονομίας θα μπορούσε να συμβάλλει η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής και της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με την επιτυχή εφαρμογή των υπόλοιπων μεταρρυθμίσεων, ιδίως στο δικαστικό σύστημα. Αλλά και: μια ταχύτερη αλλαγή στην οικονομική δομή της Ελλάδας που συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομικής ανθεκτικότητας θα ήταν θετική για την πιστοληπτική ικανότητα. Περαιτέρω βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, μειώνοντας τη μεταβλητότητα της κερδοφορίας και φέρνοντας την ποιότητα του ενεργητικού και τους δείκτες κεφαλαιοποίησης πιο κοντά στο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Μετεξεταστέα λοιπόν για τον Σεπτέμβριο η ελληνική οικονομία, με τον διπλό “πάγο” του Moody’s να προβληματίζει την κυβέρνηση, οικονομικό επιτελείο. Το ερώτημα είναι, εάν έλαβαν το μήνυμα-προειδοποίηση (που το έλαβαν) πως προτίθενται να ενεργήσουν και σε ποια πεδία πρέπει να επιταχύνουν προκειμένου τον Σεπτέμβριο ο οίκος να αναβαθμίσει έστω-κατ’ αρχήν- την προοπτική, δηλαδή θετικό outlook. Σε ότι μας αφορά, εξ’ αρχής στην DeA θεωρούσαμε πως την αναβάθμιση του outlook θα την παραχωρούσε ο αμερικανικός οίκος, ώστε στην βαθμολόγηση του φθινοπώρου να συμπλήρωνε με το Βaa3.

*Πέσαμε έξω… Θα πει κάποιος, εδώ κοτζάμ JPMC έδινε 90% πιθανότητες για διπλή αναβάθμιση (outlook/επενδυτική βαθμίδα) και δεν…ενώ ο ίδιος ο οίκος Moody’s μία εβδομάδα νωρίτερα είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση του συστημικού banking. Βιάστηκε και ο Κωστής Χατζηδάκης να επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό 5πλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. ΟΚ, δεν το διακινδυνεύεις όταν ακόμη και Ελληνικά σπίτια κατέθεταν διαδοχικά τις ενστάσεις τους. Προς γνώσιν…κρείττον το σιγάν

*Να δούμε πως θα το πάρει σήμερα η αγορά- μετά την χθεσινή αργία. Με 3 γερούς παράγοντες που επικοινώνησα χθες βράδυ η απάντηση ίδια. Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει, να ενεργήσει δραστικά σε θέματα μεταρρύθμισης συν το ότι χρειάζεται να βγουν μπροστά 1-2 εμβληματικές συμφωνίες. Να μην δημιουργηθεί η εντύπωση της αναβλητικότητας- και λόγω ευρωεκλογών- ειδάλλως όσα φορτώθηκαν-κυρίως οι διαχειριστές hedge funds- θα τα ξεφορτώσουν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης Attica Bank- Παγκρήτιας, να ξεκαθαρισθεί τι θα γίνει με το 18,39% της Εθνικής που έχει το ΤΧΣ, να προχωρήσουν διαγωνισμοί για ΒΟΑΚ, να κλείνουν εκκρεμότητες κ.λ.π, κ.λ.π. Θα πρέπει-επιτέλους- να ενεργήσουν ουσιαστικότερα και πιο αποτελεσματικά τόσο η ΕΧΑΕ, όσο η Κεφαλαιαγορά. Καλές οι ανακοινώσεις για βράβευση των επικεφαλής, για ανάληψη θέσεων σε ευρωπαϊκά όργανα, φορείς αλλά να παράγεται ΚΑΙ ουσία. Προφανώς θα χρειαστεί και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού να δει τι δεν πηγαίνει σωστά, γρήγορα, αποτελεσματικά και να παρέμβει.

*Θέλω να δω την επόμενη δημοπρασία εντόκων από τον ΟΔΔΗΧ. Για τις 27 Μαρτίου- διάρκειας 26 εβδομάδων/6 μηνών- αρκετός ο χρόνος. Αλλά να “μετρηθεί” στην αγορά το STOP από τον Moody’s. Στις τράπεζες θα φανεί η τακτική των ξένων, θα στηρίξουν ή θα ρευστοποιήσουν; Θυμίζω, την Παρασκευή στη μετοχή της Πειραιώς άλλαξαν χέρια 22,35 εκατ. τμχ στο μείον 1,75% και τα 3,93 ευρώ η μετοχή. Υπολόγιζα πως, η σχέση προσφοράς-ζήτησης θα εξισορροπούσε μέχρι την Παρασκευή, δεν επιβεβαιώθηκα. Να δούμε σήμερα-αύριο, καθώς υπήρξε προσφορά. Σε Eurobank (1,783), Alpha Bank (1,7055), Εθνική (7,22) οι αγοραστές είχαν πει την τελευταία λέξη την Παρασκευή. Αλλά μόνο στην Εθνική έκαναν εβδομαδιαίο “ταμείο” με κέρδος (2,94%).

*Το γιατί αγόραζαν μετοχές της εταιρείας τους οι Κυριάκος και Γρηγόρης Σαράντης, το κατάλαβε η αγορά από την συνεδρίαση της Δευτέρας 11 Μαρτίου- από τα χαμηλά των 9,34 ευρώ. Ακολούθησε το σερί και το ξέσπασμα με 8,32% στα 11,20 ευρώ την Παρασκευή. Η DeA προειδοποίησε δις ως όφειλε.

*Ομοίως για τα διαδοχικά ιστορικά υψηλά της Real Consulting. Με 4,64% στα 4,06 ευρώ και αποτίμηση 87,3 εκατ. Όλο και κοντύτερα στο όριο των 100 εκατ. και την Κύρια Αγορά.

*Οι διορατικοί της αγοράς δεν έδωσαν και τόση σημασία στο μείον 1,59% της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 2,47 ευρώ αλλά-κυρίως- στις συναλλαγές των 1,090 εκατ. τμχ που άλλαξαν χέρια την Παρασκευή.

*Στην κυριολεξία έχει “μαλλιάσει η γλώσσα μας” να λέμε πως ο ΟΛΠ δεν μπορεί να αποτιμάται στο μισό της Βαλένθια. Μόνο με βάση τον σχεδιασμό (2ετίας) το ελάχιστο fair value είναι από billion και πάνω. ΟΚ, μετά και το θεαματικό 8,93% στα 28,02 ευρώ αποτιμάται στα 3/5 του ισπανικού λιμανιού. Ξανά, πρόσω…

*Εκτός ΧΑ η Entersoft, έγιναν όσοι ατυχείς χειρισμοί έγιναν, τουλάχιστον δόθηκε μέτρο σύγκρισης/αναφοράς για τις άλλες του κλάδου που παραμένουν εντός παιδιάς. Έτσι και η EpsilonNet με 4,51% στα 10,66 ευρώ. Πόσα χρόνια έχει να περάσει την είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών όμιλος media; Έχω ξεχάσει και ‘γω πόσα. Όμως, η εισαγωγή που προετοιμάζεται μεθοδικά και με κάθε λεπτομέρεια θα είναι ΘΡΥΛΙΚΩΝ διαστάσεων. Στο media group αναφέρομαι, όχι στην ομάδα.

*Cenergy Holdings: 2 οι μεσάζοντες, ο μεν ένας θέλει απλά και μόνο να διατεθεί ένα ποσοστό 6%-8% του μ.κ, ο δε άλλος προτείνει πιο σύνθετο σχεδιασμό, στρατηγικού χαρακτήρα συνεργασία, με παραγωγικό αποτέλεσμα και προσανατολισμό σε ΗΠΑ. Η DeA είναι με τον δεύτερο…

*ΤΙΤΑΝ: τι ήταν αυτό που είπαν οι αναλυτές της Citi; “…αναμένουμε η διοίκηση να αναβαθμίσει κάποιους από τους μεσοπρόθεσμους οικονομικούς στόχους φέτος, ώστε να αντικατοπτρίζει τη νέα πλατφόρμα ανάπτυξης που πέτυχε το 2023…” δηλαδή η διοίκηση δεν είχε προνοήσει ώστε να δώσει νέο guidance μετά την ανακοίνωση των θεαματικών μεγεθών 2023. Να πιέζει η Citi για μεγαλύτερη χρηματική διανομή (δηλαδή μέρισμα πάνω από το 0,85/μτχ) μάλλον για κάτι άλλο θα πρόκειται.

*Μέχρι την Πέμπτη η DeA θα έχει στα χέρια της αξιόπιστη μέτρηση για την προεδρεία στον ΣΕΒ. Πάμε καλά…αυτό μόνον.

*Παρασκευή τα σπουδαία, ξέρουν εκεί στην Ξενοφώντος 5…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask