don't even ask

don't even ask

spot_img

Δρομολόγιο Βρυξέλλες-Άγκυρα, Βερολίνο-Παρίσι-Ρώμη, Στουρνάρας έφη, εβδομάδα τραπεζών, έρχεται μουντιάλ, το ‘πε και το ‘κανε ο Βακάκης, τα “σταλινικά” ποσοστά των Ολλανδών, εκλογολογία και ο βαφτισιμιός της στήλης

*Καλή Εβδομάδα, ξεκινώντας από τα σοβαρά: Ανοιχτό το State Department στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Λιβύης. Ενδιαφέρουσα η θέση του, συνεκτιμώντας πως αύριο, Τρίτη, διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Μας αφορά το αποτέλεσμα των midterms. Την προσοχή μου “τράβηξε” ένα θέμα των Financial Times (στο euro2day.gr) με τον εύγλωττο τίτλο, πως οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να είναι… οι τελευταίες. Αναζήτησα την τηλεοπτική εκπομπή με τον Yuval Noah Harari, τον Bill Maher και την Gillian Tett, δεν την βρήκα αλλά το κείμενο (των FT) είναι αρκούντως διαφωτιστικό. Το “Sapiens A Brief History of Humankind” ήταν η βάση.

*Θα συμφωνήσω (και πως να μην…) με τον Νίκο Ελευθερόγλου για τον Τουρκόφιλο Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τον Τζιτζικώστα.

*Ευρωπαϊκή αφωνία και επιχειρηματικά, όσον αφορά στην επιβολή δασμών της Τουρκίας στην Elvalhalcor. Δεν έχω καταλάβει κάτι καλά; είναι δυνατόν; Δεν βρέχει κυρίες και κύριοι, εκεί στις Βρυξέλλες… δεν βρέχει…

*Επειδή, γνωστοί μου επιχειρηματίες θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών (Απρίλιος), θα είχε ενδιαφέρον το αν και πόσο “βαραίνει” (κυρίως στα της ΝΔ) η θέση Σαμαρά. Δηκτικός ο πρώην Πρωθυπουργός, σταθερός στην άποψη του, πως με τον… πειρατή δεν συνομιλείς.

*Έχει-προφανώς- και επιχειρηματικό-επενδυτικό αποτύπωμα όλη αυτή η πολιτική συζήτηση, καθώς οι ίδιοι (επιχειρηματίες) μεταφέρουν τον προβληματισμό τους, εάν και κατά πόσον η παρόξυνση θα μπορούσε να πάει πίσω 2-3 διαγωνισμούς, να “παγώσουν” επενδυτικά προγράμματα, να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού… Παράγων με γνώση και άμεσο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό της “Αττικής Οδού” ήταν αρκετά προβληματισμένος, Παρασκευή βράδυ που ειδωθήκαμε.

*Η συμπάθεια της DeA προς τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος διακριτή και ως προς τον θεσμικό ρόλο του. Τι είπε ο Γιάννης Στουρνάρας (στο Politico) για το θέμα της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ στα επιτόκια; Τα αυτονόητα, πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από την Κεντρική Τράπεζα (νομισματικά), αλλά απαιτεί συνδυασμό και “ενεργειακού” και “δημοσιονομικού”. Ειδάλλως κινδυνεύει με βαθιά ύφεση η ευρωπαϊκή οικονομία, ενδεχομένως με κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης της επιχειρηματικότητας. Θα θυμίσω τι έλεγε πρόσφατα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, από την θέση του προέδρου της Eurometaux. “Καμπάνες” έκρουσε ο επιχειρηματίας, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε και το… talk of the town για το ιερατείο των Βρυξελλών. Πως δηλαδή, η ΕΕ έχει καταλήξει πεδίο μόνο συμβιβασμών, κυρίως συμβολικών, που δεν έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία, την πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, ακριβώς όπως τα λέει.

*Στον ίδιο προβληματισμό και το Stratfor για την ακριβή ενέργεια που απειλεί την βιομηχανική βάση της Ευρώπης.

*Δυστυχώς, στις Βρυξέλλες επιμένουν στην… κοσμάρα τους.

*Σε αυτή την συγκυρία το “με τον παρά μου…”, Βερολίνο προσεγγίζει το Πεκίνο μπας και…

*Εύλογο το ερώτημα για πόσο θα είναι τόσο ετεροβαρής αυτός ο άξονας με το Παρίσι.

*Όπως επίσης η Ρώμη, υπό την ασφυκτική πίεση των δικών της τεράστιων υπέρβαρων προβλημάτων θα παραμένει εντός παιδιάς.

*Διαφοροποιείται- όσο μπορεί- η Αθήνα, ΟΚ μέχρι τώρα αποδίδει η προσπάθεια. Αλλά και οι 5 με τους οποίους τα είπαμε Π.Σ.Κ μου έθεσαν την ίδια παράμετρο: την πολιτική-εκλογική. Και δεν είναι από τους παραδοσιακά “γαλάζιους”, απεναντίας.

*Τι να κάνει και ο συμπαθής μας Λαμιώτης, σήμερα-αύριο ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι στις Βρυξέλλες (Eurogroup-Ecofin). Θα συζητήσουν τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις-μετά την νέα αύξηση επιτοκίων- το ενεργειακό κ.α.

*Στα της μαρκέτας, μια χαρά τα ανέλυσε ο Απόστολος Σκουμπούρης. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο διαφοροποιείται το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε υψηλά 5 μηνών ο Τραπεζικός Δείκτης, με 3,28% την Παρασκευή στις 616,13 μονάδες. Εβδομάδα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου 3μηνου, με πρώτη την Alpha Bank-αύριο Τρίτη-. Ακολουθούν Εθνική-Eurobank και Πειραιώς.

*Στρώνεται το έδαφος, εν όψει του road show της ΕΧΑΕ-Morgan Stanley, στο Λονδίνο.

*Για τα mezzeδάκια τι να πεις, έγκαιρα η DeA την τρίτη ημέρα διαπραγμάτευσης των “νέων” Galaxy Cosmos και Sunrise, τα ανέλυσε.

*Για τον ΟΠΑΠ τι να πει κανείς, απλά παραπέμπω στο σχόλιο (μας) της Παρασκευής (που παρέπεμπε στης Πέμπτης). Μουντιάλ και τα μηχανάκια θα πάρουν… φωτιά. Έναρξη, με πρώτο παιχνίδι Κατάρ-Ισημερινός, Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Για τους αθεράπευτα “αγγλόφιλους” πρώτος αγώνας με το Ιράν, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Θα μας τα αναλύσει όλα στην ώρα τους ο Αντώνης Κατσαρός. Παρεμπιπτόντως διάβασα την ανάλυση του για το που θα κριθεί ο αγώνας των αιωνίων. Δέκα χρόνια πριν, που αναφέρεται ο Αντώνης, ήμουν μέσα… έχουμε πει “πράσινων” (αθλητικά) αισθημάτων η DeA.

*Τα τρία προβληματικά καζίνο του ομίλου Πηλαδάκη βρήκαν τελικά αγοραστή. Η Glafka (Γλαύκα) Capital- δημιούργημα Ελλήνων τραπεζιτών, επενδυτών από το εξωτερικό συζητά (και συμφωνεί, όπως όλα δείχνουν) με την Intrum Hellas (που έχει το portfolio χρεών-υποχρεώσεων ύψους 130 εκατ.).

*Τόπε, τόκανε και του βγαίνει. Ο λόγος για τον Απόστολο Βακάκη-έναν από τους love to hate των επενδυτών-. Η Jumbo ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 11% στο 10μηνο με 12% για τον Οκτώβριο. “Το καταναλωτικό κοινό συνεχίζει να επιβραβεύει την τιμολογιακή μας πολιτική…”, το μότο του suis generis επιχειρηματία. Θεαματική άνοδος με 6,61% στα 15 ευρώ, την Παρασκευή. Μην τα ξαναλέμε: Too Hard…

*To σημείωνε η DeA (στο τέλος της αναφοράς για το Power Play στις ΗΠΑ, και πως ωφελείται η Intralot Inc) για την Intracom Defence. Διάβασα (banks.com.gr) αναλυτικά για τις “δεύτερες σκέψεις” του Σωκράτη Κόκκαλη.

*Με “σταλινικά” ποσοστά η Reggeborgh, στη “νέα R.E.D.S”. Πιστέψτε με και τώρα αρχίζουν τα ωραία και σημαντικά. Μακάριοι όσοι δεν συμμετείχαν στην δ.π και κράτησαν τα χαρτιά των “κόκκινων”. Μεγάλα projects για Reggeborgh και στην Παιανία. Μεγάλα projects για Λασκαρίδη- Κόκκαλη στα Voria.

*Δεδομένου ότι ο Γιώργος Καραγιάννης δεν προτίθεται να πολιτευτεί, πιθανά να βοηθήσει στην υλοποίηση ορισμένων κατασκευαστικών επενδυτικών προγραμμάτων. Ο δραστήριος υφυπουργός Υποδομών, είπε πως έργα ύψους 3,2 δισ. θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια.

*Πλοία LNG- με φορτίο αξίας 2 δισ.$ είναι σε…ημί-αρόδου στα ανοιχτά της Γαλικίας-Βρετάνης. Στοιχεία του Vortexa.com (Real Time Energy Cargo Tracking) “δείχνουν” τάνκερ φορτωμένα με “υγροποιημένο” που προφανώς περιμένουν να “πέσει το θερμόμετρο” για να “ανέβουν οι τιμές”. Και στη σειρά (από ΗΠΑ) είναι καμιά 30αριά που πλέουν προς Ευρώπη. Πως τόχε πει ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν, μιλώντας ανοιχτά για κερδοσκοπία των ΗΠΑ σε βάρος της Ευρώπης. “Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής δημιουργεί 2 μέτρα και 2 σταθμά, με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό (των ΗΠΑ), ενώ πουλά σε τιμές-ρεκόρ στην Ευρώπη”. Follow the Money και στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία κλπ… Αλλά μην το ανοίξουμε πρωί-πρωί σήμερα και αυτό.

*Είναι και οι πιέσεις ομάδας προεδρικών-στην Κουμουνδούρου- που θέτει ζήτημα πρότασης μομφής. Θα την αποδεχθεί και θα προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας; Ενδεχομένως μετά την Απεργία της Τετάρτης να είναι πιο σαφής η εικόνα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ναι μεν θα συσπειρώσει την ΚΟ της ΝΔ, αλλά από την άλλη-το πιθανότερο- να περάσει ( ; ) στην κοινωνία το μήνυμα, την αίσθηση ενός “πλατιού αντιπολιτευτικού μετώπου” κλείνοντας το… μάτι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

*Πάω στοίχημα- σαν να…κλέβω εκκλησία- πως στο road show της ΕΧΑΕ-Morgan Stanley στο Λονδίνο, κάθε ερώτηση επιχειρηματικού-επενδυτικού ενδιαφέροντος θα συμπληρώνεται από μία πολιτικού. Κάτι σαν το στοίχημα, του 5χρονου βαφτισιμιού μου, που σας έλεγα για τις βαθυστόχαστες εκτιμήσεις Κοντόπουλου.     

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask