Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑντίδραση έως 5,32% από τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Αντίδραση έως 5,32% από τις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αντέδρασαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι μετοχές του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα ύστερα από τις πιέσεις της Παρασκευής, που λόγω των εξελίξεων στο Τέξας είχαν υποχωρήσει με αυξημένους όγκους. Η αγορά έδειξε σήμερα πως αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα την κατάσταση, ύστερα και από τις ανακοινώσεις του ομίλου την Παρασκευή, την ώρα άλλωστε που κάθε εξέλιξη στις ΗΠΑ δεν επηρεάζει τις εδώ δραστηριότητες.

Τη Δευτέρα λοιπόν η μετοχή της μητρικής αντέδρασε σε ποσοστό 5,32% επανερχόμενη πάνω από τα 8 ευρώ με κλείσιμο στα 8,11 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 307.756 τεμαχίων. Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο τίτλος είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 6,44% με κλείσιμο στα 7,70 ευρώ, ενώ είχε διακινηθεί όγκος 518 χιλ. τεμαχίων.

Η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής αντέδρασε σε ποσοστό 3,25% με κλείσιμο στα 12,70 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 1,25 εκατ. μετοχών, μέσω τζίρου 15,65 εκατ. ευρώ, που ήταν μακράν ο κορυφαίος στην αγορά. Θυμίζουμε ότι ο τίτλος την Παρασκευή είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 10,74% στα 12,30 ευρώ, διακινώντας ισχυρότατο όγκο 1,36 εκατ. τεμαχίων.

Οι μετοχές προέρχονται έτσι κι αλλιώς από σημαντική άνοδο, ενώ ειδικά η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε το 2020 με άνοδο +80%, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου ανελίχθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά, οπότε εύλογα κάποια χαρτοφυλάκια βρίσκουν αφορμές για κατοχύρωση κερδών.  

Θυμίζουμε πως ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή σε επίσημη ανακοίνωσή του την Παρασκευή είχε επισημάνει πως σε αυτή τη φάση «δεν μπορεί να εκτιμηθεί το τελικό ύψος τυχόν οικονομικών επιπτώσεων. Αυτές, ωστόσο, αν τελικά υπάρξουν, δεν μπορεί να ξεπεράσουν σε καμία περίπτωση τα 90 εκατ. ευρώ».

Η Τέρνα Ενεργειακή διαθέτει τρία αιολικά έργα στο Τέξας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 520MW. Και τα τρία έργα υπέστησαν περιορισμό λειτουργίας και δεν ήταν σε θέση να εισφέρουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο κατά τη διάρκεια αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης, με πιθανό ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η εταιρεία προς εκπλήρωση σχετικών συμβολαίων προπώλησης ενέργειας που είχε συνάψει, όπως οι περισσότεροι παραγωγοί, ενδεχομένως να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αγορές ενέργειας σε υψηλές τιμές, οι οποίες έφθασαν έως και τα 9.000 δολάρια/MWh.

Η εταιρεία εξετάζει μία σειρά μέτρων για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων, μεταξύ των οποίων και η επίκληση γεγονότος ανωτέρας βίας (force majeure). Παράλληλα, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της. Παράλληλα, σημειώνει πως οι υποχρεώσεις του συνόλου των έργων στις ΗΠΑ δεν έχουν αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή ούτε στη θυγατρική TERNA ENERGY USA και περιορίζονται μόνο στα συγκεκριμένα projects. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι μετοχές αύριο και τις επόμενες ημέρες, πάντα σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ