don't even ask

don't even ask

spot_img

Απεργιακό δελτίο, ο…συντηρητικός Λάκων, το ενδιαφέρον για ΗΛΕΚΤΩΡ, ο δικαιωμένος Δημήτρης Πολίτης, ρεπορτάζ για Avramar, ποιος “μαζεύει” ΟΛΠ και ο chief Μεγάλου

*Σε απεργιακούς ρυθμούς αρκετοί κλάδοι στην Ευρώπη, απεργία και στα καθ’ ημάς. Σε διάρκειας τριών ημερών προειδοποιητική απεργία κάλεσε τα μέλη της στις τεχνικές υπηρεσίες της Lufthansa η συνδικαλιστική οργάνωση Ver.di, από αύριο έως και την Παρασκευή. Πάντως, το συνδικάτο διαβεβαιώνει ότι δεν θα επηρεαστεί το πτητικό πρόγραμμα της εταιρίας. H απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ κρίθηκε παράνομη μετά από προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη, όπως μετέδωσε το ertnews.gr. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν δηλώσει ότι θα πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, που προκηρύχθηκε για τις 28 Φεβρουαρίου. Η AEGEAN και η Olympic Air ενημερώνουν το επιβατικό κοινό ότι σε συνέχεια απόφασης των αρμόδιων αρχών η παροχή υπηρεσιών ελέγχου εναερίου κυκλοφορίας δε θα ανασταλεί σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, οπότε το σύνολο των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air. Ωστόσο, χωρίς μετρό, τραμ, ταξί και πλοία.

*Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, η μεγάλη αμερικανική τράπεζα JP Morgan επεκτείνει τη θέση της στον γερμανικό τομέα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. «Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των πελατών μας από τα μέσα του 2022», δήλωσε ο διευθυντής της JP Morgan, Μπέρναρντ Μπρίνκερ (Bernhard Brinker) στην Handelsblatt. «Τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, στοχεύουμε σε περαιτέρω διπλασιασμό». Έτσι, η JP Morgan ανταγωνίζεται όλο και περισσότερο τα εγχώρια ιδρύματα όπως οι Landesbanken, η Commerzbank και η Deutsche Bank στις βασικές δραστηριότητές τους – και δεν είναι η μόνη σε αυτό. Ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon διαφωνεί με την αισιοδοξία των περισσοτέρων αναλυτών ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποφύγει την ύφεση, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πράγματα εκεί έξω ανησυχητικά». Και συνέχισε: «Η αγορά έχει σχεδόν προεξοφλήσει μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας. Αυτό μπορεί να συμβεί. Η αγορά δίνει πιθανότητες 70% με 80%. Εγώ δίνω τις μισές», τόνισε. Πάντως, κοινή είναι η εκτίμηση αναλυτών πως τα δυσκολότερα τα περιμένουν στην Ευρώπη.

*Σε αντίθεση με τις πιο επιφυλακτικές και συχνά διφορούμενες δηλώσεις των συναδέλφων του, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έριξε το γάντι στους συναδέλφους του, αυξάνοντας τις πιθανότητες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε οποιαδήποτε από τις επόμενες συνεδριάσεις τους. Αν και δεν αναφέρονται σε ρήγμα μεταξύ των μελών του δ.σ η διάσταση απόψεων/θέσεων είναι διακριτή. Προφανώς και κάθε κεντρικός τραπεζίτης συνεκτιμά την κατάσταση στην χώρα του, το τραπεζικό της σύστημα.

*Τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2024 και την συσχέτιση τους με τις αγορές μετοχών εξετάζει η GlobalX. Η Ελλάδα αναφέρεται μεταξύ των παραδειγμάτων, ειδικότερα στην έκθεση σημειώνεται πως: Στην Ελλάδα, οι πολίτες επανεξέλεξαν τον νυν πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για δεύτερη θητεία, με το κόμμα του να κερδίζει την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ήταν το κλειδί στην ελληνική οικονομική ανάκαμψη, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και άλλες πολιτικές υπέρ της αγοράς που άνοιξαν το δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Investment Grade (επενδυτική βαθμίδα) στα τέλη του περασμένου έτους. Οι αγορές επιβράβευσαν το ευνοϊκό πολιτικό αποτέλεσμα, με τον δείκτη MSCI Greece να αποδίδει περίπου 48%, το 2023.

*Motor Oil μόλις πριν από λίγους μήνες εξαγόρασε και το υπόλοιπο 25% της «Anemos» με αποτέλεσμα όλο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ να περάσει στη θυγατρική της MORE. Η DeA εδώ και εβδομάδες αναφέρεται στο ενδιαφέρον του ομίλου για την ΗΛΕΚΤΩΡ. Πρόσφατα οι δύο εταιρείες με χρηματιστηριακές τους ανακοινώσεις είχαν διαψεύσει τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ τους για την Ηλέκτωρ όπως επίσης και το ό,τι δεν έπεσε καμία προσφορά στο τραπέζι. Ξανά ρώτησα την πηγή και μου απάντησε πως οι συζητήσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Motor Oil συνεχίζονται. Για να συμπληρώσει ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ ή θα πουληθεί στη ΜΟΗ ή θα μείνει ως έχει. Τρίτος δεν χωρεί.

*Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στην “κοπή της πίττας” του ΤΑΙΠΕΔ: «Μιλάει το έργο σας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του Ταμείου στην «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και την εμπέδωση της νέας αντίληψης για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση της». Πως να μην αισθάνεται δικαιωμένος ο Δημήτρης Πολίτης, με τον CEO του Ταμείου να έχει στην εκδήλωση και τον Μητροπολίτη Σταυρουπόλεως-Νεαπόλεως, Βαρνάβα.

*ΕΧΑΕ: Από τις 12 Φεβρουαρίου, ο τίτλος κινείται σταθερά αρνητικά, πλην μιας συνεδρίασης, ενώ βρίσκεται στα επίπεδα που άρχισε τη χρονιά. Την ίδια ώρα που όλη η αγορά «τρέχει» με σημαντικές αποδόσεις, ενώ θα έπρεπε να επωφεληθεί από τις IPΟ του τελευταίου διαστήματος. Περίεργο βέβαια, να μην ακολουθεί το κατ’ εξοχήν χαρτί της χρηματιστηριακής επίδοσης. Θα πρέπει οι ιθύνοντες να δουν λίγο με διαφορετική ματιά τις λειτουργικές δαπάνες του ομίλου.

*Για την περίπτωση της Avramar, η DeA έχει αναφερθεί αρκετές φορές και μάλιστα επισημαίνοντας τον λάθος χειρισμό της υπόθεσης από τους τραπεζίτες. Όσον αφορά στους εργαζόμενους της εταιρείας τα νέα ευχάριστα, το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου θα πιστωθούν στην εταιρεία τα 20 εκατ. Όσον αφορά όμως το επίδικο των λαθεμένων χειρισμών, τη “νύφη” θα την πληρώσουν οι μέτοχοι, πως; μα οι πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να εξευρεθεί “λευκός ιππότης” θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε γενναίο “κούρεμα” των υποχρεώσεων της Avramar. Είμαι περίεργος από τα 380 εκατ. “φέσι” να δω τι θα διαγράψουν. Όμως στην περίπτωση της “Καλλιμάνης” εξάντλησαν όλη την αυστηρότητά τους και για το 1/4 των υποχρεώσεων και παρότι η οικογένεια “έβαζε το χέρι στην τσέπη”. Σε αντίθεση με τους μεγαλοπαράγοντες της Avramar.

*Αυξήθηκαν, κατά τι, οι συναλλαγές στην χθεσινή συνεδρίαση. Στα 87,4 εκατ. ευρώ. Με αγοραστές στη μετοχή της Eurobank (1,917), είναι και η περίπτωση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, που αναφερόμασταν χθες. Με πωλητές στην Εθνική (7,134). Άνοδος 2,11% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 16,90 ευρώ. Είναι ο διπλασιασμός της τιμής ανά στήλη αλλά και οι σταδιακές εισροές λόγω Euro2024, Ολυμπιακών Αγώνων κ.λ.π. Τα σημείωνε από νωρίς χθες η στήλη, ακολούθησε το “ταμείο”. Από τις σταθερές επιλογές μας η μετοχή του ΟΛΠ, από τα 420 εκατ.-αποτίμηση- σημειώναμε ότι δεν γίνεται να έχει χρηματιστηριακή αξία στο 1/3 του αντίστοιχου φορέα της Βαλένθια. Όσοι βλέπουν μπροστά τον ΟΛΠ- και όχι μόνο ως λιμάνι ή ΣΕΜΠΟ αλλά ως ευρύτερο project με τα ξενοδοχεία, τα logistics, τις παράλληλες χρήσεις και στα 688 εκατ. η αποτίμηση αστεία θα πρέπει να τους φαίνεται. Άντε, να έχει φτάσει στο 1/2 της Βαλένθια. Μαθαίνω πως μεγάλος παίκτης ενισχύει μεθοδικά την θέση του στο “χαρτί”, από τα 19,6 ευρώ-τον Οκτώβριο 2023-.

*Σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι ομολογίες της Intralot- από την έκδοση του retail bond ύψους 130 εκατ.- Το “καμπανάκι” της συνεδρίασης θα το χτυπήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης. Η δικαίωση της επιμονής του ιδρυτή, η επιβεβαίωση της μεθοδικής δουλειάς όλης της ομάδας. Λέω να περάσω, θα έχει ενδιαφέρον.

*Σε μία εβδομάδα, από σήμερα, θα έχει ολοκληρωθεί η διάθεση του 20%+7% της Πειραιώς. Συσκέψεις επί συσκέψεων σε Μαξίμου, ΤΧΣ, αναδόχους κ.λ.π. Με την αποτίμηση στα 4,867 δισ. και τη μετοχή κατά 61,93% υψηλότερα σε διάστημα 52 εβδομάδων ο chief Μεγάλου θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος. Πάντως, όσοι επενδυτές εμπιστεύτηκαν τον σχεδιασμό, τους χειρισμούς και ακολούθησαν κάνουν καλό “ταμείο” και από την αρχή του έτους. Απόδοση 21,50%, not bad…

*Για να δούμε, 126 εκατ. χωρίζουν την Intrakat από το να αποτιμηθεί 1 δισ. και να γίνει το 23ο μέλος του prive club των billionaires. Για 22ο βλέπω τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς αποτιμάται 947 εκατ. μόλις 53 έμειναν. Θα το δουν το θέμα με τις προμήθειες στην κυβέρνηση ή κάνει τζιζ…και μάλιστα στην περίπτωση των POS είναι στην κυριολεξία εκτός… συναγωνισμού.

*Γιατί τι να πει ένας επαγγελματίας όταν χρεώνεται με 2,5% που επιβάλλεται σε συναλλαγές με χρεωστικές επιχειρηματικές κάρτες; Το Υπουργείο Οικονομικών κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Γιατί ακόμα και 1% ή 1,5% προμήθεια είναι πολύ μεγάλη ειδικά σε κλάδους όπου το καθαρό περιθώριο κέρδους είναι 4% και 5%. Προφανώς και ευνοεί τις τράπεζες, ενισχύει τα έσοδα τους, αλλά όλη την υπόλοιπη αγορά; Καλώς η κυβέρνηση προωθεί την χρήση του πλαστικού χρήματος- με ικανοποιητικό αποτέλεσμα όσον αφορά στα φορολογικά έσοδα- αλλά basta… Και όλο και πυκνώνουν τα παράπονα των επαγγελματιών της αγοράς…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask