don't even ask

don't even ask

spot_img

Ευρωζώνη και ΟΠΕΚ, η… αμφίσημη Wall, πάρτι… κοριών, εκλογικά και άλλα, έκλεισε στόματα η ΤΕΝΕΡΓ, τα πακέτα Eurobank και ΟΠΑΠ, οι… διανομές του Ευτύχη και τα… κενά του εξάδελφου

*Σήμερα, Δευτέρα, η ανακοίνωση των στοιχείων βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης. Επίσης, η μηνιαία αναφορά του ΟΠΕΚ. Αύριο, Τρίτη η σειρά για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Μάκρο στοιχεία, που σε συνδυασμό με τα τελευταία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ πιθανά να αυξήσουν το volatility στις αγορές.

*Η επάνοδος της κινεζικής οικονομίας πιθανότατα θα ξανά “τραβήξει” πάνω από τα 100$/βαρέλι το crude WTI. Εκ νέου διαδρομή προς τα 150$ “βλέπουν” οίκοι, όπως λ.χ. η Morgan Stanley.

*H Γερουσία παρέμεινε-τελικά- στα χέρια των Δημοκρατικών. Αμφίσημη εικόνα, νωρίτερα, στην προθεσμιακή της Wall Street. Η ηχηρή κατάρρευση του FTX, τα “απόνερα”, η αναπόφευκτη δικαστική συνέχεια. Το χρεοκοπημένο ανταλλακτήριο του Sam Bankman-Fried επλήγη από μία περίεργη εκροή 662 εκατ. $ σε tokens εξέλιξη που έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση.

*Σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη νέα ομοβροντία δημοσιευμάτων για παρακολουθήσεις (κατά την ΝΔ)- υποκλοπών (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ).

*Τι σημαίνουν πρακτικά για οικονομία-επιχειρηματικότητα-αγορά οι τελευταίες εξελίξεις; Από την στιγμή, που στο μπαράζ των αποκαλύψεων έχουν συνταχθεί και (θεωρούμενων) φίλα προσκείμενων ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βλέπω να έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Να κάνω μία εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες γνωστού-γνώστη της κατάστασης. Επιστροφή της ΕΥΠ στο Προστασίας του Πολίτη-Τάκη Θεοδωρικάκο. Προσωπικά θα περίμενα να δω τι στάση θα τηρήσουν-πρώην πρωθυπουργοί, αλλά και κομματικών με επιχειρηματική επιρροή (λ.χ. Όλγα Κεφαλογιάννη). Δεν είναι τυχαίο, πως κορυφαίος επιχειρηματικός παράγων με τον οποίο επικοινώνησε χθες η DeA δεν απέκλειε το ενδεχόμενο οι εκλογές να επισπευσθούν αρκετά νωρίτερα της 9ης Απριλίου (των Βαΐων). Δηλαδή; με την απάντηση να “φωτογραφίζει” το ενδεχόμενο-ακόμη- και του Ιανουαρίου.

*Η συζήτηση είχε-προφανώς- και επιχειρηματική διάσταση. “Ξεχνάμε τον διαγωνισμό για την Αττική Οδό, στην περίπτωση που ο Πρωθυπουργός πάει σε εκλογές τόσο νωρίτερα…”. Άλλωστε το τελευταίο διάστημα εμπλοκή σημειώθηκε αφ’ ενός με τον διαγωνισμό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με την υπόγεια αποθήκη καυσίμων και ακόμη 2-3 μικρότερης εμβέλειας διαγωνισμούς. Πάντως η μέχρι τώρα φθορά της κυβέρνησης μάλλον ανεπαίσθητη είναι, η δε ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μέτρια.

*Στόχος ορισμένων ξένων κέντρων είναι η δημιουργία πιο “ανοιχτών κυβερνητικών σχημάτων” για προφανείς λόγους, συμπλήρωσε και έκλεισε την συζήτηση ο παράγων (ο οποίος θεωρείται ριγμένος από την κυβέρνηση). Παρ’ όλα αυτά η θέση του ήταν ακριβώς αντίθετη απ’ ότι αναμενόταν.

*Όσον αφορά στον διαγωνισμό για τον ΟΛΑ, η DeA επαναφέρει το ερώτημα της, εάν η πλευρά Κοπελούζου δυσαρεστήθηκε (sic) από τη ματαίωση του. Στο γεύμα με τον Νίκο Σταθόπουλο, συζητήθηκε εναλλακτική πρόταση; Εμείς εδώ είμαστε, είτε για επιβεβαίωση, είτε για διάψευση.

*Σε κομβική συγκυρία η JPMC προχωρά σε περαιτέρω ισχυροποίηση της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Νέα γραφεία, επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και αναβάθμιση της παρουσίας του δίδυμου Παπαδόπουλου-Γεωργακόπουλου. Δεδομένου, ότι αυτή η εξέλιξη “έκλεισε” μετά την συνάντηση του Jamie Dimon με τον Κυριάκο Μητσοτάκη-αρχές του 2022- θα είχε ενδιαφέρον η στάση της πανίσχυρης επενδυτικής τράπεζας, αλλά και άλλων (κυρίως) αμερικανικών οίκων στο ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών και των όποιων πολιτικών εξελίξεων δρομολογηθούν.

*Είχε εκτιμήσει η DeA, πως στο Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ που διοργανώνει η Morgan Stanley (28-29 Νοεμβρίου) κάθε ερώτηση επιχειρηματικού, επενδυτικού χαρακτήρα θα συμπληρώνεται και από ανάλογο πολιτικού, για να της καταλογισθεί από πηγή προσκείμενη στην διοίκηση πως… μεροληπτεί. Και αμφισβητεί την προσπάθεια της διοίκησης. Η στήλη ανοιχτή και στοιχήματα δέχεται και ότι δει… “Έκλεισε στόματα” το 3,27% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 19,25 ευρώ την Παρασκευή. Με αυξημένες συναλλαγές και αρκετά “πακετάκια” των 15 έως 45 χιλιάδων μετοχών.

*Σε ξένο fund το πακέτο των 3,74 εκατ. μτχ της Eurobank στα 1,071 ευρώ. Αξίας 4,01 εκατ. πέρασε δε μετά την (νέα) δήλωση του Φωκίωνα Καραβία, πως η διοίκηση εμμένει στην πρόθεση της για διανομή μερίσματος (χρήσης 2022).

*Και στον ΟΠΑΠ ξανά έγιναν 2-3 πακέτα. Θα αυξάνονται όσο πλησιάζει η σέντρα του Μουντιάλ. Την Κυριακή με τον αγώνα Κατάρ- Ισημερινός.

*Και στην Autohellas πέρασαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, στα ιστορικά υψηλά άρχισε τις διανομές ο Ευτύχης Βασιλάκης.

*Handelsblatt: 2.000 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Από τον μοιραίο Γιώργο Παπανδρέου και το περίφημο “πετρέλαια δεν υπάρχουν…”. Τι έχει τραβήξει αυτή η έρμη χώρα.

*Με την HSBC, αλλά όχι και με την Τράπεζα Χανίων, δείχνει για οριστικό. Συνεχίζονται ή δεν τελεσφόρησαν οι επαφές Μαρινάκη με Σάλλα για το ποσοστό του δεύτερου στην Παγκρήτια. Ο ξάδελφος ήταν εν πτήσει από Ηράκλειο και η ενημέρωση είχε… κενά.

*Για σήμερα αναμένει εξελίξεις η αγορά όσον αφορά στην στάση, που θα τηρήσει ο Δημήτρης Κούτρας στην Intrakat. Άλλωστε δεν του έχουν αφήσει και πολλές επιλογές. Στη μία θα είναι χαμένος, στην άλλη ολότελα χαμένος.

*Το γιατί η Τράπεζα Χανίων είναι σε δυσχερή οικονομικά θέση έχει το ενδιαφέρον. Ακριβώς για να γνωρίζει η αγορά με ποιων μεγαλοκρητίκαρων επιχειρηματιών κ.λ.π είναι φορτωμένη με NPLs. Από αυτή την άποψη σωστά τα είπε ο Αλεξ Εξάρχου πως η Παγκρήτια δεν είναι πολιτικό κόμμα να βολεύει, άλλα πιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε δραματική θέση. Τρία-τέσσερα ονόματα, κυκλοφορούν στα Χανιά (και στο Ηράκλειο), ας μην αδικήσουμε κάποιους, καθώς προφανώς θα είναι περισσότερα.

*Σύμφωνα με όσα λένε πηγές του περιβάλλοντος Σκρέκα, η κόντρα κυβέρνησης vs βασικών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος για το θέμα της φορολόγησης υπερεσόδων έχει “ανέβει κατηγορία”. Έτσι, όπως το χειρίζονται το θέμα (στην κυβέρνηση), εύλογα έχουν θέσει όλους τους παραγωγούς-παρόχους απέναντι. Μέχρι και την ΔΕΗ-που εύλογα τηρεί διακριτική στάση-διακριτή απόσταση από το block των ιδιωτών. Αν και οι πηγές της DeA στην Επιχείρηση, επιβεβαιώνουν πλήρως την συγκεκριμένη εκτίμηση.

*Και 2-3 διεθνή, που θα βρουν μπροστά τους οι αγορές αυτή την εβδομάδα. Πεκίνο, χαλαρώνει τα μέτρα για Covid, οδηγεί σε αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο (και ναύλων κ.λ.π) που σημείωνε η στήλη στην αρχή.

*Κρίση στις σχέσεις Ρώμη-Παρισιού, αυτή την φορά λόγω μεταναστευτικού.

*“Ξιφουλκούν” οι “τιμωροί ομολόγων” στο Λονδίνο. Έρχονται μέτρα Σούνακ, ύψους 50 δισ. στερλινών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask