Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΆδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος έλαβε η Revoil

Άδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος έλαβε η Revoil

Συνεχίζει τις στρατηγικές κινήσεις στο χώρο της ενέργειας μεγαλώνοντας το αποτύπωμά της η εισηγμένη εταιρεία Revoil, η οποία – όπως ανακοινώθηκε χθες – εξασφάλισε άδεια εισόδου στη διαρκώς και πιο ανταγωνιστική αγορά της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση με στόχο να διαφοροποιήσει το μείγμα των υπηρεσιών της, δίνοντας βάση στους δείκτες βιωσιμότητας, αλλά και διαβλέποντας τα σημεία των καιρών και τη στροφή που λαμβάνει χώρα μέσω της σταδιακής απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

H αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος είχε κατατεθεί από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ χθες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), γνωστοποίησε πως η εταιρεία πετρελαιοειδών Revoil, απέκτησε άδεια Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW, για χρονική διάρκεια είκοσι ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Γιώργου Ρούσσου, η Revoil λειτουργεί ήδη ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,1 Mw στην Εύβοια, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της αναμονής σύνδεσης άλλων δύο πάρκων συνολικής ισχύος 13,34 Mw σε Αρκαδία και Θήβα.

Επίσης, μονάδες συνολικής ισχύος 12 Mw βρίσκονται υπό κατασκευή (η εκτίμηση είναι ότι θα ξεκινήσουν να παράγουν έσοδα από το 2025), πέραν των 124 Mw που βρίσκονται σε διαδικασίας αδειοδοτικής ωρίμανσης και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ασφάλεια το πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν προς όφελος της εισηγμένης (εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει εντός της επόμενης πενταετίας).

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Πέτρος Ρούμπης, σημείωσε πως οι μονάδες που αναμένεται να συνδεθούν φέτος με το δίκτυο προβλέπεται να προσφέρουν σε ετήσια βάση EBITDA 1-1,1 εκατ. ευρώ και αυτές που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής (ελπίζεται να αρχίσουν να αποδίδουν από το 2025) σε ετήσια βάση γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το σύνολο των υπό δρομολόγηση 110 MW πάρκων – όταν θα καταφέρουν να λειτουργήσουν – θα είναι σε θέση να προσφέρουν για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ετήσιο EBITDA κοντά στα 15-16 εκατ. ευρώ και ετήσια προ φόρων κέρδη γύρω στα 5 με 5,5 εκατ. ευρώ. Τα projects που έχουν επιλεγεί προβλέπουν ένα εσωτερικό βαθμό αποδοτικότητας (IRR) γύρω στο 18%.

Ο όμιλος ελέγχει τέσσερις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων εκ των οποίων δύο ιδιόκτητες σε Ασπρόπυργο και Χίο χωρητικότητας 15.084 m3 και δύο μισθωμένες σε Κάλυμνο και Μάταλα Ασπροπύργου χωρητικότητας 8.032 m3. Στον τομέα των ΑΠΕ, στοχεύει σε τέσσερα επιπλέον σημεία φόρτωσης ανεφοδιασμού καυσίμων εντός των διυλιστηρίων των ομίλων Helleniq Energy και Motor Oil, ενώ στα έργα ΑΠΕ ο στόχος για την επόμενη πενταετία είναι να φτάσει στα 200 MW ισχύ.

Το εμπόριο των πετρελαιοειδών

Σε ότι αφορά τον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών, η Revoil κατέχει μερίδιο αγοράς 9% διαθέτοντας ένα δίκτυο 510 πρατηρίων. Η Εταιρεία είναι κάτοχος αδειών εμπορίας Α’ και ΣΤ’ με τις οποίες ασκεί πανελλαδική εμπορία πετρελαιοειδών προϊόντων και άδειας εμπορίας Β1’ με την οποία ασκεί εμπορία ναυτιλιακών καυσίμων. Κατέχει επίσης, άδεια Δ’ για εμπορία ασφάλτου και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από την ΡΑΕ. Επιπρόσθετα, η Revoil συνεργάζεται με πάνω από 200 ανεξάρτητα πρατήρια «ΑΠ», καθώς επίσης και με μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα με την εμπορία υγρών καυσίμων, η Revoil δραστηριοποιείται στην αγορά λιπαντικών διαθέτοντας μια ευρεία γκάμα προϊόντων τα οποία φέρουν το διακριτικό σήμα revolution (λιπαντικά βενζινοκινητήρων, πετρελαιοκινητήρων, υδραυλικών συστημάτων, οδοντωτών τροχών και αγροτικών μηχανημάτων).

Σήμερα οι εγκαταστάσεις της Χίου διαθέτουν 12 δεξαμενές υγρών καυσίμων με χωρητικότητα 7.048 κ.μ., σύγχρονο προβλήτα και αγκυρόβολιο εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων και περιβαλλοντικά φιλικό σύστημα αυτόματης φόρτωσης των βυτιοφόρων με διασφάλιση ανάκτησης των ατμών βενζίνης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ