Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΓ.Στάσσης: Έως το 2025 η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου

Γ.Στάσσης: Έως το 2025 η Πτολεμαΐδα 5 μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου

Μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα 5) σε μονάδα φυσικού αερίου με δυνατότητα καύσης μείγματος υδρογόνου και ακόμη νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση των λοιπών λιγνιτικών μονάδων, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Η ισχύς της μονάδας θα αυξηθεί σε πάνω από 1000 μεγαβάτ, έναντι 660 MW που είναι η ισχύς. Οι προδιαγραφές της μονάδας θα διασφαλίζουν μεγάλη ευελίξία στη λειτουργία της καθώς σε διάστημα 30 – 60 λεπτών θα μπορεί να ανεβάζει την αποδιδόμενη ισχύ από 300 MW σε πάνω από 1000 MW.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ τόνισε πως η μονάδα θα είναι πολύ ανταγωνιστική και δεν χρειάζεται η ΔΕΗ να αναμένει την έγκριση του μηχανισμού CRM. Το κόστος της μετατροπής υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί την καλύτερη λύση, καθώς με βάση τις προβλέψεις για τις τιμές CO2, η μονάδα θα ήταν ζημιογόνα αμέσως μετά τη λειτουργία της.

Για τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις για το 2021 ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα.«Το 2021 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης πριν περάσουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ομολόγου, χαρακτήρισε πολύ καλή την υποδοχή του ομολόγου βιωσιμότητας από τις αγορές και αποκάλυψε ότι όλες οι εκδόσεις χρέους στο εξής θα έχουν ανάλογες δεσμεύσεις. Το επιτόκιο του ομολόγου που εκδόθηκε το Μάρτιο ήταν σήμερα στο 3,05%, από 3,875% που ήταν το κουπόνι της έκδοσης. Αναφερόμενος στη λειτουργία του Μοντέλου-Στόχου (target model) διατύπωσε την εκτίμηση ότι μπορεί να μην ήταν καλή η αγορά για κάποιους μήνες, αλλά ήδη βελτιώνεται και εξομαλύνεται και προς την κατεύθυνση αυτή θα βοηθήσει και η διασύνδεση με Βουλγαρία από 11 Μαΐου.

Τέλος, σημείωσε πως οι δεσμευτικές προσφορές για το 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ αναμένονται στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ