Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Σε υψηλά 5μήνου ο τραπεζικός δείκτης – Κέρδη 2,13% την εβδομάδα

Χρηματιστήριο: Σε υψηλά 5μήνου ο τραπεζικός δείκτης – Κέρδη 2,13% την εβδομάδα

Συνεχίζουν να αιφνιδιάζουν θετικά επενδυτές και αναλυτές οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς μετά το ράλι του Οκτώβρη δείχνουν δυναμική και στο ξεκίνημα του Νοέμβρη, παρά τις εύλογες διορθωτικές κινήσεις που έγιναν εντός της εβδομάδας με αφορμή και τη νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed και τα λεγόμενα του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ.

Τόσο οι ευρωπαϊκοί όσο και οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν ράλι την Παρασκευή, δείχνοντας ότι έχουν προεξοφλήσει – σε αυτή τη φάση – τις εξελίξεις με τα επιτόκια, οπότε εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και στο νέο καθεστώς αυξημένων επιτοκίων, που θα φέρει νέο status quo στον τραπεζικό κλάδο με πολύ αυξημένη κερδοφορία.

Τα επόμενα στοιχήματα των αγορών είναι πως θα διαμορφωθεί η διάθεση για ρίσκο και για νέα πονταρίσματα σε μετοχές, ύστερα από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ο οποίος ξεκαθάρισε πως είναι μακριά οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Το επόμενο διάστημα μένει να απαντηθεί αν οι αγορές – που πάντα προηγούνται – γνωρίζουν τα μελλούμενα και το πότε θα σταματήσει το κρεσέντο των αυξήσεων των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, για τα επόμενα χρόνια το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα κινηθεί μακριά από τη… νιρβάνα των μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων που κυριάρχησε την τελευταία δεκαετία.

Αρκετοί κρίνουν ότι ένα καθεστώς με «ζωντανά» και όχι… νεκρά επιτόκια (μηδενικά ή και αρνητικά όπως ήταν για χρόνια) είναι σαφώς πιο υγιής εξέλιξη και κυρίως πιο κοντά σε ό,τι μπορεί να οριστεί ως… κανονικότητα στις αγορές. Γιατί οι πολιτικές μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων, δημιούργησαν μια στρεβλή στην ουσία κατάσταση.

Οι πολιτικές μηδενικών ή αρνητικών επιτοκίων, κάθε άλλο παρά κανονικότητα ήταν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν «τερατογενέσεις» στις αγορές, στις μετοχές, στις αποτιμήσεις, εν μέσω χαοτικής υπερμόχλευσης και υπερσυγκέντρωσης κεφαλαίων στην επενδυτική βιομηχανία, προσδίδοντάς της δύναμη και οντότητα που ουδέποτε είχε στην ανθρώπινη οικονομική και επενδυτική ιστορία.

Συνεχίζει το Χ.Α. με κέρδη 2,13% την εβδομάδα

Ειδικά στο ακραία τραπεζοκεντρικό ελληνικό χρηματιστήριο, η «επιστροφή» του τραπεζικού κλάδου μπορεί να σημάνει πολλά, όπως και την ουσιαστική αλλαγή επιπέδου, με την υπέρβαση – μελλοντικά των 1.000 ή 1.200 μονάδων. Άλλωστε, ο λόγος που καθ’ όλη την προηγούμενη 12ετία το Χ.Α. παρέμεινε εγκλωβισμένο αυστηρά κάτω από τις 1.000 μονάδες, ενώ γινόταν πάρτι διεθνώς, ήταν αποκλειστικά η χρεοκοπία του τραπεζικού κλάδου.

Και αυτό διότι πάρα πολλά blue chips εδώ και χρόνια διαπραγματεύονται με Γενικό Δείκτη στις 5.300 μονάδες και στα επίπεδα που είχε το 2007, ενώ επίσης αρκετές μετοχές κινούνται σε ιστορικά υψηλά! Και όμως, ο Γ.Δ. παραμένει κάτω και από τις 900 μονάδες, πιστοποιώντας ότι έχει αλλάξει εντελώς το «μωσαϊκό» διαμόρφωσης τόσο του δείκτη, όσο και του momentum της αγοράς πλέον.

Χθες Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 879,10 μονάδες με άνοδο 2,01% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ ράλι 2,54% κατέγραψε ο Large Cap, με τις τράπεζες να συνεχίζουν με νέα άνοδο 3,45%. Ο Γ.Δ. κινείται ήδη σε υψηλά δύο και πλέον μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έπιασε τις 616,13 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Ιουνίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 5μήνου.

Συνάμα, είναι ενθαρρυντικό ότι οι συναλλαγές ανήλθαν στα 73,86 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσοι όροι των τελευταίων εβδομάδων, κάτι που πιστοποιεί ότι υπήρξαν εισροές.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ