Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί η εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος, θα αναβαθμίσει όλο το Χρηματιστήριο

Γιατί η εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος, θα αναβαθμίσει όλο το Χρηματιστήριο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις την προσεχή Παρασκευή για το εύρος της υπερκάλυψης που θα πετύχει το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ) κατά τη δημόσια εγγραφή που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώνεται μεθαύριο 1η Φεβρουαρίου. Οι πληροφορίες λένε ότι θα καταγραφεί θεαματική υπερκάλυψη τέτοια που για νέα εισαγωγή έχει να γίνει πάρα πολλά χρόνια, κάτι που αφενός δείχνει το ευνοϊκό timing και το momentum που βρίσκεται η αγορά, αφετέρου μαρτυρά τη μεγάλη αξία του ΔΑΑ που αντανακλά ξεκάθαρα την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Η είσοδος του ΔΑΑ στο χρηματιστήριο θα είναι η μεγαλύτερη και πιο «βαριά» εισαγωγή των τελευταίων 22 περίπου ετών καθώς τελευταίες μεγάλες εισαγωγές ήταν των Motor Oil και ΔΕΗ το 2001, αλλά και η πρώτη δημόσια προσφορά άνω του ενός δισ. ευρώ μετά την εισαγωγή της Τέρνα Ενεργειακή που είχε γίνει το Νοέμβριο του 2007 και είχε αποτιμηθεί στα 1,2 δισ. ευρώ.

Το ΔΑΑ είναι πιο «λαμπερή» εισαγωγή λοιπόν τουλάχιστον των τελευταίων δύο δεκαετιών, κάτι που αποδεικνύεται από την εξαιρετική αποδοχή της από τους διεθνείς επενδυτές, που (υπερ)κάλυψαν μέσα σε μισή ώρα το κομμάτι που τους αναλογούσε, οδηγώντας, όπως φαίνεται, σε μια υπερκάλυψη εμφατική, που δείχνει την ελκυστικότητα τόσο του συγκεκριμένου asset, όσο και των προοπτικών του ελληνικού τουρισμού.

Παράλληλα, το ΔΑΑ αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη εισαγωγή στα χρονικά για εταιρεία που αποτυπώνει (τόσο εμφατικά μάλιστα) το ισχυρό momentum της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός, ενώ έρχεται σε συγκυρία εξαιρετική, που ο τουρισμός έκανε νέο ρεκόρ εισπράξεων το 2023, ενώ το αεροδρόμιο έκανε επίσης νέο ρεκόρ όλων των εποχών ξεπερνώντας τα 28 εκατ. επιβάτες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ελκυστικό asset, καθώς από πλευράς λειτουργίας, υποδομών αλλά και ευρύτερου εκτοπίσματος, είναι μέσα στα κορυφαία της Ευρώπης. Είναι ένα εξαιρετικό αεροδρόμιοκαι ο κεντρικός «αγωγός» εισόδου δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα μας, η οποία αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα τουριστικά brands παγκοσμίως, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα «εξασφαλισμένα» μελλοντικά κέρδη του ΔΑΑ.

Η δημόσια προσφορά θα ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, η ανακοίνωση της τιμής διάθεσης θα γίνει την Παρασκευή 2/2, ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. θα γίνει την άλλη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ