Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑπό τα πρόθυρα χρεοκοπίας, σε υψηλά 10ετίας με σημαντικές εξαγορές η ΔΕΗ

Από τα πρόθυρα χρεοκοπίας, σε υψηλά 10ετίας με σημαντικές εξαγορές η ΔΕΗ

Έως πριν τεσσεράμισι χρόνια, η ΔΕΗ αποτελούσε το μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για τη χώρα, παρουσιάζοντας ζημιές – βουνό, χάνοντας πελάτες, εγκλωβισμένη μέσα στη… μούχλα της πολιτικής – κομματικής και συνδικαλιστικής εξάρτησης και τοξικότητας. Τότε, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, η μετοχή είχε κατέλθει στα 1,28 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση μόλις στα 278 εκατ. ευρώ (!!) που την έφερνε στην 33η θέση του ελληνικού χρηματιστηρίου!

Έκτοτε όμως, με εντυπωσιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους, έβγαλε το 2019 με ράλι 220%, «χτίζοντας» στην προσδοκία για turnaround story. Από τις 15 Μαΐου 2019 έως σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ ενισχύεται άνω του 800%, αποτελώντας το κορυφαίο «χαρτί» της αγοράς. Το 2023 η μετοχή έκλεισε με άνοδο 70,25%, ενώ την περασμένη Παρασκευή έκλεισε με άνοδο 3,12% στα 11,91 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον Απρίλιο του 2014, ήτοι σχεδόν δέκα χρόνια πίσω.

Με την αλλαγή πολιτικής στο κράτος – μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 – και κυρίως τη νέα εποχή στο management της Επιχείρησης, έχει αλλάξει εντελώς πρόσωπο, δεσπόζοντας σε deals και εξαγορές, «παίζοντας» με ίσους όρους στη μεγάλη μάχη της ενεργειακής μετάβασης.

Μετά την αλλαγή στο management, η ΔΕΗ βγήκε επιθετικά στο προσκήνιο και «αναμετρήθηκε» με τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, καταφέρνοντας το 2021 να σηκώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, κάνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μη τραπεζικής εταιρείας την τελευταία 15εία, καθώς σήκωσε 1,35 δισ. ευρώ, ενώ βγήκε και στις αγορές με ομόλογα με δείκτες αειφορίας. Ήταν η πρώτη φορά που τότε έβγαινε η ΔΕΗ στις αγορές μετά από εφτά χρόνια αποκλεισμού.

Μάλιστα στην ΑΜΚ η Επιχείρηση έκανε επίδειξη δύναμης καθώς η αύξηση καλύφθηκε μέσα σε μια ώρα, ενώ η αρχική στόχευση για 750 εκατ. ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 1,35 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας υπερκάλυψη περίπου 3,5 φορές καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ!

Μετά την κεφαλαιακή θωράκιση και το ευρύτερο νοικοκύρεμα έλαβε χώρα και εθελουσία έξοδος, αλλά και σταδιακή αλλαγή στο στελεχιακό μωσαϊκό της επιχείρησης. Έχοντας εξορθολογίσει σημαντικά τα οικονομικά της, η ΔΕΗ κινήθηκε επιθετικά σε επιχειρηματικό επίπεδο θέλοντας να «τρέξει» και να καλύψει το χαμένο έδαφος, κάνοντας μπαράζ επενδυτικών κινήσεων, κυρίως προς το άνοιγμα προς τη βιώσιμη ενέργεια.

Οι μεγάλες συμφωνίες

Στο πλαίσιο αυτό ήρθαν και συνεργασίες κορυφής, όπως η μεγάλη συμφωνία με το γερμανικό κολοσσό της RWE Renewables ύψους έως 1 δισ. ευρώ για κοινό σχήμα για έργα ισχύος 2 GW που υπογράφηκε πριν από δύο χρόνια. Επίσης στο ίδιο πλαίσιο ήταν η ίδρυση της εταιρείας Hellenic Hydrogen Α.Ε. από κοινού με την Motor Oil με στόχο το «πράσινο» υδρογόνο, καθώς και η σύμπραξη με ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη. Ένα κομβικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Συνάμα, έγινε και μπαράζ μικρότερων εξαγορών όπως το χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων της Voltera, καθώς και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης Garge.

Μέσα στο 2023 η ΔΕΗ έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ελληνική εταιρεία στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά μη τραπεζικό τομέα, καθώς προχώρησε στην απόκτηση της Enel Romania έναντι 1,24 δισ. ευρώ, μπαίνοντας σε μια μεγάλη αγορά, με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλες προοπτικές.

Πρόκειται για μια τεράστιας σημασίας και προοπτικών κίνηση που καθιστά πλέον τη ΔΕΗ – και εν γένει την Ελλάδα – ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη. Η ΔΕΗ – και κατ’ επέκταση η Ελλάδα – αποκτά δεσπόζουσα θέση στα Βαλκάνια, θέση που είχε στον τραπεζικό τομέα τη δεκαετία του 2000, όμως πλέον την αποκτά μέσω του κλάδου της ενέργειας.

Την ίδια ώρα, θέλοντας να… καθετοποιήσει περαιτέρω τις υπηρεσίες της, η Επιχείρηση απέκτησε την αλυσίδα λιανικής Κωτσόβολος έναντι 200 εκατ. ευρώ, η οποία διαθέτει 95 μεγάλα καταστήματα σχεδόν σε όλα τα κομβικά σημεία της χώρας.

Η πράσινη σύμπραξη με την Intrakat

Αίσθηση έκανε πρόσφατα στην αγορά η ανακοίνωση της σύμπραξης με τον όμιλο Intrakat για την ανάπτυξη ΑΠΕ. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Intrakat συνήψαν δεσμευτική συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος έως 2,7 GW.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται ότι ο Όμιλος Intrakat θα μεταβιβάσει στην εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες έξι έργα ΑΠΕ εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 164 MW. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισέλθει ως μέτοχος κατά ποσοστό 49% σε εταιρείες συμμετοχών του Ομίλου Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,6 GW, ενώ η συμφωνία μπορεί να διευρυνθεί υπό προϋποθέσεις.

Η συναλλαγή για το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αντιστοιχεί σε enterprise value που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Η αξία της από κοινού επένδυσης στην δυνητική πλήρη ανάπτυξή της, εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις, το νέο, αναθεωρημένο επιχειρηματικό πλάνο, οι εξαγορές, οι στόχοι και το πως θα αξιοποιηθούν τα assets που έχει αποκτήσει, θα τα παρουσιάσει η διοίκηση της ΔΕΗ στις 23 Ιανουαρίου σε road show στο Λονδίνο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ