don't even ask

don't even ask

spot_img

…Ερντογανικά και άλλα, η ζημιά Πάτση, τα πακέτα της Motor Oil, οι άνθρωποι της JPMC Λονδίνου, άγγελος εξάγγελος και ο… βαφτισιμιός μας, το “χαρτί” του Πήτερ και… που πάει το έξυπνο χρήμα

*Λέω να ξεκινήσουμε από τα σημαντικά, κρίνοντας τα θέματα που φαίνεται να απασχολούν γνωστούς μου ανθρώπους της αγοράς. Θα μπορούσε υπό την πίεση των εξελίξεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προχωρήσει σε εκλογές νωρίτερα από το καταληκτικό της 4ετίας; Διαβάζω διάφορα, δεξιά-αριστερά, αλλά και πάλι, πληροφόρηση επί του θέματος δεν έχω επαρκή. Εκτιμώ, πως ούτε και ο Νίκος Ελευθερόγλου (παρακολουθώντας τον τελευταία στην εκπομπή με τον Σωτήρη Ξενάκη στο Blue Sky TV.) Δεδομένου του “απρόβλεπτου” Ρ.Τ Ερντογάν, συμβάν όπως λ.χ. το τελευταίο ανοιχτά της Σάμου να οδηγούσε σε σοβαρό “θερμό επεισόδιο”; Επ’ αυτού έχω και καλή πληροφόρηση και άποψη: Διαβάζοντας προσεκτικά τις τελευταίες δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου-Νίκου Δένδια και αυτές του Χουλουσί Ακάρ που ακολούθησαν θα έλεγα, ότι η Άγκυρα επιζητεί επανέναρξη της διαδικασίας διαλόγου. Πόθεν προκύπτει; συνεκτιμώντας την επανεκλογή Νετανιάχου, το μνημόνιο κατανόησης στον τομέα πολιτισμού Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, της στάσης του Καΐρου, της προσπάθειας ανοίγματος από την Τρίπολη προς την Αθήνα…

*Βρήκα και λογικό αυτό, που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Με 85% πληθωρισμό, και εγώ θα άλλαζα ατζέντα”.

*Το βρήκα και ωραίο, ωστόσο δεν ξέρω πως διαβάζουν στο Μαξίμου τη δημοσκόπηση της MRB (στο ΟΡΕΝ) που εμφανίζει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται στις 6,1 μονάδες. Είτε είναι έτσι, είτε αλλιώς η υπόθεση Πάτση έκανε και συνεχίζει να κάνει ζημιά.

*Ακούω για το “καλάθι του νοικοκυριού…” και ξανά μανά- να υποθέσω πως για χάρη της πολιτικής ορθότητας (sic) αντικατέστησε το παραδοσιακό “καλάθι της νοικοκυράς”.

*Πάντως αν κρίνω από την περιοχή μου- στα Δ.Π- τζίφος η δουλειά. Έμεινε με το επικοινωνιακό της πρώτης ημέρας στα Β.Π ο Άδωνις.

*Galaxy Cosmos Mezz: Με συμμετοχή 9% το ΤΧΣ και με 5,55% η Reggeborgh Invest περίπου όσο και του Paulson Co. Για την περίπτωση των Ολλανδών η DeA τα’χει πει καιρό τώρα και αρκετές φορές μάλιστα. Σε εύθετο επενδυτικό χρόνο το Reggeborgh Invest (αλλά όχι μόνο του) θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος μειοψηφίας. Κάπως σαν σε ρόλο Prem Watsa/Fairfax στην Eurobank. Ρώτησα τον γνωστό (στην Κέρκυρα) που έχει καλή ενημέρωση από το team του HMH, ποια είναι η άποψη του για τον ceo Βασίλη Ψάλτη και μου απάντησε η καλύτερη. Μια χαρά συνεπώς, by the book.

*Για τα 2 νέα… mezzeδάκια η DeA είχε αναλυτικά το πως θα “παιχτούν”. Ελεύθερη ορίου η διαπραγμάτευση τις πρώτες 3 συνεδριάσεις-μάζεμα και αντιστροφή. Με 7,03% στα 0,1172 ευρώ με συναλλαγές 5,48 εκατ. τμχ το Galaxy Cosmos Mezz. Με 6,67% στα 0,0736 ευρώ με συναλλαγές 12,87 εκατ. τμχ το Sunrise Mezz.

*Δεν πέρασαν απαρατήρητα χθες: Τα 2 πακέτα στη μετοχή της Motor Oil στα 18,38 και 18,27 ευρώ αντίστοιχα συνολικής αξίας 1,12 εκατ. ευρώ. Το περίεργο, το σημαντικό premium που άλλαξαν χέρια. Για λάθος πράξεις δεν μου φάνηκαν. Το γεγονός, πως Motor Oil και ΕΛΛΑΚΤΩΡ έκλεισαν με κέρδη, στα 17,70 (0,97%) και στα 1,718 (1,30%). Από τις μόλις 5 του FTLarge Cap με θετικό πρόσημο.

*Ποια ήταν η 3η; μα φυσικά του ΟΠΑΠ, στα 12,69 (0,63%). Και που να αρχίσει το Μουντιάλ, λέγαμε χθες.

*Ούτε χθες αρνητικό πρόσημο για την Autohellas. Στα 11,44 ευρώ και από τα νέα ιστορικά υψηλά “βλέπει” τον FTSE25, όπως ανέλυε ο Απόστολος Σκουμπούρης.

*Άνθρωποι της JPMC (Λονδίνου) βρέθηκαν στην Αθήνα και από κοινού με στελέχη της JPMC (Αθήνας) είχαν επαφές με επιτελείς (και επιτελικούς) της Helleniq Energy. Ρώτησα γνωστό εάν σχετίζεται με τα “πετρελαϊκά” της Κρήτης και μου απάντησε πως “εν μέρει ναι…”. Αναζητώ το… υπόλοιπο εν μέρει… μήπως έχουν βάση έτερες πληροφορίες για μετοχικές εξελίξεις, για placement κάτι τέτοιο. Θα την βρω την άκρη.

*Alpha Αστικά Ακίνητα: Χωρίς ακίνητα, μια χαρά θα έκανε για “όχημα”-“κέλυφος” εισαγωγής στο ΧΑ. Μνηστήρες γνωρίζω 2, να μου ξεφεύγει και άλλος… βλέπω να πλειοδοτούν. Τώρα, πως θα μπορούσε να γίνει (με αποτίμηση 92,8 εκατ.) θέλει την σχετική προεργασία.

*Γιάννος Κοντόπουλος: Στον δρόμο για καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς το ελληνικό χρηματιστήριο σε 1-2 χρόνια. Και σας ερωτώ, ο 5ετής βαφτισιμιός μου την ίδια φοβερή μαντεψιά θα έκανε. Και δωρεάν, χωρίς τις αυξημένες αμοιβές του διευθύνοντος. Τι θέλω να πω; μ’ ένα παλιό του Νιόνιου, «Άγγελος εξάγγελος, μας ήρθε από μακριά, γερμένος πάνω σ’ ένα δεκανίκι, δεν ήξερε καθόλου μα καθόλου να μιλά, και είχε γλώσσα μόνο για να γλείφει…», αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μην μας πει κανένα… Και ας με συγχωρούν ο αειθαλής της νιότης μας Διονύσης Σαββόπουλος και ο βαφτισιμιός μου.

*Όσοι βιάστηκαν και (ξε)πούλησαν τα Phoenix Vega Mezz: Ημερομηνία καταβολής της επιστροφής- για όσους πιστούς τα διακράτησαν- η Τρίτη 15 Νοεμβρίου. Αποκοπή στις 9 Νοεμβρίου.

*Sunrise Mezz: Στο 18,62% η συμμετοχή του Paulson Co, στο 9,98% της Helikon.

*Ζημιές 40 δισ. για την Uniper στο 9μηνο. Σύμφωνα με τον Mark Spoerer (Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Regensburg), είναι οι μεγαλύτερες στην εταιρική ιστορία της Γερμανίας. Και η Bundesbank υπολογίζει πως τόσο υψηλός πληθωρισμός στην Γερμανία είχε καταγραφεί πριν 70 ( ! ) χρόνια. Δηλαδή λίγο μετά τον Β’ΠΠ. Και ακόμη δεν είμαστε, καν, στα μισά της διαδρομής.

*Έχει φανατικούς τελικά της GLOP η στήλη. Για αυτό αν περάσει τα 8,5$ …sky is the limit για το “χαρτί” για την GasLog Partners (του Πήτερ Λιβανού). Πρόσω το “χαρτί”.

*Πρόστιμο στην Coca Cola HBC για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Αυτή την φορά στη Ρόδο, μετά από καταγγελία της Παντελής Κουγιός ΒΑΠ. Και δεν είναι τα 10,3 εκατ., που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που ούτως ή άλλως η διοίκηση του Ομίλου προσέφυγε την ίδια μέρα (χθες Πέμπτη) αλλά το μήνυμα… διευρύνετε την αγορά.

*Χρειάζεται αύξηση στα επιτόκια, ακόμη και αν πέσουμε σε ύφεση… το μήνυμα Λαγκάρντ αμέσως μετά την ομοβροντία αυξήσεων με 75άρια βλήματα των Fed και ΒοΕ. Όλα είναι σχετικά, πάντως για την πρώην Κριστίν της καρδιάς μας: όταν οι συνέπειες της ύφεσης φέρουν σε ανελαστικό σημείο-θραύσης την κοινωνία το ξανά συζητάμε. Μόνο, που θα είναι αργά τότε.

*Ρωτούσα γνωστό-γνώστη χτες, που πάει το “έξυπνο χρήμα” που αποτραβιέται από τις αγορές. Σχεδόν 400 τόνοι χρυσού αγοράστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες μόνο το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Ποσότητα υπέρ4πλάσια του αντίστοιχου του 2021. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, αυτό ανεβάζει τις αγορές του 2022 (9μηνο) στα υψηλά του 1967. Για περισσότερα με παρέπεμψε στο: γιατί οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό με φρενήρεις ρυθμούς, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο/ot.gr. Ομολογουμένως ενδιαφέρον, μου απάντησε σε 2-3 ερωτήματα. Και μιας ο λόγος και επειδή η Τρίτη 8 Νοεμβρίου πλησιάζει, επίσης στον ot.gr το κατατοπιστικό: ρεκόρ χορηγιών από τους δισεκατομμυριούχους για τις ενδιάμεσες εκλογές. Κορυφαίος δωρητής-μέχρι στιγμής- ο Τζορτζ Σόρος με πάνω από 128 εκατ$ στο super PAC Democracy Ii.

*Τρελά λεφτά μοιράζει το Power Play, με διαδοχικά jackpots στις ΗΠΑ. Ευκαιρία για την Intralot Inc, τώρα θα έπρεπε να εισάγεται στο NYSE η θυγατρική της Intralot στις ΗΠΑ. Και μιας ο λόγος, λέτε να δούμε την Intracom Defence να προηγείται με εισαγωγή λ.χ. στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης; Εάν προχωρούσαν οι επαφές με την Rheinmetall και ο γερμανικός όμιλος αποκτούσε στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στο μ.κ της IDE. Ενδιαφέρον μου ακούγεται.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask