Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε νέα ιστορικά υψηλά η Autohellas, «βλέπει» τον FTSE 25

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Autohellas, «βλέπει» τον FTSE 25

Εντυπωσιακή και πλήρως αναβαθμισμένη είναι η εικόνα της μετοχής της Autohellas στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς μετά το ράλι 15% τον Οκτώβριο, συνέχισε με νέα άνοδο 2,51%, κλείνοντας στα 11,44 ευρώ, επίπεδο που ουδέποτε έχει δει ξανά στην 23χρονη παρουσία της στο ταμπλό του Χ.Α., που σημαίνει ότι βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά!

Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά ο τίτλος χθες έφτασε έως τα 12 ευρώ, όταν ενισχύονταν έως 7,53% λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ μετά εξισορρόπησε κάπως. Πλέον η εταιρεία αποτιμάται στο ταμπλό του mId Cap στα 556 εκατ. ευρώ έχοντας αφήσει στη δεύτερη θέση τη Cenergy Holdings που αποτιμάται στα 549,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Autohellas έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από πέντε εταιρείες που συμμετέχουν στον FTSE 25, καθώς ξεπερνά τις ElvalHalcor, Aegean Airlines, Σαράντη, Quest Συμμετοχών και ΟΛΠ. Φαίνεται πως η Autohellas έχει βάλει… πλώρη για είσοδο στον FTSE 25 και στην ελίτ του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς προς τα τέλη Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν από το Χ.Α. οι όποιες αλλαγές υπάρξουν.

Αν εισαχθεί στον FTSE 25 η Autohellas, αυτό θα γίνει για πρώτη φορά, καθώς ουδέποτε είχε μπει ξανά στην ελίτ του Χ.Α., αντιθέτως με άλλες μετοχές όπως Cenergy Holdings, ΕΧΑΕ, Intracom και Intralot που είτε στο πρόσφατο παρελθόν, είτε στο απώτερο, είχαν παρουσία στο δείκτη και μάλιστα πολυετή κάποιες.

Η μετοχή της Autohellas δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά την εξαιρετική επιχειρηματική πορεία του ομίλου, που προχθές Τρίτη 2 Νοεμβρίου ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα 9μήνου της ιστορίας της, τόσο στον κύκλο εργασιών, όσο και στην κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, το εννεάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 568,6 εκατ. ευρώ, έναντι 485,9 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση 17%. Τα Λειτουργικά Κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 100,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φορών (EBT) έφτασαν στα 90 εκατ. ευρώ (έναντι 57,3 εκατ. το 2021), ενώ τα κέρδη μετά από φόρου ανήλθαν στα 71,5 εκατ. ευρώ, έναντι 46,4 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 54,1%. Συνολικά, ο απασχολούμενος στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ξεπέρασε τα 49.000 αυτοκίνητα, με 9.000 συνολικές αγορές νέων αυτοκινήτων.

Κρεσέντο επενδύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το τελευταίο διάστημα ο όμιλος Autohellas έχει επιδοθεί σε ένα εντυπωσιακό κρεσέντο επενδύσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Προχώρησε στην εξαγορά εταιρείας στην Πορτογαλία, εισήλθε στην αγορά ακίνητης περιουσίας μέσω της συμμετοχής στη θυγατρική Trade Estate του ομίλου Fourlis, ενώ απέκτησε και τις αντιπροσωπείες των Alfa Romeo, Fiat και Jeep για την Ελλάδα, κίνηση που αλλάζει ριζικά τον χάρτη της αγοράς αυτοκινήτου στη χώρα μας.

Μετά τη συμφωνία για την απόκτηση αυτών των αντιπροσωπειών για την Ελλάδα, πλέον η εισαγωγή και διανομή των αυτοκινήτων όπως και ανταλλακτικών θα γίνεται από την ομπρέλα της Autohellas, που καθίσταται παντοδύναμη στο χώρο του αυτοκινήτου. Όλες αυτές οι κινήσεις απλώνουν περαιτέρω το επιχειρηματικό αποτύπωμα του ομίλου, σε μια συγκυρία που διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα.

Μέσα σε μια πενταετία ο όμιλος εκτοξεύει τα μεγέθη του μόνο από την αγορά αυτοκινήτου, καθώς το Δεκέμβριο του 2017 είχε αποκτήσει και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή το 70% των εταιρειών Hyundai και Kia στην Ελλάδα, μέσω της 100% θυγατρικής της Derasco, από τον επιχειρηματία Πάνο Δάβαρη που αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα επί σειρά ετών.

Σήμερα, Hyundai και ΚΙΑ αποδίδουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Autohellas, ενώ πλέον ο όμιλος έχει υπό την ομπρέλα του εφτά μάρκες που στο σύνολο της αγοράς φτάνουν περί το 25%.

Η εξαγορά στην Πορτογαλία

Στις 2 Αυγούστου αίσθηση έκανε στην αγορά το πρώτο «χτύπημα» της Autohellas σε μεγάλη χώρα της Μεσογείου που μάλιστα είναι και ισχυρό τουριστικό brand. Ο λόγος για την εξαγορά της HR Aluguer de Automóveis S.A., Hertz Franchisee της Πορτογαλίας, η οποία διαθέτει 6.000 οχήματα στόλο, ενώ κάνει κύκλο εργασιών από μισθώσεις και πωλήσεις μεταχειρισμένων περίπου στα 70 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η ελληνική εταιρεία υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 85,60% (συμπεριλαμβανομένων 4,4% ιδίων μετοχών, συνολικά 90%) του μετοχικού κεφαλαίου της Πορτογαλικής εταιρείας έναντι 31,5 εκατ. ευρώ. Εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι κερδοφορίας της HR Automóveis ανά έτος μεταξύ του 2022-2024, είναι πιθανό το τίμημα να αυξηθεί κατά 7,5 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 39 εκατ.

Αν εγκριθεί το deal από τις αρμόδιες αρχές, η πορτογαλική εταιρεία θα γίνει η πιο σημαντική θυγατρική της Autohellas στο εξωτερικό. Θυμίζουμε ότι η εισηγμένη έχει ήδη παρουσία σε εφτά χώρες, καθώς έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα του σήματος της Hertz σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, Ουκρανία και Κροατία.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ