Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΑναβίωσε ο θρυλικός αγώνας σερβιτόρων Course des Cafés στο Παρίσι!

Αναβίωσε ο θρυλικός αγώνας σερβιτόρων Course des Cafés στο Παρίσι!

Τι εννοείτε δεν τον έχετε ακούσει; Μα, πρόκειται για τον εμβληματικό αγώνα των σερβιτόρων! Με δίσκο, καφέ και κρουασάν. Όχι, δεν είναι μάχη μπροστά στην ταμειακή μηχανή, για περισσότερα έσοδα στα καφέ του Παρισιού. Είναι αληθινός αγώνας, με εκκίνηση, γρήγορο περπάτημα και τερματισμό!

Περίπου 200 εργαζόμενοι από το προσωπικό σερβιρίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας φόρεσαν παραδοσιακές ποδιές και λευκά πουκάμισα για να λάβουν μέρος στον αγώνα που κρατάει από το 1914.

Κρατώντας έναν στρογγυλό δίσκο στον οποίο βρισκόταν ένα τυπικό γαλλικό πρωινό, αποτελούμενο από ένα κρουασάν, καφέ και ένα ποτήρι νερό, ξεκίνησαν με γρήγορο ρυθμό για 2 χιλιόμετρα στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας Marais, γύρω από το Δημαρχείο.

Οι κανόνες απλοί: Δίσκος μόνο με το ένα χέρι, όχι τρέξιμο και ούτε ένα ψίχουλο ή σταγόνα να μη χυθεί. Η συμμετοχή ανοικτή σε επαγγελματίες, μαθητευόμενους και εκπαιδευόμενους σερβιτόρους μερικής απασχόλησης. Στη γραμμή τερματισμού οι κριτές εξέτασαν τους δίσκους για να διαπιστώσουν αν όλα είχαν φτάσει άθικτα.

Έπαθλο η…δόξα του ταχύτερου σερβιτόρου της πόλης, καθώς και ένα μετάλλιο, όπως και μια διανυκτέρευση σε κομψό ξενοδοχείο. Ο Samy Lamrous κέρδισε τον αγώνα των ανδρών με χρόνο 13 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα και η Pauline Van Wymeersch ήταν η κορυφαία σερβιτόρα με 14 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα.

Ο αγώνας διεξήχθη για πρώτη φορά το 1914 και ήταν γνωστός ως la course de garçons de cafe, καθώς οι τότε garçons ήταν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες. Οι σερβιτόροι που συμμετείχαν έπρεπε να μεταφέρουν έναν δίσκο με ένα μπουκάλι και τρία ποτήρια για 8 χιλιόμετρα.

Ο παραδοσιακός αγώνας δεν είχε διεξαχθεί στο Παρίσι από το 2011, λόγω έλλειψης χορηγών. Εφέτος, το δημαρχείο παρενέβη και η αρχή ύδρευσης της πόλης Eau de Paris διέθεσε 100.000 ευρώ για τους δίσκους, τις ποδιές, τον καφέ και τα κρουασάν.

Οι νικητές ανταμείφθηκαν με εισιτήρια για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ