don't even ask

don't even ask

spot_img

Για να δούμε τι θα δούμε (επιτόκια), οι αποδοχές του Γιάννου, αύριο η ΔΕΗ, οσονούπω για ΗΛΕΚΤΩΡ, ολοταχώς για FTSE Mid Cap (Optima), ο νέος mr AB και…Profumo di Donna

*Με το…αριστερό ο Απρίλιος για τους bulls των αγορών. Την Τετάρτη, η ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ, θα φανεί εάν η Fed θα προχωρήσει σε 3 μειώσεις επιτοκίων- και πότε θα γίνει η πρώτη. Την Πέμπτη, η συνεδρίαση της ΕΚΤ-μεσημέρι οι δηλώσεις Λαγκάρντ, θα φανεί εάν η πρώτη μείωση θα ανακοινωθεί στο δ.σ της 9ης Ιουνίου. Την Παρασκευή, ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα Q1/2024 οι JPMC, Citi, Black Rock, Wells Fargo e.t.c.

*Μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή (5/4) στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαν ανακοινώσει μεγέθη Q4/2023 όλες κι όλες 52 εισηγμένες. Τα συμπεράσματα δικά σας. Κατά τ’ άλλα, σήμερα (μεσημέρι) η ΕΧΑΕ και ο επικεφαλής της έχουν γεύμα ενημέρωσης των δημοσιογράφων του ρεπορτάζ. Να τους ενημερώσουν γιατί, για τα επίχειρα της προειδοποίησης της JPMC, για το προκλητικό καθεστώς αμοιβών των μελών του δ.σ και τις αποδοχές του Γιάννου Κοντόπουλου- 300.000 ευρώ + 250.000 ευρώ μπόνους; για το ότι η προοπτική ένταξης στην κατηγορία των Development Markets πηγαίνει για το 2026; Εάν στο Μ.Μ και ειδικότερα ο εποπτεύων Αλεξ Πατέλης είναι ικανοποιημένος με την εικόνα που παρουσιάζει η εγχώρια κεφαλαιαγορά, τι να πω με ξεπερνάει. Και δεν του έχω…, γιατί γνωρίζω πως γνωρίζει από αγορές. Και μετά ευθύνεται η JPMC, ο οίκος Moody’s που στον έβδομο μήνα και ακόμη οι καθ’ ύλην αρμόδιοι να συμφωνήσουν για τα αυτονόητα; ελεύθερη διασπορά, ελάχιστη χρηματιστηριακή αξία, τα απαραιτήτως χρειώδη. Ούτε καν αυτά… Στην Wall Street οι εισηγμένες ανακοινώνουν μεγέθη Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024 και στο ΧΑ ακόμη να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό για τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2023. Αυτά, ούτε στο χρηματιστήριο…Τιράνων.

*Τα έχει πει έγκαιρα ο Βασίλης Γούλας, στις 5 Απριλίου ότι “κλείδωσε” η αναθεώρηση (υποβάθμιση) του ΑΕΠ προς τα κάτω. Μια χαρά και πριν απ’ όλους ο Βασίλης, στις 7 Απριλίου- χθες Κυριακή- είδα θέμα του Γιάννη Αγουρίδη: έτοιμη να αναθεωρήσει ( ; ) προς τα κάτω τη φετινή ανάπτυξη στην κυβέρνηση. Στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, μας διαβάζουν, καλό είναι αυτό.

*Δεν το έχει με τον (συν)χρονισμό ο Κωστής Χατζηδάκης, για ακόμη μία-πολλοστή- φορά out of the blue όσον αφορά στις εξαγωγές. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ο υπ.Οικ είπε πως, παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Καλά, στην πλατεία Συντάγματος δεν ενημερώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ κ.λ.π. Μειωμένες οι εξαγωγές το 2023-σε σχέση με το 2022- μειωμένες 5,2% το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου (χωρίς τα πετρελαιοειδή). Απορώ, τι στοιχεία εξετάζουν στο υπ.Οικ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Πρόσφατα και με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, που στην τελική δεν θα είναι 2,9% αλλά 2,5% και στο απευκταίο ενδεχόμενο ακόμη και 1,9%. Προφανώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αρκετά για να τα λέμε ως έχουν. Αλλά με πληθωρισμό στα ύψη, πληθωρισμό καθημερινότητας δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με τα ολιγοπώλια ανεξέλεγκτα (μέχρι και η ΤτΕ, νισάφι…) η όποια ανάπτυξη “τρώγεται” εκ των έσω. Δεν λέω, φιλότιμες οι προσπάθειες του Κώστα Σκρέκα, σε ότι αφορά την ακρίβεια κ.λ.π αλλά από…τηγανίτα λίγα πράγματα. Ήταν και το άλλο, Κυριακή απόγευμα η ανακοίνωση του υπ.Οικ ότι δεν θα δοθεί καμία νέα παράταση στην προθεσμία διασύνδεσης ταμειακών-POS. Παιδιά, για καλό το λέω, αλλά με μέτρο…

*Αύριο ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2023 η ΔΕΗ. Κάτι μου λέει πως, θα υπάρξουν εκπλήξεις και αναφέρομαι σε θετικές. Λίγη υπομονή…

*Για τον ΟΤΕ, σας τα έχει πει η DeA πρόσφατα-σε ανύποπτο χρόνο- μέσα στον Απρίλιο θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα δικαιώματα του Champion’s League- που πιθανά να αποκτηθούν με χαμηλότερο τίμημα, εάν κρίνουμε λ.χ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για Ιούνιο τα νεότερα από την Ρουμανία, -οπότε θα ανακοινωθούν από την επιτροπή ανταγωνισμού της χώρας-, με δρομολογημένη την πώληση της Telekom Mobile Romania.

*Motor Oil: Με επάνοδο αγοραστών την Παρασκευή, στα 27,08 (1,04%) και συναλλαγές 78.580 τμχ. Κατατοπιστική η ανάλυση του Βασίλη Κώτση (businessdaily) για τον Όμιλο που περνά στην πράσινη εποχή με διαβατήριο τα κέρδη της διύλισης.

*Για την ΗΛΕΚΤΩΡ, μην τα ξανά λέμε. Έχουν κλείσει/συμφωνηθεί όλα τα ουσιαστικά, τελευταία και το τίμημα. Alea jacta est, θέμα χρονισμού η ανακοίνωση. Ο Hendrikus Holterman εστιάζει στο real estate- στην ανάπτυξη των projects λ.χ. Cambas e.t.c και στο hoteling- που ενδιαφέρει τον υιό του- και στο banking (Alpha Bank e.t.c όταν θα έρθει η ώρα με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική).

*Ουδέν νεότερον από την R.E.D.S σχετικά με τα ενεργά projects ανάπτυξης ακινήτων, όμως απ’ ότι φαίνεται έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία προϋπολογισμού έργων για το project Cambas στην Κάντζα. Μετά και την πώληση της Άκτωρ, ο όμιλος και εν προκειμένω η R.E.D.S -που σύμφωνα με παράγοντες της Κέρκυρας- είναι το μόνο asset που ενδιαφέρει τον βασικό μέτοχο του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προχωρά σε κλειστή διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή κατοικιών στο ακίνητο, αναζητώντας προσφορές από εργοληπτικές εταιρείες για την υλοποίηση του μικτού έργου ανάπλασης. Οι δεσμευτικές προσφορές δε αναμένεται να κατατεθούν εντός Απριλίου. Η εταιρεία ήδη από το 2023 ήταν στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, οπότε φαίνεται πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την αρχή εκτέλεσης του σύνθετου έργου, το business plan του οποίου ωστόσο δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

*Και μιας ο λόγος, όταν θα εκκινήσει η διαδικασία- εξαρτάται και από το εκλογικό αποτέλεσμα της ευρω”κάλπης”- ένα ποσοστό (10%; ) θα παραμείνει στο Δημόσιο αλλά με διαφορετικό “καπέλο”. Υπερταμείο και στο portfolio του Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη, ο οποίος θα “χτίσει” τον επενδυτικό βραχίονα. Θα ακολουθήσουν και άλλες εισφορές (εξαρτώνται και αυτές από το αποτέλεσμα της ευρώ”κάλπης”).

*Πίσω από το αρνητικό σερί για την μετοχή της Εθνικής “κρύβονταν” κυρίως όσοι προεξοφλούσαν πως το placement θα προχωρήσει με την λήξη του lockup, δηλαδή τέλος Μαΐου. Σχεδόν αδύνατον, με την τροπή που έχει λάβει η πολιτική αρένα.

*Optima Bank, νέο υψηλό την Παρασκευή έως τα 8,82 ευρώ. Ολοταχώς για τον FTSEMidCap. Όσο για τους επικριτές: κρείττον το σιγάν. Ξεκάθαρη η DeA, και στην περίπτωση της Optima Bank.

*Banking: αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον η παιδιάς: Αριστοτέλης Μυστακίδης ο νέος mr Aegean Baltic Bank με Νίκο Τσάκο και ισολογισμό αδαμάντινο.

*Δέκα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές η διαδικασία ανάδειξης του νέου επικεφαλής του ΣΕΒ. Δύο οι υποψήφιοι: Σπύρος Θεοδωρόπουλος vs Ιουλίας Τσέτη. Θα περιοριστώ στο γεγονός της γυναικείας παρουσίας σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών (Βορείου) Ελλάδος με Λουκία Σαράντη, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών με Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου και Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με Μελίνα Τραυλού. Profumo di Donna. Είμαι περίεργος για την στάση που θα τηρήσουν οι “δημογέροντες” Ιάσων Στράτος, Στέλιος Αργυρός, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Χάρης Κυριαζής, Θεόδωρος Φέσσας κ.α

*Και μιας ο λόγος, διόλου θεωρητικό το ερώτημα σε ότι αφορά στις εξελίξεις με την Quest, ACS ή Unisystems;

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask